He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Banánt enni mindennap?

2019.01.09. 07:54 guma

Banán: ezért fogyasszuk rendszeresen!

Az alma mellett talán a legnépszerűbb gyümölcs, szerencsére már egész évben megvásárolhatjuk, és élvezhetjük az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait!

A banánnak – meglepő módon – nincs túl jó híre, sokan egészségtelennek tartják, elsősorban azért, mert nagyon magas a cukortartalma. Ez valóban igaz, de a szigorú diétát tartókon, cukorbetegeken kívül senkinél nem indokolt, hogy lemondjon erről a finom gyümölcsről. A banán ugyanis vitaminokban, ásványi anyagokban ( B6- és C-vitaminban, mangánban, káliumban, rézben, cinkben, magnéziumban) gazdag, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nyugodtan beilleszthetjük az étrendünkbe!

A banán jót tesz az emésztésnek

Bár a banán cukortartalma magas, nem kell attól tartanunk, hogy túlságosan gyorsan emeli meg a vércukorszintet, köszönhetően a benne található élelmi rostoknak. A rostok nélkülözhetetlenek az egészséges bélműködéshez, hiszen szabályozzák, hogy mennyire gyorsan halad át az étel a bélrendszeren, emellett pedig a széklet tömegét, mennyiségét is növelik, valamint lassítják annak ütemét, hogy a cukor felszívódjon a vérkeringésbe. A banánban emellett úgynevezett frukto-oligoszacharidokat (FOS-okat) is találhatunk, olyan szénhidrátokat, melyeket nem az emésztőrendszerünk enzimjei bontanak le, hanem a bélrendszerben található, jótékony hatású baktériumok használnak fel. Vagyis, a banán fogyasztásával ezeket a baktériumokat is „tápláljuk”. Az egészséges bélflóra pedig többek között az emésztésünkre, az immunrendszerünkre, sőt még a hangulatunkra is pozitív hatással van. A banán akkor is az egyik legjobb élelmiszer lehet, ha hasmenéssel, gyomorrontással küzdünk: pektintartalma „székletfogó” hatású, a benne található értékes tápanyagok pedig segíthetik a felépülést. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túl sok banán fogyasztása (különösen, ha mellette alig iszunk) székrekedést, esetleg puffadást vagy egyéb hasi panaszokat is okozhat.

Kinek javasolt a fogyasztása?

Annak is javasolt lehet a banán fogyasztása, aki gyomor- vagy nyombélfekéllyel küzd. A banánban olyan fitonutrienseket találhatunk, melyek serkentik a gyomrot védő váladékréteg termelődését, így azt kevésbé kezdik ki a gyomorsavak, emellett pedig akadályozzák a gyomorfekély kialakulásáért is felelős baktériumok túlzott elszaporodását.

Védi a szívünket

A banánban található kálium segít szabályozni a vérnyomást és megelőzni a hipertóniával összefüggő érbetegségek kialakulását is. Egy közepes méretű banánban nagyjából 400 mg kálium van, ami egy átlagos felnőtt napi káliumszükségletének 8-10 százaléka.

A banán rost-, illetve szteroltartalma a koleszterinszintet is normalizálja. A növényi szterolok megakadályozzák, hogy az ételeinkkel elfogyasztott koleszterin felszívódjon, vagyis hozzájárulhatnak a magas koleszterinszint elleni küzdelemhez, így többek között ahhoz is, hogy az erek falán úgynevezett plakkok alakuljanak ki. Ezek a plakkok idővel leszűkíthetik, sőt idővel akár teljesen el is zárhatják a vér útját. Az érszűkület pedig olyan halálos szövődmények kialakulásához vezethet, mint a szívroham vagy a stroke.

Energiát ad

A vitaminok, ásványi anyagok, egyszerű és összetett szénhidrátok, rostok kombinációja a banánt az egyik leghatékonyabb „energiapótló” gyümölccsé teszik. A sportolók például előszeretettel fogyasztanak banánt versenyek előtt vagy közben, részben azért, mert segít szinten tartani a teljesítményüket és gyors energiát biztosít, részben pedig azért, mert a benne található ásványi anyagok segíthetnek megelőzni a fájdalmas izomgörcsöket. Az pedig különösen praktikussá teszi, hogy a banánt könnyű szállítani és elfogyasztani (nem kell például megmosni, feldarabolni vagy megfőzni).

Forrás: EgészségKalauz

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4114512450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2019.01.13. 23:01:32

)) "De a nők inkább banánt kérnek.
A fáradt hősök már henyélnek.
A magas külföldi vendég történelemkönyvet
Olvas és halálra röhögi magát.
A szolgák lopnak és lopakodnak.

Óh, mennyi nihilista, nacionalista, alkoholista,
Feketelista, futballista, exhibicionista, specialista,
Fasiszta, statiszta, masiniszta, orgonista, zongorista,
Mártha Pista, trappista, rasszista, passzista, hős tenor
A táborban mindenki alszik"

gazoló 2019.01.14. 09:52:44

@jaegtoer: D

szazszjóreggelt jég,jó így olvadva látni a kertet. bújnak a hóvirágok krókuszok)

mennyire régen volt,mennyi minden történt azóta,mennyire nem tanult (nem akar) senki sem tanulni a történtekből,lásd a jobbik 'legújabbkori vergődését,kijelentéseit!
ebben az "új egységben a tüntetéseken is próbálják az emberek csitítani egymást,ha az egymás iránti ellenszenv felbukkan.(helyes) alig lehet leplezni azonban a morajt,ha dettyke vagy egy minden zsírral megkent semmitmondó szakszervezeti vezető ""emelkedik szólásra.
Kishantos ráadásul külön kategóriába tartozó mezőgazdaságunk elkövetett bűn,tökéltes látlelete a maffia országrontásának. beteg idealizmusom nem tud elszakadni a gondolattól,hogy külön ""jutalmazásokat érdemel majd egy független bíróságon!

jaegtoer 2019.01.15. 18:51:39

@gazoló:

Kómába süppedt az ország, ami zaj van, az a csak a lélegeztető gép hangja.

guma 2019.01.16. 13:34:34

@gazoló:

@jaegtoer:

már a lélegeztetőgép is akadozik...
másképpen a svájci interjú után már robbant volna a légkör, hiszen totál lelepleződött, hogy a közvagyont tudatosan párt érdek és párt katonák szolgálatába állították...

jaegtoer 2019.01.18. 17:55:02

Rágalom! Nem a lélegeztető gép akadozik, hanem a beteg nem átallja szabotálni.
süti beállítások módosítása