He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Kuroszava Akira: Derszu Uzala + a film kapcsán a barátságról, természetről

2020.03.21. 05:40 guma

1902-ben expedíció indul az Usszuri vidékére, vezetőjük Arszenyev kapitány. Egyik éjszaka találkozik Derszu Uzalával, a nanáj vadásszal. Megkéri, hogy csatlakozzon hozzájuk, legyen segítségükre. Derszu egész életét a tajgán töltötte, ért a fák, a virágok nyelvén. A katonák először megmosolyogják az öregember tanácsait, de hamarosan rá kell jönniük, hogy leleményessége, tapasztalatai nélkül nem jutnának messzire. Az expedíció teljesíti feladatát, visszatérhetnek a városba. Néhány év múlva Arszenyev ismét kutatóútra indul, és a véletlen ismét eléhozza Derszu Uzalát...

"A Derszu Uzala, habár cselekménye régen játszódik, mégis mai film, hiszen a ma emberének mesél arról, hogyan élhet az ember egyetértésben, békében a természettel." /Akira Kurosawa/Képtalálat a következőre: „Derszu Uzala”

Cselekmény részletei

1910-ben egy férfi (később kiderül, hogy Arszenyjev) barátja sírját keresi, de nem találja a gyorsan fejlődő Korfovszkaja település közelében.

1902, Szibéria, Oroszország

Arszenyjev kapitány vezetésével kis katonai csapat érkezik az Usszuri-vidék végtelen erdőségébe, hogy feltérképezzék az addig ismeretlen területeket. Tapasztalt vezető hiányában a csapat nehezen boldogul a civilizációtól távol eső, könyörtelen, vad vidéken. A erdő mélyén barangoló katonákat a véletlen sodorja össze Derszu Uzalával, a nanáj vadásszal, aki egész életét a vadonban töltötte. Derszu a csapat élére áll és keresztülvezeti őket a szibériai tajgán. Az együtt töltött hónapok során az öreg vadász és Arszenyjev között mély barátság szövődik. Az expedíció végeztével a kapitány és emberei visszatérnek a városba, Derszu pedig otthonába, az erdőbe.Derszu Uzala filmkocka.jpg

Arszenyjev 5 évvel később visszatér a vadonba és egy véletlen folytán ismét találkozik Derszuval. A két jóbarát örömmel üdvözli egymást és csakúgy, mint 5 évvel azelőtt, Derszu ismét az expedíció élére áll. Küldetésük közben kiderül, hogy Derszu Uzala látása nagyon meggyengült, ettől kezdve mogorvává válik. Útjuk végén Arszenyjev magával viszi a meggyengült kis öreget a saját házába, a városba, de ő barátja szeretete ellenére sem találja helyét a civilizációban és visszavágyik otthonába, a vadonba. A kapitány nem tudja meggyőzni öreg barátját, hogy maradjon vele, ezért egy puskát ajándékoz neki, Derszu pedig visszatér az erdőbe. Nem sokkal később a város közelében megtalálják Derszu holttestét, de a puskát nem, így feltehetően kirabolták és megölték. Arszenyjev kapitány végső búcsút vesz a barátjától a jeltelen sírnál. Wikipédia

Barátságok Szibériában

Kuroszava Akira: Derszu Uzala, 1975

A sikertelen öngyilkossági kísérlet után rendezett Derszu Uzala arra a következtetésre jut, hogy az ember igazából csak a természettel tudatosan felvállalt közösségben tud békében és önmagával is harmóniában élni. A nagyváros épülése olyan rombolást indít el, melynek az átélők számára beláthatatlan következményei lesznek. Akárcsak a Kuroszava által indított filmnyelv-forradalomnak – bár teljesen más irányba.

Enyhe iróniával azt is mondhatnánk, hogy Kuroszava 1976-ban kapott második Oscar-díja a reklámbizniszbe kényszerülő, öngyilkosságot megkísérlő japán mester, vagy, ahogy kortársai nevezték, a tennó, azaz a Császár vigaszdíja. Persze ha figyelembe vesszük a Derszu Uzala ellenfeleit (Dino Risi Egy asszony illata, illetve Andrzej Wajda Az ígéret földje), csöppet sem kis teljesítmény a kamerás szamuráj duplázása. (Wajda filmjével amúgy a ’75-ös Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon találkozott, ahol mindketten Arany-díjat kaptak, melyet Kuroszava esetében egy FIPRESCI-díjjal is megtoldottak.)

Kép a Derszu Uzala című Kuroszava-filmből

A film Vlagyimir Arszenyev 1928-ban kiadott azonos című regényéből született, mellyel Kuroszava a második világháború alatt ismerkedett meg. A forgatást csak később kezdte, Hokkaido szigetének egy erdejében, majd amikor 1973-ban a Moszfilm orosz filmstúdió meghívta, hogy Oroszországban forgasson, kitűnő alkalma nyílt arra, hogy a könyv cselekményének helyszínén, Szibériában készítse el a filmet. Az alkotás így emléket állít a 20. század küszöbén bekövetkezett természeti-társadalmi változásoknak is, amelyeket az orosz impérium kiterjeszkedése Szibéria szűz területein okozott. Az alkotás középpontjában egy orosz topográfus (Arszenyev) és egy, az Usszuri vidéken bóklászó goldi vadász (Derszu Uzala) barátsága áll, melynek során utóbbi bizonyítja a „városi ficsúrok” előtt a természet mindenhatóságát. A cselekménnyel, Kuroszaváról lévén szó, nem érdemes többet vesződni. A filmet látni és (át)érezni kell.

Kép a Derszu Uzala című Kuroszava-filmből

Kuroszava celluloideposzát ott folytatja, ahol a könyv végződik. Arszenyev 1910-ben visszatér abba a falucskába, ahol évekkel azelőtt eltemette Derszut, és meglepődve állapítja meg, hogy barátja sírjáról kivágták a fákat, és a település „benőtte” azt, így az egyedüli emlék a goldi vadászról tulajdonképpen csak az ő személye révén létezik. Ekkor hirtelen vágással 1902-be repülünk, majd 1907-be, de a zárómotívumok nem térnek vissza a látogatáshoz, az utolsó snittek 1907-ben játszódnak, Derszu temetését mutatják be. Így érdekes időjáték alakul ki: a film elejétől emlékezés-szerű, tehát az időben visszafele haladó, maga a főcselekmény előre haladó, de nem ér el a jelenig, tehát Arszenyev visszalátogatásáig, hanem megáll a múltban. Így befejezetlenség-érzettel marad a néző, de az így keletkezett „suspense” nem hollywoodi. Hiába tudjuk, mi a történet vége, mert ehhez a véghez való eljutáshoz keresztül kellett mennünk a kezdeteken... Az ősivel, az archaikussal való találkozás a kiszámítható véget nem a közhely, hanem a rítus doméniumába helyezi át. Tudjuk, várjuk az események végét, de azután nem unottan mászunk ki a mozisötétből a neonözönbe, hanem elgondolkozva.

Kép a Derszu Uzala című Kuroszava-filmből

Bár a Császár a film megjelenésekor azt hangoztatta, hogy alkotásának fő üzenete ökológiai, és Derszu a természettel és az emberekkel harmóniában élés példája, ennek ellenére érezhető, hogy Kuroszava Derszu sorspéldázatával tulajdonképpen a japán cenzúra ellen (is) tiltakozott, amely rejtőzködésre, lapulásra intette a barátságot, a népek közötti kommunikációt hirdető eszméket (Derszu és Arszenyev közti viszony beszédes példája a népek közti kommunikációnak), és előnyben részesítette azokat a műalkotásokat, amelyek egy rosszul értelmezett, túlhajtott patriotizmust és militarizmust promováltak. A cselekmény két éve, 1902 és 1907 az orosz-japán konfliktusok tetőpontjai voltak, de ezekre a katonai eseményekre csak szimbolikus utalás történik a filmben. Ez a hallgatás, ez a politikai problémákra való, esetenként túlzottan burkolt utalás-sorozatok egyébként Kuroszava attitűdjének jellemzői. Sok bírálója nevezte evazívnak, konfliktuskerülőnek, mert neheztelésének csak poétizált formában adott hangot. Ugyanakkor kitűnően érzékelteti – a szereplők viselkedése révén – a két nép (oroszok és a Derszu által jelképezett nomádok) között fennálló konfliktust. A viszonyok feszültek, de ez a feszültség nem válik explicitté. (A mélyben zajló konfliktusokra kitűnő allegória az egyik folyón való átkelés jelenete: a látszólag nyugodt felszín veszélyes sodrást rejt.)

Kép a Derszu Uzala című Kuroszava-filmből

Korabeli kritikusok felvetették azt a lehetőséget is, hogy Kuroszava a cári Oroszország attitűdjének az ábrázolásával tulajdonképpen a császári Japán idegen népek iránti viselkedését állította pellengérre: birtokbavétel, rombolás, kisajátítás (Arszenyev csapata térképészekből állt, akik egy el- vagy bekövetkezendő katonai megszállást készítenek elő). Japán is ugyanúgy foglalta el a 30-as években Mandzsúriát, mint ahogyan a cári Oroszország szállta meg seregeivel az addig csak névleg a fennhatósága alá tartozó szibériai tájakat. (Tulajdonképpen épp ezen analógia miatt nem forgathatta a rendező hazájában a filmet.) Persze jól tudjuk, Derszu sorsa azért is emblematikus, mert az úgynevezett Goldi törzsből származik. Egy, a Goldi törzzsel rokon népcsoport, a Nanai (kínaiul Hezhe) az 1930-as években majdnem teljesen áldozatául esett a japánok mandzsúriai megszállásának.

Kép a Derszu Uzala című Kuroszava-filmből

Kuroszava minden filmjében a tökéletességre törekedett, ami a Derszu Uzulában sincs másként, annak ellenére, hogy az eltér a rendező korábbi filmjeinek kánonjától, olyan szinten, hogy ez az egyetlen nem Japánban és nem japánul készült filmje; talán ezzel is magyarázható, hogy hangulata is eltér a többi Császár-darabtól, hisz inkább csehovi, mintsem kuroszavai. Tökéletes helyszínek, fényképezés, színészvezetés teszi feledhetetlenné a filmélményt. A film jól kiforrott formanyelve, melyben a híres wipe-effekt még az eddigieknél is kidolgozottabb, markánsan kiemeli a rendező mondanivalóját, világnézetét.

A stáblista után – harmincegynéhány év távlatából is – egyre erőteljesebb volt az az érzésem, hogy bizony koyaanisqatsi-világban élünk, melyet egyelőre semmi nem tud visszazökkenteni.

https://www.filmtett.ro/cikk/1502/kuroszava-akira-derszu-uzala-1975

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8515424620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2020.03.21. 11:31:22

ez a film, egy élmény.
hit az emberben, a barátságban és a természet szépségében, erejében.

mgdé 2020.03.21. 14:56:29

@guma:

:) Egyetemistaként az egyik kedvencem volt.

guma 2020.03.23. 09:32:01

@mgdé:

:)))

számtalanszor láttam már.
de időről, időre előveszem mert, valahogy olyan jó megtapasztalni: mennyire egyszerű módszerrel, tisztára lehet mosni a lelket...

eszti..... 2020.03.25. 14:46:23

KOP-KOP! Lehet ide verselni? :D

Márai Sándor

AZ ÉGEN FÖNN MEGÁLL A HOLD

Az est, a rest festő korommal
átfesti mind
amit nappal megrajzolt renyhe gonddal.

A rét ezüst tó, mély, a sodra fojt,
csak ennyi volt:
jártunk a nád közt és a szél dalolt.

Sok ablakon benéztem érted én,
nyisd a szemed,
mert vak szemem nem érte még a fény.

Sok éjszakába hívtam a neved,
hallgatni jó,
nézd, sétál a hold a világ felett.

Az égen akkor fönn megállt a hold,
csak ennyi volt:
Fejem fejedre lassan ráhajolt.

eszti..... 2020.03.25. 14:51:26

Parancs János

Ismét a tavasz

A jószagú levegő. A csicsergő,
a csivitelő, a füttyögő madarak.
Az opál ég alatt a könnyű pára.
A tavaszi napsütéstől kótyagos,
cikázó rovarok, lepkék, bogarak.
Kibuknak a földből a füvek, a csírák,
tündökölnek és illatoznak az ibolyák,
az ismeretlen nevű, apró virágok.
Erjed és pezseg újra a természet,
ki tudja hanyadszor, hány ezer éve,
hogy kihordja és világra szülje
az esélyt, a folytatás reményét legalább.
Ez az évszak a bizalomé, a bizakodásé;
ilyenkor röstellem, hogy gyanakvó,
hitetlen és erőtlen lélek vagyok.
Mert gyönyörű ez a lázas igyekezet és lobogás,
gyönyörű ez az önfeledt, csapongó szárnyalás,
ez a lebírhatatlan, ösztönös és vegetatív remény.

guma 2020.03.25. 15:13:57

@eszti.....:

ezt a tavaszt a természet is kihagyja?
nálunk a hó esett.
tegnap és előző nap, fehér volt minden. ma elolvadt...

ennyi vágyakozás után álljon itt az övé is :-DDDD

Egy kislány verse

Modern kislány vagyok nagy hibákkal teli
A foglalkozásom nem háztartásbeli.
Főzni nem tudok a mosáshoz nem értek
A házimunkához kedvet nem érzek.
Ám egyet büszkén be merek vallani
Sok mindent nem tudok, de van ám valami
Amit oly pompásan értek
Mint kevés asszony ezen a vidéken.
Mert tudom azt bármiféle pózban
Gyors és lassú tempóban.
Tudom oldalt fekve, lábfekve és háton
Ahogy jónak látom.
Tudásom e téren több mint tökéletes
S hogy hason is tudom az csak természetes.
Jó korán elkezdtem gyakorolni ezt én
Mivel tanítóm egy fiatal legény.
Fiatal volt mégis jól megtanított ő
S nem voltam e téren tudatlan nő.
Bevallom először borsódzott a hátam
Mikor a fiú nagy rúdját megláttam.
Eleinte azt hittem leszakad az ég is
Lihegtem kapkodtam de csináltam mégis.
Idővel rájöttem mi ennek a titka
S feltárult előttem mindennek a nyitja.
Később már oly rutint szereztem
Hogy tudásommal pénzt is kereshettem.
Csináltam reggeltől korán felkelve
Mert ilyenkor jön meg minden ifjú kedve.
És nagyon boldogan vidáman műveltem
Még estefelé is mikor a nap lement.
Hull rólam a ruha mint fazékról a zománc
És testem olyan lesz mint a fénylő topán.
Van aki gumisapkát húz a fejére
Ám ez a gyönyört csökkenti felére.
Ez az én gyengém ezt kell elhallgatnom
Én a nedvességet érezni akarom.
De hát mit nevettek nem kell ezt megszólni
Nem kell mindjárt rosszra gondolni.
Nincsen abba semmi amit elbeszéltem
Ha hiszitek ha nem az úszásról beszéltem.

gazoló 2020.03.25. 17:25:38

@guma: @eszti.....:

Weöres Sándor: A medve töprengése

Jön a tavasz, megy a tél,
Barna medve üldögél:
- Kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!

Ha kibújok, vacogok,
Ha bebújok, hortyogok:
Ha kibújok, jót eszem,
Ha bebújok, éhezem.

Barlangból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odú-méz?
Ez a kérdés de nehéz!

medvévé váltunk(

még jó,hogy itt a tavasz,a versek és itt vagytok)

guma 2020.03.25. 18:29:54

@gazoló:

@eszti.....:

ez nem vers, csak a versek mellé egy kis itóka iránymutatásnak :

1. Isten kétféle bort teremtett: a szürkebarátot és a leánykát.
2. A szürkebarát és a leányka csinálja a többi bort úgy, hogy a szürkebarát beteszi dugóját a leánykába.
3. Ha a dugó pont jó, akkor ezerjó.
4. Ha a dugó puha, akkor a leányka elkezd szamorodni.
5. Ha a dugó el van szorítva, akkor kéknyelű.
6. Ha a dugót felaprítva teszik a leánykába, akkor szemelt rizling.
7. Ha a dugó nehezen megy be, akkor visontai.
8. Ha a dugó sehogyan sem megy be, akkor pusztamérgesi.
9. Ha a leányka nem kap dugót, akkor csongrádi vörös.
10. Ha a dugót egy másik szürkebarátba teszik, akkor homoki.
11. Ha a leányka nem akarja a dugót, akkor kövidinka.
12. Ha a dugó csavaros, akkor furmint. . .
13. Ha a dugót rossz helyre teszik, akkor malaga.
14. Ha a szürkebarát 25 éves, akkor bikavér.
15. Ha a szürkebarát 75 éves, akkor aszú.
16. Ha a szürkebarát költői hajlamú, akkor siller.
17. Ha a leányka néger, akkor pinot noir.
18. Ha a leánykán erényöv van, akkor vaskuti.

guma 2020.03.25. 18:31:33

iránymutatásnak=iránymutatással

eszti..... 2020.03.25. 20:30:08

@guma:

állítólag csütörtökön jön a felmelegedés. remélem, kibírják addig a gyümölcsfák rügyei.

@gazoló: mackó, mackó brummogjál! :D

mgdé 2020.03.25. 22:31:28

@eszti.....:

A virnyák meg hagy kapjon csak hideget-meleget ...

guma 2020.03.26. 06:00:11

@gazoló:

@eszti.....:

jöjjön a tavasz, mert itt egy fa előttem, ami gyönyörű halványlila virágba borult...

én meg egy kicsit elhallgatok.
de okulásként a mai helyzetre azért talán ad egy javaslatot Lőwy Árpád:

PROTEKCIÓ

Áldott egy kis ország ez a Magyarország.
Minden, ami jó van, itt két kézzel osztják.
Nem nézik, hogy mi vagy, magyar, zsidó vagy tót,
Boldogulsz, hogyha van egy kis protekciód.

Légy bármi nagy ökör, tökkelütött kamasz,
Kapsz hivatalt olyat, amilyet csak akarsz.
Címet, ordót, rangot, s zsebre vágni valót,
Persze akkor, ha van protekciód.

Tudós akarsz lenni? Vagy tán képviselő?
Főispán, trafikos, pandúr vagy közjegyző?
Nem kérdik, mit tudsz, mit nem-nem nézik sorod,
Eligazít mindent itt a protektorod.

Csak egy hely van, ahol a szép szó nem használ:
Hogyha b. . . . i akarsz és a f. . . . d nem áll.
Ha nem tudja farkad hol a direkció,
Szart sem ér ottan már a jó protekció.

-megjegyzés:
ki kéne végre valamit találni!
tán a farkat kéne - megreformálni!

...............................
addig is a hajnali részeg dalokból egy:

Mi a szar. . . Mi a szar. . . mi a szaracénok serege vagyunk,
Belekúr. . . Belekúr. . . Belekurjantjuk a világba dalunk,
Szájba kúr. . . Szájba kúr. . . Szájba kurtább szöveg nem illene tán,
Majd leszopsz. . . Majd leszopsz. . . Majd lesz opszasza a győzelem után!

Egy nagy fasz. . . Egy nagy fasz. . . Egy nagy faszekerce a mi fegyverünk,
Napicsa. . . Napicsa. . . Napi csata edzi meg bátor szívünk,
Seggemen. . . Seggemen. . . Se Gemencen, s máshol sincs ily hős csapat,
Kőpicsa. . . Kőpicsa. . . Köpi csapatunk a mérgezett nyilat!

Nagyfaszom. . . Nagyfaszom. . . Nagy fa szombatonként áldozóhelyünk,
Békapod. . . Békapod. . . Béka podvas combja lesz az ételünk,
A buzi. . . A buzi. . . A bú zizegteti szívét ellenünk,
Kinyalom. . . Kinyalom. . . Kínja, lomhasága erőt ad nekünk!

Lepisil. . . Lepisil. . . Lepi sildes sapkánkat az országút pora,
Kemény mell. . . Kemény mell. . . Kemény mellvértünkön megcsillan a nap,
Hosszú fasz. . . Hosszú fasz. . . Hosszú faszilánkra véstük énekünk,
A nagy segg. . . A nagy segg. . . A nagy segesvári csatába megyünk!

Tevénfasz. . . Tevénfasz. . . Tevén faszállítás a mi kenyerünk,
Sok hülye. . . Sok hülye. . . Sok hű jeles vitéz csatázik velünk,
Nagy farok. . . Nagy farok. . . Nagy farokkán készül harci köpenyünk,
Porbafing. . . Porbafing. . . Porba finn gárdista omlik, ha jövünk!

Ő strici. . . Ő strici. . . Őstriciklivel az úton suhanunk,
Rakás szar. . . Rakás szar. . . Rakás szarmatát már levágott karunk,
Lógeci. . . Lógeci. . . Lóg e címer itt a sátrunk oldalán,
Elélvez. . . Elélvez. . . Elél vezérünk még száz évig talán!

Nagybarom. . . Nagybarom. . . Nagyba romboljuk a városok falát,
Jól megkúrt. . . Jól megkúrt. . . Jól megkurtítjuk az ellenség hadát,
Hányadék. . . Hányadék. . . Hány a dékán s rektor, kit leölt hadunk,
Mi a szar. . . Mi a szar. . . mi a szaracénok serege vagyunk!

gazoló 2020.03.26. 18:46:08

@eszti.....: brumm)

"állítólag csütörtökön jön a felmelegedés. remélem, kibírják addig a gyümölcsfák rügyei"

nálunk kibírták a drágák,csak a magnóliák barnultak bekicsit,de jövő héten megint jön a hó(

kitartás ott a végeken..hallgasd sokat térdenállva a 'nélküledet))

gazoló 2020.03.26. 18:50:00

@guma: DDDDDDDD

ezt az utóbbi kettőt honnan túrtad te kis """"perverzállat"""))))

............

vers..

semmi különös aktualitása,de ma ez forgott bennem:

"Nagy László

Ki viszi át a Szerelmet

Létem ha végleg lemerűlt
ki imád tücsök-hegedűt?
Lángot ki lehel deres ágra?
Ki feszül föl a szivárványra?
Lágy hantu mezővé a szikla-
csípőket ki öleli sírva?
Ki becéz falban megeredt
hajakat, verőereket?
S dúlt hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?
Létem ha végleg lemerűlt,
ki rettenti a keselyűt!
S ki viszi át fogában tartva
a Szerelmet a túlsó partra!

guma 2020.03.26. 22:55:30

@gazoló: :-)))

aha!
azt gondolom valóban, állat leszek, ha ez folytatódik. :-DDD

de mond mi bajod az elsővel?
Lővy itt is volt, sőt Oricáva a gyíkon kiveséztük pár versét és szójátékát...

a második pedig jött!
egy csokrot kaptam, pl olyan nótával, hogy: meglöktem én a hintát..., stb
ebből kaptatok izelitöt, hogy ha netán becsíptettek ti is :)))

eszti..... 2020.03.26. 23:30:14

@gazoló:

próbálkozom. időnként rám tör az úgyismegfogunkhalni hangulat.olyankor eldöntöm, nem várom míg megtaláljon a vírus. elmegyek ápolónak a karanténkórházba. az mégiscsak értelmesebb vég.
aztán felülkerekedik az életösztön. ma pl. hosszú idő után majdnem heves online vásárlásba kezdetem, ami nagyon jó jel nálam.

eszti..... 2020.03.26. 23:32:11

@guma:

teli vagy meglepetéssel...:D :D

guma 2020.03.27. 08:01:08

@eszti.....:

szerintem összetévesztesz az élettel! :-DDDDDD

gazoló 2020.03.27. 11:04:33

@guma:

egyikkel sincs semmi bajom drága kivéve,hogy nem én találtam őket))

az onlány külföldi vásárlásokkal vigyázz,nekem két hete állnak az alis dolgaim(

gazoló 2020.03.27. 11:08:52

@eszti.....:

szociológiai tanulmányok fognak születni arról kit hogyan talál meg és el,milyen hatással van rá a karantén. hogyan menjünk egymás agyára című fejezet))

kitartás csajok,lesz még szőlő lágy kenyér)

boborján20 2020.03.27. 17:27:44

@gazoló: tezsvérem, zenét szereted, nesze egy áktuális;)

www.youtube.com/watch?v=9lX7GYpsPPc

eszti..... 2020.03.27. 21:36:32

@gazoló:

a karantén élveztem. fél év után újra együtt volt a család. a legboldogabb, természetesen a kutty volt. :D

boborján20 2020.03.27. 21:42:35

@gazoló: hallod, tudod mé fogok a vírusnak egy kurva nagyot bebaszni?

me te legalább vágod a poént!:)))

hallod haver, vettem neked maszkot, me nem szeretném, ha mekmurdálnál:))) nesze!

www.napiszar.hu/showPost/Uj_maszkok_erkeztek_az_uzletbe

gazoló 2020.03.28. 17:03:04

@eszti.....: D

kuttyok,sziszák roppant hálásak a covidnak,hogy végre itthon mindenki és mennek a lepattanóra a közös étkezéseknél,nasiknál.
lassan már a kávéra és a piára is rászoknak))
....
Weöres Sándor

Bolygó zápor

Bolygó zápor

Libben, táncol,

Suhog a fü sürüjén, fa ágán.

Kéklő halvány

felhők alján

Kivirul a ragyogó szivárvány.

gazoló 2020.03.28. 17:04:47

@boborján20: D

há wazz,ez elől minden valamire való vírus menekülne))

boborján20 2020.03.29. 08:21:36

@gazoló: hallod, azé a nyuggerek se semmik!:)))

coub.com/view/2aro50

boborján20 2020.03.29. 08:25:52

@gazoló: ja és nem kell má sokat rettegnünk, me a dagatt
rajta van a megoldáson:)))

coub.com/view/2an25k

gazoló 2020.04.03. 13:12:01

@boborján20:

hányok ettől a fasztól és erre a legjobb a muzsika))

www.youtube.com/watch?v=IbSUE4O_rR8

gazoló 2020.04.04. 14:37:08

@boborján20: DDD

te hogy vagy ezzel?"

Vöröshajú lányok, mint a gondolat
Felröppennek éjjel holdvilág alatt.

Este vizet hoznak, szalmát, tűzifát,
Sürögnek, kacagnak, mint a jó család.

Kisöprik az udvart, csak úgy bizsereg,
Ki hinné, hogy éjjel hol vannak ezek!

Manci, a nagyobbik füstön lovagol,
Joli most bújik ki az eresz alól.

Vöröshajú lánnyal ne kezdj sohasem!
Fogjátok meg, ott száll, viszi a szívem!"

www.youtube.com/watch?v=X4WvlAUJAek

boborján20 2020.04.04. 15:54:47

@gazoló: azok a vörös hajú lányok! mindig imádtam őket, de soha nem értem el őket:))))

www.youtube.com/watch?v=E11YMJhmdvc&list=RDE11YMJhmdvc&start_radio=1

boborján20 2020.04.04. 19:50:16

@gazoló: haver, csalánba nem üt a ménykű! legalábbis remélem:)))

ja és remélem te is, és a családod is jól vagytok!
szorítok mindannyiunknak. legfőképpen gumának!:)))

zenét bírod cigány? tessék!:)))

www.youtube.com/watch?v=bQu_YvENRdg&list=RDbQu_YvENRdg&start_radio=1

boborján20 2020.04.04. 20:15:01

@boborján20: ja és 20 évvel ezelőtt.

bakker, hogy örekszünk, a kurvaéletbe!
azé egyszer a kőrózsába leisszuk egymást, nem!:)))

és a 20 évvel ezelőtt!:

www.youtube.com/watch?v=yLg3-YGXdqc&list=RDyLg3-YGXdqc&start_radio=1

gazoló 2020.04.09. 01:24:29

@boborján20:

kapaszkodj meg jóerősen tezsvérem!

ilyen és ehhez hasonló "egyházakat a is pénzel a drágajó doktorminielnökúr és kis csapata(

m.youtube.com/watch?v=z1eyWix5UHU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1Y0GKF0pV4g217turGQJ8HCmOwPdnKC8WU8SlPtic80cQtjKvM0j-WItQ

boborján20 2020.04.09. 18:00:46

@gazoló: hallod, ez nagyondurva.

és ezek tényleg agyhalottak:)))

coub.com/view/2ajv6v

mgdé 2020.04.10. 14:06:22

@gazoló:

Édes Istenem!

S a szegény lengyel testvérek erről mit sem tudnak. :(
Ők - persze ők tévednek :) - még azt hiszik, hogy az Úr akarata szerint ők a határvidék harcosai ...

Szólni kellene nekik, hogy most már teljes nyugalommal teázgathatnak, olvasgathatnak, szedhetnek virágot és sétálgathatnak a kertben, MI nélkülük is mindenkit és minden értéket megvédünk Európában. A lengyeleket pluszban még az oroszoktól is ... S ezt a cár is pontosan tudja, ezért olyan szokatlanul békés ...

gazoló 2020.04.12. 05:56:21

@mgdé: :-(

eközben:

ritkán volt még ilyen reménytelen húsvétunk:

"KIRÁLY GÁBOR: A MÁSIK OLDAL. SZÓLTAM !
(Reflexió Erdős Virág versére)

Szóltam, hogy jönnek a fasiszta celebek,
szóltam, hogy nem lesz jó, ha a szart lenyeled,
szóltam, hogy ki fogják lopni a szemedet,
azt mondtad, nyugi, mert ezek nem ilyenek.

Szóltam, hogy te leszel bűnbak a bankoknál,
szóltam, hogy rosszabb lesz Budapest Bangkoknál,
szóltam, hogy leköpnek költői esteden,
azt mondtad, nem kéne ördögöt festenem.

Szóltam, hogy ki fogják rúgni a mamádat,
szóltam, hogy elő lesz írva az alázat,
szóltam, hogy nevükre íratják hazádat,
azt mondtad, nem eshet meg ez a gyalázat.

Szóltam, hogy több lesz az erőszak szervezet,
szóltam, hogy lapít majd minden szakszervezet,
szóltam, hogy lesz majd itt bankszámla zárolás,
azt mondtad, unalmas már ez a károgás.

Szóltam, hogy te leszel hibás az árvízért,
szóltam, hogy nem kapsz majd gyufát se száztízért,
szóltam, hogy rajtad verik le a havazást,
azt mondtad, hagyjam már abba a savazást.

Szóltam, hogy viszi az egyház a sulikat,
szóltam, hogy mérnökök helyett majd kulikat
képeznek ezerrel, s bezárják a gyárat,
azt mondtad, ilyen a kereslet-kínálat.

Szóltam, hogy felbontják minden leveled,
szóltam, hogy feltörlik a padlót teveled,
szóltam, hogy nem lesz a várad a te házad,
azt mondtad, béke van, nyugi, ne parázzak.

Azt mondtad, nem érint téged, ha úgy lesz se,
azt mondtad, védje meg magát a férgese,
azt mondtad, ráérek, hiszem, ha látom,
így jártál, megszoptad, édes barátom"..

gazoló 2020.04.12. 05:56:25

@mgdé: :-(

eközben:

ritkán volt még ilyen reménytelen húsvétunk:

"KIRÁLY GÁBOR: A MÁSIK OLDAL. SZÓLTAM !
(Reflexió Erdős Virág versére)

Szóltam, hogy jönnek a fasiszta celebek,
szóltam, hogy nem lesz jó, ha a szart lenyeled,
szóltam, hogy ki fogják lopni a szemedet,
azt mondtad, nyugi, mert ezek nem ilyenek.

Szóltam, hogy te leszel bűnbak a bankoknál,
szóltam, hogy rosszabb lesz Budapest Bangkoknál,
szóltam, hogy leköpnek költői esteden,
azt mondtad, nem kéne ördögöt festenem.

Szóltam, hogy ki fogják rúgni a mamádat,
szóltam, hogy elő lesz írva az alázat,
szóltam, hogy nevükre íratják hazádat,
azt mondtad, nem eshet meg ez a gyalázat.

Szóltam, hogy több lesz az erőszak szervezet,
szóltam, hogy lapít majd minden szakszervezet,
szóltam, hogy lesz majd itt bankszámla zárolás,
azt mondtad, unalmas már ez a károgás.

Szóltam, hogy te leszel hibás az árvízért,
szóltam, hogy nem kapsz majd gyufát se száztízért,
szóltam, hogy rajtad verik le a havazást,
azt mondtad, hagyjam már abba a savazást.

Szóltam, hogy viszi az egyház a sulikat,
szóltam, hogy mérnökök helyett majd kulikat
képeznek ezerrel, s bezárják a gyárat,
azt mondtad, ilyen a kereslet-kínálat.

Szóltam, hogy felbontják minden leveled,
szóltam, hogy feltörlik a padlót teveled,
szóltam, hogy nem lesz a várad a te házad,
azt mondtad, béke van, nyugi, ne parázzak.

Azt mondtad, nem érint téged, ha úgy lesz se,
azt mondtad, védje meg magát a férgese,
azt mondtad, ráérek, hiszem, ha látom,
így jártál, megszoptad, édes barátom"..

gazoló 2020.04.12. 06:02:19

@boborján20:

#locsolkodjotthon

azért ide is hozzál a csajoknak az operakölnidből,mert nem lesz pirostojás,jóreggelt))

és boldog húsvétot mindenkinek!

eszti..... 2020.04.12. 09:36:02

@gazoló:

Áprily Lajos
Nyírfa voltam

Azt álmodtam, hogy nyír vagyok
s ezüst kéreg borítja testem,
tövemnél forrás-ér gagyog,
levelem a fényben feresztem.

Csúcs-ágamon rigó fütyül,
erőm feszül a mély gyökérben,
s finomlombos gallyamba gyűl -
s kérgem alatt zsong-zsong a vérem.

Egy karcsu kéz hajlik felém
s a kérget késsel megcsapolja
s forrást buggyant a kés helyén,
minthogyha bor kútfője volna.

Sebemből friss öröm fogan:
szép, szomjas száj csókolja nedvem.
S éjjel suhogok boldogan
egy vad tavaszi fergetegben.

és szintúgy boldog húsvétot! )))

taga20 2020.04.12. 10:27:48

@gazoló: neked is tezsvírem! a zaranyeső hujjon rájad és a családodra:)))

coub.com/view/2bbfcg

guma 2020.04.12. 11:46:33

@eszti.....:

@gazoló:

@taga20:

sajnos sok családnál nem lesz boldog húsvét!

mániájuk, a pár napos normakontroll vagy választási lehetőség felkínálása a tárgyalópartnernek vagy a polgároknak, munkások képviselőinek...
pár példa:
1. még ellenzékként több ezer kérdés megválaszolását várták karácsony alatt az államapparátustól,
2. magánnyugdíj...
3. munkatörvénykönyv...
4. közalkalmazotti státusz megszüntetése szinte mindenkinél...

tehát a sunyi törvényhozás a vészhelyzetet kihasználva munkatörvénykönyvet semmisíti meg rendeletileg, sőt a közalkalmazotti státuszt is elvonja most...

nagyon szomorú lettem.

gazoló 2020.04.12. 13:02:16

@taga20:

te mivel festetted a tojásokat pirosra,mert nem vettem pirosfestéket?))

gazoló 2020.04.12. 13:04:18

@eszti.....:
bear,anyoztad,nektek is sörösborosborovicskás szép ünnepet a végeken))

gazoló 2020.04.12. 13:05:11

@guma:

ne síjjá,lesz még szőlő))

www.youtube.com/watch?v=I_eACafhIJ4

legjobbakat))

eszti..... 2020.04.13. 00:29:33

József Attila

BIZTATÓ

Csomagodat ne bontsd ki,
ha véginségre jutsz.
Azért véredet ontsd ki,
amiért sírni tudsz.

A késő fordulásu
eget mig nézheted,
te lassu jajdulásu,
alkosd meg végzeted.

Amit szemeddel sejtesz,
sziveddel várd ki azt,
amit szivedbe rejtesz,
szemednek tárd ki azt.

"Hol csavarogsz, te vásott?"
Aggódva vár reád,
megvetvén elmulásod,
csendes édesanyád.

guma 2020.04.13. 16:08:37

@eszti.....: :-)))))

ha már ilyen biztatót idehoztál, akkor talán nem háborít fel, a fiúk meg lazítsanak a barázdán:

Köszöntelek csodás barázda
Szerző: Pierre de Ronsard

na ezt inkább kitöröltem! :-DDDDDDD

kapod ezt:

Ha valaki jönne
Szerző: Dsida Jenő

Ha most valaki halkan idejönne,
Idelopózna halkan a hátam mögé,
És megkérdezné, fáradt vagyok-é?
Kicsi kezét, mint Te a rózsaszirmát,
Finom borzoló fürtjeimbe lökné,
S én azt hinném, hogy úgy marad örökké.
Leoldaná selyem puha kendőjét,
És vállamra tenné, hogy meg ne fázzak,
Ajkával mérné, nincs-e lázam.
Nem lenne szava, nézne csak,
Míg én hallgatnék, magamat keresve,
Lelankadva egy félbemaradt versre.
S ha már szabályos lett a pihegésem,
És lelkem földjén álom eke szánt át,
Vigyázva, halkan elfödné a lámpát.

gazoló 2020.04.13. 20:25:54

@guma: @eszti.....:

Szabó Lőrinc: Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőknek kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
- megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm: a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

mgdé 2020.04.20. 14:15:09

Tegnap esti filmnézés: Az árnyéklovas

guma 2020.04.20. 17:19:07

ma du: Kamera által homályosan

@mgdé: belőled a legjobbat hozza ki a hölgy hiánya. :-DDDD
már jeleztem, jól szorakozom: kösz! :-)
süti beállítások módosítása