He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Hárommillió ember hogy nem látja, hogy ez egy óriási hazugság?

2022.05.26. 20:45 guma

Nagyszerű bejelentést tett tegnap a kormány, amikor is kijelentette Viktorunk, hogy nem a magyar emberek, hanem a nagy cégek fogják megfizetni a gazdaság helyreállítását, hiszen ezen cégek komoly extraprofithoz jutottak a háború és covid-helyzet alatt. Hogy mit jelent az extra profit, azt egyébként senki sem érti igazán, hiszen a profitot nem szokás limitálni, vagy van profit, vagy nincs. Orbán extra adója több kérdést is felvet, hiszen ha a gazdasági versenyt lényegében limitálják, akkor miről is beszélünk? A kapitalizmusban felfoghatatlan, hogy a gazdaság egyes szereplőit az állam mesterségesen szabályozza, pláne ilyen formán. Értem én, hogy Orbán azt próbálta elérni, hogy az emberek azt hihessék, hogy nem ők azok, akik megfizetik a háború és a covid költségeit, de a valóság az, hogy bizony mi fizetjük ezt meg.

Azzal, hogy elvesznek a nagyobb cégektől, mégis mit gondolnak, mi fog történni? Árat fognak emelni, hogy fenntarthassák a növekedést, amely áremelés végső soron a felhasználón, vagyis az egyszerű adófizetőn fog lecsapódni. Lehet, hogy ezt sok Fidesz birka nem fogja fel és úgy hiszi, hogy végre megmutatták a cégeknek, hogy nem lehet nyerészkedni, de aki legalább alapvetően érti a gazdaság működését, azért az fel tudja fogni, hogy mi is történik itt. A fideszes Századvég természetesen máris kijött egy felméréssel, amely szerint az emberek nagy többsége támogatja a kormány tervét, hiszen elfogadhatatlan, hogy a cégek az adófizetőkön nyerészkednek. A kérdés csak az, hogy a felmérés eredményének mennyi köze van a valósághoz?

A frissen megválasztott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyan konkrétumokat nem árult el, hogy mégis hogyan fog kinézni a kormány terve, de azért némi betekintést nyerhettünk arra vonatkozóan, hogy mire is számíthatunk. A felsoroltak közül sokat nem igazán tud számszerűsíteni az átlag polgár, de volt egy olyan kijelentés, amely mindenki számára könnyen érthető, ami nem más, mint hogy a légitársaságoknál utasonként 10-15 euró lesz a plusz adó. Hogy ezt az összeget teljes egészében az utasok fogják-e lenyelni, vagy sem, az még nyilván kérdés, de amennyiben így lesz, úgy arra lehet számítani, hogy sok olcsó külföldi utazás ára akár meg is duplázódhat. Amennyiben így történik, akkor nem mondható el, hogy végső soron mi fizetjük meg a kormány töketlenkedését?

Értem én, hogy háborús helyzet van, meg a covid megtépázta a gazdaságot, de a kormánynak lett volna lehetősége helyreállítani a költségvetést. Sőt, csak nekik lett volna erre lehetőségük, ehelyett viszont a kampányidőszakban elképesztő költekezésbe kezdtek, és kiüresítették az államkasszát. Az nem a háború, vagy a covid hibája volt, hanem a magyar kormányé. Az infláció is okolható az elmúlt évek történéseiért, de ha nem lett volna Matolcsy érdeke, hogy nyerészkedjen a magyar forinttal, akkor ez nem fordult volna elő, legalábbis nem ilyen szinten. Mint ahogy ha nem maradt volna ígéret örökre az euró bevezetése Magyarországon, akkor most nem kellene ilyen magas inflációról beszélni.

Orbán bejelentése ki tudja milyen következményekhez fog vezetni, hiszen ugyan ideiglenes döntésről beszélnek, de egy nagyvállalat ezek után meg fogja gondolni, hogy befektessen-e egy olyan környezetben, amely akár ellene is fordulhat ínséges időkben. Miért hozná ide a gyárát, vagy boltját, ha megteheti ezt más országok piacán is, ahol a kormány nem tervez szankciókat kivetni ellene csak azért, mert a gazdasági helyzet nem megfelelő? Az autógyárak természetesen nem fizetnek egy centtel sem többet, mint ahogy a NER cégek egyike sem számíthat különadókra, de a külföldi cégek jó része igen, amelynek komoly hatása lehet végső soron az ország megítélésére.

Orbán egy olyan populista döntést hozott, amellyel megpróbálta elterelni a figyelmet arról, hogy megszorításokra van szükség. Úgy tesznek, mintha nem erről lenne szó, és pont ezért a megszorítás szót ki sem ejtik a szájukon, nem véletlenül. A magyar szavazó sajnos sokszor igen szűklátókörű, és ha a megszorítást valami más álcája mögött adják el neki, akkor kérdés nélkül elfogadja. Olyan ez, mint a rezsicsökkentés, amelynek árát végső soron mindannyian megfizetjük, de mivel ehhez más területeken történő kifizetéseket is meg kell vizsgálni, ezért az egyszerű szavazót ez nem éri el. Ehhez gondolkodni kellene és felfogni a különböző összefüggéseket, amely nem erőssége a rezsicsökkentéssel példálózó szavazónak.

Orbán tehát nem tett mást, mint átverte a saját szavazóit, és vélhetően – sajnos – sok szavazó ezt el is hitte. Nem a magyar emberek fizetik meg a háború és a covid árát, hanem a csúnya, gonosz, nyerészkedő nagyvállalatok. Aki viszont ennyire buta, hogy ezt el is hiszi, az sajnos meg is érdemli, hogy egy ilyen miniszterelnököt kap. Én csak azokat sajnálom ismételten, akik megértik, hogy teljesen hülyének nézte őket a miniszterek elnöke, viszont semmit sem tudnak tenni ez ellen. Magyarázhatja ugyanis az ember a megvezetett 3 millió embernek, ha nem akarják felfogni a valóságot, akkor nem nagyon lehet mit tenni.

https://kolozsvaros.com/2022/05/26/harommillio-ember-hogy-nem-latja-hogy-ez-egy-oriasi-hazugsag/

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7517841311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2022.05.26. 23:15:36

Amint mondtam: A többség pénze előbb fog elfogyni, mint az enyém. Majd ők eltakarítják a lókupec orbánt, meg a dugóhúzó tekintetű matolcsyt, és még a sertésfejű nagymártont is. Én meg kinyitok egy sört, és megnézem a tévében, hogy mire jutottak.

látjátok feleim szümtükkel 2022.05.28. 14:35:55

A 3 millióból egy idős ember ismerősőm, aki nem titkolja, hogy fidesz hívő. Azt találta egy alkalommal mondani az ukrán háború kapcsán, hogy ukrán nemzetiség nem is létezik. Ehhez képest Ukrajna népességének majdnem 78 %-a ukrán nemzetiségű, 17 % orosz, a maradékok meg nem érik el egyenként az 1 %-ot. Az 1937-ben alapított ukrán népi együttes 2015-ben járt kis hazánkban, és nagy hírverés volt körülöttük.
Valószínű, hogy ezeknek az elios féle szerelvény világít, ezért tudja Orbán megvezetni őket.

taga20 2022.05.28. 14:53:54

CIGÁNY TEZSVÉREM, bárhol bujkálsz, most szolok, nem foksz menekülni!

zenét szoktál, te istencsapása!:)))

www.youtube.com/watch?v=aLtmq0g_4Og

tudom votmá! de nem elégszer!;)

gazoló 2022.05.28. 23:44:28

@taga20:

BL döntőt vágod.
Modric ötödször nyerte meg a Reallal.
mondj egy ilyen magyari 'fodbaslistát?

taga20 2022.05.29. 09:52:23

@gazoló: purczeld ferenc például:)))

"85-szörös magyar és 4-szeres spanyol válogatott; háromszoros BEK győztes, a BEK gólkirálya 2 alkalommal, Európa legjobb góllövője (1948), Európa-kupa gólkirály 10 góllal (1948–1953-as Európa-kupa); az egyetlen játékos aki 4 gólt szerzett egy BEK vagy BL-döntőn (1960), 84 gólt szerzett a magyar válogatottban, ezzel egészen 2019-ig minden idők legeredményesebb európai válogatott játékosa volt, ekkor Cristiano Ronaldo megelőzte. A XX. század legjobb góllövője. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954), olimpiai (1952), Európa-bajnoki (Európa-kupa, 1953), Bajnokok Ligája- (BEK, 1960) és Világkupa-döntőben (1960) is"

egyébként ez a fodbalnak nevezett hülyeség, ahol 22 idióta kerget egy gömböt?:)))

gazoló 2022.05.29. 10:42:37

@taga20: DDD

"TZIGÁNY TEZSVÉREM"

én csak a bl-t kérdeztem és magyarit))

..

ha má

milyen a cigány triatlon?

-lefutnak a tóra,úsznak egyet és visszabicikliznek)
..
mit kap a cigánygyerek karácsonyra?
-a biciklidet wazz.

brühühü

taga20 2022.05.29. 11:05:16

@gazoló: cigány tezsvérem, látom olvasod a hávégé kommentszekcióját:)))

ja és egy kis magyari futbol:

uploads.disquscdn.com/images/4a61acff285b12db2fbee2bcc7aa2c0a46f2aeb9edb8136b0ea4f40d608f8815.jpg?w=800&h=375

gazoló 2022.05.29. 12:04:34

@taga20: D

a hvg is jó,de néha jobb csak kommentekért menni)
...

hegyezed már a cerkát a délutáni montecarlói haccacáréra?
azt nem tudom mi értelme a látványon kívűl,ha az adottságok miatt nem lehet előzni?

mindegy,küszöbnek,"pistának jó lesz))

gazoló 2022.05.31. 18:18:41

@taga20: DDD

lehetsz is szerelmes tesso,most,hogy a tanarakat taknyosra szopatta))

de azoknak legalább ott a nyár))

by parragh

taga20 2022.05.31. 19:07:47

@gazoló: "de azoknak legalább ott a nyár))"

ezeknek semmi se elég!:)))

ja és egy vicc, a hávégéről:

"Valahol a távolkeleten egy ideológiailag kevéssé felkészült toborzóval és a beléptetni szándékozóval a beszélgetés:
-Mi folyik ott nyugaton Ukrajnával?
-Orosz anyácskánk harcol a NATO-val.
-És hogy állunk?
-Eddig elvesztettük egy zászlóshajónkat, több ezer páncélost, úgy 25 ezer embert, több ezer teherautót és vagy félszáz helikoptert és repülőt. Ezért kéne, hogy belépjen a seregbe.
-Aha. És a NATO hogy áll?
-A NATO? Az még meg sem érkezett a csatába."
süti beállítások módosítása