He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Sorsolás a lélegeztetőgépekre?

2020.11.28. 16:55 guma

Feszültség az Orvosi Kamara és az egyházak között: sorshúzás a lélegeztetőgépekért?

Cáfolják a magyar keresztény egyházak a Magyar Orvosi Kamara állítását, hogy bevonták őket a vitát kavart ajánlásba, miszerint rendkívül helyzet esetében sorshúzással dőljön el, hogy ki kap és ki nem kap lélegeztetőgépet.

Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke nemrég elmondta, hogy megfogalmazták egy ajánlást, mely szerint extrém helyzetben sorshúzással fog döntés születni arról, hogy fog részesülni az életmentő gépi lélegeztetésből. Hegedűs akkor azt állította, széles körű szakmai munkacsoport dolgozta ki a döntést, az egyházak részvételével.

A MOK etikai kollégiuma, elnöksége, sürgősségi és intenzív terápiás szakorvosok, orvosetikai és jogi szakemberek mellett betegszervezetek és betegjogi szempontok is képviselő szakértők, egyházak képviselői, tudósai is részt vettek a munkában”

fogalmazott Hegedűs.

A Magyar Nemzet azonban felkeresett több egyházi vezetőt az ügy kapcsán, és meglepő eredményre jutott. A Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója, Krámer György például úgy fogalmazott, hogy az MOK nem kereste meg az adott kérdésben az egyházukat, hasonlót nyilatkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata is.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke szintén úgy fogalmazott, hogy az MOK nem kereste meg őket az ügy vonatkozásában, így ők nem is delegáltak képviselőket tárgyalásra. Bogárdi igen erős szavakkal illette az ajánlást:

„Nem ismerjük sem a vitát, se a kidolgozott ajánlat részleteit, csak az elnagyolt álláspontokat” – nyilatkozta a lapnak. „Továbbá nem tudjuk, milyen típusú betegségek orvoslását, és milyen állapotú és életkorú betegek kezelését érinti a felvetés, amely gyógyító egységekre (kórházakra, klinikákra, magánpraxisra stb. terjed ki”.

„A hozzánk érkező hírek alapján azt sem látjuk világosan, hogy ezekben esetleg a passzív eutanázia egy formájáról lenne szó. A kérdés bonyolult és súlyos természete miatt a legalaposabb újsághír alapján sem tudunk megfontolást tenni”mondta a püspök.

https://liner.hu/feszultseg-az-orvosi-kamara-es-az-egyhazak-kozott-sorshuzas-a-lelegeztetogepekert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1516305480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása