He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Semmi közünk az állami üzleteléshez?

2021.09.11. 04:40 guma

A bíróság döntése szerint semmi közünk ahhoz, miért vette meg Mészárostól az MVM a Mátrai Erőművet

Mégsem kell kiadnia az MVM-nek a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratokat az érzékeny adatok kitakarása nélkül a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése értelmében, írja a Népszava.

Korábban az elsőfokú döntés értelmében úgy tűnt, hogy a Magyar Villamosműveknek ki kell adnia a dokumentumokat Tóth Bertalannak, a Magyar Szocialista Párt társelnökének.

Így azonban továbbra is homály fedi, mi indokolhatta, hogy az állami vállalat a legóvatosabb becslések szerint is tízmilliárdokkal segítse ki Mészáros Lőrincet, akinek cégcsoportjától 2019-ben megvette a brutális veszteségeket termelő hőerőművet. Ahogy korábban beszámoltunk, a Mátrai Erőművet 17,44 milliárd forintért vette meg a Villamosművek, és a cég vezetése egy 4,9 milliárdos tagi hitelt is adott Mészáros tőkealapjának. A Tóth Bertalannak korábban átadott dokumentumokból kiderült, hogy az MVM ennél is többet, 75,14 milliárd forint felszabadítását kérte az államtól az üzlet megkötéséhez. A korábban nyereségesen üzemelő erőmű 2020-ban 43 milliárd forintos adózott veszteséget könyvelhetett el, javarészt a szén-dioxid kvóták drágulása miatt.

A szocialista politikus által kért, kitakarásmentes iratokból talán kiderülhetett volna, mi indokolta hogy az állam lenyelje a kormányközeli üzletember helyett a veszteséget, azonban a másodfokú döntés szerint ezek nem számítanak nyilvános adatoknak. A Népszava szerint „a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló” törvény egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható.

Emellett az ország energiatermelésének jelentős hányadát adó Mátrai Erőmű, Magyarország utolsó nagy, széntüzelésű hőerőműve hadiüzemnek számít, ami ugyancsak nehezíti a tisztánlátást. A Honvédelmi Minisztérium 2020-as határozata szerint ugyanis az erőmű „nemzeti létfontosságú rendszerelem”, az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig kimondta, hogy a Mátrai Erőmű ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ekként nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet.

Tóth a lapnak elmondta, meglepte őket a másodfokú döntés, azonban nem hagyják annyiban az ügyet, mennek a Kúriára.

„A bíróság szerint tehát nem tartozik ránk, adófizetőkre, hogy a Fidesz-kormány milyen indokok mentén döntött arról, átvállalja Mészáros Lőrinc érdekeltségének veszteségét és a vételár kifizetésével mintegy százmilliárd forint értékben támogatja az Opus Global Nyrt.-t és a Status Energy Magántőkealapot, leánykori nevükön Mészáros »nemstróman« Lőrincet” – nyilatkozta a politikus.

A Mátrai Erőmű megvásárlása mellett többek között olyan érvek hangoztak el a termelés fenntartásának elengedhetetlensége mellett, hogy az erőműben és kiszolgáló infrastruktúrájában dolgozók munkahelyeit fenn kell tartani, valamint hogy az elkövetkezendő években esedékes bezárás után rekultiválni kell majd a bányát, melyből a barnaszenet szállítják az üzembe. Ez ugyancsak milliárdokba fog kerülni, ráadásul a korábban e célra elkülönített 11 milliárd forintos eredménytartalékot Mészárosék kivették a cégből eladás előtt.

https://merce.hu/2021/09/07/a-birosag-dontese-szerint-semmi-kozunk-ahhoz-miert-vette-meg-meszarostol-az-mvm-a-matrai-eromuvet/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2516685734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása