He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kiderítették, mekkora kamu az extraprofitadó

2022.06.13. 07:30 guma

Az igazán brutális nyereséget termelőket békén hagyja a kormány

Az útépítés nem az adóban áll az élen Fotó: Mohai Balázs, MTI 

2022. június 8. A legnyereségesebb ágazatok 30 százalék feletti árbevétel-arányos adózott eredményt értek el, de közülük egyetlen sincs, amelyre vonatkozna az „extraprofitadó” – számolta ki a GKI. Közel 322 ezer cég adatait tekintették át. A számok egészen meghökkentőek.

A kormány a költségvetési túlköltés miatti elszaladó hiányt speciális adókkal kívánja finanszírozni – kezdi elemzését a GKI Gazdaságkutató. Az intézkedés bejelentésekor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ágazatonként részletezte, miért érnek el (vagy esetleg érnek el majd a jövőben– mint például a légitársaságok) az áremelkedések miatt jelentős többletnyereséget.

A kutatók kifogásolják, hogy a kormány ennek ellenére nem a nyereséget (profitot, adó előtti eredményt), hanem az adott ágazatok, cégek árbevételét adóztatja, ami nincs tekintettel a költségszerkezetre. A GKI a 2020-as, kettős könyvvitelt vezető vállalati (közel 322 ezer cég) adatok alapján megvizsgálta, hogy szakágazati szinten hogyan alakultak a profitok.

Egészen elképesztő néhány adat


Mint részletezték: a szakágazatok árbevétel-arányos adózott eredménye átlagosan 8,5 százalék volt. Az 581 szakágazat közül 189-nek ez átlag feletti érték (tehát extraprofit képződik). Sőt, 28 szakágazat esetében az átlag kétszeresét is meghaladja. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legkirívóbb értékeket. Feltűnő, hogy a listában egyetlen olyan terület sincs, amelyeket az „extraprofitadó” befizetésére a kormány kipécézett. A megadóztatni kívánt ágazatok legjobbját, a távközlést még az 15. helyen álló üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás is megelőzi.

A legmagasabb profitráták*
Ágazat %
Út-, vasútépítés 46,4
Cementgyártás 41,8
Gyógyszergyártás 33,2
Veszélyes hulladék 33,2
Jogi tevékenység 33,1
* árbevétel-arányos adózott eredmény
Forrás: GKI


A GKI az eszközarányos adózott eredmény alapján is vizsgálta a cégeket. A szakágazati átlag így számolva 3,6 százalék. Az 591 szakágazatból 379 ért el ennél jobb eredményt, 217 szakágazat pedig az átlag dupláját is meghaladta. Az élbolyban ezzel a módszerrel is felbukkan az út-, vasútépítés, a legjobbak között van a veszélyes hulladék gyűjtése és a gyógyszergyártás. A kiskereskedelmi tevékenység a 15. helyen jelenik meg, a telekom a 29. helyen.

A harmadik mutató a sajáttőke-arányos adózott eredmény. Ezzel a módszerrel a szakágazati átlag 6,6 százalékra jött ki. Az 590 szakágazatból 403 ért el az átlagosnál jobb eredményt, 263 szakágazat pedig az átlag kétszeresét is meghaladót. Az első helyen álló út és vasút építése szakágazat egyenesen 76,4 százalékos(!) mutatóval büszkélkedhet. A nagyobb szakágazatok közül kimagasló 50 százalékot megközelítő profitrátájával a híd, alagút építése, a dohányáru nagykereskedelem és a veszélyes hulladék gyűjtése. Ezen a listán 44 százalékkal a vezetékes távközlés a 9. helyre futott be a listán.

Tudatos lehet a félrevezetés?

 
A vizsgált 3 mutató a GKI szerint arra világít rá, hogy félrevezető az extraprofit fogalma, mivel mutatónként nézve igen eltérő sorrendek alakulnak ki. Mindez az egyes szakágazatok jellegzetességétől függ (például több eszközt használ-e vagy inkább munkaerő igényes). Hiába látszik azonban erőteljesen, hogy az építőipar, az építőanyag-ipar egyes szakágazatai, a jogi és mérnöki tevékenységek nyernek az áremelkedésen, extra adóztatásuk mégsem merült fel. A kutatók szerint amúgy (ha – tesszük már mi hozzá – valóban a többletnyereség elvonása lenne a cél) akár a feldolgozóipar egyes területein is érdemes lenne körülnézni. Példaként említik a jelentős költségvetési támogatást kapó gumiabroncsgyártást.

Még egy jelentős ellentmondásra is felhívta a figyelmet a GKI. Mint írják: az EU-ban az egyik legalacsonyabb a profitok adókulcsa a Magyarországon. A társasági adókulcs emelésével a hazánkban termelő multik is nagyobb szerepet kaphatnának a költségvetés finanszírozásában, különös tekintettel arra, hogy letelepedésükhöz a kormány jelentős összegekkel járult hozzá. Szintén elgondolkodtató, hogy a szerencsejáték ipar miért marad ki rendszeresen a különadókból, miközben a turizmus szempontjából válságos évben is 35 milliárd forintos adózott eredményt értek el a szakágazat cégei.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/kideritettek-mekkora-kamu-az-extraprofitado/8640/?=hirkereso

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4817851857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2022.06.13. 14:26:11

Nem értem, miért a szenzációhajhászás?

Ha valaki le tudja írni a "brutális, elképesztő" szavakat, miért nem veszi a bátorságot és írja le, amit minden írni-olvasni tudó ember tud, azaz az állami vagyont túlárazásokkal ellopó ner-cégek továbbra sem vesznek részt a közös megszorításokban, minden egyes forintot a lakosságból fognak kipréselni, ahogyan eddig is.
Ezt is lehetne tömörebben, Nádas Péter a giliszták és oregánók között egy félmondatban el tudta mondani az elmúlt és a jelen történetét:
"Csak úgy mellékesen emlékeztetnék rá,
hogy a diktatúra mindig a szakmákat
szedi szét először az ő nemök szerint."

Lehetne cikk a magyar gazdaság jövőbeli lehetőségeiről, ha már közgazdaság avagy a Fed válságban történő elveiről, s zárójelben pont elég lenne megjegyezni, ezek továbbra is kirabolnak.

habakuk000 2022.06.13. 17:29:20

Éjjen, éjjen, éjjen, ez is sikerült!

Már a törökök lírájával vagyunk versenyben, nem a szőröstalpúak lejével és a szláv alattvalók koronájával és zlotyijával.

Nagyon komoly teljesítmény! Éjjen!
( El lettem ma hajtva boltba, fennhangon rohadjanakmegetésbe futottam bele a tejtermékes pultnál. )

guma 2022.06.13. 17:42:20

@habakuk000: :-)

szivem! már nem is merem végig gondolni mi lesz ennek a vége, amikor még 12 év múlva is fizethetik a még meg sem született gyerekek ennek flancoló kormánynak és slepjének dorbézolását.
a bolt látogatásokat pedig csak a minimumra csökkentettem, az ismert okok miatt.
szégyen az országra a milliós közpénzes alkalmazott ( csak államtitkárból 130 van) miközben az ellátatlan gyerekek éheznek és a nyomorból kilátás sincs nekik emberi létre.
süti beállítások módosítása