He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Állítsuk meg Bangladest!

2022.10.14. 08:30 guma70

Hadd kezdjem valami személyessel: jó ideje minden héten megdöbbenek, amikor forintban kifizetjük a lap euróban kapott nyomdaszámláját. Az összeg ugyanis folyamatosan emelkedik, néha sokkoló mértékben, máskor picit visszafogottabban. (Mellékszál ugyan, de az euróban fizetendő összeg is nődögél, az elszálló papír- és energiárak alól a pozsonyi nyomda sem tud kibújni. Ez mindenkit sújt a világon, de most nem erről, hanem a forint teljesítményéről akarok írni.) Gondolják csak el: február 24-én, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, 364 forint volt egy euró, tegnap pedig járt már 430 fölött is. És megnéztem: amikor a Magyar Hang elindult, tehát 2018 május elején 314 volt az árfolyam.

Közben Gulyás Gergelytől Orbán Viktorig az összes kormánypolitikus minden második mondatába beleszövi a „háborús infláció” és a „brüsszeli elhibázott szankciópolitika” szókapcsolatokat. Értem én ezt is, de akkor miért erősödik a „nyugat pénze”, vagyis az euró a forinthoz képest? Ha ők lábon lőtték magukat a szankciókkal, akkor velünk mi történt? Véletlenül lenyeltünk egy kibiztosított kézigránátot?

Korábban sokat utazó emberként nagyjából tisztában voltam az árfolyamokkal, de ezt most újra kell tanulnom. Döbbenetes élmény összevetni a forint teljesítményét a környező országok valutáihoz képest, de még a világ legszerencsétlenebb országainak pénze is jobban teljesített, mint a miénk az állítólag dübörgő gazdaságunk ellenére.

Egy lengyel złoty például a háború kitörése napján 79 forintba került, tegnap csaknem 89 és felet kellett adni érte. A román lej 74.6-ról 89.4-re drágult, a bolgár léva pedig 188.5-ről 219.6-ra. Nem uniós európai országot is néztem: az albán lek is hasonló pályát járt be február vége óta, akkor 3.05 volt az árfolyam, most 3.70.

Ha esetleg valaki Szomáliába készülne (tudják, az a kalózos vidék, ahol kirabolják az olajszállító hajókat), az jó, ha tudja: sokkal többet kell fizetni a szomáli shillingért is, mint korábban. Dhaka sem jó úticél, ha forint lapul a pénztárcánkban: a bangladesi taka 3 forint 82 fillérbe került nyolc hónapja, most viszont már 4 forint 30 fillért kell adni érte.

https://hang.hu/koffein/allitsuk-meg-bangladest-147064

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6217953986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása