He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Advent

2021.12.01. 05:24 guma

Az adventi koszorú -- katolikus szimbolika

Szinte mindannyiunk otthonába kerül díszként adventi koszorú. A négy gyertyával díszített fenyőkoszorú nemcsak hangulatos karácsony előtti dísz, de spirituális szimbólum is. Lássuk, mit jelképez a koszorú és a négy gyertya.

Az adventi koszorú négy gyertyája egy-egy fogalomkört testesít meg a katolikus szimbolika szerint. A hagyomány szerint a négyből három gyertya lila, ez a szín a bűnbánatot és a lelki előkészületet jelenti katolikus értelmezésben. Az ezoterikus tanok szerint az ibolyaszín a spiritualitás, az ezoterikus képességek színe. A negyedik gyertya rózsaszín, ha hagyományos koszorút készítünk. Ez az örömöt és a szeretetet, a boldogságot jelképezi.

Az első gyertya
Advent első vasárnapjának fogalomköre a hithez kapcsolódik. Ezen a vasárnapon a gyertyagyújtás közben érdemes végiggondolni hitünket, azt, hogy miben, mikben hiszünk, s hogy hiszünk-e egyáltalán, vagy pusztán kiüresedett rítusként gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Hiszünk-e abban, hogy van egy spirituális, felsőbb erő? Hitünk szerint mit ünneplünk karácsonykor? A kis Jézust? A szeretetet? A fenyőfákat? Az ajándékozást? A vásárlást? A családot?

A második gyertya
A bronzvasárnap üzenete: a remény. Miben reménykedünk? S mit teszünk meg reményeink, vágyaink valósággá váltásáért? Érdemes gyertyagyújtás után végiggondolni álmainkat, vágyainkat és céljainkat. Ezen a napon nagyobb spirituális energiát adhatunk a megvalósulásuknak, persze csak akkor, ha tiszta szívből kívánjuk a valóra válásukat! Kérdés, hogy reményeid megvalósulnak-e? Vagy pont ellenkezőleg, reménytelenségben éled az életedet? - A második gyertya meggyújtásával talán változtathatsz ezen is!

Koszorútörténelem

Az adventi koszorú készítésének szokása mindössze a XIX. század végén terjedt el. Egy német evangélikus lelkész, Johan H. Wichern készítette az elsőt, amelyen 23 gyertyát helyezett el. December elsejétől karácsonyig mindennap meggyújtott egy gyertyát, s később ebből a koszorúból egyszerűsödött a ma megszokott négygyertyás változat.

A harmadik gyertya
Ezüstvasárnapon teológiai szempontból az öröm kerül a középpontba. Ekkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát, amely egy kis szünetet jelent a lila bűnbánatban. Ezen a vasárnapon már előre lehet örülni karácsony eljövetelének. A gyertyagyújtás után pedig ne csak azon gondolkodjunk el, mi okoz nekünk örömet, és minek örülnénk karácsonykor. De ahogy a katolikusok ilyenkor Szűz Máriára irányítják a figyelmüket, ugyanúgy mi is gondolkodjunk az isteni erő női oldalán, az anyaságon, a teremtésen és a nőiességen!

A negyedik gyertya
Aranyvasárnap jelmondata a szeretet. S nem csak azért, mert ezen a vasárnapon lehet szaladgálni a szeretteinknek ajándékot keresni a karácsonyi vásárokban! Természetesen ilyenkor már mind a négy gyertyát meggyújtjuk, s elgondolkodhatunk azon, hogyan van jelen az életünkben a szeretet, mint az elmúlt három vasárnap fogalmait egyesítő erő. Tudják-e a szeretteink, hogy mit érzünk irántuk? Képesek vagyunk szeretetet adni és elfogadni is?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7916741430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2021.12.01. 06:39:38

.
mindenkinek szép napot!

eszti..... 2021.12.01. 16:25:14

@guma:

Neked is drága Guma! Szép napokat mindannyiunknak! :)

gazoló 2021.12.01. 19:27:07

@guma: @eszti.....:

és további szép ünnepi napokat! :-)

youtu.be/rTyQWQYn318

habakuk000 2021.12.02. 13:50:20

Én nem nagyon érzem át az advent ünnepélyességét, de a téli napfordulót várom erősen.
Megfigyeltem, a nagyonnemzetikeresztények hangoskodásával párhuzamosan egyre inkább csökken bennem a karácsonyi áhítat. ( Persze a gyerekek kirepülése is közrejátszhat.)
www.youtube.com/watch?v=7yh9i0PAjck

habakuk000 2021.12.11. 13:51:53

Ha nem is ilyen igazkeresztényi ájtatoskodásos, de merengős hosszú esti programokat én is kívánok mindannyiótoknak.
Szerintem ezek szenzációs programok, pl egy forralt boros adventi este Rafaello stanzáival, nem fog hiányozni egy semjénprédikáció sem.

vjm.hu/top-10-muzeum-amiket-most-online-is-korbejarhatunk/

artsandculture.google.com

gazoló 2021.12.12. 11:32:10

@látjátok feleim szümtükkel: @habakuk000:

GYÓGYULÁS

És az emberek otthon maradtak
És olvastak könyveket és zenét hallgattak
És pihentek és tornáztak
És művészkedtek és játszottak
És új módokat tanult meg, hogy legyenek
És megálltak
És mélyen hallgattak
Valaki meditált
Valaki imádkozott
Valaki táncolt
Valaki ismerte az árnyékát
És az emberek elkezdtek másképp gondolkodni
És az emberek meggyógyultak
És a tudatlan módon élő emberek hiányában
Veszélyes, értelmetlen és szívtelen,
Amíg a Föld gyógyulni nem kezdett
És amikor véget ért a veszély
És összejött az emberek
Gyászolták a halottakat
És új döntéseket hoztak
És új víziókat álmodtak
És új életformákat teremtettek
És teljesen meggyógyították a földet “

Kathleen O ' Meara verse (1839-1888)

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.12. 20:48:00

@habakuk000:

Meg őket is. A csellós is csodásan hegedül, láttam egy párizsi koncertfilmet róluk.

www.youtube.com/watch?v=Ix_BROyIy14

www.youtube.com/watch?v=c9QUdrwWGos

www.youtube.com/watch?v=IfFG7SkeosA

Camille 22, éves, a tesója 24.
süti beállítások módosítása