He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Partizán utánajárt, kik szállták meg az SZFE-t

2020.10.05. 04:29 guma

A Partizán utánajárt, kik szállták meg az SZFE-t

Ők azok, akik miatt az egyetemen kitört a forradalom.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen új vezetőtestület felel a képzésért, és az intézmény jövőjéért. A Partizán jobban utánajárt a szereplőknek, akik miatt a hallgatók elfoglalták az egyetemet.

Kik azok, akik Orbán Viktor parancsát teljesítve a nevüket, arcukat adják ahhoz, hogy - ellentmondást nem tűrően - Orbánnak tetsző irányba tereljék a magyarországi színházi és filmes képzés csúcsintézményét?

  • Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója,
  • Lajos Tamás operatőr-producer,
  • Rátóti Zoltán színész-rendező és
  • Világi Oszkár, a SLOVNAFT vezérigazgatója,
  • és a kuratórium élén Vidnyánszky Attila, az orbáni kultúrpolitika nagyágyúja kerül górcső alá Gulyás Márton videójában.

 

A videó alatt egy komment pontosít:

Ami GM Vidnyánszky-portréjából kimaradt: Beregszász után nem Debrecen jelentette a továbblépést Vidnyánszky Attila számára, mint azt GM állítja.

Vidnyánszky előbb még az Új színház sikeres rendezőjeként dolgozott (a Roberto Zucco megkapta a színikritikusok díját 2004-ben), 2004-ben pedig az Operaház főrendezője volt Szinetár Miklós igazgatása alatt, és számos fontos előadást rendezett: Janáček: Jenůfa (2004), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (2005), Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok (2006).

Vidnyánszky 2006-os debreceni kinevezéshez Halász Jánosnak nem volt köze. Turi Gábor kulturális ügyekért felelős MDF-es alpolgármester volt az, aki „kitalálta”: Csányi János legyen az igazgató és Vidnyánszky Attila a főrendező – ebben a felállásban kezdődött el Vidnyánszky debreceni korszaka. (Téves tehát GM felsorolása is, miszerint Csányi is a 2008-as fideszes önkormányzati választások utáni kinevezéshullámban került volna a Csokonai Színház élére).

A nyitány 2006-ban a Jel fesztivál volt, amelyet a vajdasági Nagy József (Josef Nadj) munkásságának és társulatának, a Jel Színháznak szenteltek. Vidnyánszky (Csányi kényszerű távozása után) 2007-tól lett a Csokonai Színház igazgatója.

GM azt állítja, hogy Vidnyánszky nem alakította át a társulatot, mert csak átmenetileg akart berendezkedni Debrecenben. Hogy hét évad mennyiben tekinthető átmenetinek, döntse el mindenki maga. Egy biztos: a debreceni társulat alaposan átalakult (szemben GM állításával): Jordán Tamás és Lukáts Andor komplett osztálya leszerződött 2006-ban Debrecenbe, a színház koreográfusa Horváth Csaba volt. Öten érkeztek a beregszászi társulatból, mások mellett Ráckevei Anna, Horváth Lajos Ottó, Földes László Hobo, később Cserhalmi György erősítették a társulatot. Ebben az átmenetinek nevezett időszakban jeles orosz, francia, román, ukrán rendezők is dolgoztak a Csokonai Színházban, amely évente három operabemutatót tartott és az Armel Operafesztivál és Verseny partnere volt. A Csokonai Színház otthont adott a kortárs magyar drámaírók fesztiváljának, az DESZKÁ-nak.

Ezek alatt az átmeneti évek alatt rendezte meg Vidnyánszky életművének két fontos alkotását, a Borbély Szilárd műveiből készült Halotti pompát és a Mesés férfiak szárnyakkal című előadást. Ezalatt az átmeneti hét év alatt bebizonyította, hogy erős művészszínházi kínálattal is képes sikeres lenni egy vidéki színház, képes jelentős nézői bázist kialakítani… Ezekkel a tényekkel együtt lenne teljesebb és tisztább a kép.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7516227080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása