He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Komolyan több ezer ember életével játszik a kormány?

2020.10.09. 04:09 guma

részlet :

Lantos Gabriella: Elmarad-e a karácsony a Covid miatt?

A kormánynak és nekünk is súlyos morális döntéssel kell szembenéznünk. Több ezer halott vagy karácsony?

(...)

A kormánynak tanácsokat adó professzor világosan elmondta, hogy mit kell tenni, ha a kormány meg akarja akadályozni a fertőzés kezelhetetlen terjedését. A kormány pont ezeket nem csinálja. Nem növelte, hanem csökkentette a tesztkapacitásokat, és még csak kísérletet sem tett komoly kontaktkutató szervezet létrehozására. Egyszerűen nem akarja tudni, hány fertőzött van. Így jutottunk el abba a veszélyesen szégyenteljes helyzetbe, hogy a magyar kormány még a WHO szegény országokra szabott protokolljának sem képes megfelelni: annak, hogy az elvégzett tesztek legfeljebb 5 százaléka lehet pozitív. A hasonló európai hivatal a fejlett Európára 3 százalékot határozott meg. Ez nálunk most 10–12 százalék! Ez az arány azt jelenti, hogy a kormány nem ura a helyzetnek. Mint láttuk, nem is akar az lenni. Nem érdekli a közelgő egészségügyi válsághelyzet. Azt reméli, mindez rejtve maradhat a senki által nem látogatható intenzív osztályok homályában.

(...)

Ha nem lesz ingyen tesztelés, a fertőzés jelenlegi 1,4 körüli R-je, azaz a terjedési rátája esetén egyetlen megoldás marad: a szabad mozgás újbóli korlátozása. Miként Csehország és Szlovákia a napokban elrendelte. A magyar kormány a gazdaság prioritásai miatt nem ilyen előrelátó. Ám ha lassan lép, a szakértők szerint épp karácsony körül lesz a legtöbb fertőzött. Nem kell ahhoz túlságosan nemzeti-kereszténynek vagy szittya magyarnak lenni, hogy a karácsonyi lock down igazi horror forgatókönyvnek tűnjön, aminek nyilván súlyos politikai ára lesz.

Még egyszer: a több ezer halott vagy karácsony hamis dilemmájának feloldására ma még van eszköz – az időben végzett ingyen tesztelés és a kontaktkutatás. Vajon mi járhat a kormány fejében, hogy nem ezt csinálja? Miért hazardíroz az egész országgal? Mire számít? Mire készül?

A Magyar Narancs október 8-i lapszámában olvasható teljes cikkben az egészségügyi menedzser szerző arról is ír, miként igyekszik egymás ellen fordítani az orvosokat a kormány, illetve miért lenne sürgető a szakdolgozói bérek megduplázása. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy fizessen elő itt!

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/lantos-gabriella-elmarad-e-a-karacsony-a-covid-miatt-133834

Az egészségügyért felelős miniszternek nem osztanak lapot a járványvédekezésben

És köddé vált az egészségügyi államtitkár is. Kökény Mihály egykori miniszter írása.

Ennek az írásnak a címe akár az is lehetne: Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? A Mikszáth Kálmán kisregénye alapján a hatvanas években készített magyar filmvígjáték címe azért ihletheti ezt az írást, mert hazánkban a teljhatalmú miniszterelnök továbbra is az egészségügy (s minden más ágazat) ura és parancsolója. A világjárvány kellős közepén az egészségügyért felelős tárca irányítóinak nem osztanak lapot sem a védekezés irányításában, sem az intézkedések kommunikációjában.

Németországban éppen a koronavírus elleni hatékony fellépés miatt az egészségügyi miniszter vált az ország egyik legnépszerűbb politikusává, Csehországban viszont lemondott az ágazat irányítója, így vállalt felelősséget az elkövetett hibákért.

Magyarország következmények nélküli ország. A járványvédekezés agyonpolitizált és áttekinthetetlen, a teszteléstől a gazdaságmentésig hibát hibára halmoznak, de a kritikának nincs foganatja.

De ki mit tesz valójában? A miniszterelnök katonásdit játszik, hajnalonként kórházakban portyázik, népi bölcsességekkel fűszerezett megnyilvánulásaival a csalhatatlanság látszatát kelti. Ostorozza a baloldalt, Brüsszelt, a migránsokat, akik szerinte csak keresztbe tesznek a párt és a kormány COVID stratégiájának. Szerinte a magyar egészségügy felkészültsége a legjobbak között van a világon. De a nagyléptékű orvosi bérkövetelés ripsz-ropsz elfogadása arra utal, hogy Orbán fél a gyógyítás összeomlásától, a személyzet megállíthatatlan pályaelhagyásától.

A járványvédekezés kormányzati felelősségi rendjében az operatív törzset vezető belügyminiszternek jelentenek a tisztázatlan feladatkörű kórházparancsnokok, az orvosképzés és a járványszakértők jó része az innovációs minisztérium felügyelete alatt működik. Reformterveket a pénzügyminisztérium és a nemzeti bank készít, a külügyminisztérium szerzi be az egészségügyi felszereléseket és dönt arról, ki jöhet be a határon és ki nem. Magyarország lezárva, de az egyre fertőzöttebb Csehországból és Szlovákiából jöhetnek a polgárok, hiszen ők a barátaink. Az önkormányzatok hatásköre korlátozott, s egy iskolaigazgató még a tanítást sem függesztheti fel saját hatáskörében központi jóváhagyás nélkül.

A kormányfői bókok ellenére az emberi erőforrás miniszterének pozíciója erőtlen, de dolgozószobája melegéből üzenget a nagyérdeműnek, olykor engedetlen kórházvezetőket meneszt, amikor éppen nem a magyarok türk eredetét tanulmányozza. Ami igazán furcsa, hogy az egészségügyi államtitkár teljesen láthatatlanná vált, helyetteseit a napokban váltották le. A tiszti főorvos monoton hangú tájékoztatói aligha késztetik a lakosság nagy részét jogkövető magatartásra. Körlevelei és utasításai, akárcsak főnökének, az éj leple alatt érkező instrukciói nélkülözik a professzionalizmust. Az egészségügyi érdekképviseletekkel a belügyminiszter tárgyalt, és valószínűleg ő érte el az orvosi juttatások drámai emelését.

Ebben a kaotikus rendszerben nem a szakértelem, hanem a kritikátlan lojalitás az alkalmazás feltétele. Igazi labirintus, Ariadné fonala nélkül.

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? Propagandavideókban nevelte a népét, s a szabad pálinkafőzés évfordulóját ünnepelte. Védőmaszk nélkül, az ívócimborák szoros gyűrűjében.

A vírus kajánul vigyorog.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/kokeny-mihaly-133673

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5916232606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása