He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Philippus, aki 768. Július 31.-én egyetlen napig pápa volt

2018.07.31. 05:10 guma

768. Július 31. Philippus ellenpápa megválasztása és lemondatása.

Fülöp (Philippus) lépett fel Szent Péter trónjának követelőjeként 11.-ként a történelem folyamán. Valójában csak egyetlen napig viselhette álhivatalát. A katonai párt jelöltje, II. Constantinus ellen nevezték ki pápává.

Fülöp (Philippus), (? – 769. július 31.) lépett fel Szent Péter trónjának követelőjeként 11.-ként a történelem folyamán. Valójában csak egyetlen napig viselhette álhivatalát. A katonai párt jelöltje, II. Konstantin ellen nevezték ki pápává.

Életéről, származásáról szinte semmit nem tudni. A római San Vito-templom káplánja volt, amikor 767 nyarán meghalt I. Pál pápa, és a pápaválasztó zsinaton a viták eredményeként a katonák egy csoportja II. Konstantint választotta meg egyházfőnek. Kristóf, a pápai hivatal egykori kancellárja a longobárdokat hívta segítségül, hogy eltávolítsák a jogtalanul megválasztott Konstantint a pápai trónról. Waldipert, Desiderius longobárd király követe harcba szállt az ellenpápával, és a várost dúló csaták során végül 768 júliusában sikerült lemondatni Konstantint.


Ekkor Waldipert önkényesen kijelölte Philippust a keresztény egyház fejének 768. július 31-én. De a klérus, és azon belül Christophorus hevesen ellenezte a lombard döntését. Így még aznap meg is fosztották a pápai tróntól Philippust, aki ezután visszatért kolostorába. A pápaválasztó zsinat végül IV. Istvánt választotta meg a Szentszék élére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3514070433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása