He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

7 látszólag kedves gesztus, amelyek valójában manipulatívak

2022.06.07. 04:15 guma

Már 100 km-ről könnyű kiszúrni egy manipulátort, ugye? Vagy talán mégsem? A mai társadalomban az emberek nagyon jól eltudják rejteni valódi szándékaikat. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian találkoztunk már valakivel, aki egy kicsit túl barátságos, egy kicsit túl kedves vagy egy kicsit túlzottan érdeklődött irántunk. Eleinte ez persze hízelgőnek tűnhet, de egy időt után úgy érezheted, hogy az illető csak kihasznált téged. Nos, jó eséllyel igazad is van. Nekem is volt már manipulatív emberrel dolgom, így bemutatok 7 olyan gesztust, ami kedvesnek tűnik ugyan, de valójában manipulatív.

1. A lassú játék trükk

Az emberek ezt a trükköt gyakran erőfitogtatásként használják. Régebben - életemben először - pókereztem néhány barátommal. Az egyikük baromi jó volt benne. Mindig egy ravasz vigyor volt az arcán, de semmit nem lehetett leolvasni az arcáról, gesztusairól stb. 

Pontosan azt csinálta, amit mások is, akik ezt a trükköt alkalmazzák. Épp elég információt ad vagy éppen csak annyit nem mondd el, hogy fenntartsa az érdeklődést. De te teljesen a sötétben tapogatózol. 

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nem mész bele ebbe a játékba. Légy közvetlen és őszinte az emberekkel. Ha nem tudnak vagy nem akarnak egyértelmű választ adni, lépj tovább.

2. A szívesség, amit soha nem tudsz viszonozni

Volt egy barátom, aki mindig szívesen segített nekem, megjavítgatott egy-két dolgot a házban és a ház körül vagy akár kivitt a reptérre. Mindig próbáltam valahogy viszonozni a kedvességét, de ő mindig legyintett és azt mondta "Ne törődj vele.".

Egy idő után bűntudatot kezdtem érezni. Olyan volt, mintha kihasználnám őt.

Ezért megpróbáltam viszonozni a szívességét, például jegyet vettem neki a kedvenc együttesének a koncertjére vagy meghívtam vacsorára stb. Ezeket persze mindig visszautasította és azt mondta, hogy nem kell neki semmi.

Végül olyasmit kért, amit nem tudtam megadni neki: elúszott az autóhitelében és egy elég jelentős összegre volt szüksége úgy1 héten belül. 

Amikor nemet mondtam, dühös lett és azzal vádolt, hogy soha nem akarok segíteni neki. Ekkor jöttem rá, hogy egész idő alatt manipulált. Felhasználta a kötelességérzetemet ellenem, hogy megszerezze azt, amit a jövőben akart.

Légy óvatos, ha valaki mindig megtesz valamit helyetted és soha nem engedi, hogy viszonozd. Előfordulhat, hogy úgy próbálnak irányítani téged, hogy az adósuknak éreztetnek téged.

3. A csali

A csali a kereskedők kedvence. Alacsony árat mutatnak neked, hogy érdeklődj és ha már hajlandóságot mutatsz a vásárlásra, elkezdenek rejtett díjakat és extrákat is felszámolni. A végső ár pedig sokkal magasabb, mint amit eredetileg ajánlottak. 

Mindez egyébként már a randizások világában is elterjedt gesztus.

Az illető intenzíven üldözni fog, hogy különlegesnek és keresettnek érezd magad, de amint komolyra fordulna köztetek a dolog, visszahúzódik. Lehet, hogy azt mondja, hogy nem áll készen egy kapcsolatra vagy éppen, hogy mos térre van szükségük.

Ezek az emberek az érzéseidet akarják felhasználni a saját maguk érdekében. 

4. Bűntudat

A bűntudat erős érzelem. A manipulátorok általában ezt használják, hogy megszerezzék, amit akarnak. 

Például egy barátom mindig bűntudatot ébreszt benne, amiért nem lógok vele eleget. Rosszul érzem magam és több időt töltök vele, mint amennyit szeretnék. 

A bűntudat egy hatékony módja annak, hogy a manipulátor elérje, amit akar. Bűntudatot keltenek benne, ezért teljesíted a kívánságaikat. 

A bűntudatkeltés elleni küzdelem legjobb módja, ha őszintén beszélsz az illetővel. Ha továbbra is bűntudatot próbál benned kelteni, ideje újra gondolni a kapcsolatotok.

5. A "Csak őszinte vagyok" kifogás

Ismerős ugye? Valaki mond valamit, ami bántó, de mindezt azzal magyarázza, hogy ő csak őszinte. 

Fontos tudnunk, hogy az őszinteség nem egyenlő a kegyetlenséggel. Lehetsz őszinte anélkül, hogy gonosz lennél. 

Ha valaki valami bántót mondott neked és ezt azzal magyarázza, hogy csak őszinte, akkor lehet, hogy manipulálni akar. Így ugyanis elérheti, hogy rossz érzéseid legyenek és ezért megteszel valami olyasmit, amit ők akarnak.

6. Hízelgés

Beszéltél már valakivel, aki állandóan bókolt neked? 

Először kellemes érzés, de egy idő után hátborzongató.

Ha valaki folyamatosan bókol neked, lehet, hogy manipulálni akar. Ezzel érik el, hogy jó érzésekkel töltsenek fel, így pedig olyan dolgokra kényszeríthetnek, amelyeket nem szeretnél.

7. "Csak barátként kérdezem." trükk

Az emberek ezzel a kifejezéssel behatolnak a privát teredbe. A személyes kérdések feltevése kényelmetlen lehet számodra. Ha pedig valaki folyamatosan személyes kérdéseket tesz fel neked, akkor lehet, hogy csak manipulálni akar. 

Előfordulhat, hogy olyan információkat próbál megszerezni rólad, amelyet később felhasználhat ellened. 

https://lifeadvisor.hu/2022/05/22/7_latszolag_kedves_gesztus_amelyek_valojaban_manipulativak

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3017838117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2022.06.07. 09:18:05

"Csak barátként, csak jóindulatból kérdezem." Mondja olyan akivel akkor beszélgetsz csak, mikor nem tudod kikerülni, elkerülni.
süti beállítások módosítása