He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Vlagyimir Vlagyimirovics, hogy szolgál a kedves egészsége?

2022.06.08. 09:05 guma

Vlagyimir Putyin orosz elnök egészségi állapotát elemezte – később megkérdőjelezett hírszerzési információkra hivatkozva – legújabb számában megjelent igen hosszú cikkében a Newsweek.

A szerző szerint az amerikai vezetésben intenzív vita tárgya Putyin egészségi állapota azóta, hogy a titkosszolgálatok május végén közzétették erről szóló negyedik jelentésüket. A titkos amerikai jelentés szerint Putyint a jelek szerint Putyin újra a nyilvánosság elé állt, miután áprilisban előrehaladott rákos megbetegedés miatt kezelték. Ezt a hetilap olyan amerikai titkosszolgálati vezetőkre hivatkozva írta, akik olvasták a jelentést. Emellett az értékelések azt is megerősítik, hogy Putyin ellen márciusban merényletet kíséreltek meg. Az idézett három titkosszolgálatot képviselő magas rangú vezetők amiatt is aggódnak, hogy Putyin egyre inkább paranoid a hatalmával kapcsolatban, ez pedig olyan állapot, amely ingataggá és kiszámíthatatlanná teszi az ukrajnai helyzetet, bár ugyanakkor csökkenti a nukleáris csapásmérés esélyét.

„Putyin erősen tartja magát, de a hatalma már nem abszolút, a Kremlben a Putyin uralma alatti időszak leghevesebb harcai folynak, mert mindenki érzi, hogy közel a vég” – mondta egy titkosszolgálati tiszt, szintén a titkos jelentés alapján.

Mindhárom idézett vezető figyelmeztetett arra, hogy Putyin elszigeteltsége miatt az amerikai hírszerzésnek nehéz felbecsülni a valós egészségi állapotát. Egyikül elmondta: az ukrajnai háború nyomán az egyik legjobb forrásuk „teljesen kiszáradt”, és Putyin elszigeteltsége spekulációknak ad tág teret. Egy másik idézett tiszt arra figyelmeztetett: vigyázni kell, hogy nehogy az óhajaikat lássák valóságnak, ezt a leckét ugyanis Amerikai alaposan megtanulta Szaddám Husszein és Bin Laden esetében. Egy további vezető szerint Bidennek nem szabad arra kalkulálnia, hogy lejár Putyin „szavatossági ideje”.

Putyin éveken át a férfiasság és a vitalitás megtestesülése volt, és ezt az arculatot gondosan ápolta a hivatalos Moszkva, a Kreml propagandistái pedig arra használták, hogy szembeállítsák az orosz vezetőt az amerikaiakkal. Aztán jött a feltűnően hosszú asztal a Kremlben tartott találkozókon, és ez az asztal – a lapszerint – a paranoiáját és félelmét tükrözi. A hírszerzők számára az ennél az asztalnál Macron francia elnökkel – az ukrajnai elleni támadás előtt alig két héttel – tartott találkozó, valamint az orosz elnök ott tanúsított magatartása az alapvonal Putyin hanyatlásának megítélésében. Nem volt kézszorítás, sem ölelés – és a hírszerzők ezt észlelték. A francia titkosszolgálatok is sok megfigyelést tettek a látogatás során, és ezt továbbadták az amerikai kollégáknak is – mondta el az egyik nyilatkozó, de részletekbe nem bocsátkozott.

Aztán jött a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel tartott találkozó, immár kis asztalnál, és mindenki Sojgura összepontosított, aki hosszabb ideig nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, de valójában Putyin volt az, akit a hónap legnagyobb részében nem lehetett látni, és egyáltalán nem a sugárzó egészség képét mutatta: összegörnyedt a székében, és jobb kezével az asztal lapját szorongatta. Egyes megfigyelők arra a feltételezésre jutottak, hogy Putyin Alzheimer-kóros, mások azt mondták, ez csak a KGB-s fegyverhasználati beidegződése. Mindenesetre képzett elemzők nagyon alaposan vizsgálták a videót, és sok hírszerzési részletet elemeztek a Fehér Ház számára, és végül egyetértésre jutottak abban, hogy Putyin beteg, és valószínűleg a halálán van. (Most erre nem mondunk semmit – huppa.)

Jól játszotta a szerepét, de alighanem a covid miatti elszigeteltség leplezte azt a hanyatlást, amely most nagyon is láthatóvá vált. Következett a „győzelem napja”, amelyen egy láthatóan felfúvódott ember ült összegörnyedve, aki nem is tudott (vagy akart) győzelmet hirdetni.

A hírszerző közösség egyetértett abban, hogy a helyzet súlyosabb, mint gondolták, és hogy Putyin kimerülését az ország kimerülése kíséri.

Alig három nappal később Kyrylo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője mondta el a brit Sky News-nak, hogy Putyin „nagyon rossz lélektani és fizikai állapotban van, és nagyon beteg”. Azt is mondta, hogy a Kremlben léteznek tervek Putyin hatalmának megdöntésére. Ebben az időpontban erősítették meg azt is, hogy a Kreml biztonsági emberei Putyin megölését célzó összeesküvést lepleztek le. A CIA és a hírszerzési szolgálatok közben konzisztens történetekhez jutottak arról, hogy széthúzás van a fő orosz nemzetbiztonsági hatóságok és szolgálatok között, és hogy számos orosz diplomata nyugatra akar menekülni.

Az az ember, aki valaha mindenhatónak tűnt, most a jövővel küzd, különösen a saját jövőjével” – mondta az egyik nyilatkozó.

Amikor egyre több hír került forgalomba Putyin egészségi állapotáról, figyelmeztették az amerikai vezetést, hogy ne siesse el a következtetések levonását, és emlékeztették az illetőket arra, hogy a Szaddám Husszeinről és Oszama Bin Ladenről szóló „forró” hírszerzési adatok hogyan alakították az amerikai politikát, mielőtt kiderült, hogy valójában kétségesek – mutatott rá a szerző, és részletesen ismertette a két ügyet.

„Hogy Putyin beteg-e? Bizonyosan. De nem szabad hagyni, hogy a halálára való várakozás alapján proaktív akciókba kezdjünk” – mondta az egyik vezető.

Az amerikai hírszerző közösség most fordulatot lát az előző, két héttel korábban készült jelentéshez képest. Az orosz elnök május 26-án látogatást tett egy moszkvai katonai kórházban, telefonon beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnökkel, és beszédet mondott – videóközvetítés útján – egy üzleti konferencián. Múlt hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnökkel beszélt telefonon, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig egy francia tévének adott interjúban a múlt hét végén visszautasított minden olyan híresztelést, amely szerint Putyin beteg lenne.

A nyilatkozó hírszerzési vezetők szerint azonban Putyin kihívások előtt áll mind egészségileg, mind vezetői hatalmában.

DE.

A cikk megjelenése után az Amerikai Nemzetbiztonsági Tanács levelet küldött a Newsweeknek, amelyben a szervezet szóvivője leszögezte:

„Nem igazak azok a beszámolók, amely szerint létezik a hírszerzői közösség bármiféle ilyen értékelése, vagy, hogy ezekről tájékoztatták az elnököt”.

Az amerikai vezetés nyilvánosan cáfolja a Putyin betegségéről szóló híreszteléseket, de olyan kérdésekkel küzd jelenleg, hogy alkalmazhatók-e a Bin Ladennel és Husszeinnel szerzett tapasztalatok Putyinra. Az orosz elnök a Kreml ellenfeleivel és a saját titkosszolgálataival harcol? Valóban tényleg halálán van? Mi vagy ki jön utána?

„Még ha egyetértés is van abban, hogy megbízható az értesülés, amely szerint Putyin a halálán van, nem játszhatnak erre, és nem jelezhetik, hogy támogatnák a Putyin nélküli Oroszországot” – mondta az egyik nyilatkozó.

Mind Biden elnöknek, mind az amerikai védelmi miniszternek kicsúszott már a száján, hogy nem csupán egy rezsimváltás lenne jó, hanem Oroszország bukása, de mindketten visszatáncoltak ettől.

„Egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Oroszország mégiscsak egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Oroszország, akár erős Putyin, akár gyenge, és senki nem akarja provokálni őt vagy a potenciális utódát, és nem szabad azt a benyomást kelteni sem, hogy a fő célunk a megsemmisítésük – ez a stratégiai stabilitás fontos része” – idézte a lap az egyik nyilatkozót.

Egy másik hírszerzési vezető szerint

„az, hogy Putyin beteg vagy a halálán van, jó a világnak, nem csak Oroszország jövője vagy az ukrajnai háború befejezése miatt, hanem azért is, mert csökkenti azt a veszélyt, hogy egy őrült ember nukleáris háborúval fenyegeti a világot”.

Az idézett személyiségek kifejtették:

„Egy meggyengült Putyin, egy nyilvánvalóan hanyatló vezető, aki már nem a csúcson van, kevesebb befolyással bír a tanácsadóira és alárendeltjeire, ha elrendeli az atomfegyver bevetését. Egyikük szerint egy erős Putyin keresztülviheti az akaratát erővel, és legyőzheti a miniszterek és katonai parancsnokok ellenvetéseit, de egy meggyengült elnöknek aki talán már nem is tart ellenőrzése alatt mindent, amit kell, nincs ehhez elég ereje”.

Az illető ezzel kapcsolatban Donald Trump példáját említette. A másik idézett vezető felhívta a figyelmet arra.

„Putyin bizonyosan beteg, de merő spekuláció az, hogy hamarosan meghalhat. Nem lehetünk bizonyosak és nem hihetünk csupán azokban a hírszerzési adatokban, amelyek azt a végkimenetelt erősítik meg, amelyet mi szeretnénk. Putyin változatlanul veszélyes, és ha meghal, akkor káosz következik. Erre kell összpontosítani és erre kell felkészülni.”

Fotó: Sky News

 

Még itt:

Szele Tamás: Vlagyimir Vlagyimirovics a vérfürdőben

“Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának akkori vezetője, aki most a védelmi miniszter is, volt az első személy az orosz elitben, aki felfedezte az agancsfürdőket. A 2000-es évek közepén vitte el az elnököt először Altajba, és meggyőzte őt az eljárás előnyeiről, azt állítva, hogy javítja a szív- és érrendszert és fiatalítja a bőrt. Az egyik utazás során az újonnan egészségtudatos Putyin kipróbálta a különös terápiát – a fürdőt úgy készítik, hogy két napig főzik az agancsokat egy kád vízben, abba kell beleülni, miután felengedték az állat vérével is –, és kellemesnek találta.”

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3317851091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása