He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Pár gondolat a koronavírús kapcsán

2020.03.10. 07:30 guma

Véleményem: Nem kell elfelejteni, hogy nálunk "hivatalosan" nincs, nem lehet migráns. A járvány azonban sosem ismert határokat. Jellemző agyasainkra, hogy most a vírus széthurcolásra szólított fel amikor olaszban levő magyarokat hazahívja. Igen utazni is szeretünk, de politikusaink már elárasztották az országot "bedolgozókkal", közpénzen tartott tanulókkal a hazai gyerekek helyett, egyéni nyerészkedő érdekből. Ez az ország lakóit is gyengíti, veszélyezteti - el kell gondolkodni a kár okozás nagyságán, ezen a téren is. Nem csak tovább nyomorítják a hazai munkavállalókat, gyerekeket, hanem a még létező, roppant leterhelt egészségügyet is földbe döngölik szerintem, ahol még a szappan, fertőtlenítő és vécépapír sem alap ellátás. No komment: Komáromi Zoltán a Klubrádióban elmondta, hogy úgy tudja, eddig körülbelül 360 tesztet végeztek el idehaza, míg a szomszédos Ausztriában 6 ezret. A László kórház kerítésére hatalmas molinót feszítettek ki, ezen köszönik meg az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkáját.

Székeket dobáltak és durván beszéltek az orvosokkal – Még most is rendőrök őrzik a karanténban lévő iráni diákokat

Magyarország — Kilencre emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon.

Jelenleg 5 iráni állampolgárt, egy debreceni brit férfit és feleségét, valamint egy súlyos rákbeteg, idős férfit és feleségét kezelik COVID19-cel a Dél-pesti Centrumkórházban – nyilatkozta az operatív törzs sajtótájékoztatóján dr. Szlávik János, a kórház osztályvezető főorvosa.

Mint ismeretes, szombaton több iráni diákot is karanténba vittek, de tegnap többször ki akartak szabadulni a kórteremből, ezért rendőrök őrzik őket.

A diákok egyik iráni ismerőse nagyon vad dologgal állt elő arról, mi dühítette fel az irániakat. A férfi a Blikknek azt állította, miután az egyik páciens tesztje pozitív lett, a kórház dolgozói azt kérték, egyelőre ne szóljon erről a társainak, majd visszaküldték őt közéjük.

A személyzet azt kérte, tartsa titokban a pozitív teszt eredményét, és reggelig menjen vissza a többiekkel közös kórházi szobába. Persze, ezt elmondta a többieknek, akik kiborultak – mesélte lapunknak az iráni férfi.

Az Országos Tisztif Főorvosi Hivatal lapzártánkig nem válaszolt arra, hogy ilyen előfordulhatott-e, de az kiderült, hogy a diákok nem tűrik a karantént.

A Dél-pesti Centrumkórházban elkülönített iráni egyetemisták közül ketten továbbra sem hajlandók együttműködni a karanténszabályok betartásában – közölte az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, a törzs vezetője.

Az egyetemisták éjszaka és nap közben is nem megengedhető magatartást tanúsítottak, megpróbálták kijátszani a karantén szabályait. Jelenleg is rendőrök jelenlétével tartják fenn a biztonságos elkülönítést a Szent László Kórházban – hangsúlyozta, hozzátéve: a diákok székeket dobáltak ki a kórteremből és durván beszéltek az egészségügyi személyzettel.

A koronavírus gyorsan terjed, idősekre és krónikus betegekre pedig különösen veszélyes. A hivatalos tájékoztatás szerint a 70 éves magyar férfi, akit valószínűleg külföldről hazaérkező fia fertőzött meg, rossz állapotban van, már napok óta nincs eszméleténél. Időközben a beteg férfi feleségénél is kimutatták a koronavírust, ő a kilencedik beteg.

A koronavírusos férfi fia az Indexnek azt mondta, ő már február 27-én felkereste háziorvosát, mert Olaszországban és Párizsban is járt, és hazaérkezése után nem érezte jól magát. Ezután a Dél-pesti Centrumkórházba szállították kivizsgálásra, mert a háziorvosa szerint koronavírussal fertőződött meg. Miután a férfi felsorolta a panaszait, közölték vele, hogy valószínűleg nem koronavírusról van szó, de több vizsgálatot is végeztek rajta. Azt mondja, a tüdejét kétszer is megröntgenezték, mivel az első vizsgálat eredményeit valahol elhagyták, végül pedig megállapították, hogy ,,valamilyen” fertőzést kaphatott el, majd hazaküldték.

A jelenleg Svédországban tartózkodó férfi apja betegségének hírére ott is szerette volna kivizsgáltatni magát, de tünetek hiányában nem hajlandóak elvégezni rajta a tesztet. Dr. Szlávik János a hétfői sajtótájékoztatón üzent a férfinak, hogy amennyiben hazautazik Magyarországra, megvizsgálják.

Leginkább az idős és súlyos beteg emberek vannak kiszolgáltatva a tüdőgyulladást okozó vírusnak, éppen ezért az idősek és betegek védelmére a járványügyi hatóság elrendelte a kórházak, valamint a fekvőbetegeket és időseket ellátó intézmények látogatási tilalmát. Rendkívül fontos, hogy különösen vigyázzunk idős ismerőseinkre: mielőtt meglátogatnánk őket, mindenképpen fertőtlenítsük magunkat megfelelően, mossunk alaposan kezet, esetleg viseljünk szájmaszkot!

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/karanten-irani-diakok-szekeket-dobaltak-durvan-beszeltek-rendorok-orzik/bj023q0

A protokoll miatt nem végeztek több koronavírustesztet, az irániak ki akarták játszani a karantént

Már kilenc koronavírussal fertőzött ember van Magyarországon – erősítették meg az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Azaz az elmúlt 24 órában két új esetet regisztráltak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy Közép-Európában gyorsan nő a megbetegedések száma: Ausztriában, Csehországban és Romániában is egyre több a koronavírusos beteg.

Nálunk eddig 4105 telefonhívás érkezett a zöld számra, ebből hétfőn 155. Lakatos hangsúlyozta: a zöld számon nem a betegek bejelentkezését várják, hanem alapvetően információkat lehet kérni.

Észak-Olaszországból a magyarországi repülőterek továbbra sem fogadnak járatokat. A tilalom addig marad fent, amíg nem javul az olasz helyzet.

Reptereken eddig 6598, közúti határátkelőknél 427 személyt vizsgáltak a magyar hatóságok.

A Szent László Kórházban karanténban tartott iráni állampolgárok egy része nem hajlandó betartani a szabályokat

– ismertette Lakatos, hozzátéve, hogy többen közülük megpróbálták kijátszani a karantén szabályait, ezért a rendőri jelenlét folytonos a kórházban. Emlékeztetett arra, hogy a járványügyi szabályok áthágása bűncselekmény, és kiutasítást vonhat maga után. Idegenrendészeti őrizetbe is vehetők azok a külföldi állampolgárok, akik megszegik ezeket a szabályokat. Ez az őrizet akár 6 hónapig is tarthat, majd a kitoloncolás következhet.

Lakatos Tibor kérdésre elmondta, hogy az irániak közül többen székeket dobáltak ki a szobákból.

Kitért arra is, hogy valóban Facebookon keresték meg az egyik iráni beteget. Azért választották ezt a módot, mert máshogy nem érték el a férfit. Szerinte nem fenyegették az iráni állampolgárt, és az ismerősei ajánlották, hogy ezen a módon keressék fel.

Szlávik János osztályvezető főorvos elmondta, hogy a súlyos állapotban, intenzív osztályon kezelt idős magyar férfi betegen kívül a többi koronavírussal fertőzött beteg állapota jó. Azt is közölte, hogy felszabadítottak további ágyakat a Szent László kórházban, hogy el tudják látni az esetleges további betegeket.

Szlávikot arról is kérdezték, hogyan történhet meg az, hogy valakit akár egy nap után elengedtek a kórházból, míg másokat két hétig tartottak karanténban. Azt mondta, nem hibázott senki, mert protokollok szerint jártak el az orvosok, azt is mérlegelve, hogy merre jártak a koronavírus-gyanús emberek.

A karantén lehet otthon, épületben, stadionban

– vetette fel a főorvos, aki azt is elmondta, hogy a karantén hatósági intézkedés, de szakmai protokollok és eljárási rendek szerint döntenek arról, kiken végeznek el teszteket.

Szlávik János elmondta, hogy hamarosan magánlaboratóriumokban is kapható lesz koronavírusteszt, de továbbra is csak azt fogadják el hivatalos tesztnek, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ végez el.

A protokoll szerint nem kellett elvégezni a tesztet. De hangsúlyozom, a protokoll meg fog változni

– reagált arra az orvos, hogy a súlyos állapotban lévő idős debreceni férfi fiát (aki Olaszországban járt) teszt nélkül küldték haza, aztán valószínűleg ő fertőzte meg az apát.

A 70 éves koronavírusos fia tíz nappal korábban kórházban járt, hazaküldték, most azt állítják, ő fertőzte meg az apját
A koronavírusos apa feleségét berendelték a kórházba, mert karantén vár rá, ő tömegközlekedéssel beutazott a kórházba. Az állami szervek hallgatnak.

Szlávik szerint a magyar protokoll 24 órán belül változni fog. Szerinte  a teszt hamis biztonságérzetet ad, mert ez nem szűrés, hanem egy diagnosztikai módszer.

Az orvos a karantén elrendeléséről szóló kérdéseket azzal hárította el, hogy ez a járványügyi hatóságok feladata.  Azt azonban elmondta, hogy az iráni diákok karanténja minden esetben újraindul, amikor olyanokkal érintkeznek, akik nincsenek karanténban.

Kiemelt képünkön: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.

MTI/Bruzák Noémi

https://24.hu/belfold/2020/03/09/koronavirus-iran-sote-karanten/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4315513258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása