He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

NARANCSOS-MÉZES ÁGYASPÁLINKA

2021.11.16. 05:33 guma

Az édes, "nőies" mézes pálinka már évszázadokkal ezelőtt is kedvelt ital volt hazánkban. Manapság a szeszesitalgyártók legegyszerűbb változatban, 50 fokos pálinkához kevernek mézet, ezután érlelik. Házilag különböző fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, teljesen a saját ízlésünk szerint készíthetjük el. A variációk lehetősége számtalan, próbálkozzon bátran mindenki a saját szájíze szerint.

Hozzávalók

* 1 narancs héja
* 2-3 szem aszalt sárgabarack
* 3-4 szem aszalt szilva
* 4-5 aszalt füge (mini)
* 10 szem aszalt szőlő (mazsola)
* 5-7 cm fahéjrúd
* 4-6 szem szegfűszeg
* 10 dkg méz
* 4-4,5 dl pálinka (lehetőleg
50 fokos, semlegesebb ízű)

A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Héját nagyon vékonyan lehámozzuk, próbáljunk minél kevesebb fehér részt a héjdarabokon hagyni.

Egy fél literes üveget alaposan kitisztítunk, majd beletesszük a narancshéjat, az aszalványokat és a fűszereket.
A mézet kimérjük és megmelegítjük: elég addig melegíteni, míg kellemesen folyóssá válik. Az olvadt mézet az üvegbe csorgatjuk. Ezután a pálinkát is megmelegítjük (ne forraljuk fel, a forráspontja: 78 °C), majd egy keveset ebből is az üvegbe töltünk. Lezárjuk az üveget és addig rázogatjuk, forgatjuk, amíg a méz és a pálinka el nem keverednek. Hozzáadjuk a többi pálinkát is, és - miután újra lezártuk - néhányszor fejre állítjuk az üveget, hogy alaposan feloldódjon a méz a pálinkában.

Kihűlés után hűvös, sötét helyre tesszük (például hűtőszekrénybe), és négy hétig érleljük. Ezután eltávolítjuk a fűszereket az italból (leszűrjük), és így érleljük tovább. Az aszalványokból néhány darabot vissza lehet tenni az italba, ha ajándékba szánjuk, jól mutat az üvegben, illetve kitöltve a pohárban is nagyon mutatós. Behűtve és/vagy hűtött pohárban kínáljuk.

Tipp: A mézes pálinkát érdemes karácsony vagy a tervezett fogyasztás előtt akár 2 hónappal is elkészíteni, mert minél tovább áll, annál finomabb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1616741434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása