He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Növényi tejek

2019.02.17. 07:57 guma

Itthon is egyre népszerűbbek a növényi tejek. Ott sorakoznak a boltok polcain, nincs olyan trendi kávézó, ahol ne kérhetnénk szója- vagy éppen mandulatejjel a latténkat, és számos recept is született azoknak, akik házilag szeretnének növényi tejeket, magtejeket készíteni. De miért jobbak, mint a jól bevált tehéntej, egyáltalán jogos a szembeállítás, vagy ebben az esetben is az almát próbáljuk összevetni a körtével?

Növényi tej, mi is az?

Nagyon röviden úgy fogalmazhatunk, hogy a növényi tejek, magtejek a tehéntej laktózmentes alternatívái. A leggyakoribb ok fogyasztásukra a laktózérzékenység, ám emellett sokaknak egyszerűen jobban ízlenek, esetleg alacsony zsírtartalmukat találják csábítónak. Fontos kiemelni, hogy a vegán életmódot követők szintén kiválthatják növényi tejekkel az állati eredetű tejféléket, így nekik sem kell lemondaniuk egy finom smoothie-ról, zabkásáról vagy palacsintáról.

Számos változatuk létezik, legismertebb talán a kókusztej, zabtej, mandulatej, rizstej és szójatej. Mogyoróból, kesudióból szintén készülhet magtej. Akik szeretnek izgalmas ízekkel kísérletezni, azoknak jó hír, hogy valamennyi alternatív tej kissé más ízű, így igazán változatos ételek és italok készíthetők a felhasználásukkal.

Elvitathatatlan előnyök

Gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, viszont többségük alacsony zsírtartalommal bír. Csupa jó tulajdonság, ugye? És az sem elhanyagolható, hogy nem tartalmaznak koleszterint, lassú emésztés esetén tökéletes megoldást nyújtanak.

A leggyakoribb alternatív tejek

Az éremnek ezúttal is két oldala van, úgy teljes a kép, ha tisztában vagyunk az egyes növényi tejek hátrányaival is. Mutatjuk ezeket, valamint felhasználásukra szintén adunk tippeket. 

Szójatej

Mind sütésnél, mind pedig főzésnél jól használható a tehéntej kiváltására, nagyon hasonló az állaga, valamint a fehérje- és zsírtartalma. Ez a magas fehérjetartalom az egyik leginkább pozitív tulajdonsága, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kiegyensúlyozott étrend kialakításához és követéséhez.

Hátrányaként a babhoz hasonló mellékízt tudjuk említeni, illetve tartalmaz olyan anti-tápanyagokat, amelyek nehezítik a tápanyagok felszívódását és az emésztést. A szója a 8 leggyakoribb allergén egyike, az erre érzékenyeknél puffadást, hasi fájdalmat, kimerültséget, fejfájást és különböző bőrkiütéses tüneteket okozhat. A legjobb talán a vegánok számára, akik eleve kevés fehérjeforrást fogyasztanak (persze csak akkor, ha nem allergiásak rá).

Mandulatej

Rendkívül egészséges alternatív tej, tele vitaminnal, magnéziummal, vassal, fehérjével és rostokkal. Előnye a magas monoszaturált zsírsavtartalom. A bonyolult elnevezés mögött igencsak hasznos tulajdonság rejlik: segíti a fogyást és súlyunk kordában tartását. Hátránya, hogy hiányzik belőle pár létfontosságú tápanyag.

Az édesítetlen mandulatej csészénként 30 kalóriát és 1 gramm szénhidrátot tartalmaz. Legtöbb fajtája hozzáadott kalciumban és D-vitaminban is gazdag, így kiválóan helyettesíti a tejet zabkásákban, smoothie-kban, és kávéban olyanoknál, akiknek a fehérjebevitele megoldott, de kevés kalóriát és szénhidrátot szeretnének szervezetükbe bevinni. 

Kókusztej

Erősíti az immunrendszert, krémes állaga és finom édes íze miatt sokak kedvence. Hátránya, hogy nem tartalmaz fehérjét, valamint gazdag telített zsírban.

Az állaga révén ideális tejpótlék ázsiai ihletésű levesek (vagy például sütőtökleves), szószok, pudingok és fagylaltok készítéséhez. Ajánlott olyanoknak, akik szeretnek főzni, de egyúttal több növényi alapú ételt és kevesebb állati zsiradékot fogyasztanának. 

Rizstej

Gyakran választjuk édeskés íze miatt, tökéletes sütéshez és reggelikhez. Szegényebb viszont kalciumban és fehérjékben, mint a tehéntej. Alacsony a zsírtartalma, kalóriái a szénhidráttartalmából erednek. Érdemes rendszeresíteni az étkezésükben azoknak, akik allergiásak a szójababra vagy a mandulára. Hátránya továbbá, hogy fajtánként változó tápanyagtartalmú, éppen ezért újszülötteknek egyáltalán nem ajánlott, alultápláltságot okozhat.

Hasznos lehet sportolóknak vagy olyanoknak, akik aktív életmódot folytatnak, különösen testmozgás előtt (smoothie hozzávalójaként, zabkása vagy gabonapehely kísérőjeként).

 

Forrás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5314607610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása