He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Meghalt Baló György. R.I. P. Baló György!

2019.03.18. 16:50 guma

(kép: Czimbal Gyula / MTI)

Január 8-tól, tehát mától átmenetileg szünetel az RTL Klubon a magyarul Balóval, adta hírül a tévécsatorna. A közlemény szerint Baló György maga kérte, hogy egészségügyi okok miatt tartson szünetet a műsor.

Négy évnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük

- idézi Balót az RTL közleménye. Kotroczó Róbert hírigazgató hozzátette, hogy bíznak Baló mielőbbi felépülésében és a műsor folytatásában, és azt is elmondta, hogy a műsorvezető a munkájával az egész szakmának példát mutat és mértéket tart.

-------------------------------------------------------------------------------------

Meghalt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró – írja az Index

Baló György évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon. Dolgozott többek között a Híradó, az Aktuális, a Záróra, A Hét, Az Este, a Szólás Szabadsága és a Magyarul Balóval című műsorokban.

Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

71 éves volt.

Baló György méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek – írta az MTI.

A teljes megemlékezés itt olvasható.

Fotó: Comment.com

Szerző: Index.hu
Forrás: Index

TETTE, AMIT EGY ÚJSÁGÍRÓNAK TENNIE KELL – BALÓ GYÖRGY HALÁLÁRA

„A televíziózás ott van, ahol én vagyok” – ez a mondat egy egykor valóban meghatározó televíziós szájából hangzott el néhány éve. Nem Baló György szájából. Pedig, ha televíziózásnak nevezzük azt is, hogy egy felkészült, széles látókörű, saját felelősségének tudatában lévő újságíró a média őrkutya szerepének megfelelően ellenőrzi a politikusokat, a döntéshozókat, és teszi fel a legfontosabb és olykor legkellemetlenebb kérdéseket helyettünk, akkor a televíziózás Magyarországon már évtizedek óta ott volt, ahol Baló György. De legalábbis ott biztosan volt.

Tévés volt a rendszerváltás előtt is, első munkahelye a Magyar Televízió volt. Híradózott, szerkesztett külpolitikai és kulturális magazinműsorokat is, volt csatornaigazgató és vezérigazgatója a sosem lett Írisz tévének, amely az 1996-os tévés frekvenciapályázatának egyértelmű favoritja, majd szükségképpen vesztese is lett. Mint tévés vezetőt, a rövid életű TV3 után elsodorta a politika, a parlamenti közvetítéseken egymással acsargó, de a háttérben egymással összekacsintó kisstílű hatalmasságok.

Ami menedzserként a vesztét jelentette, talán éppen az tette egyre jobb újságíróvá.

Nem maradtak illúziói a politikusokkal szemben, nem hajolt sem erre, sem arra, tette, amit egy újságírónak tennie kell: kutatott, kérdezett, megmutatott.

BBC típusú újságírásnak hívjuk Magyarországon azt, amit akár újságírásnak is hívhatnánk, ha nem távolodtunk volna el már annyira tőle, ha nem számítana kuriózumnak elsivárosodott nyilvánosságunkban az, ha egy újságíró kérdez és nem alákérdez.

Miután a többség kiszállt, vagy megkötötte kis kompromisszumait az élettel, néhány kábeltévére szorult harcostársa mellett így Baló György maradt a magyar média élő lelkiismerete, aki csak éppen annyit tett, hogy a válaszutakon egyszerűen a tisztességet választotta akkor is, ha egzisztenciális szempontból nem ez lett volna logikus. Az idő mégis neki dolgozott: olyan korban és olyan életkorban kapott lehetőséget az RTL Klubtól, hogy független, önmagára szabott politikai műsort vezessen, amikor a tévék menekültek a politikától, és amikor egy idősödő tévés már visszavonult volna a kiskerti munkákhoz...

ITT OLVASHATÓ

 

Újságíró volt, legenda lett

https://index.hu/kultur/media/2019/03/18/ujsagiro_volt_legenda_lett/

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6314699216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.03.19. 12:55:07

lezárult egy korszak...
döbbenetes mennyire hiányzik a józanság...

ezért jelent nekem sokat, amikor olyan párbeszédeket olvasok mint amit Sir vagy deGenere produkál :D
ezért szeretem Orica, Jég gondolatait, gazoló "tavaszát", de még taga lökött "tömörségeit" is... :)

sokan eszembe jutnak akik eltűntek (a napokban pl Nyúlt emlegettük)az idők folyamán.
csak remélni tudom, hogy jól vannak...

taga20 2019.03.19. 17:54:46

@guma: "lezárult egy korszak...
döbbenetes mennyire hiányzik a józanság..."

régen minden jobb volt!
azok a régi békebeli horti idők, vagy az a szívet melegítő rákosi éra, vagy kádár apánk több évtizedes szara.

mindig sok szar volt, de közben, voltak patent arcok.

ennyi, nem több.

guma 2019.03.19. 19:00:22

@taga20:

nem.
ez a csöppet sem szép férfi, (olyan) okos volt (hogy szép lett) régen és "most" is...

tehát nem egy (kort) idéztem fel, hanem azt amit ez az ember meg tudott valósítani...

eszti..... 2019.03.19. 20:30:31

@taga20:

ahogy guma írta, ez nem egy korszak utáni nosztalgia. inkább egy életérzés után sóvárgunk.
még mindig reménykedünk benne, hogy örök. :)

gazoló 2019.03.19. 21:14:52

@taga20: szasz haver és szasz mindenkinek

ebben a nagy elbaszottságban azért vannak árnyalatok,de talán akkor amikor "fordult a világ 89 táján volt valami szép remény amire jó visszagondolni,de szomorú látni mi lett belőle.
számomra már a 89 előtti évtized,sőt az az előtti is aranykornak számít)

www.atv.hu/videok/video-20190315-cserhalmi-gyorgy

eszti..... 2019.03.19. 23:26:38

@gazoló:

Buda Ferenc: Botladozom...

Botladozom mint a részeg
alig látok pedig nézek
buta lábam meg-megtorpan
mint hajszolt állat a porban
szaladnom kell futni menni
s velem együtt fut a semmi
s velem együtt fut a minden
világ verdes a szívemben
kín-gondjaim omló füstje
szemem csípi forrón sütve
s arra késztet hogy köhögjek
és a könnyem sose jön meg
s röhögöm a magam kínját
s röhögöm a mások kínját
pedig úgy fáj majd szétcsattan
józan eszem vas-agyamban
Nem akarok menekülni
s nem akarok lemerülni
de ha fázom a hidegben
hadd bújjak meg szívetekben
Ne nyúljatok a haraghoz
szorítsatok magatokhoz

jaegtoer 2019.03.20. 05:41:08

Az emberiség megváltozott. Nem tudni, hogy átmeneti állapot ez, és lesz valamiféle fölemelkedés, vagy éppen ellenkezőleg a lejtmenet lesz állandó. Inkább ez utóbbira tippelek.

Meséli (valaki), hogy azért kell felszereltetni egy (alapvetően kereskedelmi egységnek tekinthető) 'üzletben(!) sorszámhúzó rendszert (!) mert az a legújabb módi, ha több sor van akkor nem áll be az új világunk kibaszott újszülöttje valamelyikbe, hanem megáll középen, és kivár, vagy legalábbis kivárná egy jól kiválasztott helyen (ahol egyébként mindenkinek útjában áll) hogy melyik sor fogy jobban. S ha jön valaki, aki beáll valamelyik sorba hezitálás nélkül, akkor nagy méltatlankodás közepette emelt hangon, heveskedve, olykor agresszíven támadásba lendül, hogy milyen alapon álltak be elé a sorba. Miközben egyáltalán nem állt be semmilyen sorba. Ezek a világközepei manapság már olyan sokan vannak, úgy elszaporodtak (inazív faj, észre se vettük, pedig 'mi' neveltük őket (vagy inkább 'ezeket') ilyenné.
Más.
Nap, mind nap van szerencsém mélységében szemlélni az ügyintézési, ha úgy tetszik adminisztrációs kultúrát, mindkét oldalról. Az emberek (emberek?) többsége (ez nem vita tárgya) nem tud, nem képes ügy-intézni. Sem az ügyintéző, sem az ügynek a másik fele. Ha tudnának és képesek lennének cca. 30 %-kal lehetne csökkenteni az adminisztráció költségeit. (A rengeteg jog versus zéró kötelesség, illetőleg hamvukba holt kötelezettségek (bármit jelentsen is ez. Aztán mindenki sipákol, egyrészt milyen kevés a jövedelem (munkabér), másrészt milyen alacsony a hatékonyság. (mert és ugye, e honban csak abban tudják mérni a hatékonyságot, hogy egy munkavállalóval kettő, vagy három munkavállaló munkáját tudják-é elvégeztetni.

Ezek után jöjjön az idézet, amely szerint:

"ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág."

No, nem! Még azt is!? Még mi nem kéne?! Mindennek van határa. Bogáncsot sem!

Balóról pont az jutott eszembe, hogy lassacskán, de inkább elég gyors ritmusban elmennek az utolsó mohikánok... és vagy így, vagy úgy kinyírják az utolsó bölényeket is, bezzeg a sakálok vígan szaporodnak, sokasodnak... és kioktatnak, presszionálnak, meghatároznak, kinyilatkoztatnak, még álmukban és álmaikban is hazudnak, és minden napszakban.

Ez van.

No igen. Baló György. Az Újságíró. Isten nyugosztalja.

jaegtoer 2019.03.20. 05:45:28

No, igen. ez egy ilyen reggel. az inazív az invazív akar lenni, és néhol nem zártam be a zárójelet. Nem véletlenül mondom (írom) hogy még csak bogáncsot sem.

guma 2019.03.20. 08:13:37

@jaegtoer: "Az emberek (emberek?) többsége (ez nem vita tárgya) nem tud, nem képes ügy-intézni."

ha csak azt nem tudna...

----------------------

Baló pont ezért volt VALAKI.

amikor elvették tőle az okosok a tv-t, akkor jó ideig nem néztem hírműsort sem...

gazoló 2019.03.20. 17:19:34

@jaegtoer: valóban

az ÚJSÁGÍRÓ

gazoló 2019.03.20. 17:24:48

@guma:

mennyire kisstílű és gonosz a sok mikrofonállványtól a "nem hozzuk Balót"(

guma 2019.03.21. 06:18:18

@jaegtoer:

@gazoló:

a tegnapi események után, nem árt ezt 2006-os videót újra megnézni...

nava.hu/id/203214/

Orica Középföldi 2019.03.26. 14:40:01

Az első olyan megnyilvánulás Morvai Krisztinától, ami semmiféle ellenérzést nem váltott ki belőlem.

Haldoklás. Halál. Gyász. Nehéz velük... Pedig előbb-utóbb mindannyiunkkal megtörténnek. Talán sokaknak segít ez a gyönyörű interjú. Isten nyugosztalja gyermekeim kivételes tehetségű és emberségű, imádott Apukáját, Baló Györgyöt. Remélem, hogy Odaát folytatják a megkezdett beszélgetést a csodás Polcz Alaine-nel...
MK

www.youtube.com/watch?v=fvzMKYwEcug&feature=share&fbclid=IwAR2JDN2oIk41Ab8J0k6Lnx5KLPGd1BIMhEsxgKNddIjGemz7kNFfCPnw6Vo

*

Nem maradéktalanul értek egyet PA-nel, de vitathatatlanul nagyszerű ember.

guma 2019.03.27. 05:53:07

@Orica Középföldi: :)

erről más a véleményem.
eben a szituban nekem csak az lett volna normális, ha a gyerekek szólalnak meg esetleg...

-------------
a videó remek. nem ismertem...

Orica Középföldi 2019.03.27. 10:56:20

@guma:

Én nem gondolom, hogy két 20 éves lánynak bármit is kéne, vagy mély gyászában, tudna mondani.
Kifejezetten díjaztam, hogy ez az idióta báj-szélkakas ilyen visszafogottan, már-már elegánsan szólalt meg.
süti beállítások módosítása