He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Komoly művészek véleménye ütközik a színművészeti egyetem kapcsán a propaganda gépezettel

2020.08.28. 04:52 guma

Cserhalmi György: A színházi szakma teljes leépítése zajlik

A színművész azt mondta, meglepő dolgokat tudna közölni Vidnyánszky Attiláról.

Kritizálta a Pesti Srácok Székely Gábor Kossuth-díjas rendezőt támadó cikkét Cserhalmi György. A lap a múlt héten azt írta, hogy Székely – aki nyílt levélben ment neki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának élére kinevezett Vidnyánszky Attilának – egy máig óriási befolyással bíró kommunista kör tagja, szerintük a rendszerváltás előtt a színházi és filmes világ a kommunista, 1990 után pedig a szélsőliberalizmus és nyílt társadalom ideológiájának terjesztőjévé vált. A kormánypárti lap Székelyt az MSZMP 1975-ös kongresszusán mondott beszédével támadta meg. A rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként többek között arról beszélt, hogy a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat kell létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert.

Cserhalmi hétfőn a Klubrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: szerinte Székely csak azt a szokásos szöveget mondta a pártkongresszuson, amit abban az időben minden színházigazgató vagy vállalatvezető. A színész feltette a kérdést, hogy a Pesti Srácok vajon milyen mélységig megy el, ha Vidnyánszky Attiláról van szó, szerinte, ha olyan alaposan megvizsgálnák a Nemzeti Színház igazgatójának múltját, mint tették azt Székely esetében, meglepő tényekre bukkannának.

A színművész ennél többet nem mondott a Kárpátaljáról, az egykori Szovjetunióból származó Vidnyánszky élettörténetéről, de megemlítette a Komszomolt (Össz-szövetségi Lenini Kommunista Ifjúsági Szövetség) mint javasolható kutakodási irányt.

Cserhalmi szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) zajló oktatásnak csak egy problémája van, hogy a döntéshozók megvonják tőle a támogatásukat, ezért inkább az intézménynek lehetett volna oka megorrolni. Saját oktatói tapasztalatai alapján azt mondta, szó nem volt világnézeti dolgokról, hanem csak kifejezetten, meredeken és fölemelően szakmaiakról.

Cserhalmi megemlítette, hogy tavaly, amikor a Kaposvári Egyetem színművészeti szakán tanított, az általa vitt osztály budapesti színművészetis osztályokkal dolgozott együtt két hónapig, ami szerinte „baromi jó meló volt”. Minderről aztán boldogan számolt be akkori főnökének, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettesének, Vidnyánszkynak, amire egy nagy hallgatás volt a válasz.

Az SZFE alapítványi működésbe adása, illetve a kormányoldalhoz sorolt, a Nemzeti Színházat nyolc éve igazgató Vidnyánszky újabb kinevezése kapcsán Cserhalmi arról is beszélt, általában hogyan látja a színházi szakma jelen állapotát. „Csináltak itt két kicsi szakmát egy nagy helyett, és ezek elkezdenek felszívódni egymás utálatában, ami rettenetes nagy bűn. Egy nagy szakma lehetne erős, és lehet, hogy valakiknek ez szúrt szemet. Megpróbálják ezt a két pici szakmát teljesen leépíteni, de ebben a Vidnyánszky épp úgy le fog épülni, mint mindenki más, akit épp most készül leépíteni.”

A színész szerint azt, hogy mi lesz az egyetemmel, illetve a magyar színházi szakmával, az idő fogja eldönteni, és lehet, hogy erre rámennek a mostani helyzet bírálói, de szerinte Vidnyánszky is.

Stohl: Székelytől és Zsámbékitól tanultam, hogy a kultúra nem politikai ügy

Közösségi oldalán szólt a két színműs osztályfőnökét bírálókhoz Stohl András.

Elolvasom itt: hvg.hu >

https://hvg.hu/kultura/20200825_cserhalmi_gyorgy_a_szinhazi_szakma_teljes_leepitese_zajlik

Kirobbant a színészháború: sosem látott indulatokat generált Vidnyánszky kinevezése – Többen is megszólaltak

Soha nem látott indulatokat váltott ki, majd valósággal kettészakította a színész- és színházi világot, amikor július végén kiderült, hogy Vidnyánszky Attila (56), a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A háborúban mind a két oldal felsorakozott: vannak, akik egyetértenek Vidnyánszky kinevezésével, ám még többen felháborodtak a dolgon.

(A legfrissebb hírek itt)

Cserhalmi György (72) sokáig nem foglalt állást a kérdésben, ám most lapunknak kőkemény kritikát fogalmazott meg. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, érdemes művész úgy érezte, nem szabad tovább hallgatni.

– Szinetár Miklós azt mondta, Vidnyánszky kinevezése több mint bűn, hiba, és olyat kellett volna keresni, akit a szakma többsége elfogad. Ezzel mélyen egyetértek. A kinevezéssel pedig nem, mert nem közmegegyezés alapján történt. A Kaposvári Egyetem oktatójaként volt szerencsém Vidnyánszkyval dolgozni, és bármit mondtam, jeleztem neki, a válasz mindig hallgatás volt – mondta a Blikknek Cserhalmi György.

– Székely Gábor, aki oly sok kiváló művészt nevelt ki, aki a szakma és az egyetem morális gerince volt, egyszerűen ki lett zavarva. Azzal jönnek itt, hogy az egyetem egy liberális góc? Itt a rendszer ellenségeit gyártják? Hát hol élünk? Ez már senkit nem érdekel, hogy ki honfi meg ki nem... Már régen ketté van szakadva ez a szakma, és ezt a kinevezés után már nem is lehet tagadni. Elmérgesedett a helyzet, és naivitás azt gondolni, hogy ez enyhülhet, hogy a két oldal közeledik majd egymáshoz – mondta indulatosan a színész.

Cserhalmi nem fogta vissza magát, ahogyan sok kollégája sem. Udvaros Dorottya (66) nyílt levelében megvédte a SZFE oktatóit, ahogyan Stohl András (53) is, aki közösségi oldalán állt ki Székely Gábor (76) Kossuth-díjas rendező mellett. Jordán Tamás (77) szintén keményen bírálta Vidnyánszkyt.

(Kapcsolódó: Jordán Tamás keményen odapirított Vidnyánszkynak)

Vannak azonban olyan művészek is, akik üdvözlik a kinevezést. Koncz Gábor (82) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának tagja szerint végre minden a helyére kerül a jövő színészeinek és színházi szakembereinek képzésében.

– Bár már nem tartozom az egyetem kötelékéhez, véleményem az van. Minket anno a legnagyobb mesterek tanítottak, most pedig olyanok oktatnak, akiknek nem kéne. Szerintem jogos és jó Vidnyánszky kinevezése, én örülök neki. Szerintem minden a helyére került – mondta a Blikknek Koncz Gábor.

Dörner György (66), az Újszínház igazgatója a Hír TV-n elmondta, úgy érzi, ráfér az átalakítás az egyetemre, mert szerinte alkalmatlanok az onnan kikerülő növendékek. Balázs Péter (77) színművész, a szolnoki színház igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: szerinte nagyfokú változás kell az egyetemen. Rátóti Zoltán (60) színművész, aki tagja lesz a kuratóriumnak is, a Kossuth rádióban állt ki az átalakítás és Vidnyánszky mellett.

Lapunk kereste Vidnyánszkyt is, ám azt a választ kaptuk, hogy az igazgató nem szeretne addig nyilatkozni, amíg nem kezdődik el az egyeztetés.

A botrány krónikája

Május 26. Benyújtják a parlamentnek a törvényt, amely értelmében szeptember elsejével alapítványi fenntartás alá kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Június 5. Az egyetem közleményben tiltakozik a döntés ellen

Június 21. Tüntetést tartanak az egyetem diákjai és több művész részvételével

Június 24. Palkovics László miniszter nem fogadja el a hallgatók javaslatait

Július 3. A parlament megszavazta az egyetem átalakítását

Július 31. Vidnyánszky Attila lett az SZFE kuratóriumi elnöke

Augusztus 2. Több oktató is felmondott az egyetemen

Augusztus 14. Vidnyánszky Attila egy interjúban azt mondja, a nemzetközi háttérhatalom nem akarta, hogy elnök legyen

Augusztus 24–26. Neves színészek is felszólalnak a botránnyal kapcsolatban

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/szineszhaboru-vidnyanszky-attila-kinevezes-cserhalmi-gyorgy-koncz-gabor/1tn119r?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4216178798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása