He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Miért blokkolták Brüsszelben Trócsányi kinevezését? + események, hírek a 444-ről...

2019.09.27. 19:00 guma

Van aki utazgatna, de ügyes trükkel kerülné a bírósági eljárást, van egy másik aki nem a szövetségesével akar együtt működni, van aki szerint az embereket a klimavédelem nem érdekli, stb, stb...

Ráadásul az elmúlt hetekben, nagyon sok értékes ember eltávozott az élők sorából, ami az egész országnak mérhetetlen kárt okozott.

Trócsányit részben azért kaszálták el Brüsszelben, mert fegyverkereskedőket adott ki Oroszországnak

Tegnap jött a nagy hír Brüsszelből: az Európai Bizottság jogi szakbizottsága gyakorlatilag blokkolt a magyar és a román biztosjelölt kinevezését. A hivatalos közlések szerint Trócsányi esetében „összeférhetetlenséget” állapítottak meg, méghozzá az eddigi információk szerint az ügyvédi irodája miatt.

A Momentum által közzétett dokumentumok szerint Trócsányi írásban állította a bizottságnak, hogy 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda „nem vállalt kormányzati megbízásokat”, miközben 2018-ban a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda a Miniszterelnökséggel kötött szerződést, amely alapján egy paksi bővítésről szóló perben a magyar kormányt képviselte, és jogi tanácsadást is végzett a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A Politico ma reggel kirakta annak a levélnek a részletét, amelyet a jogi szakbizottság elnöke küldött az Európai Parlament elnökének, és amelyben megindokolta Trócsányi elutasítását. Így már hivatalos forrásból is lehet tudni, hogy a négy kifogás közül három valóban az ügyvédi irodára vonatkozik és ezek közül az egyik a paksi szerződés. A lent látható dokumentum szerint azonban felmerült egy merőben eltérő természetű probléma is Trócsányival szemben, a következő négy pont közül a második:

  • A biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában. 
  • A kapcsolatai Oroszországgal, különösen az igazságügyi miniszterként vitt szerepe olyan orosz gyanúsítottak kiadatásában Oroszországnak, akiket később elengedtek, az USA kiadatási kérései ellenére.
  • Igazságügyi miniszterként vitt szerepe a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda és Paks2 közti szerződésben, amely az összeférhetetlenségi záradék ellenére jött létre. 
  • A Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda egyik társtulajdonosának kinevezése az Igazságügyi Minisztérium tanácsadójának akkor, amikor a biztosjelöltnek még 12,6 százalékos tulajdonrésze volt a cégben.
  • Lili Bayer @liliebayer

    Important scoop from @florianeder in this morning’s @POLITICOEurope Brussels Playbook: legal affairs committee raised concerns about possible Kremlin influence when it comes to the Hungarian candidate Trócsányi. The committee voted against his candidacy. https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/politico-brussels-playbook-presented-by-exxonmobil-from-one-donald-to-another-parliament-hits-the-red-button-juncker-blames-britain/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=adc125ced3-EMAIL_CAMPAIGN_2019_09_27_05_13&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-adc125ced3-190067569 

    Amire a jogi szakbizottság utal, az a Direkt36 által feltárt, több szempontból is rendkívüli történet.

    A magyar rendőrség és az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közös akciójában Budapesten elfogtak két orosz fegyverkereskedőt. Ezt követően hosszú bírósági csatározások jöttek, mivel az Egyesült Államok, majd Oroszország is kérte kiadatásukat. Az orosz kiadatási kérelem később érkezett, mint az amerikai, több sebből vérzett és még a magyar ügyészség is az amerikai kiadatás mellett érvelt. A Trócsányi László vezette magyar Igazságügyi Minisztérium (IM) mégis elutasította az Egyesült Államok kérelmét és 2018. augusztus 10-én Moszkvába küldte a fegyverkereskedőket arra hivatkozva, hogy orosz állampolgárok. Szeptember elejére már mindketten szabadlábon voltak

„A gyanúsított fegyverkereskedők szabadon engedéséről szóló hírek csak megerősítik mély aggodalmunkat, miszerint nem fognak valódi igazságszolgáltatással szembenézni” - kommentált az amerikai nagykövetség a Direkt36-nak. A DEA megbízott igazgatója pedig azt mondta: „A magyar rendőrség és az amerikai Kábítószer-ellenes Hatóság teljes mértékben együttműködött a közös akció során, és hogy ezeket a személyeket nem adták ki az Egyesült Államoknak, frusztráló és kiábrándító. Ezek a személyek komoly, csúcskategóriás nemzetközi fegyver- és drogkereskedők.”

Itthon egyre megszokottabb és elfogadottabb, hogy a kormány a szövetségeseinkkel szemben az oroszoknak kedvez, de Brüsszelből nézve érthető a kérdésfeltevés: érdemes-e bővítési biztosnak kinevezni olyan embert, aki ilyen módon működött együtt az EU (és a NATO) bővítését hevesen ellenző Oroszországgal. Trócsányi szerint politikai döntés született, amelyet jogi úton próbál megtámadni.

https://444.hu/2019/09/27/trocsanyit-reszben-azert-kaszaltak-el-brusszelben-mert-fegyverkereskedoket-adott-ki-oroszorszagnak

Kunigunda utcai csata: megnyerték a pert az ellenzéki képviselők az MTVA ellen

Az első fokon eljáró bíróság megváltoztatta az óbudai jegyző tavaly decemberi birtokvédelmi határozatát, amit az ellenzéki országgyűlési képviselők ellen kért az MTVA, és elutasította azt. Az ítéletből az is következik, hogy nem lehetett volna kidobni az ellenzéki politikusokat az épületből. A döntés nem jogerős.

A bíró szerint az ellenzéki országgyűlési képviselőknek joga volt bemenni az MTVA épületébe tavaly decemberben, és a bíróságnak azt kellett vizsgálnia, hogy az ott tartózkodásuk okozott-e aránytalan sérelmet az állami médiának. Az ítélet kihirdetésekor a bíró azt hangsúlyozta, hogy az alkotmány szerint az országgyűlési képviselők munkájukat a köz érdekében végzik, és nem utasíthatóak.

A bíró szerint az MTVA nem bizonyította, hogy miért okozta volna az állami média működésének aránytalan sérelmét, ha az ellenzékiek egy műsorban 8-10 percben ismertetik a követeléseiket. 

Az ítélet szerint a képviselők törvényben biztosította belépési joga egyben a bent tartózkodás jogát jelenti, és ez akár a bent alvásra is vonatkozik. A bíró szerint nem lehetett megállapítani, hogy bármelyik képviselő erőszakkal próbált volna bejutni az állami média stúdióiba, lökdösődés valóban látható volt a becsatolt felvételeken, de nem volt egyértelmű, hogy annak mi volt a kiindulása.

Az ítélet értelmében az MTVA-nak összesen több mint egymillió forint perköltségek kell fizetnie.

Litresits András, az ellenzéki képviselők ügyvédje a tárgyalás után azt mondta, hogy a józan észnek megfelelő ítélet született, amivel maradéktalanul elégedett.

Az ügy középpontjában az állami televízió és rádió székházánál tavaly december 16-ról 17-re virradó éjszaka történt események álltak.

December 16-án országszerte tüntetések voltak, miután a parlament fideszes többsége néhány nappal korábban elfogadta a túlóratörvényt, a különbíróságok létrehozásáról szóló jogszabályt, és más vitatott rendelkezéseket. Budapesten a tüntető tömeg az állami média Kunigunda utcai székházához vonult, ellenzéki országgyűlési képviselők pedig be is mentek az MTVA épületébe.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a politikusokat belépési jog illeti meg minden közintézménybe, de a jogszabály szerint ez a belépés

„nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét”.

A képviselők az MTVA vezetőivel akartak beszélni, de erre nem látszott nyitottság az állami médiánál, ezután azt próbálták elérni, hogy öt pontos petíciójukat - ami többek között a vitatott törvények visszavonásáról és az állami média elfogultságáról szólt - ismertessék a híradóban / rádióban.

Erre szintén nem volt hajlandóság az MTVA részéről, a képviselők pedig az épületben maradtak, ott is éjszakáztak.

Ezt követően december 17-én délelőtt Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója arra kérte az óbudai jegyzőt (területileg ide tartozik az állami média székháza), hogy indítson birtokvédelmi eljárást. Ennek az lehetett volna a végeredménye, hogy az épületben tartózkodó ellenzéki politikusokat erőszakkal viszik ki a rendőrök, de erre végül nem került sor, mert a képviselők december 17-én kora este önszántukból elhagyták az épületet.

Nem mindenki ment el magától, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselőket mentelmi joguk ellenére a köztévé biztonsági őrei erőszakkal dobták ki az épületből, de erőszakot alkalmaztak például Varju László DK-s politikus ellen is.

A mostani pert öt ellenzéki képviselő Kunhalmi Ágnes (MSZP), Varju László (DK), Gréczy Zsolt (DK), Vadai Ágnes (DK) és Oláh Lajos (DK) indította az MTVA ellen.

Bár a birtokvédelmi határozatnak nem kellett erőszakkal érvényt szerezni, és annak majd egy évvel később nincs közvetlen hatása, a döntésnek mégis nagy jelentősége van. A székháznál történt balhék miatt több eljárás is indult, az ügyészség például arra jutott, hogy jogosan alkalmaztak erőszakot az ellenzéki képviselők ellen a biztonsági őrök, és közérdekű üzem megzavarása miatt indítottak nyomozást. Ebben az eljárásban például fontos hivatkozási alap lehet a mai bírósági ítélet.

Az eljárás végig izgalmasan alakult:

https://444.hu/2019/09/27/elbukta-az-mtva-azt-a-pert-amit-az-ellenzeki-kepviselok-inditottak-a-kunigunda-utcaban-tortent-tavaly-decemberi-balhe-miatt

Palkovics elképzelései szerint újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi tulajdonba A felsőoktatást az idei tanévtől az Emmi helyett az Innovációs és Technológiai minisztérium felügyeli, Palkovics miniszternek vannak ötletei.

https://444.hu/

Karácsony Gergely feljelentést tesz a kiszivárgott hangfelvétel miatt

A főpolgármester-jelölt szerint a felvétel nyilvánvalóan törvénytelen eszközökkel készült és manipulált.

https://444.hu/

Soha ennyi fiatal nem tüntetett még Budapesten a klímaváltozás miatt

Pénteken zajlik a harmadik globális klímasztrájk, a várakozások szerint világszerte milliók üzenhetik meg a politikusoknak, hogy konkrétabb és radikálisabb lépéseket követelnek az emberi tényezők okozta klímaváltozás megfékezéséért.  Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

És ez lett az a klímasztrájk, ahol a budapesti esemény sem maradt már el az európai mezőnytől: péntek délelőtt több ezren, egyes becslések szerint akár tízezren is végigvonultak a belvároson, hogy azonnali változásokat követeljenek.

Hogy mennyien voltak, azt elég jól szemlélteti ez a videó is:

Budapest protest happening now

/>

A tüntetők átlagéletkora pedig tényleg alacsony volt, a Kossuth térre beérkező több ezres tömeg nagy része középiskolás volt. Az általunk megkérdezett gimnazisták mind ugyanarról meséltek: szervezetten jöttek ide, volt olyan budapesti iskola, ahonnan egy évfolyamról akár 20-30 diák is, és hiányzásukat előre bejelentették az osztályfőnöküknek, aki tudomásul is vette azt.

A tüntetők átlagéletkora pedig tényleg alacsony volt, a Kossuth térre beérkező több ezres tömeg nagy része középiskolás volt. Az általunk megkérdezett gimnazisták mind ugyanarról meséltek: szervezetten jöttek ide, volt olyan budapesti iskola, ahonnan egy évfolyamról akár 20-30 diák is, és hiányzásukat előre bejelentették az osztályfőnöküknek, aki tudomásul is vette azt. Üzenet Gulyás GergelynekFotó: Horváth Bence / 444

Hogy a pénteki tüntetés a megjelent diákok számára nem csak egy lehetőséget jelentett a lógásra, azt jelezte, hogy a megkérdezett fiatalok mind kifejezetten képben voltak a klímaváltozást kísérő következményekkel, és többen beszéltek arról is, hogy a saját életükben is igyekeznek környezettudatosabban élni.

A Parlament előtt a rendezvényt szervező Fridays for Future Magyarország tagjai az ökológiai - és a klímavészhelyzet kihirdetését, illetve azonnali és konkrét lépéseket követeltek a kormánytól. (A mozgalom szervezőivel korábban hosszabban is beszélgettünk, ezt itt lehet elolvasni.)

A közelmúltban több állam parlamentje is klímavészhelyzetet hirdetett, ami részben szimbolikus tett persze, de részben azt is jelenti, hogy az állam vállalja, hogy minden döntésénél prioritásként tekint a klímaváltozásra. 

Azért is kelthetett meglepetést a pénteki tömeg, mert a korábbi budapesti klímatüntetéseken ennél azért kevesebben vonultak. Volt gimnazista, aki azzal magyarázta ezt, hogy korábban mindig csak utólag hallott a tüntetésekről, és most volt az első alkalom, hogy már előzetesen is tudtak az eseményről.

Az egyébként a résztvevők visszatérően felmerülő tapasztalata volt, hogy ők maguk is kevesebb emberre számítottak, és meglepte őket, milyen sokan eljöttek és hogy mennyire intenzív volt a tüntetés. 

Hogy ez miért alakulhatott így, arra általában ugyanaz volt a válasz: így látják esélyét annak, hogy végre cselekvésre bírják a politikusokat. Ezt jelképezte a tüntetés végén a közös ébresztőóra-csörgetés, amivel a politikusoknak üzenték meg, hogy ébredjenek már fel. És szemben azzal, amit Gulyás Gergely miniszter tippelt pár napja, hogy ez csak pár tucat aktivistát foglalkoztat Magyarországon, pénteken több ezer fiatal tette ezt. 

A legjobb transzparensekből itt válogattunk.

https://444.hu/2019/09/27/soha-ennyi-fiatal-nem-tuntetett-meg-budapesten-a-klimavaltozas-miatt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8115175024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása