He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Az egész Balaton Mészáros és Tiborc tulajdona lesz?

2020.01.16. 05:09 guma

A balatonfüredi kikötőt is megvette Mészáros és Tiborcz cége

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. lett a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpont új tulajdonosa, ugyanis a cég megvásárolta a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-t – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Appeninn. A kikötőt üzemeltető vállalatot a cég Balázs Attilával, a Bayer Construct Zrt. részvényesével karöltve vásárolta meg, Balázs 24 százalékot kapott a Solum-Investből. A kikötős cég amúgy korábban Simicska Lajoshoz tartozott, 2013 és 2018 között a Közgép és Fonyó Károly tulajdonában volt. 

Az Appeninn ingatlankezelő cégben 2017 nyarán vásárolt meghatározó befolyást a Mészáros-cégbirodalmat összefogó Konzum Nyrt. egyik alapja, majd majdnem napra pontosan egy év múlva jött a bejelentés, hogy a Konzum stratégiai partnerséget kötött Tiborcz István ingatlanos cégével, a BDPST Zrt.-vel, amelynek értelmében a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő Konzum PE Magántőkealap eladja a miniszerelnök vejének az Appeninnben lévő részesedésének több mint 20 százalékát.

Azóta a Konzum folyamatosan adogatja el részvényeit Tiborczéknak, jelen állás szerint a BDPST az Appeninn részvényeinek 29,3 százalékát birtokolja, a Konzum ingatlanbefektetési alapjának pedig már csak 18,33 százaléka van. Emellett az OTP ingatlanos alapjának van 5,09 százaléka az Appeninnben, a többi részt pedig további kisebb részvényesek adják-veszik. 

Nem a balatonfüredi az Appeninn első kikötője, 2018 nyarán ugyanis ez a cég lett az egykori MSZMP-pártüdülő, a Club Aliga többségi tulajdona. Mészáros Lőrinc és Tiborcz István pedig már a Balaton partjának jelentős részén birtokol szállodákat, üdülőket és kikötőket. Ahogy például azt korábban bemutattuk, Keszthely parti szakaszát például már szinte teljesen a Mészáros–Tiborcz-tengely birtokolja.

A Hvg.hu friss cikke szerint elég jól hoznak ezek a befektetések, például azért is, mert több szállodájuk is szerződött az állami Erzsébet-programmal, így a Club Aliga és a keszthelyi Hullám Hotel nem is fogad olyan vendégeket, akik nem az állami programmal mennek nyaralni. Ezen pedig remekül is keresnek, ez a két szálloda a portál szerint tavaly 490 millió forintot kapott az Erzsébet-programon keresztül. 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/13/appeninn_tiborcz_istvan_meszaros_lorinc_balatonfured_kikoto/

Lassan tényleg az egész Balaton a Tiborcz-Mészáros párosé lesz

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. lett a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpont új tulajdonosa, ugyanis a cég megvásárolta a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-t – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Appeninn.

Az adásvételről beszámoló Index cikke szerint, a kikötőt üzemeltető vállalatot a cég Balázs Attilával, a Bayer Construct Zrt. részvényesével karöltve vásárolta meg. Balázs 24 százalékot kapott a Solum-Investből. A kikötős cég amúgy korábban Simicska Lajoshoz tartozott, 2013 és 2018 között a Közgép és Fonyó Károly tulajdonában volt. 

A portál megjegyzi, nem a balatonfüredi az Appeninn első kikötője. 2018 nyarán ugyanis ez a cég lett az egykori MSZMP-pártüdülő, a Club Aliga többségi tulajdonosa. Mészáros Lőrinc és Tiborcz István pedig már a Balaton partjának jelentős részén birtokol szállodákat, üdülőket és kikötőket. Az Index szerint, Keszthely parti szakaszát például már szinte teljesen a Mészáros–Tiborcz-tengely birtokolja.

Forrás: Index/Hírklikk

„A Balaton környékén lényegében az Orbán-családra célozzák az uniós forrásokat” – Jávor Benedek közzétette a kormányzati terveket

 

Még hétfői számában írt a Népszava arról, hogy a kormány Budapest uniós forrásainak elvonását tervezheti – a feltételezést kormányzati dokumentumokra alapozták a napilapnál. Ugyanakkor a cáfolat hamar megérkezett döntéshozói részről: eszerint ez csupán fake news, ilyen tervei nincsenek a magyar kormánynak.

Népszava: A kormány 2021-2027 között EU-s pénzek nélkül hagyná Budapestet
Jávor Benedek szerint a politikai bosszúról van szó. Budapestnek nincsenek saját forrásai, most az uniós segítségtől is eleshet.

 

Ehhez képest publikált még kedden a korábbi EP-képviselő, jelenleg Budapest brüsszeli képviseletét ellátó Jávor Benedek saját blogján egy olyan dokumentumot, amelyen jól láthatók minisztériumi jelzések vannak egy ilyen elképzelés csomagról. Ennek alapján pedig nem légből kapott a Népszava állítása. Sőt, Jávor Budapesten túl is lát potenciális veszteseket az uniós források kapcsán:

az ellenzéki vezetésű vidéki nagyvárosokat.    

A blogbejegyzésben azt írja Jávor:

kiszámítható, és biztos források helyett a kormány jóindulatán múlik majd, hogy végül mennyi pénz érkezik a fővárosba. De a helyzet valójában ennél sokkal súlyosabb.

Ezentúl megállapítja:

  • fejlesztési területek egyáltalán nincsenek átfedésben a leghátrányosabb helyzetű régiókkal. Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés saját térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek.
  • Lefed ugyanakkor néhány igen fejlett régiót, Sopron és a Balaton környékét, belelóg Fejérbe, Komárom-Esztergom megyébe.

Szerinte ez többek közt azért lehetséges, mert például „Tokaj-Hegyalján hagyományos Orbán-érdekeltségek vannak, a Balaton környékét az elmúlt években szisztematikusan felvásárolta a tág család: Tiborcz István és Mészáros Lőrinc. Itt lényegében az Orbán-családra célozzák az uniós forrásokat.”

A bejegyzés legérdekesebb része pedig ez:

Az egyetlen Miskolc kivételével valamennyi ellenzéki megyei jogú város (és a független polgármester által irányított, nem fideszes többségű Békéscsaba is) kívül esik a teljesen önkényesnek látszó fejlesztési régiókon. A szisztéma több lépcsőben szűri ki az ellenzéki városokat. Az első szűrő a legfejletlenebb kistérségekre való célzás (ami önmagában egyébként támogatható cél lenne, ha a fejlesztési források az elmúlt 10 évben ténylegesen ezen térségek felzárkózását, nem pedig az Orbán Viktor Baráti Kör gazdagodását szolgálta volna). Ebből a nagyvárosok automatikusan kimaradnak, a jellemzően magasabb helyi fejlettségi mutatók miatt. Erre húzza aztán rá a kormány a fejlesztési térségeket, amelyek gondosan elkerülik az ellenzéki nagyvárosokat, jónéhány fideszes megyeszékhely viszont beleesik (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Szekszárd). De turisztikai régiókba bele tartozik például a Tatabánya elvesztésével a Fidesz stratégáinak szemében minden bizonnyal felértékelődő Esztergom, és a kétesélyes győri választás előtt szintén alternatívaként fejleszthető Sopron is. Végül a kisvárosok, mint szolgáltatásnyújtók önálló pillérré tétele elérhetővé teszi az uniós fejlesztések számára az ebből a rendszerből kimaradó fideszes kisvárosokat.

Jávor végül megállapítja: „természetesen ez a rendszer önmagában még nem jelent forráselvonást. Az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy hogyan is terülnek szét a források az ország településein.”

Az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből.

https://24.hu/belfold/2020/01/15/unios-forras-elvonas-javor-benedek-budapest/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7415408576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása