Így készül nagymamáink kedvence, a tökéletes mézes krémes
Ugye erről az isteni sütiről nem feledkeztél meg a nagy karácsonyi sürgés-forgásban?
Mézes krémes sütemény
Hozzávalók
A mézes lapokhoz
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 ek sertészsír
- 4 ek méz (olvasztott)
- 1 db tojás (villával felverve)
- 4 ek tej
A krémhez
- 5 dl tej
- 100 g búzadara
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg sárgabaracklekvár
A csokimázhoz
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
Így csináld:
A tészta készítése
A mézes lapok hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk, amit utána rúd formára sodrunk és elosztunk négyfelé. A részeket vastagon lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egyenként megsütjük a lapokat, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 6 percig (a tepsit érdemes kikenni vékonyan margarinnal).
A krém készítése
Felforraljuk a tejet, lassan hozzáadjuk a grízt, ha megfőtt, akkor kevergetve hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, hozzáadjuk a tojássárgájával, vaníliás cukorral és cukorral habosra kevert margarint.
A csokimáz készítése
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
A süti összeállítása
A krémet elosztjuk kétfelé, az első lapra rákenjük felét, erre jön a második lap, majd ezt megkenjük lekvárral. Rátesszük a harmadik lapot, ezt szintén megkenjük a maradék krémmel, a tetejére jöhet a negyedik lap és a csokimáz.
https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/-tokeletes-mezes-kremes-sutemeny-recept-karacsonyi-edesseg
Női szeszély: Egy süti nagyitól, amiért minden unoka rajongott
Könnyebb, mint hinnéd, elkészíteni.
Női szeszély
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 6 tojás
- 20 dkg porcukor
- 2 dl tej
- ½ cs sütőpor
- ½ citrom leve
- baracklekvár
Elkészítés:
A vajat a tojás sárgáival és a porcukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a sütőport is, végül beleforgatjuk a lisztet is. A tésztát egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük és egyenletesre simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kivesszük, vékonyan megkenjük a lekvárral. A tojások fehérjéből a maradék cukorral és a citrom levével kemény habot verünk, a kész tészta tetejét bevonjuk vele, végül még néhány percre visszatesszük a sütőbe addig, amíg színt kap a teteje.
https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/noi-szeszely-retro-suti-recept
Pani walewska - Isteni lengyel sütemény receptje, a nagyitól
Amikor megízleled, nemcsak a nyál fut össze a szádban, hanem a szemedben is a könny. Szabályosan simogatja az ízlelőbimbókat. Kösz nagyi!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 6 db tojássárga
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 ek tejföl
A tészta tetejére:
- Lekvár (amilyet csak szeretnél, de a lengyelek általában fekete ribizlit használnak)
- 6 db tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 ek kukoricakeményítő
- 10 dkg dió vagy mandula
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs tejszín vagy vanília ízű pudingpor
- 5 dl tej
- Néhány csepp mandula aroma vagy 2 ek Amaretto likőr
- (Ha túl híg, lehet hozzá adni 2 ek kukoricakeményítőt)
Elkészítés
A tésztához valókat összedolgozzuk majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órára. Utána két részre osztjuk a tésztát és egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd a lekvárral megkenjük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és egyenletesen elosztjuk a lekváros tésztán és megszórjuk a magokkal. A kész tésztalapot180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt megsütjük.Ugyanígy járunk el a másikkal is. Közben elkészítjük a tölteléket. A tasak utasítai szerint megfőzzük a pudingot. Ha langyos mehet bele a vaj és az aroma. Ha minden hideg, rétegezzük a süteményt: a két lekváros-habos lap közé megy a tültelék. Mielőtt tálaljuk, 3 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.