He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény

2020.08.05. 09:00 guma

Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény

Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.

Alkotmányellenes a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény két mondata, ezért azokat 2021. június 30-i hatállyal megsemmisítik - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent alkotmánybírósági határozatból.

A testület döntése szerint az számít alaptörvény-ellenesnek, hogy a Nemzeti Választási Bizottság bírságot szab ki arra, aki nem adja le határidőre az aláírásgyűjtő íveket. A le nem adott aláírásgyűjtő ívekért darabonként 1000 forintos bírságot kell fizetni. Ez azt is jelenti, hogy akit már megbírságoltak a le nem adott ívekért, az nem kap vissza semmit, mert a döntés csak 2021. június 30-tól érvényes.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy bírság intézménye a népszavazáshoz való jog aránytalan korlátozását valósította meg. A szervezőt fenyegető, csak az átvett aláírásgyűjtő ívek száma alapján becsülhető mértékű, és országos népszavazások esetében akár tízmillió forintos nagyságrendű bírság az országos népszavazás szervezőjét ugyanis még azokban az esetekben is kimentést nem engedő módon fenyegeti, ha az aláírásgyűjtő ívek leadásának elmaradása a közreműködő személy magatartására, illetőleg a szervezőtől teljes mértékben független, elháríthatatlan külső körülményre vezethető vissza - szól a testület indoklása.

Ilyen (aláírásgyűjtő ívenként nézve) látszólag alacsony, ám összességében irreálisan magas mértékű bírsággal való fenyegetettség nyilvánvalóan alkalmas arra az Alkotmánybíróság szerint, hogy a választópolgárokat elriassza attól, hogy gyakorolják az Alaptörvény által is elismert népszavazáshoz való jogukat. 

 

Az igazságügyi miniszter azt írta az Alkotmánybíróságnak, hogy a bírság célja a választópolgárok különleges adatainak védelme, egyúttal a választások tisztaságának biztosítása, mert az ívek érzékeny adatokat tartalmaznak. A testület szerint azonban visszaélni az adatokkal úgy is lehet, hogy valaki a visszaadás előtt lemásolja az íveket. Ezt és más visszaéléseket jogos büntetni, de önmagában az aláírásgyűjtő ívek leadásának elmulasztását ilyen mértékben nem. Az Országgyűlés 2013 december 17-én fogadta el kormánypárti szavazatokkal a népszavazásokról szóló törvényt.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/lepett-az-alkotmanybirosag-fenyegeto-volt-a-nepszavazasi-torveny.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7716104782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.05. 15:00:15

Mit nem mondott az AB, visszaélni az adatokkal úgy is lehet, hogy valaki a visszaadás előtt lemásolja az íveket. Hát ami azt illeti ennyi ész az igazságügyi miniszterben nem fordult elő, nagyon béna okra hivatkozott.
süti beállítások módosítása