He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tíz furcsa egybeesés, ami nem lehet véletlen – első rész

2021.10.03. 07:29 guma

Hisz a vak sorsban, vagy inkább arra hajlik, hogy minden mindennel összefügg?

Vannak, akik nem hisznek a véletlenekben, és vannak, akik a legnyilvánvalóbb összefüggésekkel szemben is képesek szkeptikusak maradni. Igazak lehetnek az összeesküvés-elméletek, létezik egy a világot a háttérből irányító láthatatlan kéz? Vagy egyszerűen csak túl sok dolog történik ahhoz, hogy ne legyenek furán ható egybeesések? Ki tudja? Minden esetre túl sok dolog van a világon, amire nincs logikus magyarázat. A Richtop10 olyan történeteket szedett össze, amik hallatán akaratlanul is eszünkbe jut, hogy mennyire furcsa a véletlen. 

10. Három ember egy vonaton

Az 1920-as években, egymástól teljesen függetlenül, három angol úr utazott Peru felé. Úgy adódott, hogy véletlenül összefutottak egy vasúti kocsiban, ahol akkor éppen senki sem tartózkodott rajtuk kívül. Az igazi meglepetés azonban csak az után következett, hogy bemutatkoztak egymásnak: az első férfi vezetékneve Bingham volt a másiké Powell, a harmadik férfit pedig meglepő módon, Bingham-Powellnek hívták. Az utazók nem voltak rokonok, s az előtt soha sem ismerték egymást. De mindez még semmi!

 kép: Tinkstock

9. XVI. Lajos és a 21

Amikor XVI. Lajos francia király még gyermek volt, egy asztrológus óva intette őt minden hónap 21. napjától. Lajos rettegett is, ha tehette nem is csinált semmi fontosat huszonegyedikén. De sajnos nem mindig tehette meg, 1791. június 21.-én például a francia forradalom következményeitől próbált menekülni. Szerencsétlenségére elkapták, és a feleségével együtt letartóztatták. Ugyanabban az évben, szeptember 21.-én kiáltotta ki az ország a köztársaságot, s végül Lajos 1973. január 21.-én veszítette el a fejét a guillotine alatt. Persze lehet, hogy a forradalmárok tudtak a király fóbiájáról, s szándékosan végezték ki éppen huszonegyedikén, mindenesetre furcsa.

 XVI. Lajos (kép: Wikipedia)

8. Hotel paradoxon

Angliába utazott 1953-ban Irv Kupcinet, amerikai televíziós személyiség, hogy II. Erzsébet koronázásáról tudósítson. A Savoyban szállt meg, és amikor kinyitotta a fiókjait meglepve tapasztalta, hogy régi barátja, a Harlem Golbetrotters sztárja, Harry Hannin holmija van benne. Már éppen fel akarta hívni Hannint, hogy elmesélje neki a furcsa véletlent, amikor megcsörrent a telefon. Hannin volt az, azért hívta, mert talált egy nyakkendőt, a párizsi Savoyban, amelyikbe Kupcinet nevét hímezték. Na jó, ezek ketten össze-vissza repkedtek a világban aztán széthagyták a cuccaikat az összes Savoyban, de azért…

 Irv Kupcinet (fotó: Wikipedia)

7. Az amerikai polgárháború kezdete és vége

Csendes, békés vidéki életet élt Wilmer McLean a virginiai Manassas-ben, egészen a polgárháború kitöréséig. Történt ugyanis, hogy a háza éppen félúton volt az északiak fővárosa Washington DC, és a déli központ Richmond között, így az első hivatalos csata a Bull Run-i éppen McLean tornáca előtt zajlott 1861. július 21-én. A férfi úgy döntött, hogy nyugodtabb környékre költözik, Virginia távolabbi vidékeire. Négy évvel később aztán, a polgárháború utolsó aktusaként éppen McLean új otthonában adta meg magát a konföderáció tábornoka Rober E. Lee az unionisták tábornokának Ulysses S. Grant-nek. Ilyen véletlen viszont biztosan nincsen, ugye?

 Wilmer McLean (kép: Wikipedia)

6. James Dean elátkozott autója

Az amerikai ikon, James Dean 1955 szeptemberében szenvedett halálos autóbalesetet sportkocsijával. Nem a színész volt azonban a Porsche utolsó áldozata. Íme, csak a leghátborzongatóbb esetek:

– Amikor a roncsot elszállították a baleset helyszínéről kiesett a motorja, és eltörte egy szerelő mindkét lábát.

– Később a motort eladták, az új tulajdonosa egy versenyautóba szerelte be, majd balesetben meghalt a következő futamon. Ugyanazon a versenyen meghalt egy másik pilóta is, később kiderült, szintén Dean autójából származó alkatrészek voltak az autójába építve.

– Amikor az autót kiállították Sacramentoban, leesett az állványról, és eltörte két tinédzser csípőjét. Később, Oregonban az autót szállító tréler leakadt a vonóhorogról, és belerohant egy kirakatba.

S ha még azt is hozzátesszük, hogy James Dean csak „Little Bastard” (ízléstől függően fordítható úgy, hogy: Kis Dög, Kis Fattyú, vagy Kis Szemét) néven emlegette az autót? Nomen est omen, ha nem tévedünk.

 James Dean a Kis Fattyú volánjánál (fotó: Wikipedia)

Mi jöhet ezek után a második részben? Egy baba, akinek kétszer mentette meg az életét ugyanaz a férfi, egy finn ikerpár utolsó kerekezése, egy betűtípus, és egy terrortámadás összefüggései, az író esete az üstökössel, végül két elnök kísértetiesen hasonló sorsa.

https://24.hu/elet-stilus/2014/08/25/tiz-furcsa-egybeeses-ami-nem-lehet-veletlen-elso-resz/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2016688974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása