He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Julius 1.től ezek a változások léptek életbe

2021.07.02. 07:15 guma

Csütörtökön nagy változások jönnek – itt a lista

Csütörtökön nagy változások jönnek – itt a lista

Fél év telt 2021-ből, július elsejétől számos szabály megváltozik, jön az uniós Covid-igazolás, drágább lesz az EU-n kívülről rendelt áru, búcsút mondhatunk az egyszer használatos műanyagok nagy részének.

Sok jogszabály változik meg július elsején, saját gyűjtésből és a napi.hu összeállításából összeszedtük a legfontosabbakat:

  • Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lépett, a tudnivalók részletesen itt olvashatók. A zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte, ezért lesz 3 QR-kód ezeken az igazolványokon.
  • A látogatási tilalommal érintett intézmények közül utolsóként a magyar börtönökben is megszűnik a tiltás: 16 hónapos elzártság után ismét fogadhatnak látogatókat a fogvatartottak. Minden fogvatartottat havonta egyszer 30 percig látogathat meg egy hozzátartozója, a látogató csak olyan felnőttkorú lehet, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal.
  • A szomszédos országok határ mentén lakói számára is elérhető csütörtöktől a koronavírus elleni védőoltás Magyarországon.
  • Több szabály is módosul a nyugellátással, adategyeztetéssel, illetve korhatár előtti ellátással kapcsolatban. A végleges határozat közlésétől számított 15 napon belül vissza lehet vonni a nyugdíjigényt; a nyugdíjbiztosítási hatósági adategyeztetési eljárást lezáró határozatoknál ugyanolyan módosítási lehetőségek nyílnak meg, mint amilyenek az ellátást megállapító határozatokra vonatkoznak; a brexit ellenére a nyugdíjak változatlanul folyósíthatók az Egyesült Királyságba is. Minden nyugdíjbiztosítási eljárás illetékmentessé válik. Emellett módosulnak a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset számításának feltételei is.
  • A kisgyermekkel otthon lévő szülők, önkéntes alapon szövetkezetet alakíthatnak. Az új szabályok alapján a szolgáltatás igénybe vevője fizeti az áfát, a szövetkezetnek nem kell szakképzési hozzájárulást fizetnie, valamint mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól is.
  • Ismét kell fizetni idegenforgalmi adót a 18. életévüket betöltött magánszemélynek a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma után.
  • Sors Lászlót Vágujhelyi Ferenc követi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal élén.
  • Megszűnik az EU-n kívülről érkező 22 euró (mintegy 8 ezer forint) alatti áruk áfamentessége, 150 eurós (54 ezer forint) értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad, csak áfát kell utánuk fizetni.
  • A Magyar Posta kivezeti szolgáltatási portfóliójából júliustól a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének minden típusát, így a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermékek és a politikai reklámkiadványok terjesztését is.
  • Csütörtöktől a MédiaLOG-DMHM Zrt. viszi házhoz Magyarországon az összes napilapot.
  • A korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező a használati útmutató, az esetek többségében viszont elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni. Július 16-tól minden nem élelmiszer termékhez közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni.
  • Indul a vállalkozásokat segítő Széchenyi Kártya újraindítási program. A vállalkozások számára 100 millió forintig, kétéves futamidővel, legfeljebb 0,1 százalékos fix kamattal elérhető lesz folyószámlahitel, likviditási hitel 250 millió forintig, hároméves futamidővel, legfeljebb 0,2 százalékos fix kamattal, valamint beruházási hitel 1 milliárd forintig, tízéves futamidővel, legfeljebb 0,5 százalékos fix kamattal.
  • Tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat. Tilos lesz a műanyag fültisztító pálcika, evőeszköz, tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömböket tartó pálca és az expandált polisztirolból készült ételtároló edény és italtartó pohár forgalmazása. Szintén tilos könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.
  • Az áramszolgáltató már nem ingyen tárolja mostantól a napelemes rendszerek többlettermelését, hanem a hálózatba feltöltött energiáért kevesebbet fizet, mint a hálózatból vételezett energiáért számláz.
  • A tervek szerint jövőre az egész országban az Országos Mentőszolgálat üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet. Az új rendszert július 1-jétől Hajdú-Bihar megye településein tesztelik.

https://infostart.hu/belfold/2021/07/01/csutortokon-nagy-valtozasok-jonnek-itt-a-lista#

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2416609644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása