A fokhagyma különösen nyersen fogyasztva fejti ki remek hatásait. Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok és inulin gazdag tárháza.
A fokhagyma előnyös hatásai nyersen fogyasztva megtízszereződnek, különösen akkor, ha más élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk, mint például méz, almaecet, gyömbér vagy citrom.
Természetes gyógykészítmény fokhagymából
*Torokfájás ellen
- 2-3 zúzott fokhagyma gerezd
- 1 evőkanál nyers méz
Keverd össze az összetevőket és fogyaszd el. Segít az immunrendszer erősítésében, miközben jó egészségben tart, gyógyítja a torkot és kezeli az influenza és a nátha tüneteit.
*Influenza ellen
- 5 zúzott fokhagyma gerezd
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 2-3 evőkanál almaecetet
- 1 citrom
- 2 apróra vágott piros paprika
A betegség megelőzése érdekében rétegezd a hozzávalókat egy üvegben és hagyd néhány napig érlelődni, majd keverd össze jó alaposan, hogy homogén keveréket kapj. Fogyassz belőle napi 1 alkalommal.
A fokhagyma fogyasztás előnyei
Káliumban, kalciumban, A- és C-vitaminban gazdag, alacsony kalóriatartalmú. Elősegíti a toxinok eltávolítását a szervezetből, erősíti az immunrendszert, csökkenti a rossz koleszterin szintjét, amely a szív-érrendszeri betegségek szempontjából előnyös. Serkenti az anyagcserét, és küzd a fertőzések ellen. A benne található allicin antibakteriális hatással rendelkezik, szemölcsök ellen is hatásos.
Almaecet fogyasztás előnyei
Kalciumban, magnéziumban, káliumban, vitaminokban, probiotikumban gazdag. Erős anitbakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Pektint is tartalmaz, amely enyhíti a bélgörcsöket. Ecetsav tartalmának köszönhetően csökkenthető a vércukorszint és az inzulinémia. Segít megelőzni a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, küzd a szezonális allergiákkal szemben, méregteleníti a testet, segít enyhíteni a gyomorégést, kiváló szer a nátha enyhítésére.
A mézfogyasztás előnyei
Antibakteriális, természetes gyulladáscsökkentő, gazdag aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban. A méz képes megelőzni bizonyos betegségeket és tüneteket, mint a nátha, torokfájás, valamint segít megszabadulni a toxinoktól. Flavonoid tartalmának köszönhetően antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
A gyömbér előnyei
Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, polifenolokban és különösen a gingerolban gazdag gyömbér közvetlenül segít megelőzni bizonyos vírusos megbetegedések, gyomorpanaszok, izom- és ízületi fájdalmak megjelenését. Rákmegelőzésben is feltételezik a szerepét.
Citrom fogyasztás előnyei
A C-vitamin egyik legjobb forrása és számos egyéb táplálkozási előnyt szolgáltat. Találhatóak benne polifenolok, szerves savak, rostok, amelyek mind előnyösek a szervezet megfelelő működéséhez. Az immunrendszer, a kötőszövetek, a csontok barátja.