He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Megmásznád a világ 8 szédületes lépcsőjét?

2018.04.08. 07:58 guma

Általánosságban elmondható, hogy amikor az emberek a természetben túráznak, akkor nem értékeli a kerítések, táblák és megfigyelő tornyok telepítését, akkor sem ha egyszerűbbé is tennénk a túrázást, hiszen nagymértékben tönkreteheti a környezet csodáját. De van valami provokatív az égbe nyúló lépcsőkben, amelyek valóban növelhetik a hely szépségét és rejtélyeit. Talán azért, mert gyakran durván kőből vagy fából faragottak, esetleg csak a feljutás nagyszerű érzését segíti - fentről letekinteni a lenyűgöző tájra. Tehát ismerjünk meg, illetve nézd meg a világ legszebb, lenyűgöző lépcsőiből párat.

1. EL PEÑON DE GUATAPE
El Penol, Colombia


(Photo: Dtarazona/Wikipedia)

A Guatapé-tó mesterséges víztározó, Medellín környékén, a tó mellett az igazi látnivaló a Peñol-szikla. A vulkanikus, tojás alakú kőzet a második legnagyobb ilyen a riói Cukorsüveg-hegy után. Érdekesség, hogy a szikla egy család földjén van, ezért magántulajdon. Száz éve mászta meg először a család egyik őse, és hogy mások is részesülhessenek az elképesztő látványban, a szikla hasadékában lépcsőt építettek. A 200 méteres magasságot 750 lépcsőn lehet leküzdeni. 

 


(Photo: Javadumper/Wikipedia)


(Photo: Dtarazona/Wikipedia)

2. HA’IKU STAIRS
Kaneohe, Hawaii


(Photo: Kelsie DiPerna/Flickr)

A Haiku Stairs, más néven a Stairway to Heaven vagy Haiku Ladder egy nagyon meredek turista ösvény Oahu szigetén. Végig lépcső vezet rajta és a Puu Keahiakahoe hegy tetejére lehet felmászni. 853 méteres magasságban van a csúcs. A Haiku egy hawaii szó, ami egy virágnak a helyi neve.

A lépcsőfokok 48 centiméter szélesek és a lépcső összesen 1.2 km hosszú. Az átlagos meredeksége 30°, ennek köszönhető, hogy 6-7 óra megtenni a teljes utat (a cikk végén találhattok egy videót, amin felgyorsítva végig lehet nézni az utat!). A lépcső szakaszokból áll, minden szakaszban 7 lépcsőfok található. A szakaszok növekvő számozással vannak jelölve. Van néhány lépcsőfok az ösvényen kívül is, ezért eltérő adat van arról, összesen hány lépcsőfokból áll az egész, de a szám közelíti a 4000-et. Azért is találó név rá a Stairway to Heaven (lépcsők a menyországba) mert útközben végig buja zöld, érintetlen természetben és néha mostoha időjárási körülmények között, ködben, felhőben vezet az út. Aki ezen felmászik, jogosan érezheti azt, hogy az út végén a mennyországba jut. A növények közt, miközben mászunk, rengeteg őshonos fajjal találkozhatunk. Ahogy emelkedünk, úgy változik a növényzet is.


(Photo: Kelsie DiPerna/Flickr)

Az ösvény első részét 1942-ben építették fából, hogy felhúzzák rajta azt a kábelt, ami összeköti a Haiku völgy két csúcsát. Erre a kábelre az itt felépített Naval Rádio Központ miatt volt szükség. A II. világháború során az amerikaiak titkos rádió kommunikációját segítette elő. A rádió alacsony frekvencián sugárzott és elérte a Tokiói öbölben állomásozó amerikai tengerészgyalogosokat is. A háború sújtotta szigeten különösen nehéz volt az építkezés: nem volt követendő példa, teljesen új feladatot adott a mérnököknek, ráadásul a nehéz hegyi terep és a folyamatos támadások sem segítették elő a munkát. Az eredmény viszont egy rendkívül látványos, mérnöki remekmű lett. A teszt adást még az Indiai öbölben is tudták fogni, ami 10.000 km-re található az adótól. Miután a tengerészgyalogság 1950-ben kivonult, a parti őrség kezdte el használni a rádió állomást, a lépcsőket pedig fém lépcsőkre cserélték. 1987-ben végül lezárták a lépcsőt és az állomást a nagyközönség elől. Ennek ellenére bátor látogatók százai mászták meg a lépcsőt a rendkívüli panoráma és az út különlegessége miatt.


(Photo: Brock Roseberry/Flickr)


3. CHILZINA AND THE FORTY STEPS OF KANDAHAR
Kandahar, Afghanistan

View at the stairs leading to the rock-cut chamber
(Photo: 43D SB PAO/Flickr)

Talán a lista legrövidebb lépcsője, a Kandahár negyven lépcsője nem kevésbé lenyűgöző a kis számukért. A 14. század közepén a Babur, a Mughal Birodalom első császára, a kő lépcsője a barlangi száj felé vezet. A barlangban a Babur megkapta a kalandjait és hódításait. A barlang szájánál Babur egy pár láncolt oroszlánt talált ki a hegyi kőből, amely képes megőrizni a meséit. Ma a lépcsõk nagyon sokat szenvedtek, és kissé árulónak látszanak, de szinte a legszebbek.

4. PUNTA PITE
Zapallar, Chile


(Photo: pruned.blogspot.com)

Ez a M.C. A chilei partszakaszból kanyargós lépcsők és csavart ösvények Escher-szerű felszerelését nem gyakorlati célból, hanem a szárazföldi művészet munkájaként vetették ki. Teresa Moller építész, 2006-ban befejeződött, a helyszínen a lépcsők és az utak közvetlenül a tengerpartok természetes görbéi közé tartoznak. Majdnem természetesen előfordulnak, ha nem a természetellenes és kissé szürreális csavarásokra vonatkoznak. Hónapokig tartott 40 kőfaragó, hogy a kőzeteket Moller terveihez alakítsa. Most a 27 hektáros ingatlan nyitva áll a nyilvánosság számára, aki átmegy a furcsa utakon a tengerpartról a tetején a tenger sziklák és fordítva.


(Photo: pruned.blogspot.com)


(Photo: pruned.blogspot.com)


5. TIANMEN SHAN
Zhangjiajie, China


(Photo: huangdan2060/Wikipedia

Ez az epikus lépcső közvetlenül egy természetes formációba vezet, amely az "Mennybe jutó átjáró" néven ismert. A lépcsők a szinte 500 láb magas kőívszámú 999-es tágas kúszónál vezetnek, és egy olyan úton találják magukat, amelyről 99 hajlítás van. Az a sűrű köd, amely néha takaró a területre, csak a sziklafelszerelés közelítő erejének növelésére szolgál, és az átjáróhoz való felemelkedés valóban olyannak tűnik, mintha egy gyalogtávolságra való felemelkedés lenne. Visszatérve a Földre, a webhely sajnos eléggé zsúfoltá válik, köszönhetően a site jól ismert szépségének, de még az emberek is, a 999 lépcső csodálatosnak tűnhet.


(Photo: huangdan2060/Wikipedia)


6. THE GIANT STAIRWAY
Katoomba, Australia

The Giant Stairway
(Photo: Yves Dohogne/Flickr)

Ausztrália Három nővérének hegyei az ország egyik legismertebb formációi, de nem mindig voltak olyan könnyedén felemelkedni. Szerencsére a parkok tisztviselői végül felkutatták a keresletet a helyszínen, és létrehozták az Óriás lépcsőt. A lépcső a nevéhez fűződik, több mint 800 lépcsőből áll, melyek több mint 1000 méter magasra emelkednek a nővérek tetején, és az ország egyik legcsodálatosabb nézete. A lépcsők maguk is jól néznek ki, váltakoznak a természeti kő lépcsők között, amelyek a terület erdős területein haladnak át, és a korszerű fémcsúcsokat, amelyek a szikla oldalán állnak.

The Giant Stairway
(Photo: kari/Flickr)

The Giant Stairway
(Photo: Nancy White/Flickr)


7. GIANT’S CAUSEWAY
Portballintrae, Ireland


(Photo: Ty/Flickr)

A természet minden lépcsőjét nem az emberek építették. Néha a természet természetesen előforduló természete önmagában spontán módon előállít néhány könnyedén felemelkedett és vizuálisan lenyűgöző lépést. Ilyen a helyzet az óriás-úttörővel Írországban. Az éles geometriai pillérek a helyszínen évezredek óta alakultak ki, mivel a láva lehűlt, és szabálytalan oszlopokba került, amelyek elsüllyedtek és egymás felé emelkedtek, ami egyenetlen, de egyedülállóan szögletes lépcsők cölöpökét hozta létre. A bazaltoszlopok gyűjtése viszonylag ritka előfordulás, és az óriás útja lehet az egyetlen olyan eset, ahol valójában kaotikus lépcsőnek tűnnek.


(Photo: David McSpadden/Flickr)  

 
(Photo: Jennifer Boyer/Flickr


8. SCALA DEI TURCHI
Realmonte, Italy


(Photo: Sandy Kirchlechner/Flickr)

Egy másik természetesen előforduló lépcsőház, az olasz Scala Dei Turchi egy fehér kréta polc, amelyet az eonok alatt könnyen lecsatolható lépcsőkbe öntöttek. A mágikus kalózok gyakran vezetnek beütéseket a lekerekített sziklákon, és azt mondták, hogy gyakran csúsznak és esnek a lépcsőkön, megkönnyítve a terület hódítását, ahelyett, hogy megkönnyítenék a sziklák méretezését. Ma a rétegzett formációk évente számos turistát vonzanak, akik a természet saját túrázási lépéseihez járnak.


(Photo: Edoardo Costa/Flickr)


(Photo: Alexander van Loon/Flickr

https://www.atlasobscura.com/articles/step-up-2-nature-8-staircases-that-make-nature-better?utm_source=zergnet.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zergnet_1488230

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7513679728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása