He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Végleg befellegzett a forintnak(?!) - vélemény gyűjtemény

2019.08.31. 11:30 guma

Történelmi magasságba emelkedett csütörtök délután az euró/forint keresztárfolyam, a forint sosem volt még ilyen gyenge.Ráadásul a technikai és fundamentális kép is azt mutatja, hogy amennyibne meg is fordulna a folyamat, ennél sokkal erősebb forintra nem számíthatunk.

Soha nem kellett még ennyit fizetni egy euróért a történelem során, mint csütörtökön a bankközi devizapiacon, amikor 331,76 forintra emelkedett a közös európai deviza árfolyama. A dolog azonban nem járt nagy csinnadrattával, mint általában az újabb eurócsúcsok az elmúlt években.

Ennek oka az, hogy a forint értékvesztése a korábbinál sokkal egyenletesebben történt mostanában. A CIB Bank elemzői szerint az euróval szemben augusztus folyamán a magyar deviza mindössze 2 százalékot gyengült, ami ugyan nagyobb elmozdulás az előző kéthavival összehasonlítva, de egyáltalán nem példa nélküli.

Ráadásul a forint gyenge szereplése nem is kiemelkedő, hiszen a zloty ebben az időszakban 2,5 százalékkal, az amúgy erős cseh korona egy százalékkal lett olcsóbb az euróhoz képest. Így alapvetően három tényezőnek tudható be a magyar deviza értékvesztése. Az egyik a nemzetközi gazdasági és politikai környezet bizonytalansága. Ezen belül is elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, s az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy ez milyen hatással lesz majd a globális gazdaságra.

Minden a további gyengülés mellett szól

Ebben a környezetben viszont laza maradt a magyar monetáris politika, az alacsony kamatszinthez és a gazdaságot támogató monetáris kondíciókhoz a jelek szerint ragaszkodik jegybank. A viszonylagos likviditásbőség és az alacsony a kamatkörnyezet akkor is fennmaradt, amikor a magyar gazdaság növekedése 4-5 százalékra emelkedett és az infláció 3-4 százalék közé gyorsult. Ráadásul mindezt támogatja az ECB és a Fed hozzáállásában bekövetkezett fordulat is, hiszen a nagy jegybankok a korábbi helyzettel ellentétben most már szintén tovább lazítanak, vagy ezen gondolkodnak.

A CIB szakértői szerint tehát a forint gyengülése beleillik mind a hazai, mind a nemzetközi makrogazdasági helyzetbe, a mozgás mögött nem látszanak pánikszerű mozgások, támadásra utaló jelek. A magyar deviza 2008 óta egyértelműen gyengülő trendben van, s ezt a mozgást sokáig gyengítő erős külkereskedelmi többlet az elmúlt 2-3 évben olvadóban van. Így pedig a kissé gyorsabb leértékelődés után jöhet egy némi pozitív korrekció a piacon, azonban ez valószínűleg korlátozott mértékű lehet, majd a 325-335 forintos sáv maradhat a jellemző.

Amíg pedig az utóbbi időszakhoz hasonló, mérséklet ütemű leértékelődés valósul meg, a jegybank nem fog beavatkozni a forint védelme érdekében. Ennek oka, hogy az MNB a forintárfolyamot az inflációra gyakorolt hatásán keresztül vizsgálja, s amíg azt nem emeli túlzottan meg a gyenge árfolyam, addig nem várható ez ellen irányuló lépés.

Ez még nem is nagy ugrás

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a mostani árfolyamcsúcs még nem tekinthető kiemelkedőnek, hiszen tavaly nyáron már járt egyszer 330,4 forinton az euró árfolyama, s ehhez képest a mostani érték alig 0,3 százalékkal magasabban helyezkedik el.

Ez pedig nem nevezhető szignifikánsan magasabb új csúcsnak, hiszen az árfolyam 14 napos volatilitása, az úgynevezett ATR mutató értéke 1,34 forint. Ami aggasztó rövidebb távon, hogy korábban egy emelkedő háromszög formációt épített ki a kurzus a 327 forint körüli szintről történő két visszapattanással. Ebből számolható célárfolyam, amely első körben a 334 forintos szint elérését valószínűsíti. euró/forint keresztárfolyam emelkedő háromszöggel stooq.com

A korábban említett forint gyengülő trend viszont olyan régi és olyan mélyről indult, hogy ennek megfordulását mindaddig nem kell fontolóra venni, amíg az árfolyam 300 forint alá nem süllyed. Mivel egy trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg meg nem fordul, hosszabb távon még jelenleginél is magasabb csúcsokra lehet felkészülni az euró árfolyamában a forinttal szemben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/forint-arfolyam-euro-gyengules-technikai-elemzes-cib.690612.html

Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról - Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után

Új történelmi mélypontra zuhant a forint, miután a feltörekvő piaci devizák komoly nyomás alá kerültek az elmúlt hetekben a romló nemzetközi hangulatban. A forintot a kereskedelmi háború, a Brexit és az olasz válság is nyomasztja, de az MNB monetáris politikája is gyengíti. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy merre mehet a forint árfolyama és mit léphet a jegybank a sosem látott árfolyam után.

Egy lebegő árfolyamrendszerben természetes, hogy az árfolyam ingadozik, így az sem rendkívüli, ha 2%-os gyengülés történik. Ami miatt ez most probléma, az az, hogy egy amúgy is gyenge szintről esett az árfolyam, így érte el a rekord gyenge szintet


- mondja Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője. A mostani gyengüléshez több egyedi tényező is hozzájárult: ilyen a kereskedelmi háború, az olasz politikai bizonytalanság, illetve a német gazdaság gyengélkedése.

"Ugyanakkor a leértékelődést segíthette az MNB Monetáris Tanácsának keddi közleménye is, melyből az olvasható ki, hogy a monetáris politikában további szigorítás nem várható, a gazdag túlfűtöttségének mérséklését a fiskális politikától és az új állampapírtól várják" - emelte ki Regős Gábor.

Az MNB a keddi kamatdöntése során szinten tartotta a kamatokat, és hangsúlyozta, hogy "az elmúlt hónapok várttól elmaradó inflációs alapfolyamatai és a külső konjunktúra folytatódó romlása a hosszabb távú inflációs kilátások esetében a lefelé mutató kockázatok erősödését jelzik". Ez pedig a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartását vetíti előre.

Ha pedig az MNB laza marad, akkor nem lesz vonzóbb a forint a külföldi befektetőknek.



Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza kiemelte: az, hogy hol állhat meg a forint, csak attól függ, mennyire romlik a külső helyzet. "Különös tekintettel arra, hogy az MNB (csütörtökön) ismét jelezte, hogy nincs árfolyamcélja, ezzel szabad utat adott a forint gyengüléséhez. Nagyon nehéz lenne ezek után elképzelni, hogy az MNB valahogy közbeavatkozzon" - véli a szakértő.

A kereskedelmi háború vélhetően nem oldódik meg egyhamar és a Brexit is egyre rosszabb végkifejlet felé közelít, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a következő hetekben a forint újabb és újabb csúcsokat ér el, és meg sem áll 335-ig - véli az ING közgazdásza. "Jelenleg már nincs támasz, vagyis bármeddig elszaladhatunk, és az MNB-t ez egyelőre nem zavarja. Már csak azért sem, mert talán titokban örül, hiszen a forint gyengülése végeredményben a monetáris politika lazítását jelenti, amire szükség is lenne a közeljövőben, ha a Fed és az EKB tényleg folytatja/újraindítja a gazdaság ösztönzését" - összegzi a folyamatokat a szakértő.

Regős Gábor nem számít változtatásra a magyar monetáris politikában a forint esése miatt, az továbbra is laza marad. A Századvég kutatója kiemelte, hogy az MNB-nek nem árfolyam-, hanem inflációs célja van, így tekintettel az eurózóna alacsony inflációjára, nem is feltétlenül muszáj szigorítania, csak ha az infláció megkívánja, de természetesen a forint árfolyamának védelme érdekében megteheti.

Drámai jóslat érkezett a gyenge forintról - Megszólaltak az elemzők a történelmi mélypont után


Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza úgy véli, hogy nem igazán indokolt a szigorítás, mivel az infláció már fékeződik (év végére bázishatások miatt felugorhat 4% közelébe, de a jövő év közepétől tartósan 3% alatt maradhat az infláció), a nagy jegybankok várható lazításai miatt pedig a hazai kondíciók tartása is relatív szigorítást jelent.

A jelenlegi gyengülés nem változtat a monetáris politikán, legfeljebb csak meredekebb gyengülés esetén, de akkor lehet, hogy inkább pánikot okozna


- vélte Suppan Gergely. "Mivel a háztartások devizaadóssága megoldott, az államháztartásé csökken, ezért nincs semmilyen kockázata, nem sérülékeny a hazai gazdaság" - tette hozzá.

Virovácz Péter szerint akkor állhat meg a forint esése, ha

  • tisztul a kép a Brexit körül,
  • enyhül az amerikai-kínai kereskedelmi háború,
  • megkezdődik az amerikai és európai jegybanki stimulus,
  • és esetlegesen a német kormány is elkezdi a fiskális lazítást.



"Minderre még legalább egy hónapot, de a kereskedelmi háború és a gazdaságpolitikák esetében akár fél-egy évet is várnunk kell" - véli a szakértő, aki szerint

a nehezén talán ősz végére túl leszünk, de várhatóan a forint számára az új kereskedési sáv 330-340 között lehet a közeli jövőben.



Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint rövid távon akár újabb mélypontok is kialakulhatnak, de 1-2 hónap távlatban újra 330-as szint alá várja az árfolyamot. A CIB Bank elemzői nem számítanak jelentős erősödésre. Jobbágy Sándor, a bank közgazdásza szerint bár a kissé gyorsabb leértékelődés után technikai korrekció könnyen elképzelhető, egy "esetleges visszaerősödés korlátozott mértékű lehet és a következő hónapok során is a 325-335-os euró/forint-sáv maradhat jellemző".

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza szerint a jelenleg tapasztalt rendkívül bizonytalan külpolitikai és gazdasági helyzetben (Brexit, kereskedelmi háború, recessziós félelmek) nehéz megjósolni, hogy hol lesz a forint legközelebbi támasza.

Figyelembe véve ugyanakkor a magas hazai infláció és alacsony hozamok együttese által okozott sebezhetőséget, a várhatóan fennmaradó piaci hangulatingadozásokat és esetleges további turbulenciákat jobban megérezheti a forint, mint korábban, annak ellenére, hogy a makrofundamentumok továbbra is támogatják a hazai devizát


- emelte ki Halász Ágnes, aki szerint összességében erős volatilitás mellett enyhe forintgyengüléssel kalkulálunk.

"Egy dolog segíthet a forintnak, mégpedig a pozícionáltság" - írta Virovácz. Az ING szakértője rámutatott: az MNB ábrakészletéből jól kiolvasható, hogy bár augusztus közepén a "long tranzakciók" növekedése következtében a short-állomány némiképp mérséklődött, az továbbra is a historikus csúcsnak számító 2750 milliárd forint körül alakult. A forint azóta 331 fölé is elszállt, vagyis mára vélhetően már 3000 milliárd forint körül lehet a nettó short pozíció. "Ez egyben azt is jelenti, hogy lényegében az egész piac egy irányba áll" - állapította meg. Előbb-utóbb eljön az a pont, amikor már nem lesznek új belépők és a régiek limitekbe ütköznek. "Jelenleg tehát pont abban bízhatunk, hogy a hatalmas short pozició lesz az, ami önszabályozóként megállítja a további forintesést, mert előbb-utóbb elfogynak a vásárlók (az opportunisták), akiknek a forintot el lehet passzolni, vagyis felszívódik a kereslet, megáll a zuhanás" - vélte Virovácz.

Halász Ágnes úgy véli, az okozhat komolyabb fejtörést az MNB-nek, ha a forint túl gyenge szinten talál támaszra a közeljövőben, tehát pl. tartósan 340 körül oldalazna. "Ez ugyanis már jelentősebb inflációs nyomást generálhatna. Ugyanakkor, ez egy viszonylag kedvezőtlen forgatókönyv, ami esetében az MNB már vélhetően beavatkozna" - véli az UniCredit szakértője. Ennek mértékét azonban nehéz megmondani, mert - a korábbi tapasztalatokból kiindulva - vélhetően csak nagyon óvatosan nyúlna a jegybank az eszköztárhoz. "Jelenleg azonban azzal számolunk, hogy a globális kockázatok miatt a lazítás irányába elmozdult Fed és EKB enyhítik az alkalmazkodási kényszert az MNB-n." 

"Mind a belső, mind a külső, nemzetközi folyamatok kivárásra ösztönözhetik az MNB-t" - vélik az MKB Bank szakértői. Amikor az inflációs mutató az MNB toleranciasávjának felső, 4%-os értékét közelítette (április-május), akkor sem változtatott a jegybank a monetáris kondíciókon, melyhez a borúsabb külső környezet és az EKB lazítás irányába mutató kommunikációja is hozzájárult - írta az MKB, hozzátéve, hogy jelenleg a hazai infláció már lassabb dinamikát üt meg, ráadásul az őszi hónapokban is visszafogottabb árnyomás várható.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/dramai-joslat-erkezett-a-gyenge-forintrol-megszolaltak-az-elemzok-a-tortenelmi-melypont-utan.335807.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Soha ennyi forintot nem ért még egy euró

Tapsolnak az exportőrök, anyáznak a vakációzók - történelmi mélypontra süllyedt a forint árfolyama az euróval szemben, délután 3 táján átlépte az euró a 330,8 forintos történelmi határt, és 331 forint fölé kúszott. A forint szerdán is gyengélkedett, csütörtökön pedig tartósan a 330 fölötti sávban mozgott az árfolyama az euróhoz képest.

A forint árfolyamára alapvetően külső tényezők hatnak most is negatívan, a német gazdaság recesszióba hajlik, és a Brexit meg az amerikai-kínai kereskedelmi háború is ront a piaci helyzeten. De nem segít a magyar kamatkörnyezet sem, ugyanis, ahogy a Portfólió is megjegyzi, a feltörekvő piacok közül az egyik legnagyobb negatív reálkamattal a magyar eszközök rendelkeznek. Közben az infláció is a toleranciasávon belül jár, így pedig nincsenek az MNB-vel szemben komolyabb kamatemelési várakozások sem, amik esetleg erősítenék a forintárfolyamot.

A forint egyébként nemcsak az euróval szemben vágta hasra magát, de a dollárral szemben is a történelmi mélypontja felé közelít, a 299 forint fölötti dollár 1 százalékon belül van a 302,5 forintos negatív rekordhoz képest.

https://444.hu/2019/08/29/soha-ennyi-forintot-nem-ert-meg-egy-euro 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr515033220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása