He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Diplomáciai "háború" Szlovéniával?

2019.04.05. 14:03 guma

Azt kéri a magyar kormány Szlovéniától, akadályozzák meg, hogy Orbánról karikatúra jelenjen meg

Példátlan diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbánról karikatúra jelenjen meg – írta a Magyar Narancs.

Az eseményről a Mladina számolt be, amely rendkívüli címlapján ismét Magyarországgal foglalkozik. A szlovén hetilap március végén olyan címlappal jelent meg, mely Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői.

A címlap és a magyarországi helyzetet elemző írás ellen azonnal tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet. Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. Az olvasói levélre a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

A történet azonban itt nem ért véget. Ahogy a Mladina diplomáciai forrásokból megtudta, a nagykövet nem csupán levelet írt a szerkesztőségnek, de diplomáciai jegyzéket is (note verbale) átadott a szlovén Külügyminisztériumnak. Ebben a levélben Szilágyiné Bátorfi Edit arról ír, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és

arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

Kiemelt kép: Mladina 

https://24.hu/kulfold/2019/04/05/azt-keri-a-magyar-kormany-szloveniatol-akadalyozzak-meg-hogy-orbanrol-karikatura-jelenjen-meg/

A magyar kormány újságok elleni fellépésre szólítja fel Szlovéniát

Példátlan diplomáciai levélben kéri a magyar kormány Szlovéniát, hogy akadályozzák meg, hogy a jövőben Orbánról karikatúra jelenjen meg.

Egészen elképesztő eseményről számol be a Mladina, mely rendkívüli címlapján ismét Magyarországgal foglalkozik. Ahogy arról a Narancs.hu (és nyomában sok más hazai portál is) beszámolt, a szlovén hetilap március végén olyan címlappal jelent meg, mely Orbán Viktort náci vezérként ábrázolta, miközben hozzá dörgölőztek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői.

A címlap és a magyarországi helyzetet elemző írás ellen azonnal tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet. Szilágyiné Bátorfi Edit szerint a címlap „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”. Az olvasói levélre a Mladina szerkesztősége szatirikusan reagált: elkészítették a borító alternatív változatát, melyen Orbán immár virággal a kezében, szivárványos zászló alatt vonul szlovén barátaival.

false

 

Fotó: Mladina

A történet azonban itt nem ért véget. Ahogy a Mladina diplomáciai forrásokból megtudta, a nagykövet nem csupán levelet írt a szerkesztőségnek, de diplomáciai jegyzéket is (note verbale) átadott a szlovén Külügyminisztériumnak. Ebben a levélben Szilágyiné Bátorfi Edit arról ír, hogy a Mladina karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. A ljubljanai Magyar Nagykövetség ezért tiltakozik a szlovén Külügyminisztériumnál, és

arra kéri a szlovén kormányt, hogy a jövőben akadályozza meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban.

Azt, hogy milyen módon kellene megakadályoznia nyugati szomszédunknak, hogy ismét megjelenjen egy Orbánt ábrázoló karikatúra, már nem részletezi a nagykövet asszony.

A Mladina úgy tudja, a szlovén külügy válaszolt a tiltakozásra. A minisztérium kiállt a sajtó- és szólásszabadság mellett, és közölte, a kormánynak nem áll szándékában beleszólni abba, hogy mi jelenik meg a lapokban, hogy a szerkesztőségeknél ki dolgozik, ahogy a maga részéről az újságok tartalmát sem értékeli.

A diplomáciában szokatlan hangvételű és tartalmú levél természetesen megdöbbenést és felháborodást váltott ki Szlovéniában. A Mladina ezen a héten két cikkben is a diplomáciai jegyzékkel foglalkozik, címlapján pedig rendhagyó módon annak szövegét közli.

false

 

Fotó: Mladina

A lap szerkesztőségi cikkében azt írja, hogy a magyar kormány (mely Szlovénia szövetségese a NATO-ban és az EU-ban) sorai a múlt egy egészen sötét időszakát idézik, ugyanakkor leleplezik a magyar hatóságok és a nagykövet valódi természetét. A levél a lap szerint tisztán megmutatja mi zajlik a szomszédjában. „Szégyen, hogy az Európai Néppárt képtelen volt kizárni a Fideszt”, írják és azt írják, hogy a levél a bizonyítéka annak, hogy milyen súlyos a helyzet Magyarországon, és ezzel valamit kezdenie kell Európának.

„Egy ország, amely fel mer szólítani egy másik kormányt, hogy lépjen fel újságírók ellen, komoly biztonsági fenyegetést jelent az egész régióra.”

A lap szerint a magyar kormány már akkor beavatkozott a szlovén belpolitikába, mikor Orbánhoz közeli emberek anyagilag is kisegítették a Janez Janša vezette szélsőjobboldali pártot, az SDS-t és bevásárolták magukat a helyi médiába (erről korábban többször is írt a Magyar Narancs) A cikk felidézi, hogy a határon túli magyarok könnyen juthatnak magyar állampolgársághoz, és hogy magyarok építenek stadiont és labdarúgó akadémiát a muravidéki Lendván. Egy fotót is közölnek, melyen Szilágyiné nagykövet asszony egy Nagy-Magyarország térkép előtt pózol – ezen Muravidék Magyarország része. (Cikkünk eredeti verziójában véletlenül Muraközt írtunk Muravidék helyett, elnézést a tévesésért.)

Szilágyiné Bátrofi Edit és a Nagy-Magyarország

Szilágyiné Bátrofi Edit és a Nagy-Magyarország

 

A Mladina emellett egy négyoldalas cikket is közöl a levélre reagálva, Az átlépett Rubicon címmel. Ebben idéznek több tapasztalt diplomatát, akik példa nélkülinek nevezik nyelvezetét és tartalmát is. A cikk szerint a karikatúra nagyon érzékeny időpontban és témában találta meg Orbánt, és ez is oka lehet a kormány heves reakciójának (Kovács Zoltán államtitkár cikket is írt a témában). A Mladina felidézi, hogy magyar zsidó szervezetek tiltakoznak a Sorsok Háza megnyitása ellen, mert annak tervezett kiállítása csökkenti a magyarok szerepét a holokausztban. A cikk szerint a kormány újra akarja írni a történelmet például azzal, hogy a kormány szerint a holokauszt a német megszállással kezdődött (nem pedig a jóval korábbi zsidótörvényekkel), de aggodalomra ad okot arra is, hogy a kormány nagyszerű államférfinak állítja be Horthy Miklóst.

Idézik Heisler Andrást a Mazsihisz elnökét, aki szerint a kormány nem antiszemita, de rendszeresen él gyűlöletkeltő eszközökkel, és a Soros-ellenes plakátok mögött mindenki érti az antiszemitizmust. A cikk felidézi Orbán Viktor tavaly március 15-i beszédét, melyben a miniszterelnök klasszikus antiszemita toposzokat használva azt mondta:

„…olyan ellenféllel kell harcolnunk, amely másmilyen, mint mi vagyunk. Nem nyíltsisakos, hanem rejtőzködő, nem egyenes, hanem fortélyos, nem becsületes, hanem alantas, nem nemzeti, hanem nemzetközi, nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál, nincs saját hazája, mert úgy érzi, övé az egész világ. Nem nagyvonalú, de bosszúálló, és mindig a szívet támadja, különösen, ha az piros, fehér és zöld.”

A cikkben illusztrációként megjelenik a Figyelő tavalyi címlapja, mely Heisler Andrást pénzesőben ábrázolta, a Magyar Narancs 2015-ös, szintén nagy botrányt kavart Orbánt ábrázoló borítója, valamint az Economist karikatúrája is, melyen Orbán Viktor egy maga alá pisilő kiskutya, akit épp kiraknak a Néppártból.

Barátom, Janša

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/baratom-jana-110047

A lap szerint Orbán befolyása egyre nő Szlovéniában. Orbán jó barátja, Janez Janša vezeti az SDS-t, a legnagyobb parlamenti pártot Szlovéniában, a kettős állampolgársággal, a stadion és az akadémia létrehozásával, valamint más anyagi támogatásokkal a helyi magyarokat akarja befolyásolni, a Habony Árpádék által felvásárolt szlovén lapok és televízió – melyek szintén elítélték a Mladina címlapját és rendszeresen Orbánt éltetik – részben már a nagy kormányzati konglomerátum, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány részei. Ez a befolyás pedig már olyan méretet öltött a cikk szerint, amit ellen a szlovén kormánynak is fel kell lépnie.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/a-magyar-kormany-ujsagok-elleni-fellepesre-szolitja-fel-szloveniat-118697?fbclid=IwAR2SqMeY9qEE8z7nJbuQ2iqp7N6b7G_moLxeOZSJUj7JiVMZDhRmh23WPCM

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6314741619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hérics 2019.04.05. 16:16:27

A twitter ettől hangos. Késő a bánat. @zoltanspock Kovács Zoltán kormány szóvivőnek ez nagyon fáj. Mi meg jókat röhögünk.
süti beállítások módosítása