He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Igaz lehet: besétált az orosz csapdába Orbán?

2018.11.19. 13:15 guma

Putyin tőrbe csalhatta Orbánt – a Fehér Házat el is lehet felejteni

A Gruevszki-ügy valószerű forgatókönyve, hogy a menekülést nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte, hanem bizony Moszkva lehetett a művelet karmestere fehérorosz és szerb segédlettel. A Kreml pedig aztán a szaftos részletek kiszivárogtatásával ráhúzhatta a vizes lepedőt Orbánra, hiszen nyugati alternatívái bezáródásával így még inkább ráutalt lehet Moszkvára. Káncz Csaba jegyzete. Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Az elmúlt napokban a magyar miniszterelnök a Gruevszki-üggyel tovább távolította hazánkat a Nyugattól, miközben tovább rontotta saját megítélését az Európai Néppártban. Valóban, brüsszeli információk szerint rendkívüli ülésre hívják össze a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét.

Az Európai Néppárt és a balkáni politikus-bűnözők

A német közszolgálati médium macedón szerkesztőségének vezetője szerint „Orbán most nehéz döntés elé néz. Ha lojális marad korrupt balkáni barátjához, az még jobban megterhelné a viszonyt Brüsszellel. Hogy mit tesz, az nagyban függ a Bizottság és az Európai Néppárt álláspontjától.”

A jogerősen két év börtönre ítélt macedón politikai bűnözőt három balkáni ország magyar külügyérei segítették abban, hogy eljusson Magyarországra. A nemzetközi jog szerint viszont a menekültjog nem illeti meg azokat, akik jogerős törvényes ítélet végrehajtása elől menekülnek. Nehéz elképzelni ezt a forgatókönyvet, de ha minden jogszerűen működne, akkor a hazai ügyészség célkeresztbe kellene, hogy vegye a politikai felelősöket, hiszen fél évvel ezelőtt a kormány börtönbüntetés terhe mellett megtiltotta, hogy bárki szervezett formában segítse az illegális menedékkérőket.

A szánalmas Nemzetbiztonsági bizottság

A hazai Parlament Nemzetbiztonsági bizottsága holnap délelőtt zárt ülésen foglalkozik a Gruevszki-Orbán üggyel. Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke szerint a Belügyminisztériumnak haladéktalanul választ kell adnia arra, hogy miképpen juthatott át a több száz milliárd forintból megerősített déli határon egy körözött bűnöző. Nem mintha bárkinek is aggódnia kellene a hazai államhatalomban a teljesen kiüresített Parlament fogatlan Nemzetbiztonsági bizottságától.

A múlt hónapban Mirkóczki azt szerette volna megtudni Bayer Zsolt kormánypárti publicistájától, hogy honnan jutott titkosszolgálati információkhoz a 2018-as választási kampány folyamán, ezért behívót küldött számára. Mint korábban napvilágot látott, Bayer az izraeli titkosszolgákat foglalkoztató Black Cube emberének az akcióját dolgozta fel oknyomozó cikksorozatában, amivel a Migration Aid szervezetét kívánta lejáratni. Bayer azonban a füle botját sem mozdította, és mindenfajta következmények nélkül egyszerűen nem jelent meg a bizottság ülésén.

Moszkva szorosabbra fogja Orbánt

A Gruevszki-ügy eddig ki nem tárgyalt, de nagyon is valószerű forgatókönyve lehetett, hogy Gruevszki menekülését nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte meg, hanem valójában Moszkva volt a művelet karmestere. Így már érthetővé válik, miért segített be egy fehérorosz diplomáciai autó is a menekülésbe és hogyan jelenhettek meg a szerb szélsőjobbosok Gruevszki határátkelésénél.

A Kreml pedig, miután leszervezte a munkát, egyszerűen pár részlet kiszivárogtatásával ráhúzhatta a vizes lepedőt a magyar miniszterelnökre. Mint ismeretes, Orbán nagyon büszke saját kétkulacsos diplomáciai játszmáira, de Moszkva ezekre nem mindig adja meg a maximális pontszámot. Márpedig a ’Zrínyi 2026’ több ezermilliárdos fegyverkezési programjában Budapest most úgy adhatott volna komoly megrendelést amerikai fegyvergyártóknak, hogy azért például – román és cseh mintára – Orbán meghívását követelje a Fehér Házba. A Gruevszki-üggyel ez kútba esett és alternatíváinak beszűkülésével Orbán ezentúl még inkább ráutalt lehet az orosz politikai játékmesterekre.

Káncz Csaba jegyzete

https://privatbankar.hu/makro/putyin-torbe-csalhatta-orbant-a-feher-hazat-el-is-lehet-felejteni-322896 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5514381104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása