He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Hogy lehet diplomája Varga Juditnak, ha nem ismeri a jogállam definícióját?

2021.03.15. 08:15 guma

Szigetváry Zsolt / MTI

A jogállam egy elvont, bonyolult, nehezen megérthető fogalom. Vagy mégsem? Sándor Zsuzsa bebizonyítja, hogy egyáltalán nincs szükség jogi diplomára a jogállam definíciójának értelmezéséhez.

Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter a minap azt mondta, aligha jutna el a diplomáig az a joghallgató, aki nem tudná meghatározni, mi a jogállam. Felmerül a kérdés, vajon Varga Judit, a jelenlegi igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök hogyan lettek diplomás jogászok, ha egyszer azt állítják, a jogállamnak nincsen definíciója. Ez annál is érthetetlenebb, mert Varga Judit kilenc éven át dolgozott az Európai Parlamentben, ahol alaposan megismerhette az EU jogalkotásának működését, márpedig ott pontosan tudják, mit jelent a jogállam. Orbán pedig nyolc éven át volt a Liberális Internacionálé tagja, és akkortájt még derenghetett neki valami, hisz bejelentette, hogy emberi jogi kisebbségi, menekültügyi és a gazdasági szabadság kérdéseivel kíván foglalkozni.

Eszembe jut Hofi Géza egyik remek poénja:

A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll.

Úgy látszik, ha ellopják a „lét”, annak is tudatromboló hatása van.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, muszáj meghatároznunk, mi is az a jogállam. Kérem, ne rémüljenek meg, nem egy tudományos értekezés következik. A legalapvetőbb definíciókat rögvest aprópénzre váltjuk, hogy érezzék, mi mindent veszítenek el akkor, amikor nem jogállamban élnek.

Mik is azok a legfontosabb ismérvek, amelyek egy jogállamot jellemeznek?

Kezdjük a jogbiztonsággal. E szerint az állampolgár számára a jogrendszer kiszámítható, az úgy épül fel, mint egy piramis. A piramis csúcsán ül az alkotmány, alatta a törvények, lejjebb a rendeletek és így tovább. Az alkotmányt persze elnevezhetjük akár Alaptörvénynek is, de attól még a kiszámíthatósága ugyanúgy alapkövetelmény. De vajon mennyire kiszámítható egy olyan alkotmány, amelyet tíz év alatt kilencszer módosítanak? Az, hogy miként, hogyan és mivel, az megérne egy külön misét. Erről elég annyi, hogy azt a „veszélyhelyzetet”, amiben már idestova egy éve élünk, a hatályos Alaptörvény alapján ki sem lehetett volna hirdetni, mert nem tartalmazza azokat a feltételeket, amelyekre hivatkozva kihirdették.

Persze, ha a Fidesz betartotta volna a saját Alaptörvényét, akkor hogyan lehetett volna Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselőket 100–100 ezer forintra megbüntetni a lánchídi dudálás megszervezéséért?

Bárándy arra az általános alapelvre is utalt, amely így szól:

a jogszabály nem ismerése nem mentesít a büntetés alól.

De hogyan is ismerhetnék ki magukat az emberek abban a jogszabálykáoszban, ami itt van, amikor még az erre kiképzett jogászok sem igazodnak el benne.

  • Salátatörvények tömkelege,
  • egymásnak ellentmondó rendelkezések,
  • a kötelező jogi hierarchia felrúgása:

ilyen a mi jogrendünk.

Ugye emlékeznek arra a megnyugtató jelenetre, amikor Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Karmelita-kolostor erkélyén elégedetten kezet fogott, pontosabban összeöklözött Orbánnal, mert – akkor még úgy hitte – megegyeztek az orvosok béremelésében és a hálapénz megszüntetésében. Ám amikor a törvény megjelent, abba olyan feltételek kerültek, amelyekről korábban szó sem esett. Mindez a pandémia kellős közepén. Majd a leginkább elfogadhatatlan törvényi rendelkezéseket külön-külön kormányrendeletekkel „módosítgatták”. Ami körülbelül annyit ér – már elnézést –, mint halottnak a csók. Mármint egy jogállamban. Tudják, az a bizonyos piramis. Feljebb a törvény, lejjebb a rendelet. Egy rendelet hiába ír bármit, ha az ellentétes a törvénybe foglaltakkal. Tényleg most kell kiszúrni az orvosokkal, nem beszélve az ápolókról, akik még megfelelő bérkompenzációt sem kaptak?

Ha tömören akarjuk megfogalmazni, akkor

a jogállamiság lényege, hogy azok, akik a közhatalmat gyakorolják, ne éljenek vissza a közhatalommal

– magyarázta a londoni Middlesex Egyetem jogi karának vezetője, Laurent Pech a Hvg.hu-nak.

A Fidesz minden kritikát azzal hárít, hogy őket a „kétharmados felhatalmazás” jogosítja fel mindarra, amit tesznek. Ám óriási különbség van a „jog uralma” és a „jog általi kormányzás” között. (Ezt is tanítják az egyetemen.) Az első jelenti a jogállamot, a második pedig azt, hogy a hatalom gyakorlása attól még nem lesz törvényes, ha jogszabályokkal, törvényekkel történik. Hiszen még a Harmadik Birodalomban is hoztak törvényeket, mégsem hiszem, hogy a hitleri Németországgal kapcsolatban bárkiben is felmerülne a jogállam fogalma.

A Fidesz gátlástalanul gyakorolja a „jog általi kormányzást”. Törvénnyel rendelkeztek arról, hogy az egyetemek alapítványi kézbe kerüljenek. Az alapítványokba kormányhoz hű embereket ültettek, néhol „csak” részben, máshol (SZFE) úgy, hogy az egyetem képviseletében senki nem került a kuratóriumba. Törvénnyel üldözték el a CEU-t azzal az „indokkal”, hogy – szemben a magyar egyetemekkel – a CEU kettős diplomát adhat, de 821 millió forint értékű telekkel ajándékozták meg a kínai Fudan egyetemet, amelyik szintén kettős diplomát fog adni. Ezek szerint – szemben a CEU-val – ezt fairnek tartják, még akkor is, ha jó eséllyel el fogja szívni a nála szegényebb „alapítványi” magyar egyetemektől a diákokat és az oktatókat.

A jogállam fontos jellemzői még a nyilvánosság és a sajtószabadság. Sok szó esett már ezek hiányáról, de mindhiába.

A Fidesz „jog általi kormányzással”, azaz törvénnyel hozta létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is, amely – egy ostoba törvényre hivatkozva – nem hosszabbította meg a Klubrádió frekvencia-engedélyét, majd a napokban érvénytelennek nyilvánította a ma már egyetlenként induló rádió frekvenciapályázatát. Csak a végkövetkeztetésüket idézem:

a Médiatanács nem látta biztosítottnak a frekvencia közösségi célú hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét.

Ha van ebben az országban közösségi célú rádió, a Klubrádió bizonyosan az. Persze, hogy mit tekint a Médiatanács közösségi célnak, arra ékes bizonyíték az a döntése, amellyel megbüntette az RTL Klubot, mert LMBTQI-emberekkel kapcsolatos társadalmi célú hirdetést sugárzott. Jaj, majdnem elfelejtettem, hogy hiszen „az anya nő, az apa férfi”.

Törvényekkel, méghozzá személyre szabott törvényekkel érték el, hogy olyan jogász kerüljön a Kúria élére, aki soha nem volt még bíró, viszont sokáig Polt Péter helyettese, majd az Alkotmánybíróságnak nevezett, elfogulatlansággal nehezen vádolható testület tagja volt. Csak nem azért lett Varga Zs. Andrásból kúriai elnök, hogy a majdani, a Fidesz számára fontos alsó és felső szintű döntések kedvezőbbek legyenek a hatalom számára? Ne feledjük, közelednek a választások! Márpedig a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmeket a Kúria bírálja el. Nehogy ismét előfordulhasson, hogy néhány vacak, le nem ragasztott boríték miatt a Kúria megfossza a Fideszt egy mandátumtól, ahogy az Darák Péter elnöksége alatt történt!

https://24.hu/belfold/2021/03/15/jogallam-sandor-zsuzsa-alkotmany-alaptorveny-varga-judit-orban-velemeny/

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8816463178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2021.03.15. 10:29:24

@vesszenek a libernyákok!:

a mocsokra senki sem, még a családja sem kíváncsi.
a libernyákok helyén nincs vesztőhely! - csak diszkrét szűrő. :DDDDD

Neytiri1 2021.03.15. 10:35:50

@guma: de jó, hogy kipenderítetted ezt az unatkozó kis szabadságharcost :)

minden libernyák tetű 2021.03.15. 10:40:55

@guma:

Bizony, bizony, ezért nem kíváncsi senki rád, meg a mocsok blogodra.

gazoló 2021.03.15. 10:42:47

@guma: DDD

szépjónapot)

legalább addig hagyhattad volna a gyökeret amíg elolvasom amit makog. sajtószabadság van,polgári v mijafac,az ápolt is azt mondta))

guma 2021.03.15. 10:43:44

@Neytiri1: :)))

ez csak egy ocsmány vírus amit mindenhol irtanak...

ha látnád, csak vele van tele az a gyűjtőhely az adminban ahol a mosdatlan mocskos szájakat gyűjti a rendszer...

guma 2021.03.15. 10:50:22

@gazoló:

szia!:)

mi van, kívülről fújod a dogmáját? :DDD
de miért hanyagolod a töltelék szavait? :)

taga20 2021.03.15. 10:52:58

@guma: látom erdész barátunk is beköszönt:)))

guma 2021.03.15. 11:04:16

@taga20: :)

pár nap alatt újabb nikkek tömegével szállt síkra a szabad köpködés jogért.

gazoló 2021.03.15. 11:10:14

@guma:

ma nem vagyok hajlandó gyűlölködni)

még erdeinek is engedek anyabacni szőrösdeszkán,egész nap))

taga20 2021.03.15. 11:16:43

@guma: @gazoló:

igaza van gazolónak, inkább örüljünk együtt az erdész haverunkkal a kitüntetések után!:)))

Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesíti:

Stefka István János újságírót, címzetes egyetemi docenst,

uploads.disquscdn.com/images/782ae051c5d910d3429c24c8acbb12d81e118b638ee5e8094adcef7c4814239b.jpg

u.i: BROÁF!

Neytiri1 2021.03.15. 12:03:27

@guma: úl erős benne az emelkedett ünnepélyesség... :)

Hiába no' ez a második március 15, amit a tisztelt uraknak sikerül úgy intézni, hogy ne legyen tömeg az utcán, mely nem őket élteti.

Az örökös regisztráció talán azért van, hogy ne a fenekén jöjjön ki az ürüléke, hanem a száján. Így szereti.

gazoló 2021.03.15. 15:15:33

@D. Klári:

kár rugózni ezen a migráns témán.
az ellenzékiek nagy részének a háta közepére sem kellenek,csak a kárpátokgéniusza sulykolja ezt fasiszta majommédiájukban.

habakuk000 2021.03.16. 18:21:05

Nem kell diploma ehhez.
Sima józan ész és némi gondolkodás.

Na, most az ilyen törtető picsáknak, mint a címszereplő, ha volt is gyerekkorában ilyesmi a fejében, a mindent beterítő vezéri valag ezt teljesen megsemmisítette.
@taga20: Ezek mindent besároznak, pl Kossuth díjasként elgondolkodnék, hogy dicsekedjem-e vele.

Olyan sok semmi ember kap mindenféle díjakat...
a Hídembert tönkrevágó majomparádé is nagyot ment ma. Érdekes, hogy akkor sem volt szimpatikus és nem tartottam jó színésznek, amikor még nem nyalta az orbán seggét.

gazoló 2021.03.16. 18:36:56

@habakuk000:

korai időszakában az Eldorádóban,Csapd le csacsiban jó volt,de mostanra visszaküzdötte magát egy demens seggnyaló ripaccsá.

gazoló 2021.03.16. 18:45:02

@habakuk000:

friss díjazottunk performanszaiból egy :-)

youtu.be/zn9_h4YxM7g

habakuk000 2021.03.16. 18:47:25

@gazoló: Nekem mindig egy modoros majomnak tűnt, soha nem értettem, mitől is tartották jó színésznek.

Mondjuk orbánt is rühelltem a fidesz alapításától kezdve, azt sem tudom, miért, nem gyűlöltem mint most, de nem állhattam. Bunyevári volt akkor is.

D. Klári 2021.03.17. 11:27:32

A férjem után engem is elakarnak hallgattatni! Követelem a kormánytól a sajtó és szólásszabadság mihamarabbi visszaállítását! Hallatlan ami itt is zajlik! Törlik az igaz szót és csak a propaganda marad!

gazoló 2021.03.18. 10:15:38

@habakuk000:

m.hvg.hu/elet/20210318_Nagy_Fero_Kossuthdij

A kétezredik év felé
Mért kell engem folyton hülyének nézni?
A kétezredik év felé
Mért kell engem folyton az orromnál vezetni ?
A kétezredik év felé
Mért kell nekem folyton befogni a számat?
A kétezredik év felé
Mért kell nekem folyton beszállni a táncba?
A kétezredik év felé
Az elfecsérelt éveket ki venné számba?
A kétezredik év felé
Hogy ki rontotta el, na hármat találhatsz?
A kétezredik év felé
Úgy szeretnék egyszer bűnbakot fogni!
A kétezredik év felé
S, ha nem sikerül legalább jól berúgni!
A kétezredik év felé
Mert aki hazudik, az csal,
Aki hazudik, az lop,
Hazudni, csalni: csúnya dolog!

Egész eddigi életemről kijelentették,
hogy tévedés volt
És azt is mondták még, hogy nincs Isten,
és ne is keressem!
Az idegen szívüek között, ezernyi,
hozzám hasonló remél
Nem igaz, hogy nem tehetünk semmit!
Nem igaz, hogy így kell ennek lenni!
A kétezredik év felé!
Nyomasztó az új rend, pedig már oly régi,
csak az a baj, hogy nem látom a végét
A kétezredik év felé
Az elfecsérelt éveket ki venné számba,
A SZARNAK ÉS A KÁRNAK NINCS GAZDÁJA!
A kétezredik év felé!

Mert aki hazudik, az csal,
Aki hazudik, az lop,
Hazudni, csalni csúnya dolog!

Neytiri1 2021.03.18. 11:08:00

@gazoló: "De miután megkaptam, elővettem a könyveket, megnéztem, milyen dalokat írtam, és rájöttem, megérdemlem.”

Mióta láttam az utóbbi időben a seggnyalását, vagy amikor egy kórházból azt merte leírni
"A szuper ellátás mellett pedig saját bevallása szerint mindenki őt ápolta, kezelte, altatta és ellátta egy „szuperül felszerelt kórházban”, Facebook-oldalán azt írta:
akik még egyszer az az egészségügyi ellátásról hülyeségeket ír, azt – komolyan mondom – nyakon vágom.
Az altatóorvos is egy tündér volt, tette hozzá."
én azóta nem tartom senkinek sem.
Egy helyen volt, ráadásul ismert ember, és van pofája azt írni, hogy nyakon vág mást, aki másik kórházban nem VIP beteg és szar a kaja, fekszik 5 emberrel egy szobában, ahol nem a szobához jár a fürdő, hanem a folyosó közepén van és úgy néz ki, mint egy talponálló wc-je, annyira le van amortizálva és a folyosón egy szaros kicsi hűtőben nyomorog mindenki kis műanyag dobozkája, amikor az orvost nem tudja a beteg hozzátartozója elérni, és még sorolhatnám, vagy éppen nem friss, ropogós minden nap az ágyhuzat, akkor ő a nagymegmondóember megmondja a tutit, hogy nyakon vág mindenkit.
Bennem ő ott veszett el, mint Ember.
A számai nem az én világom, de rajongók biztos azt mondják, hogy azok alapján megérdemel egy ilyen ember egy Kossuth-díjat. Én azt, hogy ez borzalmas, hogy itt tartunk.

De itt egy másik:
"A március 15-én Táncsics Mihály-díjjal kitüntetett Stefka Istvánon, a Pesti Srácok lapigazgatóján kívül más, a kormánymédiában dolgozó ember is örülhet a nemzeti ünnepen kiosztott díjaknak: Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott a kormánypropaganda legfontosabb online felülete, az Origo munkatársa, Kovács András.
A díjat Magyarország köztársasági elnöke a miniszterelnök előterjesztésére adományozta oda, a következő indoklással:
Kovács András újságíró, az origo.hu hírszerkesztője a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként.
Kovács András legutóbb akkor jelent meg szereplőként, és nem szerzőként a médiában, amikor a bíróság első fokon, nem jogerősen bűnösnek mondta ki őt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében, amiért bűncselekménnyel vádolta meg Czeglédy Csabát.
A Fővárosi Törvényszék adatai szerint egyébként az Origo vesztette el tavaly a legtöbb sajtó-helyreigazítási pert, összesen 20-at."

A legtöbb sajtó-helyreigazítási pert vesztettek, és a díj indoklása:
"Kovács András újságíró, az origo.hu hírszerkesztője a hiteles hírközlés igénye"

Nem bogarásztam át a neveket, vajon kapott valaki bármilyen díjat, aki nem kormányközeli sajtóban dolgozik, vagy nem az új SZFE, hanem a régi gárda tagja?

gazoló 2021.03.18. 11:56:05

@Neytiri1:

bevallom Feróra soxor csápoltam,tabánban ..itt ott,annak ellenére,higy nagyon nem a zeném az ő zenéje..kis nyegó segített..bohócnak,csótánynak hozta magát,de ellenállónak most erősen szembeköpte magát.

gazoló 2021.03.18. 12:00:27

@Neytiri1:

ha valaki megérdemelte volna a ricsében az Ő,de már nincs köztünk.

youtu.be/BMFTHMNSH1A

Neytiri1 2021.03.18. 14:34:14

@gazoló: én a zenéjüket nem tudom megítélni, mert elfogult vagyok (nem igazán szeretem), így ezért nem adnék egy Kossuth-díjat, jövőre Szikora Robi fog kapni? :)
Az "elfogulatlan" kormány dicshimnusza az, amiért megvetem, amit úgy tesz, hogy a "híressége" és a politikai nézetei miatt, nagyjából nem találna semmilyen problémát az egészségügyben, a hentesnél, és az államhoz közeli cégeknél, ennek ismeretében ne pofázzon, hogy minden szép és minden jó.
Persze nem ő az egyetlen...

Neytiri1 2021.03.18. 14:44:22

@gazoló: milyen aranyos és törékeny, nagyon...
Ahogy olvasom a hozzászólásokat, fél év múlva halt meg szegény... :(

gazoló 2021.03.18. 15:55:58

@Neytiri1:

"milyen aranyos és törékeny, nagyon..."

szegényen ;-(

virtuóz gitáros volt

Neytiri1 2021.03.18. 16:36:33

@gazoló: egyáltalán nem ismertem, de most egy kicsit beleástam magam és lám... itt is előjött Fero...

www.origo.hu/kultura/quart/20130215-interju-lugosi-laszlo-egykori-beatrice-gitarossal.html

"Részese voltam a Beatrice sikerének. Ehhez képest sose mondott nekem senki semmit, maximum a Nagy Ferótól megkaptam, hogy figyeljek már oda."

"Néha azért még játszottál a különböző jubileumi Beatrice-koncerteken. Márciusban jön a 35. születésnapi koncert, azon ott leszel?

Nem megyek el, pont a korábbiak miatt. Amennyire anyám helyett apám volt ez a zenekar, annyira kiábrándultam belőle, pedig én mindent megtettem, ami tőlem tellett. Nincs kedvem vitatkozni, hogy én mennyit érek, és elmenni szarért-húgyért játszani a születésnapon. Akkor inkább nem megyek. Ahányszor eddig elmentem, annyiszor éreztem megalázva magam. Most ráadásul az is felspannolt kicsit, hogy mások segítségével most felértékeltem magam. Szóval nem tagadom meg a múltam, ott voltam, játszottam, és pontosan tisztában vagyok vele, hogy mennyit köszönhet nekem a Nagy Feró ebben a történetben, pedig nem vagyok beképzelt."

_________________________________________________________

"Egykori Beatricés zenésztársa, Nagy Feró búcsúbeszédét itt olvashatjátok:
Egy mai fiatal már nem tudja - honnan is tudná - 1979-ben és 1980-ban az év gitáros voltál, persze ezt, a velünk ellenséges állami médiából nem lehetett megtudni, és amikor a Kommunista Ifjúsági Szövetség által meghirdetett dalpályázatot megnyertük, ami persze titokban maradt, azt mondtad, le vannak szarva, próbálni, gyakorolni kell, mutassuk ennek az álságos világnak, hogy mi vagyunk a legjobbak. és akkor ott, Lugó, abban a rendszerben tényleg mi voltunk a legjobbak. És ez mondásod átlendített engem is, ez adta az erőt a bandának.

Akkor is, azért is Beatrice!

Gitározni mindenki tud. A gitárosok egymástól tanulják a fortélyokat, a technikát. A hivatalos iskolák csak csak a hangszer adta lehetőséget tanítják, hogy csereszabatos legyél bármilyen stílusú bandában. Te nem ezt az utat választottad, autodidakta módon haladtál a zsenialitás felé. Magadnak kellett kifejleszteni egy olyan virtuóz technikát, amit azóta sem sikerült senkinek.

Mi lett volna jobb? Beállni a sorba? Az Állambácsi elvárásainak megfelelni?

Okafogyottá vált a kérdés! A lehetőségét sem kaptad, kaptuk meg. de ugye látod onnan fentről, milyen sokan vagyunk itt.

Szeretünk téged!

Szinte hallom, erre is lenne egy pikírt beszólásod: "szerettetek volna jobban, amíg éltem."

Imádkozzunk!

Csóró gyerek voltam
nem volt pénzem
gitárt vettem, hogy zenéljek
de nem volt kapu, aki megnyílt…

Lugó! A rock történelembe beírtad magad, nem csak a világhálón, a szívünkben is örökké megmaradsz!"

gazoló 2021.03.18. 18:37:59

@venszivar:

szigorúan csak a "konzervatívkeresztény értékek mentén;-(

gazoló 2021.03.18. 18:39:00

@Neytiri1:

én azt a Kossuth díjat neki adnám

taga20 2021.03.18. 18:42:38

@venszivar: haver, strucctojgli van még eladó?

szeretnék egy rendes tojásrántottát enni:)))

taga20 2021.03.18. 19:32:54

@venszivar: pedig aszt hallottam a malactól, hogy nálad kurvafinom rátóti csikótojást lehet kapni:)))

venszivar 2021.03.18. 20:05:39

@taga20: te a kutyák után a malac faszát IS cumizod?!? ÉN azt sem ismizem!:):D

taga20 2021.03.18. 20:17:45

@venszivar: neked nagyon beakadt ez a faszcumizás;)

ez valami gyerekkori sokk, vagy mi van veled?
süti beállítások módosítása