He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A The New York Times cikke Orbánék USA-beli ténykedéséről

2021.10.09. 04:01 guma

Orbán Viktor, Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke dollármilliókat költ kijárókra (lobbistákra), különféle intézetekre, és a washingtoni szövetségeseihez fűződő kapcsolatok ápolására – erről közölt terjedelmes és igen részletes cikket az amerikai lap.

Felsorolta, hogy a legutóbbi időben Mike Pence, Donald Trump volt alelnöke, Tucker Carson, a Fox News legnépszerűbb arca és Jeff Sessions volt legfőbb ügyész járt Budapesten a szélsőjobboldali Orbán Viktor meghívására, és jövő év elején Budapesten tartják az Amerikai Konzervatív Unió összejövetelét. A lap szerint ezek az Orbán által támogatott kampány láthatóbb gyümölcsei.

Miért istenítik Orbán Viktort az amerikai konzervatívok?

A tíz éve kezdett kampány iskolapéldája annak, hogy hogyan próbálják a világ kormányai alakítani és befolyásolni a washingtoni politikát és vitákat, nem ritkán úgy, hogy aggodalmakat keltenek azzal, hogy felmerül az amerikai politikára gyakorolt idegen befolyás lehetősége. A kampányt kormányhivatalok, washingtoni kijárók, oktatási intézmények, magyar diaszpóra-szervezetek és a kormány által finanszírozott alapítványok hálója folytatja, és fő célja, hogy javítsa az Orbánról konzervatív vezetőként a világon forgalomban lévő képet, továbbá hogy leplezze:

Orbán nem más, mint Moszkvához és Pekinghez dörgölőző tekintélyelvű nacionalista – írta a lap.

A kampány hozott is néhány érzékelhető, de múló sikert Orbánnak, például azt, hogy Trump fogadta az Ovális Irodában, és az amerikai külügyminisztérium visszavonta a magyarországi független sajtónak szánt támogatását. A magyar hálózat lépései közül a legtöbb legális és hétköznapi gyakorlat Washingtonban.

Az aktivisták egy része azonban a szürke zónában tevékenykedik, például nem felel meg a külföldi érdekben cselekvők átláthatóságára vonatkozó törvényi előírásoknak, és ez kérdéseket vet fel az elnökválasztási kampányokkal, valamint a külföldi kormányoktól pénzt elfogadó tudományos intézetek etikájával kapcsolatban. Tavaly két tekintélyes washingtoni intézet szakította meg kapcsolatát a magyar kormány által finanszírozott Magyarország Alapítvánnyal, mert aggályok merültek fel annak kapcsolatait illetően, és a helyzetet ismerők szerint az FBI-hoz továbbította az ügyet. Az ifjabb Biden kampánystábja például megvált egy önkéntes tanácsadótól, amikor tudomást szerzett annak Orbánhoz fűződő kapcsolatáról.

A hálózat működésének kezdete 2011-re tehető, amikor Orbán Viktor egy éve volt újra miniszterelnök. Profilja fényezésére a világ minden tájáról gyűjtött össze embereket egy úgynevezett Diaszpóra Tanácsba, hogy elősegítsék

„a magyar álláspont és érdekek koordinált képviseletét a külföldi sajtóban és a döntéshozóknál”.

A cikk számos példát ismertetett részletesen, kiemelve Maximilian N. Telekit, valamint ifj. Frank Koszorúst, a magyar diaszpóra egyik prominens alakját. Orbán kormánya 2012-ben létrehozott egy később Magyar Alapítvány néven ismertté vált nonprofit szervezetet, amely tavaly év végéig több mint 5,2 millió dollárt adományozott kutató intézeteknek, oktatási intézményeknek és amerikai magyar csoportoknak, köztük Teleki és Koszorús szervezeteinek konferenciák, ösztöndíjak és kulturális programok szervezésére.

Később, 2014-ben és 15-ben több neves igazgatósági tag – köztük George E. Pataki volt New York-i kormányzó – lemondott, mert felmerült, hogy esetleg a magyar kormány ügynökeként kellene regisztrálni a vonatkozó amerikai törvény (FARA) értelmében. A következő évben Pataki visszatért, és az igazgató tanács élére Anna Smith Lacey, a washingtoni magyar nagykövetség volt kongresszusi kapcsolattartója (Stumpf István lánya – a szerk.) került. Smith Lacey 2019-ben egy az Atlanti Tanács által szervezett konferencián visszautasította, hogy Magyarországon erodálódna a demokratikus kormányzás, és képmutatással, a bevándorlók, a zsidók és a keresztények hátrányos kezelésével vádolta meg az Egyesült Államokat, valamint a nyugati államokat, és Orbán céljait a Donald Trump által prédikált amerikai nacionalizmushoz közelítette. Smith Lacey akkor azt mondta, hogy a jelenlétének nincs közel az alapítványhoz, és az alapítvány nem is vett részt a konferencia finanszírozásában.

A két szervezet azonban 2019-ben partnerségi kapcsolatra lépett magyar és amerikai politikusok és szakértők nem nyilvános találkozóinak szervezésére. Az Atlanti Tanács ebben egyebek mellett a demokrácia erodálásának, a jog uralmának és a sajtószabadság korlátozásának megvitatását szolgáló platformot látott, de a budapesti külügyminisztériumban erről heves vita tört ki, és az alapítvány nem sokkal később közölte, hogy a magyar kormány már nem érdekelt a projektben. Az Atlanti Tanács tavaly visszautalta a kitűzött feladatra addig kapott 158 ezer dollárt, és megszakította a kapcsolatot az alapítvánnyal.

Részletesen szólt a cikk arról is, hogy mikor és mennyit fizetett a magyar kormány különböző lobbistáknak, egyebek között arról, hogy Tucker Carlson édesapja milyen kapcsolatban áll ezekkel az amerikai magyar szervezetekkel, valamint Pence és Sessions legutóbbi budapesti látogatásairól és beszédeiről is.

Fotó: Orbán Viktor és Mike Pence találkozója (Budapest, 2021. szeptember 23.) MTI

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7316714162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása