He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Eljött az ideje a Csillagok háborújában látott haditechnikának? Igen.

2021.05.16. 07:43 guma


Azt se tudják majd, honnan jött a lövés

Nem újdonság, hogy az amerikai haditengerészet és a lézeripari cégek igen bensőséges kapcsolatokat ápolnak.

Már három éve is fejlesztették a szuperlézert, de akkor még problémásnak tűnt az energiaellátás kérdése.
Azóta megoldották a dolgot, a kísérleti példányok repülés közben szétlőhetnek egy drónt.

Nemcsak a haditengerészetet érdekli a dolog, a harckocsikra szerelhető lézerfegyverek az aknavetőből kilőtt gránátokat is kilőhetik.
A Free Electron Laser kutatói már hat méter vastag acélt is átégető lézert fejlesztettek.
Hogy van, amire ez sem elég? Minden másra ott a Boeing és a BAE Systems hagyományos gépágyúval kombinált fedélzeti lézere.

Pokoli rezsicsökkentés

A fejlesztések célja nem az, hogy halálra rémítsék az ellenfeleket a csúcstechnológiával, és nem is pusztításra szánják. Ezt a feladatot egy irányított rakéta is elláthatja, a védelemről pedig elhárító rakétákkal is gondoskodhatnak.

A lézer bevezetésének fő oka a takarékosság. A rakétákkal az a baj, hogy véges mennyiségben lehet őket tárolni egy hadihajón, ráadásul igen drágák. Egy látványosabb tűzijáték 1,5 millió dollárba is kerülhet, ezt a luxust viszont még az USA haditengerészete sem engedheti meg magának.

Marad a lézer. Leszedi a repülőt, a drónt, a gránátot, és egy lövés csak pár dollárba kerül. És ez már nem sci-fi: a haditengerészet nyáron kezdi el tesztelni a LaWS (Laser Weapon System) fegyverrendszert a Perzsa-öbölben állomásozó hadihajókon.
Csak azt veszik észre, hogy porrá égtek

Egy lézertámadást nem úgy kell elképzelni, mint egy akciódús snittet a Star Warsból: a rakétákat, hajókat és repülőgépeket is elpusztító lézersugár az emberi szemnek láthatatlan.Videó a linkre kattintvaLinkA célzórendszer azonosítja és megsemmisíti az ellenséges behatolókat: átégeti magát a hajók vagy repülőgépek burkolatán, és megsüti az érzékeny fedélzeti elektronikát. A 30 kilowatt energiaigényű lövések leadásához elég egy tengerész is, a rendszer üzemeltetése egyszerű. Látják, ebből a drónból se maradt sok a felületkezelés után:
Csak ne essen az eső

A rendszernek megvannak az árnyoldalai is. Bármilyen erős a lézer, a hatékonyságukat erősen csökkenti a magas portartalom a levegőben, vagy az eső. A felhőtakaró is csökkentheti a hatótávolságát.

A haditengerészet még nem jött rá, hogy használhatnák a lézereket rossz időben, de kétségtelen, hogy a fegyver hatótávolságát a felhők, a por és a csapadék is ronthatja - mondta Loren Thompson védelmi szakértő.

Ha a prototípus tesztje sikeres lesz, a lézerágyú valószínűleg a flotta többi hajójára is felkerül

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7616519908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása