He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Orbán, és az ő szakmunkásai

2022.09.14. 07:30 guma70

Miközben Orbán azt fejtegeti, hogy Magyarország jövője a szakmunka, és azt is mondja, hogy azért érdemes szakmát tanulni, mert ha jól csinálod, akkor megkérheted az árát (csak mondom: bizonyos Mészáros Lőrinc gázszerelő nem azzal lett milliárdos, hogy jól szerelte a gázvezetéket, s megkérte az árát), szóval miközben hazai gázszerelőkkel, villanyszerelőkkel, felszolgálókkal stb. kívánja Magyarországot versenyben tartani, aközben a magyar oktatás egészének teljesítménye elképesztő rapiditással romlik, a XXI. századi tudástartalmaktól és ismeretanyagoktól, valamint az önálló véleménytől, a kritikai készségtől és az érvelési képességtől távolodva, ám annál inkább közeledve az ideológiai indoktrináció felé.

Mindeközben pedig Kásler Miklós arról delirál, hogy az oktatás feladata, hogy hívő embereket neveljen. A franc fogja most elmondani ennek a Kásler nevű elképesztően kártékony, s már négy éve gátlástalanul pusztító alaknak, hogy mi a különbség a hit és a tudás között (nem én szerintem, hanem a (középkori) keresztény gondolkodók szerint), hogy míg a tudás az értelmi belátásból származó fogalmi ismeret, a hit az értelmen túli (vagy inneni, vagy Kásler esetében alatti) beleegyezés; hogy

amit értelmileg belátunk, azt nem hisszük, amit viszont hiszünk, arról racionális tudásunk nincs,

mert csak elfogadjuk azt az üdvösség útján; hogy a numinózus irracionális, s azt az értelem megragadni nem képes; hogy a vallás állításait verifikálni vagy falszifikálni nem lehetséges; hogy egy vallási rendszer legfontosabb állításai, maguk a hittételek meghaladják az emberi elme valamennyi képességét; hogy a tudományos megismerésben semmilyen érven kívüli a priori ismeretnek nincs helye; hogy nem feltételezhető az, aminek igazolására törekszik az elme; hogy az előfeltevések nem lehetnek tudományon kívüli hitelőzmények (praeambula fidei), s hogy miután minden episztemológiai kényszer nélkül igaznak tekinthetők a vallással kapcsolatos állítások, az egyetértés vagy az elutasítás nem a helyes érvelés eredménye, hanem a benne való hit vagy hitetlenség személyes pozíciója csupán és még sorolhatnám, ha lenne remény, hogy Kásler felfogja. De úgysem fogja fel.

Persze lehet, hogy ez a kiváló Kásler támadásba lendült a szépirodalommal szemben, gyűlöli azt, kiváltképp a költészetet, s nem akar több költőt látni ebben az országban, kizárólag hívőt. Mert olvashatta Janus Pannoniusnál, hogy „Nemo religiosus et poeta est”, vagyis

„Mert hívő soha nem lehet poéta.”

Igaz, Janus Pannonius az idézett költeményében azért gúnyolja Galeottót, mert barátja tudós főként csatlakozott a „zagyva” és „hiszékeny csőcselékhez, az „álszent sokaság” mellé szegődve, s „a Parnasszus magasát elhagyva” „bottal és iszákkal” zarándokútra indul.

Kásler elégedett lehet: botra és iszákra talán még futja a magyar diákoknak.

Gábor György

https://fuhu.hu/orban-es-az-o-szakmunkasai/

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7117924673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2022.09.14. 21:49:39

René Descartes egyik legnagyobb érdeme, hogy száműzte az igazság kereséséből azt a fajta érvelést, hogy mi az, ami Istennek tetsző, és mi az, ami nem. Évszázadokkal előzte meg a saját korát.

"amikor Napóleon megkérdezte a kiváló matematikust arról, hogy hol van a Jóisten helye az égi mechanikában, Laplace gőgösen válaszolhatta: „Nem volt szükségem erre a hipotézisre, Sire”."
(Náray-Szabó Gábor)

A franciák legendásak voltak a hit és a tudomány szétválasztásában. Nem eveztek bizonytalan területre, és ez később a németek és oroszok előnyszerzéséhez vezetett a matematika területén, akiktől nem volt idegen a végtelen kissé homályos és mitikus fogalmának az alkalmazása. Ez a modern matematika nélkülözhetetlen alkatrésze a differenciál- és integrálszámítás során. A lényeg viszont a hit és tudás szisztematikus megkülönböztetése. Igaz -e, kásler doki? A keresztény vallás legnagyobb hátránya a tudásellenesség. Hogy lehet eredendő bűn enni a tudás fájáról? Egy diák onnan zabál! Két pofára tömi a fejét, és jól is teszi. Az iszlám ezzel szemben a tudásra a teremtő művének megismeréseként tekint, és mindezt a vallással teljes mértékben összeegyeztethetőnek véli. Nem véletlen, hogy a reneszánsz, és később a felvilágosodás szellemi táplálékának főbb összetevői keleti eredetűek. (Elég itt a nulla és az arab számok használatára gondolni, de a sor tetszőlegesen folytatható.) Tehát kásler doki, te a vallások közül is bírtad kiválasztani a leginkább tudomány elleneset. Gratulálok. Egy fasz vagy. Maradjunk annyiban, hogy a hit magánügy. Nincs államvallás, mert az eleve nem is lehet, hiszen mindenki a maga istenének köteles elszámolni, ha van neki ilyen egyáltalán. A szekularizáció nagy találmány, ne faroljunk már vissza a középkorba, ha kérhetem.

BiG74 Bodri 2022.09.15. 16:10:29

@s:
Jó monológ, de ez itt a buta, bamba birkák és káslerfélék országa már, nincs elég ember ki visszavenné.

jaegtoer 2022.09.17. 04:36:49

@s: Először leromboljuk az istenek mítoszait. A mítoszokkal lerombolásával megrendítjük a hit alapjait. A hit alapjainak megrendítésével szétziláljuk az erkölcs hálóját. Az erkölcs hálójának szétzilálásával az állatok szintje alá süllyed az emberiség.

s 2022.09.18. 21:57:19

@jaegtoer: "A hit alapjainak megrendítésével szétziláljuk az erkölcs hálóját."
Nálam ez a kettő nem függ össze. Sajnálom azokat, akiknél igen.

guma70 2022.09.20. 09:10:40

@jaegtoer:

drága Jég!

azt hiszem, hogy a kulturáltság a háttér és a környezet befolyásolja az erkölcsöt.

szerintem nem azért nem lopok, mert ez a 10 parancsolatba is szerepel, hogy másról ne is beszéljek...

taga20 2022.09.20. 21:04:48

@guma70: ahogy öregszik az ember, úgy mond egyre több hülyeséget. jég öregszik. (ahogy én is;)

u.i.: még szerencse, hogy vannak patent öregek is, nem margarita?:)))

na nem rá gondoltam!:))):

uploads.disquscdn.com/images/194daaefea189e479a0facc2d2a81c7bc1d4ea4f0ff1ba6800efd3480e315ee5.jpg

s 2022.09.22. 23:25:03

@guma70: A 6. véleményes.
süti beállítások módosítása