He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

"32 nyugdíjas 168 ezernél is több pénzt kaphat" - miközben a rezsi utalványokat hírdetésben árulják

2019.09.20. 06:09 guma

Lesz nyugdíjas, aki 168 ezer forintnál is több nyugdíjkorrekciót kaphat

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Közvetve fontos adat érkezett múlt héten a nyugdíjasok számára, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal közölte az augusztusi fogyasztói árindex mértékét, amivel együtt a nyugdíjasok kosara alapján számolt infláció nagyságát is nyilvánosságra hozták. Utóbbi adat volt fontos az időskorúak számára, a törvény értelmében ennek első nyolchavi mértéke dönti el ugyanis, hogy szükség van-e a nyugdíjemelés pótlására vagy se. A KSH szerint augusztusban 3,4 százalékos volt a nyugdíjasinfláció mértéke, miközben év elején az érintettek 2,7 százalékos emelésben részesültek. A két érték közötti differencia pedig világossá teszi, hogy novemberben várhatják a nyugdíjasok az egyösszegű, visszamenőleges korrekciót. Ez nomálisan úgy határozható meg, hogy a 12 hónapra felszorzott különbség adja majd ki a járandóságra vetítve a nyugdíjkorrekció összegét.

Korábbi cikkünkben meghatároztuk, hogy az átlagos nyugellátás, havi 135 ezer forint esetén 11 800 forintos kiegészítésről beszélhetünk.

Igenám, azonban akárcsak a bérek esetében az átlag ebben az esetben is széles spektrumot foglalhat magába. Ezért megyei lebontás és nyugdíj-kategóriák szerint is megvizsgáltuk a várható nyugdíjkorrekció nagyságát.

32 nyugdíjas 168 ezernél is több pénzt kaphat

Nyár elején a Népszava kérte ki a legfrissebb adatokat a Magyar Államkincstártól a nyugdíjak megoszlását illetően. Eszerint

  • 17 777-en 28 500 forint alatti ellátásban részesülnek,
  • 28 981-en 28 500 és 49 999 forint között,
  • 532 803-an 50 ezer és 99 999 között,
  • 809 879-en 100 ezer és 149 999 között,
  • 373 958-an 150 ezer és 199 999 között,
  • 220 301-en 200 ezer és 299 999 forint között,
  • 31 762-en 300 ezer és 399 999 között,
  • 4998-an 400 ezer és 499 999 között,
  • 1373-an 500 ezer és 999 999 között,
  • 23-an 1 millió és 1 999 999 közötti összeget kapnak,
  • 9-en pedig 2 millió forint feletti ellátásban részesülnek.

Ha a nyugdíjkategóriák felső határát tekintjük, akkor kiderül, hogy azok, akik legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot kapják ellátásként, maximum 2394 forintos korrekcióban részesülhetnek. A MÁK adatai alapján 17 777 ellátásban részesülő esetében ez a helyzet.

A nyugdíjminimum és az 50 ezer forint közötti ellátásban részesülők - szám szerint 28 981 személy - helyzete sem jobb, hiszen ők legfeljebb 4200 forintos korrekcióban részesülhetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy

46 758 ellátott még havi 500 forintnyi kiegészítésben sem reménykedhet novemberben.

Egészen megdöbbentő a helyzet akkor, ha a legmagasabb ellátásokat vizsgáljuk meg. Összesen 32 olyan nyugdíjas van Magyarországon, akik egymillió forint feletti nyugdíjban részesülnek, közülük 9-nek az ellátása a 2 millió forintot is meghaladja. Mivel pontosan nem tudjuk, mi a legmagasabb összegű nyugdíj Magyarországon, azzal biztosan nem tévedünk,

ha a 2 millió forintra számoljuk a nyugdíjkorrekciót, ami 168 ezer forint. Vagyis még a jelenlegi átlagos nyugdíjnál is nagyobb összeget kap egyszerre kézhez az a 9 személy, akinek járandósága eléri a 2 millió forintot.

Két megyében 10 ezer forintban sem reménykedhetnek

A Központi Statisztikai Hivatal az egyik kiadványában ugyan a 2018-as átlagnyugdíjakat osztotta meg megyei lebontásban, ám ebből az idei törvényileg előírt, 2,7 százalékos emeléssel meg tudjuk becsülni a jelenlegi megyei átlagokat. Igaz, ezt befolyásolhatja még a frissen nyugdíjbavonulók átlagbére is, ennek hatásával azonban adatok hiányában nem tudunk számolni.

Mint azt a KSH adataira támaszkodva mi is bemutattuk, akárcsak az átlagos nettó bérek esetében, úgy a nyugdíjaknál is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a sereghajtó, Budapest pedig az éllovas. A két terület átlagos juttatása között mintegy 40 ezer forint a differencia: a fővárosban az átlagos nyugdíj 158 ezer forintra rúg, az ország legkeletibb megyéjében pedig 118 ezerre.

A várható nyugdíjkorrekció ez alapján úgy néz ki, hogy a budapesti idősek 13 311 forint kiegészítésben reménykedhetnek, a Szabolcs megyeiek átlag 10 ezer forintban sem. Egészen pontosan 9973 forintra jött ki a korrekció összege. A keleti megye azonban nincs egyedül, abból a szempontból, hogy a várható kiegészítés négyszámjegyű marad. Bács-Kiskun megyében a második legalacsonyabb országon belül az átlagos nyugdíj, amire alapozva a korrekció 9998 forint lehet idén novemberben.

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/lesz-nyugdijas-aki-168-ezer-forintnal-is-tobb-nyugdijkorrekciot-kaphat.html?sfns=mo

Potompénzért árulják a neten a választási rezsiutalványokat

 

Szeptember elején kezdte el kézbesíteni a rezsiutalványokat a Magyar Posta, logisztikai okokból először a budapesti nyugdíjasok kapták meg a háromszor 3000 ezer forintos utalványt. A hónap végéig mintegy 2,6 millióan kapnak személyenként 9 ezer forint összegben gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt.

A neten már el is kezdték árulni a választási utalványokat, amelyekre licitálni lehet – szúrta ki a HVG. Egy csongrádi felhasználó például potom ötezerért kínálja összesen kilencezer forintot érő címleteit a Jófogás.hu-n. Az apróhirdetési oldalon „Utalvány eladó” felirattal lehet rátalálni és ajánlatot tenni a szelvényekre.

Az utalványokat az előttünk álló fűtési szezonban lehet felhasználni gáz- vagy áramszámlák kiegyenlítésére. Vissza nem járhat pénz, ha pedig a számla a 3000 forintos címleteknél nagyobb értékű, készpénzzel lehet kiegészíteni az utalványt. Banki átutalás esetén a szolgáltatóhoz kell bevinni az utalványokat, melyek értékét jóváírják.

Mivel a folyamat eléggé időigényes, vélhetően ezért is szeretnének többen apróhirdetésen keresztül szabadulni a rezsiutalványaiktól.

https://24.hu/belfold/2019/09/15/rezsiutalvany-jofogas-licitalas-utalvany-elado/ 

Megjelent a rendelet: nem csak a nyugdíjasok kapnak 9000 forintos rezsitámogatást

Péntek délelőtt Gulyás Gergely miniszter jelentette be az aktuális kormányinfón, hogy a pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap, a háromszor 3000 forintos bón március 31-éig használható fel gáz- és áramszámlára. Szeptember 30-ig érkezik meg, először Budapesten kézbesítik, majd vidéken kapják meg az idősek. Az utalványok felhasználásáról a héten részletes tájékoztatást adnak. Az utalványokat azok kaphatják meg, akik 2019 májusában már nyugdíjasok voltak.

Délutánra meg is jelent a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendelet; amelyből kiderül, hogy az utalványra az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak, így nagyjából 2,6 millió ember.

A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesíti szeptember 30-ig. A posta a kézbesítést egyszer kísérli meg, a kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell kérni november 30-ig; az utalvány adómentes.

Közölték azt is, hogy a jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, de utalványra jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő

  • öregségi nyugdíjasok,
  • özvegyi nyugdíjasok,
  • a szülői nyugdíjat,
  • árvaellátást,
  • korhatár előtti ellátást,
  • rokkantsági, rehabilitációs ellátást,
  • baleseti, rokkantsági járadékot,
  • fogyatékossági támogatást,
  • vakok személyi járadékát kapók.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető. Egyszerre több utalvány is felhasználható több csekk befizetéséhez. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem, és az utalvány készpénzre nem váltható.

A szolgáltató ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján. A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/08/23/rezsiutalvany-rezsi-nyugdij-tamogatas/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr215130238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása