He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Európa leggyönyörűbb szigete: Párosz

2019.04.14. 07:57 guma

Athén és Szantorini között találjuk Európa legjobb szigetét

Egy emberöltő aligha elegendő rá, hogy legalább egy látogatás erejéig kikössünk Európa valamennyi gyönyörű szigetén, de ha csak egyet keresünk fel, válasszuk a legjobbat. Ez pedig nem más, mint a görögországi Párosz – legalábbis a Travel + Leisure olvasói szerint.

Nyugodt és gondtalan ritmusban zajlik arrafelé az élet.

A tekintélyes magazin minden évben megkérdezi olvasóit az általuk legszebbnek, legjobbnak tartott városokról, gyógyfürdőkről, szigetekről, légitársaságokról, hajókirándulásokról, strandokról, természeti látványosságokról és így tovább. A sokat látott és tapasztalt világjárók legutóbb a márványairól híres (pároszi márványból faragták a Milói Vénuszt) Égei-tenger közepi szigetnek adták a képzeletbeli aranyérmet.

A Kükládok szigetcsoport szívében, Athén és Szantorini között úgy félúton található Párosz százhatvanöt négyzetkilométer területű, hozzávetőleg tizenhárom ezren lakják.

Városai és apró falvai a hófehérre mázolt falaival és kékre festett ablakaival megőrizték a kis görög településekre oly jellemző bájos hangulatot, amit csak fokoznak a macskaköves, labirintusszerű utcák, a díszes boltívek, a virágokkal felöltöztetett erkélyek, a kolostorok, a templomok, a szőlőlugasok, a narancs- és gránátalmafák.

Pároszon kiváló a kompösszeköttetés, innen jó néhány környező szigetet könnyedén felkereshetünk (ennélfogva egy kicsit zsúfolt). A felfedezés indulhat Naouszából, egy regényekbe illő festői halászfaluból, ahol Görögország egyik legszebb kikötőjét találjuk. Innen nincs messze a híres szörfparadicsomnak számító Golden Beach és a sziget északi partján fekvő Kolimbitresz sem, utóbbi egyedülálló sziklaalakzatairól, no meg kristálytiszta tengeréről és homokos öbleiről ismert, ahol a naplementének különdíjat lehetne osztani.

A helyiek szerint Ambelaszba vagy Santa Mariába érdemes ellátogatnunk a hamisítatlan görögországi strandélményért, Pounda Beach pedig trópusi hangulatú, fülledt bulikkal és az alkalmanként lüktető éjszakai élettel csalogat.

Természetesen műemlékekben és fajsúlyos hagyatékokban is bővelkedik a sziget: Delian Apollo és Artemisz szentélye megőrizte nekünk a történelmet, mint ahogy bizonyára különleges élmény lehet végigmenni a Lefkeszt és Prodomoszt összekötő ősi márványösvényen is. A relatíve mozgalmas fővárosában, a kanyargós utcáival hódító Parikiában egy 13. századból ránk maradt kastély pompázik.

Párosz egy igazán kedves kis hely. Akit egyszer az életben rabul ejtett a meghitt, picit elvarázsolt világa, az egészen biztosan visszatér még ide. Európa legjobb szigetére.

A szöveg innen

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2814737103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.04.14. 09:44:07

amikor Görögország bárhol "szembejön" velem, mindig eszembe jut Knoszi!

valaki tud róla valamit?

taga20 2019.04.14. 10:39:53

@guma: biztos mosógépet szerel egy kis görög szigeten:)))

egyébként, ezeket a címeket ki találja ki?

"európa leggyönyörűbb szigete: párosz"

ehhez képest pl. korfu egy paradicsom.

guma 2019.04.14. 14:46:14

@taga20: :)

a cím, mint fent látod, egy nemzetközi utazási magazin szavazása alapján lett "kitalálva".

***************
bár csak igazad lenne Knoszival kapcsolatban! :)

*******************
aki hülye haljon meg - de kegyes volt hozzá a sors, hogy nem szenvedett...

************
most több formába, több helyen foglalkoztak a deviza hitelesekkel - majd hozok pár linket.
sőt megszólalt Bajnai is, akinek munkáját is elismerte Orbán.

ezért kicsit járt az agyam azon, hogy milyen gonoszul, hazavágták az ország pénzét is a hatalomért.
emlékszel, milyen magas volt anno a kamat. ki volt a MNB elnöke aki nem volt hajlandó változtatni, de a kormányváltás után szinte azonnal lépet.
majd két okos sajtótájékoztatón a görög viszonyokhoz hasonlította az ország helyzetét. a forint zuhant de közben nagy mértékű felvásárlás volt - amit nem vizsgáltak ki, hogy ki vagy kik tették ezt...
így már meg sem kell említeni, hogy szinte az egész ország narancs vezetés alatt volt és mértéktelenül vettek fel deviza hitelt - nem is folytatom, mert annyira elképeszt ez a rövidtávú emlékezet ami sok kárt okoz életünkben...

sidecar 2019.04.14. 15:12:39

@guma: "a cím, mint fent látod, egy nemzetközi utazási magazin szavazása alapján lett "kitalálva"."

az a baj, hogy egyre több a hülye:)

tavaly voltunk karintiában. az első falu szebb, mint ez a kőbánya.

és akkor még a königzéről nem is beszéltem:)

gazoló 2019.04.14. 18:23:48

@guma:

"aki hülye haljon meg - de kegyes volt hozzá a sors, hogy nem szenvedett..."

??????????

valakitől hallottál valamit?

egyik legjobb arc volt a gyíkon.

gazoló 2019.04.14. 18:24:51

@sidecar:

ne rizsázz,te boborján vagy)

taga20 2019.04.14. 19:13:32

@gazoló: most képes vagy lebuktatni binyiglis?:)

ja és, gondolom várod már a strand szezont:))

www.napiszar.hu/Thumbnails/46024.w-398.h0.q100.jpg

guma 2019.04.14. 19:50:05

@gazoló:

"az" @taga20: linkjére volt megjegyzés!

a gyík egyik legjobb arcáról, semmit sem tudok - sajnos...

gazoló 2019.04.14. 20:04:03

@guma:

a gyíkra szümtühöz kellene feladni ismétlődő hirdetést hetente,hogy aki néha oda benéz látogasson át ide.

gazoló 2019.04.14. 20:18:43

@taga20: D

"focit szereted?"

valaha meccsrejáró fradista voltam,amikor "még nem volt annyira beteg,de legalább tízenöt éve nem voltam meccsen. kiölték belőlem a magyar foci iránti szimpátiának az írmagját is.

a Barca mecceket nézem már csak egyedül,Messi miatt.

Orica Középföldi 2019.04.15. 06:55:29

@taga20:

" ezeket a címeket ki találja ki?

"európa leggyönyörűbb szigete: párosz"

ehhez képest pl. korfu egy paradicsom."

Ne háborogj. Ez tipikusan az az eset, amin nem lehet vitázni. Ízlés dolga, kinek mi tetszik, és ebben az esetben még azt se mondhatod, rossz az ízlése:))

Orica Középföldi 2019.04.15. 11:47:26

Egy kis szórakozás:)

Page Not Found történelmi stúdióblog

1980. április 15-én hunyt el az egzisztencialista filozófus, regény- és drámaíró, és amúgy Matolcsy ikertornya, Jean-Paul Sartre (1905-1980), aki az irodalomtörténet egyik legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy 1964-ben visszautasította az irodalmi Nobel-díjat. De hát mit is várhatunk attól az alkotótól, aki egyik nagy művében azt írta, hogy "egy negyedóra is elég volna – bizonyos vagyok benne, hogy eljussak önmagam teljes undorához"? Nem véletlen, hogy nem Sartre-tól választott mottót a Glamour.

*

10. Jean-Paul Sartre visszautasítja az irodalmi Nobel-díjat

Mit is várhattunk az embertől, aki egyik nagy művében azt írta, hogy „egy negyedóra is elég volna – bizonyos vagyok benne, hogy eljussak önmagam teljes undorához”? Hát azt azért talán nem, hogy visszautasítja az irodalmi Nobel-díjat, amivel azért több lájkot lehet gyűjteni egy Alvin és a Mókusok koncerten, mint az irodalmi elitértelmiség zárt csoportjaiban, amelyekből azonnali kizárást jelent, ha valaki nem idézi fejből Esterházy Péter Harmonia Caelestisének negyedik tételét, hogy tudniillik „rémlik, törte apám hosszan és mindhiába a fejét, hogy a legszentebb dolog mégis az, amire nem emlékezünk”.

Jean-Paul Sartre akciója biztosan nem tartozik e szakrális körbe. A nagy francia értelmiségi amúgy igazi sztárpár egyik fele volt, ugyanis így vagy úgy, de élete végéig kitartott vele és mellette Simone de Beauvoir, a legokosabb francia nők egyike, az ismert baloldali gondolkodó. Intelligenciájára jellemző, hogy Claude Lévi-Strauss fő műveinek elolvasása előtt még azt sem mertük volna tőle megkérdezni az Albert Camus-nél rendezett házibulin, hogy hozhatunk-e neki még egy kis libamájkrémes bagettet. A két csúcsagy végül sosem házasodott össze, de Sartre nem azért nem vette át a Nobeljét, mert inkább Mikola-díjat akart kapni, mintegy rögzítve, hogy szinglinek nem jár elismerés. Ahogy ő mondta: „Egyrészt személyes, másrészt objektív okokból nem veszem át”. Szerinte már az is objektív ok, hogy fellépése állásfoglalás lenne Kelet és Nyugat harcában, ami 1964-ben éppen tombolt, Sartre meg éppen a kommunizmus előnyeiről gondolkodott. A Nobel-bizottságot mindenesetre innen is szeretnénk nyugtatni, hogy Bayer Zsoltnak nyugodtan adhatják a következőt, ő nem habozik állást foglalni a világok harcában.
Sartre viszont valóban radikális volt, szocialista, egzisztencialista, akinek klasszikus tanítása szerint a létezés megelőzi az esszenciát, mindig első a létezés. És amikor létezünk, nem csupán radikálisan szabadok vagyunk, hanem felelősök is. Itt meg is nyugodhat az összes magyar állami cég komplett menedzsmentje, mert e tan szerint nem léteznek, elvégre őket a felelősség úgy kerüli el, mint ortodox zsidó a speedet a sabbat kezdete előtti órákban. Sartre viszont e felelősség igézetében már akkor jelzett a Nobel-bizottságnak, amikor elkezdték az esélyesek között emlegetni: „Még csak fontolóra se vegyenek!” – üzente. Az 1964-es győztes tehát díj nélkül maradt, és csak az ilyen alakok képesek olyan drámákat írni, mint a Zárt tárgyalás. A pokolban három embert összezárnak, ám a forgatókönyv csak eddig hajaz a Való Világra, itt ugyanis nem következik kiszavazóshow, ellenben olyan mondatok igen, mint az: „A pokol a másik ember”. Ilyet nyilván csak az tud írni, aki képes eléggé viszolyogni az embertől. Írja is Az undorban: „Most már nem kell elviselnem, most már nem betegség, nem is múló roham: az Undor én vagyok.” Amivel tán mindannyiunknak megüzente: az undor mi vagyunk.

A folyt. kedvencemről szól:)

Orica Középföldi 2019.04.15. 11:51:01

5. Az egyház kikel Montesquieu és A törvények szelleméről ellen

A politikai filozófia Jean-Michel Jarre-ja, a francia felvilágosodás dauerolt arca 1748-ban publikálta a hatalommegosztás szintipop elméletét A törvények szelleméről című csodálatos könyvében. Demokratikus bestsellerének megjelenése után aztán Montesquieu a Dagobert bácsitól örökölt kastélyában pihengetett, olvasgatott, izzadt az infraszaunájában abban a tudatban, hogy kötete hangos siker. Ám természetesen megérkezett az egyház, amely „katolikusellenes kirohanásokat” talált a szövegben, ami annyiban nem meglepő, hogy a Vukban éppúgy leltek volna ilyesmit, mint a Terminator 2 forgatókönyvében, persze utóbbi valóban keményen reflektál a predesztinációra.

A római Index-kongregáció a Sorbonne teológusaira bízta a melót: tegyék félre egy időre a kutatást arról, Ádámnak volt-e köldöke, és találják ki, valóban végzetes istenkáromlás-e a hatalmi ágak elválasztása. A Nouvelle ecclésiastique című lap kezdte a támadást, a szerzők részről részre dühösebbek lettek, ördögi káromlásról írtak, Istent akarták védeni. Márpedig Istent védeni kell, mintha egy tizenkét éves kislány lenne, akit Roman Polanski üldöz a körúton. Mentek hát neki a nagy gondolkodónak, aki persze nem értette, mi történik: „Könyvem huszonkét kiadása egész Európában elterjedt, s még a legnagyobb, s legfelvilágosultabb tudósok is jónak ítélték a művet. Nem ösztönzi-e ez a körülmény a bíróságot arra, hogy csakis az ügy alapos ismeretében nyilvánítson véleményt?” Nem értette, hogy a hatalom akkor már üzenni akart Brüsszelnek, így az sem segített, hogy felajánlotta, hozzányúl a szöveghez. Nem mintha értette volna, hogy a jogi indokláshoz mi köze a teológiának, leginkább úgy vélte, aki beleolvas, nem talál mást, csak „törekvést a jóra, a békére, az emberek boldogságára”.

1750-ben már erős volt a nyomás, hogy indexre tegyék a könyvet, felhánytorgatták például neki az inkvizícióellenes megnyilvánulásait, ami azért szintlépés, elvégre ritkán bántanak embert azért, mert nem ért egyet az állatkínzással vagy a kerékbe töréssel. Az egyházi erők végül elérték, hogy Bécsben betiltsák A törvények szelleméről árusítását, így már ezzel a precedenssel mehettek Rómába beavatkozást sürgetni. És akkor már Montesquieu erősebb mondatokkal jelentkezett: „Egyébként azt hiszem, nem lehet érdeke a római bíróságnak, hogy megbélyegezzen egy jogi könyvet, amelyet egész Európa elismert. Akkor inkább pusztítsák el, minthogy szimplán megbélyegzik.” Nem hallgattak rá: 1751. november 29-én a kongregáció indexre tette A törvények szellemérőlt. A Sorbonne végül nyilvánosan nem mutatta be cenzúraterveit, noha az ítélet után összesen ötöt készített. Arra azért jó volt az egész hajcihő, hogy Montesquieu életét megmérgezze. A Gondolataim című műve végén azt írja: „Az életben már csak két dolgom maradt: hogy letudjak betegséget és halált”. Azért még annyit hozzátett: „Szeretem látni, miként képesek az emberek bemocskolni és megnyomorítani egyes írásműveket”. Ha ezt valóban szerette nézni, manapság felhőtlenül boldog élete lenne.

Orica Középföldi 2019.04.15. 12:14:07

Ennyit a nem hívőknek is illik tudni.

Ferenc pápa: Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette

A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt.

Az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok, a “mindenáron a győztes szekerére való felkapaszkodás helyett” – mondta az egyházfő. Jézus a hallgatást választotta, a “médiában” való szereplés helyett. A pápa hangsúlyozta, az alázat nem jelenti a valóság megtagadását.

Kifejtette, Jézust ugyanakkora lelkesedéssel ünnepelték Jeruzsálemben, amilyen erőszakkal támadták a Golgotán.

“Megdöbbentő Jézus hallgatása szenvedése közepette”

– jelentette ki Ferenc pápa. Megjegyezte, a sötétség és a nagy gyötrelem pillanataiban

“bátorság kell a hallgatáshoz, ha a csend a békét szolgálja, nem pedig a haragot táplálja”.

Szokás szerint virágvasárnap a Szent Péter téren volt az idén Panamában rendezett Ifjúsági Világtalálkozó küldöttsége. Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva azt mondta, ne szégyelljék kimutatni Jézus iránti lelkesedésüket, és ne féljenek a keresztutat követni, lemondva önmagukról, megszabadulva a világ nyújtotta bizonyosságokról. A pápa a fiatalokat a “hétköznapokban” is megtalálható szentekre emlékeztette, akik meglepetésként jelennek meg a világban, és mutatják meg a krisztusi utat.

A virágvasárnapi szertartás a Szent Péter tér közepén kezdődött, ahol Ferenc pápa megáldotta a pálmafa- és olajfaágakat. Az obeliszktől a Szent Péter-bazilika lépcsőjén álló szabadtéri oltárig haladt, a körmenetben mintegy száz bíboros és püspök követte, valamint fiatalok. A papok és a Szent Péter téren összegyűlő hívők kezében is hosszú pálma- és olajfaágak voltak, amelyekkel egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust is köszöntötték.

Az egyházfő három egymásba font pálmalevelet tartott, ezek a Szentháromságot jelképezték. A misén egy olajfából faragott pásztorbotot tartott a kezében. A téren a hívőknek adott rózsafűzért szentföldi olajfából készítették.

Szokás szerint a virágvasárnapi pálmalevelek az északnyugat-olaszországi Liguriából, az idén Ventimiglia városából érkeznek. Az olajfákat pedig a dél-olaszországi Pugliából, Andriából szállították a Vatikánba. Egész húsvét alatt olajfák díszítik a Szent Péter térre vezető sugárutat is.

Az idei virágvasárnapi szentmisén románul imádkoztak a pápáért és a püspökökért, portugál nyelven a kormányzókért és a népekért, japánul az üldözött keresztényekért, franciául a bűnösökért és hitetlenekért, kínaiul a fiatalokért.

Ferenc pápa hetedik alkalommal vezeti a római húsvét szertartásait. Nagycsütörtök délután a lábmosás szertartása ismét egy börtönben elevenedik fel: Ferenc pápa a Rómától nem messzi Velletri város büntetésvégrehajtási intézetében 12 rabnak mossa meg a lábát, ahogyan már 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben és tavaly is börtönbe látogatott el ezen a napon. A pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezeti, húsvét vasárnap a Szent Péter téren mutatja be az ünnepi misét, valamint Urbi et Orbi áldását adja Rómára és a világra.

Sárközy Júlia

guma 2019.04.15. 14:24:17

@Orica Középföldi:

kösz!
mindig van mit tanulnom...

különben a költő aki meglepetést okozott a magyar blogon, nekem is meglepetés volt, amikor utána néztem és posztot is csináltam, mert 04.29-én halt meg anno...

ha jól emlékszem a Faludy fordítás volt már itt, de a többi nekem ismeretlen volt.
kösz, hogy emlegetted! :))))

Orica Középföldi 2019.04.15. 19:24:17

Nem tudok szabadulni a gyanútól, hogy OV valamiért múlhatatlan gyűlöletet táplál Iványi iránt. Igazi államférfiúi erény.

Gábor György

Ahogy olvasom a 2011. évi CCVI. törvény m̶e̶g̶b̶u̶h̶e̶r̶á̶l̶á̶s̶á̶r̶ó̶l̶ módosításáról szóló 2018. évi CXXXII. törvény 2019. április 15-én hatályba lépett szövegét, amelyből kiolvasható, hogy például kizárólag az minősül egyháznak, amit az állam annak tekint, s nem az, amit a hívők tartanak annak, ennélfogva a hatalom megtagadhatja az adott közösség nyilvántartásba vételét; hogy a nyilvántartásba vételhez (ez a második legalacsonyabb státusz) 5 év egyesületi működést kell felmutatni, valamint 3 éven át 1000 magánszemély jövedelemadójának egyházi 1%-os felajánlását (a bejegyzett egyházhoz 20 év egyesületi működés és 5 éven át átlagosan 4000 magánszemély személyi jövedelemadójának 1%-os felajánlása); a hitélet támogatása az elemi transzparenciát nélkülözi, s az állam minden normatív kötöttségtől mentesen, önkényesen hozza meg a döntéseket; s végül, hogy a legmagasabb egyházi státusz, a bevett egyház státuszának megítéléséről továbbra is kizárólag a politikai hatalom hivatott dönteni, akkor még éppen időben, húsvét előtt szólok, kedves Jézus (nekem csak Jesua) és a többi tizenkettő, meg te is, Pál, hogy eszetekbe ne jusson az Orbán-kormány alatti Magyarországon egyházalapítással foglalkozni, s hiába mondod Jézus Péternek, hogy „te Péter (kőszikla) vagy, és ezen a kősziklán építem fel az én anyaszentegyházamat, s hiába írta oda a Péter sírja fölé emelt Sorosista Michelangelo kupolája alá az a magyarországi hazaáruló ellenzéki csürhe, hogy „TU ES PETRUS ET SUPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM ET TIBI DABO CLAVES REGNI COELORUM (Te Péter vagy és e kősziklára építem egyházamat és neked adom a mennyország kulcsait), mindezt hiába mondogatod, kedves Jézus, mert bizony mondom néktek, úgy el lesztek kaszálva, hogy talán még maga Semjén Zsolt is rátok ismer egy pillanatra, ugyanis lehet, hogy a Szentföldön más a szokás, de hogy mi minősül egyháznak a mi országunkban, arról nehogy már a migráns Jézus döntsön, mert itt nem ő dönt erről, hanem kizárólag Orbán Viktor. És még a kezeit sem fogja megmosni!

eszti..... 2019.04.15. 20:53:30

@gazoló:

Előbb láttam a képeket a hvg-n. Megdöbbentő látvány volt.

Orica Középföldi 2019.04.15. 21:47:04

@eszti.....:

Róla, de OV karban tartott érzelme régebbi keletű.
süti beállítások módosítása