He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Itthon nem jut mindenhova, külföldön meg zűrzavart okoz a magyar "segély"

2020.04.22. 04:36 guma

Belpolitikai vihart kavart Szijjártó és a magyar segély Boszniában

Vita robbant ki arról, hogy az ország három közössége egyaránt jogosult-e a segély részeire – tudósított a Balkan Insight. A magyar egészségügyi segély feltépi Bosznia régi sebeit – olvasható a cikkben.

Magyarország múlt héten 200 ezer védőmaszkot és tízezer egészségügyi védőruhát küldött az országnak. Szijjártó Péter elkísérte a szállítmányt, Szarajevóban találkozott Bisera Turkovic boszniai külügyminiszterrel, és később Banja Lukában Milorad Dodikkal, a boszniai államelnökség szerb tagjával.

Turkovic köszönetet mondott az adományért, de felvetette Szijjártónak, valamint Joseph Borellnek, sz EU külügyi megbízottjának is, hogy egyes államok a két boszniai entitás közül kizárólag a Republika Srpskának küldik, ami nem áll összhangban az összes boszniai lakos egyenjogúságáról szóló elvvel. Turkovic főleg Magyarországra és Oroszországra utalt, de Horvátországra is, amely jelezte, hogy pénzügyi segélyt ad a boszniai horvát közösségnek.

Bosznia-Hercegovina két entitásból áll, az ország területének 51%-át kitevő Bosznia-hercegovinai Föderációból(Federacija Bosne i Hercegovine/Федерација Босне и Херцеговине – elterjedtebb nevén bosnyák-horvát föderáció), amely bosnyák, illetve horvát többségű kantonokból áll, és a közigazgatásilag egységes Szerb Köztársaságból (Република Српска / Republika Srpska).

A szarajevói magyar nagykövetség időközben jelezte, hogy a két entitás fele-fele arányban részesül az adományból.

Dodik a maga részéről azzal vádolta Turkovicot, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a segély eljusson a szerb entitáshoz. Hozzátette, hogy bocsánatot fog kérni Szijjártó Pétertől és Orbán Viktortól…

***

És akkor ide is:

“… az állam folyamatosan vásárol ilyen eszközöket, de nem tud annyit, hogy az önkormányzatoknak is adjon, a feketepiacon, más forrásokban pedig minden sokkal drágább. De a polgármesterek akkor sem biztosak, hogy hozzájutnak a maszkjukhoz, eszközükhöz, ha azt kifizetik és meg is érkezik… (Napi.hu 2020. április 19.)

Fotó: Szijjártó P./FB
Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Van valami zavar az Erőben az Albániának szállított maszkok kapcsán

Magyarország 100 ezer védőmaszkot és ötezer egészségügyi védőruhát ajándékozott pénteken Albániának – adta hírül az Exital.en elnevezésű albán portál angol nyelvű kiadása (is).

Az adományt a megbízott albán külügyminiszternek Szijjártó Péter magyar külügyminiszter adta át, aki pénteken Tiranába látogatott. A megbeszélésen szó volt Albánia uniós integrációjáról, arról, hogy Magyarország milyen segítséget nyújt a tavalyi albániai földrengés utáni helyreállítási munkákhoz, és a koronavírus elleni küzdelemről is. Szijjártó gratulált Albániának a döntéshez, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat, és hangsúlyozta, hogy ez magyar siker is, hiszen Várhegyi Olivér bővítési biztos alatt következett be, mégpedig 11 évi balsiker után. A magyar miniszter felszólította Albániát és az EU-t a tárgyalások gyorsítására. Szijjártó a repülőtéren találkozott Lulzim Basha ellenzéki vezetővel is.

A segélyadományt az államfő egy tweetben köszönte meg.

“Magyarország most ezt meg tudja tenni, mert 62 milliónál is több maszkot importált már Kínából, és most is négy gép vár arra, hogy több millió maszkot szállítson szombaton Magyarországra. Emellett több mint húszmillió védőfelszereléshez és ruházathoz szükséges hozzávalót is importált Budapest, így Magyarországon az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközellátás folyamatosan megoldott és biztosított, ezért most abban a helyzetben vagyunk, hogy másoknak is tudunk segíteni”. (Szijjártó Péter/MTI)

Az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta Albániában 518 fertőzöttet regisztráltak, 26-an belehaltak a betegség szövődményeibe, 277-en pedig már felgyógyultak a Covid-19 betegségből.

Ezt már tudtuk, ami miatt érdekesnek tartottuk felemlegetni, az ez:

“… az állam folyamatosan vásárol ilyen eszközöket, de nem tud annyit, hogy az önkormányzatoknak is adjon, a feketepiacon, más forrásokban pedig minden sokkal drágább. De a polgármesterek akkor sem biztosak, hogy hozzájutnak a maszkjukhoz, eszközükhöz, ha azt kifizetik és meg is érkezik… (Napi.hu 2020. április 19.)

Szerző: Huppa-értesülés, MTI
Forrás: Huppa

 

Ilyen, amikor Szijjártó és a Facebook találkozik

A külügyminiszter csak nemrég robbant be a közösségi médiába, de a járvány kitörése óta nagyot megy a nyugatot szidó és a keleti barátokat tömjénező csatornája.

„Én azt gondolom, hogy nagyszerű dolog, hogy ezekben a nehéz időkben is vannak barátok, baráti nemzetek, akikre számíthatunk. Nagyon hosszú azon országok listája, akik tőlünk segítséget kérnek, kértek. Többnek segítettünk is. Viszont nagyon rövid azoknak az országoknak a listája, akik segítséget ajánlottak. Közös bennük, hogy mind keletre találhatók tőlünk, és Kína kivételével mind tagjai a Türk Tanácsnak is...”– számol be egyik videójában Szijjártó Péter külügyminiszter arról, kiket tekint Magyarország barátainak a jelen helyzetben.

A naponta többször frissülő közösségi média oldalt egy ideje már a keleti nyitás célországait tömjénező posztok dominálják, a miniszter számos posztban mutatja be, hogyan telefonál vagy tart videokonferenciát a NER újdonsült barátaival.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

Máskor helyzetjelentést ad: „Az imént egyeztettem telefonon Mukhtar Thleuberdi kazah külügyminiszterrel. Kazahsztán 100 ezer maszkot adományozott Magyarországnak, így immáron a Türk Tanács négy tagállamától kaptunk segítséget a koronavírus elleni küzdelemhez.”

De általános trendeket is vázol a keleti nyitás jegyében: „Magyarország egészségügyi eszközökkel történő ellátása keletről történik és a Kínából érkező szállítmányok az elkövetkező hetekben, hónapokban is kulcsszerepet fognak játszani az egészségügyi védekezésben.”

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

És ez csak pár darab azok közül a posztok közül, amelyekkel Magyarország külügyminisztere jelzi a követőinek, kiket tekint Magyarország szövetségeseinek, és kik azok, akik szerinte cserben hagytak minket. Az európai országok közül alapvetően csak a V4-ekről és a Nyugat-Balkán országairól olvashatunk pozitív véleményt. De ettől még nem kell találgatásokba bocsátkoznunk arról, mit gondol Szijjártó úgy általában az Európai Unió (nyugati) tagállamairól, megosztja azt is az olvasókkal:

Pénteken újra »összeültünk« mi, az EU-tagországok külügyminiszterei, hogy átbeszéljük a koronavírus miatt kialakult helyzetet. Most már csak 27-en vagyunk, de nyugodtan odatehettünk volna egy huszonnyolcadik széket is a virtuális asztal köré – a képmutatásnak.

Miközben ugyanis mantraszerűen hangzottak el az »egység«, a »Team Europe«, az »EU-t közel kell vinni az emberek szívéhez« és az »együtt erősebbek vagyunk« kifejezések, számos kolléga egész héten önfeledten terjesztette a magyar koronavírus-törvényről szóló hazugságokat, csúsztatásokat, álhíreket.

Mindezt természetesen pénteken a szemükre vetettem. Megkértem őket arra, hogy először olvassanak, aztán beszéljenek. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egyikük sem olvasta el a törvényt, mielőtt nyilatkozott róla. Pedig az nem hosszú: három oldal, és minden »aggodalmukra« ott van benne a válasz.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

Már egy ideje divat a külügyminiszteri Facebook

A világ egyik legismertebb pr- és kommunikációs ügynöksége, a Burson-Marsteller pár éve megvizsgálta a világ vezetőinek Facebook-használati szokásait. Már ekkor megállapították, hogy a kormány- és államfők (Orbán Viktor régóta Facebook celebritásnak számít) mellett a külügyminiszterek is előszeretettel jelenítik meg magukat a közösségi médiában. Akkor úgy számolták, hogy 87 államfőnek, 82 miniszterelnöknek és 51 külügyminiszternek volt személyes Facebook-oldala. A számuk azóta nagy valószínűséggel meredeken nőtt. Érdekesség, hogy a felmérés készültekor a legnépszerűbb külügyminiszter az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz volt (most a WHO főigazgatójaként szerepel rengeteget a hírekben): neki 600 ezer követője volt. Szijjártó nehezen tud ilyen számokat produkálni, hiszen a kontentet kizárólag magyarul gyártja, Magyarország lakossága pedig alig egytizede Etiópiáénak, de 57 ezer lájkolójával és 83 ezer követőjével ő sem szégyenkezhet.

A miniszteri Facebook oldalak rendszerint azt mutatják be, mit csinál az adott miniszter a munkaidejében – de olykor betekintést engednek abba is, mire használják a kevéske szabadidejüket (a magyar külügyminiszter például megmutatja, hogyan biciklizik a gyerkőcökkel, illetve miként bonyolítják le egy járvány idején a tojáskeresést). Minisztériumok sokszor arra is használják a platformot, hogy megmutassák, mely ügyeket tartanak most igazán fontosnak; például 2015 végén a francia külügy a párizsi klímakonferenciát hirdette a felületein – a magyar külügy esetében hasonlóan fontos ügynek feltehetőleg a keleti nyitást tekinthetjük. Ezeket az oldalakat általában közösségi médiában jártas szakemberek kezelik, de nem mindig: például Guyana külügyminisztere az elemzés idején még büszkén újságolta követőinek, hogy a profilját a gyerekei kezelik.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

Nem meglepetés a hangvétel sem

Persze, a magyar külügyi Facebook-csatornán látottakon nem kell meglepődnünk. Korábbi riportunkban is megírtuk, hogy a Martonyi-évek végéig euroatlanti elkötelezettségű, évtizedek óta a külügy szolgálatában lévő szakemberekre építő külügyminisztériumot (vagyis Szijjártó kereskedelmi fókusza miatt most már Külgazdasági és Külügyminisztériumot) szép lassan olyan új arcokkal töltötte fel az egykor Orbán-szóvivőként tevékenykedő új miniszter, akik jobban értenek a kampányoláshoz, mint a külpolitika műveléséhez. „Akik most irányítják a házat, mind fiatalemberek, akik a mozgalomban szocializálódtak. Nem ismernek más működési módot” – mondta egy külügyre rálátó forrásunk, hozzátéve, hogy a mozgalmi mentalitásból kiindulva a minisztériumot Szijjártóék egy „folyton kampányüzemmódban lévő pártszervezetként” próbálják működtetni.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

Látványosan viszi a politikai vonalat az MTVA-tól igazolt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Kommunikációjának kitűnő esszenciája a diplomácia napja alkalmából tartott beszéde a „magyar diplomácia aktuális irányairól és az elmúlt év eredményeiről”, melynek leghangsúlyosabb része ez volt: „Az, amit a Momentum és minden őt támogató párt csinál, az undorító. Émelyeg a gyomrom, amikor arra gondolok, hogy mit műveltek. Tehát ez egy ronda lila lufi (…), amiben semmi más tartalom nincs, csak a legrosszabb liberális, kommunista és szocialista, gyurcsányista örökség.”

De Szijjártó Péter sem szeretne lemaradni. Ahogy ez a videó is mutatja:

Az állampolgárok hazahozatala rengeteg lehetőséget ad arra, hogy a miniszter szerepeljen. Korábban beszámoltunk arról is, hogy a külügyminiszter hű államtitkárával, Magyar Leventével szappanoperába illő megrendezett jelenetekkel telepakolt videót gyártott, ahol Péter és Levente, a két főhős homlokát ráncolva oldja meg a világ problémáját – és közben visszaköszön az olcsó katasztrófafilmekből ismerős valamennyi klisé, a zsebbe dugott kéz, drámai vágások, a fiatalokat célzó, moblira optimalizált formátum.

Végezetül csodáljanak meg további pillanatképeket:

Ezeken láthatják a zsákmányt, a tárgyalásokat, és Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját, aki a mostani helyzetben segítő kezet nyújt a miniszternek.

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

 

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

false

 

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

 

false

Fotó: Facebook / szijjarto.peter.official

 https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/mestersegem-influenszer-avagy-szijjarto-talalkozasa-a-facebookkal-128903

A csúcs görbéje

Két nappal ezelőtt került sor a legutóbbi, előre nem látható kórházlátogatásra. Ezúttal Ajkán, ahol imádott miniszterelnökünket ugyanolyan váratlanul és végtelen szívélyességgel fogadta a Magyar Imre kórház lelkes személyzete, mint amilyennel mindenhol máshol is fogadni szokták. Csoda, hogy ott helyben nem öntötték üvegbe.

Az illusztris vendéget egy véletlenül éppen ott talált hordóméretű overállba szuszakolták, a rituális protokoll szerint ismét átesett a kötelező zsilipelésen, a teljesen megbízható kínai lázmérő pedig éles pettyentéssel jelzett zöld utat a kórház legmélyebb bugyrai felé, ahol a láthatóan megszeppent kórházigazgató készséggel végigvezette.

A rövidke videó tanúsága szerint az eddigi 6 (azaz hat) intenzív kórházi ágyat sikerült feltornázni 86 (azaz nyolcvanhat) ágyra, de azt olyan játszi könnyedséggel, hogy a magasrangú vendégnek kétszer is rá kellett kérdeznie vendéglátójára: ugye nem volt nehéz?  Az vesse rám az első követ, akinek lett volna vér a pucájában mást válaszolni. Két nap alatt több kórházigazgató repült, mint Wizzair gép.

Ne feledkezzünk meg egy másik aprócska részletről sem: a kórházak sok más intézménnyel együtt katonai parancsnokság alatt állnak, a kórházigazgatónak nincs gondolkodási lehetősége, azt már megtették mások, neki csak rá kell bólintania a sztorira a kamerák előtt. Ha már minden olyan váratlanul jött.

Naná, hogy nem volt nehéz, ismerjük a forgatókönyvet. Adva van 6 darab ágy, már csak 80-at kell hozzáadni és teljesítve van a pártdirektíva. Ez ugye abból adódik össze, hogy a még élni és lélegezni képes ápoltakat hazavezényelni, otthon lehet folytatni a lábadozást hómoffiszban, vagyis a család fogja pátyolgatni a hómoffisz beteg irataihoz csatolt felhasználói kézikönyvecskéből. Abban minden megtalálható a legapróbb részletekig. Lélegzetelállító teljesítmény. Nem szívesen tanulmányoznám, de azért érdekelne, hogy esetleg patológiai képzést tartalmaz-e az útmutató?

A nap szenzációja azonban mégis egy másik, szintén váratlan, ám meglepően merész bejelentés volt: nálunk a járvány május 3-án fog tetőzni. És punktum. Onnan a forgatókönyv már ismert: érettségit megrendezni május 4-én (vagy máskor?), mert akkor már tető alatt lesz, turizmust leakasztani a kampóról és kilőni egyenesen a sztratoszféráig, foci Eb-t megrendezni a felcsúti Pancsó Arénában, vébét a Puskásban, minden stadionba műfüvet, minden fűszálat aláfűteni, Városligetet lebetonozni, vasúti pályát Belgrádig felújítani (majd ugyanott vissza), Mátrai erőművet modernizálni, majd fillérekért eladni Lőrincéknek, aztán ismét vissza. Tulajdonképpen estig folytathatnánk, de minek?

A folyton ajvékoló ellenzék pedig vegye már tudomásul, hogy a nemzetet egyetlen ragyogó csillag vezeti, aki egy hete még nem látta a fényt az alagút végén, viszont egyszer csak felgyulladtak Szent Elios fényei (vagy valamitől elöntötte az agyát a szarlé?), asztalra csapott és egyetlen tollvonással kiadta ukázba a tetőpontot. Vetted, vírus? Május 3! A miheztartás végett.

Onnantól nincs kecmec, a vírusnak kampó, mától-holnaptól a lakájmédiában ismét üzembe helyezkedik a csorda-effektus, egymást taposva, dicshimnuszokban fogják harsogni a világra szóló hőstettet. A szolgák siserahadának primitív nyalógépei már évek óta csúcson vannak. Ott is maradtak. És úgy tűnik, nem is nagyon akarnak jönni. Járvány után sem. Már látom az 5-ös számú szócső vezércikkét: „Mindenki bekaphattya, éjjen a Megváltó”.

Előre borítékolható, hogy ha a számok úgy vannak, nálunk lesz a legkevesebb vírusfertőzött és halott. Egész Európában, de talán a világon is.  Azt hiszem, hogy a számok márpedig úgy lesznek. De a kérdés ezúttal sem az, hogy a számok hogy vannak, hanem az, hogy valaha is meg fogjuk-e tudni a valós adatokat.

Addig is ne feledjük: már csak tizenkettőt (12) kell aludni!

Elek

https://kolozsvaros.com/2020/04/21/a-csucs-gorbeje/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6615630112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása