He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2018-ban 13 részes animációs filmre került Voltaire remekműve a Candide, amit betiltottak + hangoskönyvön a mű

2019.11.30. 05:46 guma

A Candide beszélő név, jelentése "nyíltszívű"

Pangloss, beszélő név, jelentése, " csupa nyelv, bőbeszédű, szőrszál hasogató"

Elkészült a Candide c. 13 részes, magyar animációs sorozat

A pilot epizóddal együtt 13 részes, Voltaire művét feldolgozó Candide című animációs sorozat elkészült. Az Annecy-ban és számos magyar animációfesztiválon levetített, érettebb közönségnek készült animációról közzétett összes információt és videót igyekeztünk csokorba szedni.

„Ki ne ismerné Voltaire Candide-ját? Na de ki vette a fáradságot gimiben, hogy megértse? Az alkotók ezt a kortalan világirodalmi remeket próbálták meg újraértelmezni, hogy az örök kérdések a legújabb világban is beletúrjanak a kanapénk nyugalmába. A 18. századi francia mű cselekményét kortárs szituációkra vonatkoztatva, a film testközelbe hozza egy barokk udvartartás belső konfliktusait. Pusztító szerelem, vér, lepra és üldözés: Candide örök” – így kezdődik a sorozat ajánlója a Médiatanács oldalán.

„Pangloss mester kiváló tanítványa, Candide Thunder-ten-Tronckh báró gondoskodását élvezi. Miközben magába szívja a filozófia tudományát, elkövet egy nagy hibát: beleszeret a báró lányába, a szépséges Kunigundába. Kreif Zsuzsannna kollázsszerű technikával készült adaptációját, melyben a filozofikus gondolatok szürreális képekben elevenednek meg, az NMHH mecenatúraprogramjának Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.”

Szereplők

Rajkai Zoltán – Candide
Kulka János – Pangloss
Jordán Adél – Kunigunda
Elek Ferenc – Báró fia
Faragó András – Báró
Kemon W. Thomas – Cacambo
Molnár Piroska – Bárónő

A Macskássy-pályázaton hét és fél millió forintot elnyerő első részt az M1 mutatta be 2014. december 9-én, a másodikat 2015. november 29-én az M2-n. A 2–13. részekre, melyek összesen 84 percet tesznek ki, a Médiatanács 75 millió forintot ítélt meg. A sorozat elkészültével elkezdődtek a zárt körű vetítések, ám vélhetően az év végéig az M2 is bemutatja a szériát, az eddigi gyakorlat legalábbis ezt diktálná. Várhatóan angol felirat is készül.

https://hu.toonsphere.com/2018/07/candide-kalandjai-sorozat/

Qubit.anim – Így készült a legbetiltottabb magyar animáció, a Candide

Hiába támogatta az NMHH a Voltaire alapművét modern környezetbe helyező animációs sorozatot, több éves alkotói folyamat és tartalmi kompromisszumok után végül az RTL Klub egyszer, hajnali fél háromkor vetítette le Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor 13 részes szériáját. Az alkotókkal a nagy elődökről, az animátorok hazai lehetőségeiről és a megjelenés nehézségeiről is beszélgettünk a Qubit új videósorozatának első részében.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Candide%7C%7Cmagyar-anim%C3%A1ci%C3%B3s+sorozat

Candide, szatirikus magyar animáció!

A magyar rajzfilmgyártás hőskora után hatalmas szünet következett be, mely óta normális munkát nem igazán láthattunk. A méltán híres stúdiók és animátorok sajnos nem kaptak olyan feladatot, amely megüthette volna legalább az alapmércét, gondoljunk csak a Vuk 3D-s folytatására és a Macskafogó 2-re. Rövidfilmek persze születtek azóta is, és sikereket is értünk el velük a világban, de az igazi, ütős animációs sorozatok teljesen eltűntek. Ráadásul kimondottan felnőtt korosztályt célzó alkotásokat hirtelenjében nem is tudnék mondani a hazai szcénából. Ezért hamar felkeltette az érdeklődésemet a Candide, melyről először a 2018-as Anilogue kapcsán hallottam, de a vetítésre akkor nem jutottam el. Szerencsémre az Aurórába szerveztek egy közönségtalálkozót, melynek keretében nem csak a művet tekinthettük meg, de az alkotók is elmondtak pár dolgot a keletkezési körülményekről.

3cf45c623e9bd722359546ebcb17f93b.jpgCandide egy fiatal, iszonyatosan naiv és befolyásolható férfiú, aki fülig szerelmes Kunigundába, aki jóval magasabb rangú, mint ő, hiszen egy báró leánya. Ennek ellenére gyermeki ártatlansággal szemléli szíve választottját, nem is fogja fel a szakadék mélységét, mely közöttük tátong. Panglossz igazi filozófus, amolyan mentor a bugyuta és bénácska Candide számára, és valódi pszichopata életművészként tartja magát közel a húsos fazékhoz. Kitűnően forgatja a szavakat, nehéz észrevenni, mekkora hantamester, mindenkit megtéveszt maga körül. A gyermekded fiú is a hatalma alá kerül, és csügg minden szaván, elhiszi, hogy a világban minden úgy van jól, ahogyan azt látja. Ez a szerelmi szál a nemesi származású édesapa, a vesztfáliai báró számára teljesen elfogadhatatlan, így Candide repül az udvari háztartásból és furcsa, szürreális, avantgarde stílusú kalandra indul, hogy megismerje a valóságot, átértékelje az élet igazságait.

A Candide sorozata egy vérbeli és erős szatíra a jelenről, mely az eredeti mű gerincét és útmutatóját követi, de át van ültetve az aktuális problémák és helyzetek bemutatására. Ez nyilvánvalóan izgalmassá teszi az egészet, hiszen az adaptáció mellett arra is figyelniük kellett az alkotóknak, hogy az üzenetei ne csak megfeleljenek a kor kívánalmainak, valamint érthetőek legyenek a mai közönség számára, de a kritikai felhang is erős kihívást jelentett. Bera Nándor (Fák), Turai Balázs (Fák, Róma bukása), Kreif Zsuzsanna és Iványi-Bitter Brigitta ez előtt nem foglalkoztak sorozatok készítésével, így elsőként azt volt szükséges kitalálniuk, miként működhet ez az ötlet ilyen formában, hogyan köthetőek össze az epizódok, valamint a rengeteg témából, ami a közéletben hever, melyiket tudják úgy ábrázolni, hogy az áthallások mellett azért Voltaire stílusa is megmaradjon. A koherencia ebben az esetben nyilván más értelemben kezelendő, hiszen a főszereplőink különböző korokba és helyszínekbe csöppennek bele, ahol komplex élethelyzetekre reagálnak.

Tény, hogy a Candide kimondottan sűrű és tömör alkotás, hiszen az epizódok csupán hét percesek, tehát a sallangokat nélkülözi, inkább a lényeget emeli ki. A művészi ábrázolásmód, az avantgarde stílus megadta a lehetőséget az alkotóknak, hogy a jelenetek így is tökéletesen érthetőek legyenek, ehhez pedig a remek forgatókönyv mellett a fantasztikusan megírt szövegrész is hozzájárult. A poénok ugyanis nem lettek alpáriak, hanem célzottan szúrnak, és ütnek rést a rózsaszín fátylak mámorító ködén.

Zseniálisan megválasztott szavak, lényegre törő kifejezések, érzékletes gesztusok és kétértelmű mondatok jellemzik a sorozatot. Mivel eredetileg is úgy tervezték meg, hogy az epizódok egyesével kerülnek a televízió műsorába, így egyben letolva erősen sokkoló, amellett, hogy iszonyatosan szórakoztató, és az összes rész végig röhöghető.  De egyértelmű, hogy többször is érdemes megnézni, hiszen a gag-ek és a poénok viharában csak kapkodjuk a fejünket, és nem szúrunk ki minden vizuális jellegű utalást, pedig rengeteg van belőlük.

 

A főszereplő karaktereink teljesen megfelelnek az egykori Voltaire-i alkotás követelményeinek és alapjainak. Candide a megtestesült gyermeki optimizmus. Panglossz mester kígyónyelvű, kétszínű, az aktuális kor megtévesztő guruja, igazi szellemi vezető. Kunigunda pedig a bujaság és a csábítás jelképe, aki bármely korban és helyszínen képes úgy helyezkedni, ami a túléléshez és a magas beosztáshoz szükséges. A magyar hangok is tökéletesen passzolnak hozzájuk, Rajkai Zoltán parádés Candide-ként, Jordán Adél Kunigundája beleköthetetlen, de a legzseniálisabb természetesen Kulka János és Máté Gábor Panglossz mestere. Ezeknél jobb választást nem is tudnék elképzelni, bár sajnálatos, hogy Kulka János nem tudta végig kísérni az egész sorozatot, de utódja is kiemelkedően passzol a megformált karakterhez.

folytatás:

https://smaragdanimesarkany.blog.hu/2019/01/22/candide_533

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1015306072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása