He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Publitcisztika: Tök a tromf

2020.11.09. 08:00 guma

Váncsa István
Élet és Irodalom

Csak látom én, hogy szar a világ, tök a tromf
(Petőfi levele Aranyhoz, 1847)

"Most, amikor ezt a szöveget továbbadjuk, New Yorkban reggel hét óra van, Los Angelesben hajnali négy, de az amerikai elnökválasztásnak, amely elvileg tegnap zajlott, eredménye még nincs, és jó darabig nem is lesz. Majd a hónap vége felé talán, formálisan pedig csak vízkeresztkor. Minket, magyar embereket ez amúgy se érdekel, mi az eredményt rég ismerjük, kormányzó urunk azt már szeptember végén világgá kürtölte. Trump nyerni fog, nincs B-terv, ezt tudatta országgal-világgal, akinek esze van, értett a szóból. (Mellesleg a „trump” szó ugyanaz, mint a magyar „tromf”, a német „trompf” vagy a francia „triomphe”.) Nem jóslat volt ez, hanem Amerikának szóló direktíva. Mint amikor egy külföldit útba igazítunk: innen az ötös busszal a Pasaréti térig, onnan négy megálló a huszonkilencessel, és máris ott vagy a Lipótmezőn."

„Ha tehát úgy hozná a sors, hogy valami kifürkészhetetlen ok folytán mégse a festett hajú lesz az Egyesült Államok soron következő elnöke, akkor a magyar–amerikai kapcsolatoknak hosszabb időre annyi. Más kérdés, hogy mit veszítünk vele, ezt azonban könnyű megválaszolni: Cornsteint.Ha ez a megfogalmazás túl tömör, akkor forduljunk bizalommal a Magyar Nemzet által közölt interjúhoz (David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával), minden benne van, amit e tárgyban tudni érdemes. Veszíteni az amerikaiak fognak, kormányzó urunk ugyanis leveszi róluk a kezét, aztán majd meglátják, mire jutnak egyedül. Az se kizárt, hogy hadat üzenünk nekik, egyszer már volt ilyen, nem okultak belőle. Ha még egyszer azt üzenjük, az talán már használ, de ha nem, hát nem.

Nézzük a másik oldalt, vagyis azt, hogy ugyanevvel mit nyerünk. A válasz megint egyszerű, két dolgot, egyik fontosabb, mint a másik. Jelenleg a világ ma még legerősebb államának vezetője – Isten bocsássa meg nekünk – egy kapitális barom, ez ellen pedig az ízlésünk tiltakozik. Ha vége lesz, az a mi esztétikai érzékünk számára nagy megkönnyebbülést hozand. A másik még fontosabb. Ha Biden lesz az elnök, akkor nem kell látnunk kormányzó urunk orcáján azt a diadalittas vigyort, amely Trump újraválasztását követően kétségkívül fölragyogna és egyhuzamban tündökölne 2068-ig, amikor megérkezik az Apophis, és mindent a helyére rak.

Nagyjából ennyi.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

https://www.es.hu/rovat/publicisztika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2416278588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása