He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A téli napfordulóról

2021.01.13. 07:04 guma

Az emberiség már az újkőkorban is egész évben figyelemmel kísérte a Nap helyzetét, és tisztában volt a téli napforduló jelentőségével. A régészek több olyan helyszínt feltártak, melyek úgy lettek kialakítva, hogy a téli napfordulókor felkelő vagy lenyugvó Naphoz igazodjanak, ilyen például a képen látható Stonehenge is. Az ősi civilizációk ezzel a módszerrel tudták kijelölni az egyik év végét s a következő kezdetét. Túl azon a mindnyájunk által könnyen észlelhető tényen, hogy az északi féltekén a téli napfordulókor legrövidebb a nappal, van még pár érdekes dolog, amit érdemes tudnia erről a napról.

• A napforduló latin neve solstitium, mely körülbelül annyit jelent: a nap megállása.

• Mivel a Föld forgástengelye kicsit ferde, ezért a napforduló pontos napja változhat.

• Az északi féltekén a téli napforduló időpontjában az északi sark 23,5 fokos szögben áll a Naphoz képest.

• A téli napforduló pontos dátuma december 20. és december 23. közé eshet. Igaz, a legközelebbi 23-ai téli napforduló csak 2303-ban fog bekövetkezni, a december 20-aira pedig 2080-ig kell várnunk.

• Bár a Föld északi felén a téli napforduló jelenti azt a napot, amikor a legkevesebb a napfény, mégsem ekkor van a leghidegebb: az óceánok ilyenkor még mindig tartják a nyáron elraktározott meleget.

• Az ókori Rómában ezen időpontban, december 17-étől kezdve hét napon át tartott a Saturnalia ünnepe. Saturnus isten tiszteletére minden háborút felfüggesztettek, az üzleteket és közigazgatási hivatalokat bezárták. Az ünneplés ideje alatt a rabszolgákat saját gazdájuk szolgálta ki.

• Akik a déli sarkkörön belül élnek, azok a téli napfordulókor - velünk ellentétben - éjfélkor is láthatják a Napot.

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&from=60&pid=&pev=2013&pho=12&pnap=&kat=&searchkey=&hol=&n=kirscha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr916366584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása