He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ady megmondta: A népek összefolynak

2018.11.05. 07:54 guma

Ady Endre amellett, hogy publicistaként naprakészen, tényszerűen dokumentálta az eseményeket, a legapróbb részletektől kezdve az általánosan levonható tanulságokig mindent észrevett. Száz évre előre.

A NÉPEK ÖSSZEFOLYNAK

Párizs, június elején

Talán olvasta már mindenki, hogy New Yorkban alig él több, mint hétszázezer úgynevezett igazi yankee. Ellenben New Yorknak sokkal nagyobb német lakossága van, mint például Münchennek. Sőt, az is már majdnem bizonyos, hogy Budapest után nem Szeged a legnagyobb magyar város, hanem New York, Párizsban minden ötödik vagy hatodik ember nem francia, s Berlin tíz év múlva, talán már tíz év múlva, kozmopolitább lesz Párizsnál is.

Persze, hogy ezt az újféle, nagy valóságot nem akarják látni és belátni Magyarországon. Mert, ha látják és belátják, nyomban be kellene látniok azt is, hogy Vörösmarty szobra anakronizmus. Legalábbis: az emberek élni akarnak bárhol, de halni csak a végső esetben.

Most Franciaországban jajgatnak a nacionalisták, mert valószínűleg megint kap vagy húszezer új német lakót Párizs. Tudniillik, nemcsak a magyarok, horvátok, erdélyi oláhok és tótocskák vándorolnak vissza a krízises Amerikából. Valami ötvenezer német is útra kerekedett, s jött s jön vissza Európába, de haza, Németországba alig került s kerül a félszázezer németből ötezer. A többi Londont és Párizst rajozza be, mivel itt, e két városban,

esetleg mentesebbek tudnak lenni az éhhaláltól, mint otthon.

S ez a betelepülés ugyanakkor történik, amikor Franciaországból, az alig népesedő Franciaországból az emberek naponként és seregestül vándorolnak ki ma is Amerikába, Angliába, a Balkánra, sőt Németországba, főképpen Hamburgba, ahol nagyon sok a francia munkás.

A népek összefolyásának nagy epochája íme megkezdődött.

A „Haza”, a szent „Haza” mindenütt csak az édes gyermekeit tartja el. A jóval számosabb mostoha gyermekek menjenek akár a pokolba.

Ha pedig az idegennek több hasznát veheti a vagyon, a tőke, akkor jöjjön a kivándorló kompatrióták, honfitársak helyett a hasznosabb idegenek csapatja.

Ahol csak kultúra van, ott elháríthatatlan ez a népanyagcsere. S ahol kultúra van, ez a kultúra természetszerűleg vonja magához minden országból az élni és dolgozni akaró és tudó emberseregeket.

Ne féljen azért senki, nem fog megismétlődni, miként azt szentimentális professzor urak vallják, a pusztuló Athén vagy Róma példája.

Lassan-lassan, de föltartóztathatás nélkül a munka, az együttes munka nagy diadala közeledik. Nő, nagyszerűen gyarapszik, izmosodik az összetartozóság gondolata a földön. A népek összefolynak a munka, közös sors és élet-szépség gondolatába – akaratlanul, öntudatlanul, de egy nagy törvény szerint.

És föl kell emelnünk a szíveinket még akkor is, ha magyarok vagyunk.

Ám hozzák be talán a kulikat a magyar, úri haladáshóhérolók. A kulikig elhat már a világ nagy munkás-ligájának lelke.

A népek összefolynak, s a munka hatalmas csákányával erősen bontogatja már az országhatárló oszlopokat.

Népszava 1908. június 5.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2114307177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

100 kóbor kutya 2018.11.06. 03:59:02

Biztos forrásból tudom, hogy Ady E.T. volt és időutazó, valamint valamikor a Nagy Kutya (Canis Major) Szíriuszán (alfa Canis majoris) született. Ez több mindent megmagyaráz. Magyarországra érkezvén meghökkenve vette észre mennyi száműzött honfitársa töpörödött be a Kárpát-medencébe. Ady tudott és szeretett úszni a többiek többsége meg nem, és ezért nem is szerettek. Adyt sem szerették. Valójában akkor sem, közben sem és mostanság sem. Az a néhány holdkóros, akik minden időben jelen vannak, igazán nem számít. A menték, uram-bátyám és kaparj kurta országában sosem volt más legföljebb hivatkozás. ámde hogy föl lett volna fogva az, hogy mit, miről, kinek óbégatott ez a jobb sorsra érdemes jövevény a többi hülye migráncsnak [értsd Árpád népe, hejjj! + Csaba királyfi paripája rugdalja le a csillagokat a csillagösvényen (Tejúton), -no, az nem ment. Itten kérem a hunok jogán, ha nem a hunokén, akkor az etruszkok, ha nem az etruszkok, akkor a sumérok jogán, ha nem a sumérok akkor az isten kalapján bokréta okán és nyomán, minden időben mindig volt egy barom, aki visszavezette a népet száz évvel visszább, és inkább kétszázzal, mint mint tízzel előre.
Az utolsó jó év 1222. az első Aranybulla éve. (ne feledjük: Magna Charta Libertatum: 1215). Aztán még csak nem is úgy maradtunk, hanem sikerült nemzeti inzultációs országgá válni. Önerőből. Szegény Ady. Szegény mi. No nem mindenki mi, csak szerény számú mi. Migránsok a migránsok között. (mi mi.)

gazoló 2018.11.10. 08:24:40

@100 kóbor kutya: D

vauuuu

kis reggeli butácska vakkantás)

Ady Endre: A perc-emberkék után

Otthon bolondját járja a világ,
Majmos, zavaros, perces, hittelen,
Nagy, súlyos álmok kiterítve lenn,
Fenn zűrös, olcsó, kis komédiák.

Magyar Bábelnek ostoba kora,
Ments Atyaisten, hogy bennelegyek -
Engemet kötnek égbeli jegyek
S el kell hogy jöjjön nászaink sora.

Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit s magyart.

Robogok honról rejtett vonaton,
Ebek hazája ma, nem az enyém -
S ha marad csak egy hivőm, szent legény,
Még a holttestem is ellopatom.

Ez a ricsaj majd dallá simul át,
Addig halottan avagy éberen,
Pihenjen a szent láz s az értelem,
Míg eltünnek a mai figurák.

Magyar leszek majd hogyha akarom,
Ha nem sutáké lesz itt a világ,
S fölcsap minden szent és igazi láng
Rejtekből avagy ravatalon.

Gandosz 2018.11.10. 19:47:45

hát az se komplett (bár lehet, komp akart lenni) aki ezt komolyan veszi

gazoló 2018.11.10. 20:51:32

@Gandosz:

mi a problémád egyszeri vándor?

Tenkes Kapitánya 2018.11.12. 19:10:17

"naprakészen, tényszerűen dokumentálta az eseményeket"

nem is tudtam, hogy Ady idejében Németországban tömeges és rendszeres volt az éhhalál, ami azért még Londoban és Páriszban is veszélyeztette az embereket: "A többi Londont és Párizst rajozza be, mivel itt, e két városban,
esetleg mentesebbek tudnak lenni az éhhaláltól, mint otthon."
süti beállítások módosítása