He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb karikatúra készült Orbán Viktorról

2021.11.20. 13:55 guma

„Propagandagépezet Orbán Viktor szolgálatában” – ezzel a címmel közölt igen terjedelmes cikket az Európával foglalkozó Voxeurop című független portál, amely tíz – köztük három kelet-európai nyelven – jelenik meg. A cikkhez a portál egy karikatúrát is közölt.

A szerzők – Krekó Péter és Szicherle Patrik – részletesen ismertették, hogy a magyar kormány 2010-es hatalomra jutása óta hatalmas propagandagépezetet épített ki az állami ellenőrzés alatt álló sajtóból, és az ellenzékiség mindenfajta formája ellen irányuló rágalmazási kampányokból, és a korlátlan ellenőrzésre törekvésében egész sor manipulációs technikát sajátított el.

Az ismertetés a médiatörvénytől az NMHH és a Médiatanács létrehozásán át a KESMA létrejöttig és napjainkig ismerteti a folyamatokat. A szerzők megállapították: a sajtó mindezzel egyre inkább a kormány szócsövévé vált, és bármikor, bármilyen módon felhasználhatók a kormánypárt (állítólagos) ellenfelei ellen. A sajtó centralizálása orosz mintára történik, és a médiabirodalom feltétel nélkül követi a politikai utasításokat, így a lakosság bármikor manipulálható központilag irányított hamis hírekkel.

Ugyancsak részletesen ismertette a cikk a Soros György elleni kampányok sorozatát, a civil szervezetek elleni támadásokat, valamint a Norvég Alappal lezajlott nézeteltérést, és ezen belül az Ökotárs alapítvány vegzálását. Egy további jelentős manipulációs stratégia abban áll, hogy a fennálló tények között hamis kapcsolatokat állítanak fel. Erre példaként azt hozták fel a szerzők, hogy a Nyílt Társadalmak Alapítvány nyilvánossá teszi, mely szervezeteket támogatja anyagilag, ezt azonban a magyar média úgy állítja be, hogy ezek az összegek egy titkos összeesküvést szolgálnak. A manipuláció fő célja a magyar társadalom megosztása és minden fajta függetlenség felszámolása.

A magyar dezinformációs kampányok harmadik fő jellemzője, hogy a hamis hírek sokkal szélesebb körben terjednek, mint az igazság, amely csak jóval később derül ki. Erre számos rágalmazási pert hoztak fel a szerzők példaként, amelyek eredményéről a kormánysajtó már sokkal csendesebben számol be, mint ahogyan a rágalmakat terjesztette – és egyszerűen folytatja a rágalomhadjáratot.

Ám az Orbán-kormány nem csupán a civil szervezeteket vette célba – írták a szerzők, és ismertették a Soros György elleni kampányt abból a szempontból, hogy ezzel az általa támogatott civil szervezeteket, a baloldali politikusokat és a baloldali sajtót azzal rágalmazták meg, hogy egy multikulturális társadalom kialakításával alá akarják ásni az uniós tagállamokat. Szólt a cikk a „Stop Soros” törvényről is, és megemlíti a kormány médiakampányát, amely azt állítja, hogy az ellenzék oltásellenes politikai stratégiát követ: a kormányhoz közelálló orgánumok erről már több mint 600 hamis hírt közölt, noha máris két bíróság találta első fokon hamisnak az állítást.

A magyar kormány dezinformációs kampányai figyelemre méltó hasonlatosságot mutat a külföldi tekintélyelvű szereplők, így a Kreml hasonló kampányaival mind a sajtó átvételében, mind a módszerekben, mind pedig a manipulációs technikák alkalmazásában. Ugyanakkor az orosz hamis hírek nemigen vannak jelen Magyarországon, noha az RT orosz állami médiakonglomerátum irodát is szándékozott nyitni Budapesten. A tervet azonban feladták, mert úgy ítélték meg, hogy

a magyar kormánysajtó már jó munkát végez.

Három fő oka van annak, hogy a helyben előállított hamis hírek miért hatékonyabbak, mint a külföldiek. Egyrészt azért, mert a helyi hatóságok több információval rendelkeznek a helyi lakosság preferenciáiról és szükségleteiről, egyebek mellett belső felmérésekből. Tény, hogy a hazai manipuláció elősegíti a társadalom megosztását, és mivel rendszerint egyetlen politikai erőhöz kötődnek, az egyik oldalon nagyobb hatást gyakorolnak, mint a másikon. Példaként a szerzők azt hozták fel, hogy a kormánysajtó hatására a Fidesz szavazói sokkal jobb véleménnyel vannak Kínáról és Oroszországról, mint az ellenzék követői. Túl ezen a nemzeti kormányok az elérhető Kreml-barát portáloknál sokkal nagyobb hatósugárral tudnak működni, mert van infrastruktúrájuk és jelentős mennyiségű közpénzt tudnak felhasználni.

Harmadszor a hazai törekvések egyetlen országra koncentrálnak, míg a Kremlnek sokkal nagyobb térséget kell lefedni, bár ott is akadnak differenciáltabb, egyetlen országra szabott üzenetek.

Mindez azt jelenti, hogy az állami támogatással működő nemzeti dezinformáció rendkívül hatásos, ha arról van szó, hogy gyűlöletet szítson, polarizálja a társadalmat, és az erőszakot bizonyos csoportok és személyek ellen fordítsa.

„Ezért legfőbb ideje, hogy az államilag támogatott belföldi dezinformáció ügyét ugyanolyan komolyan vegyék a jelenséggel foglalkozó szakértők és a politikusok, mint a külföldi tekintélyelvű rezsimektől származó hamis híreket. Veszélyes illúzió lenne azt hinni, hogy az EU tagállamai erre immunisak, és ez az illúzió az Európa szívében lévő demokráciák lerombolásához vezethet” – figyelmeztettek a szerzők

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9016760152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása