He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Orbán Viktorra rácsapták a telefont + Kim Lane Scheppele alkotmányjogász véleménye

2019.05.25. 18:30 guma

Kínos: A miniszterelnök egy budai telefonközpontban egy kampányvideó kedvéért úgy csinált, mintha fáradhatatlanul hívogatná a választópolgárokat. Miközben a kamerák forogtak, véletlenül egy olyan hölgyet hívott fel, akit nem sokkal korábban már az ő hangjával rögzített gépi telefonhívás is elért.

+

„Ez a diktatúrának egy új formája”

„Orbán számára az az ideális, ha az EU csupán egy kifizetőhely” – mondja Kim Lane Scheppele alkotmányjogász, a Princeton Egyetem professzora, aki szerint a magyar miniszterelnök biztosan nem fogja kiléptetni az országot az Európai Unióból, de ha nagyobb szerephez jut, a kontinens stabilitására mindenkinél nagyobb veszélyt jelent.

MN: Nem lehet, hogy Trump számára azért hasznos Orbán, mert belülről gyengíti az Európai Uniót?

KLS: Trump nem kedveli az Európai Uniót, mert az ellenfelet látja benne: a szervezetet, amely erőssé teszi az önálló nemzetállamokat. Elég egyértelmű tehát, hogy Trump örömmel veszi, ha az EU gyengül. Orbán pedig az a személy, aki nem támogatja az erős uniót, és ha a populisták előretörnek az EP-választásokon, még nagyobb szerephez fog jutni, Orbán még inkább az erősebb EU ellen fog dolgozni. Nem vagyok biztos benne, hogy Trump ezt teljesen átlátja, vagy hogy Orbán valamilyen hosszú távú stratégia része lenne, de az valószínű, hogy az elnök Orbánt politikai útitársnak tekinti. (...)

MN: Hogyan értékeli az elmúlt egy évet, ami eltelt a Fidesz 2018-as választási győzelme óta? Lehet-e látni, milyen irányba akarja vinni Orbán Viktor az országot?

KLS: A közigazgatási bíróságok felállítása, az Akadémia elleni támadás és a CEU elüldözése mind abba az irányba mutatnak, hogy Orbán képtelen a konszolidációra. Ezek az intézkedések azonban azt is mutatják, hogy a rendszer még nem rendezkedett be teljesen, és a jövőben Orbán valószínűleg a legkisebb ellenállást is le fogja törni, ha kell, személyről személyre fog haladni. A rendszerét és a vízióját közben külföldre is megpróbálja kiterjeszteni, a szomszédos országokban épülő médiabirodalom például egyértelműen erre utal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9414861576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása