He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Columbia: Buritaca

2018.04.07. 07:56 guma

Ciudad Perdida (spanyol a "Lost City") egy kolumbiai Sierra Nevada ősi város régészeti lelőhelye . Úgy gondolják, hogy 800 körül született, mintegy 650 évvel korábban, mint Machu Picchu . Ez a hely Teyuna és Buritaca néven is ismert.

Ciudad Perdidát 1972-ben fedezték fel, amikor egy helyi kincsveszélyes csoport egy sor kő lépcsőt talált a hegyoldalon, és követte őket egy elhagyatott városba, amelyet "Zöld pokol" vagy "széles szett" néven neveztek el. Amikor ebből a városból származó arany figurák és kerámia urnák megjelentek a helyi fekete piacon, az 1976-tól 1972-ig az 1976-os Instituto Colombiano de Antropologia igazgatója vezette a régészeket, és 1976-ban befejezte az újjáépítést. A faragott jelekből álló sziklák, a csillagok térképének tartják.YAEL FOTÓK 898.jpg

A helyi törzsek tagjai - az Arhuaco , a Koguis és a Wiwas - kijelentették, hogy rendszeresen meglátogatták a helyszínt, mielőtt széles körben felfedezték volna, de csendben maradtak . Teyuna városnak hívják, és úgy vélik, hogy ez volt a Tairona által lakott falvak hálózatának szíve . Ciudad Perdida valószínűleg a régió politikai és gyártási központja volt a Buritaca folyón, és 2000 és 8000 embert tudott elhelyezni. Nyilvánvalóan elhagyta a spanyol hódítás idején . A portré egy Koguis törzsi ember az egyik terasz a Ciudad Perdida, Kolumbia.

A Ciudad Perdida 169 teraszból áll, amelyeket a hegyoldalba vésettek, csempézett utak hálóját és számos kis körpályát. A bejárat csak akkor érhető el, ha felmászik mintegy 1200 kő lépcsőn keresztül sűrű dzsungelben. Ez a kő lépcső egy része, amely a folyó völgyéből Ciudad Perdidáig vezet.

A terület most teljesen biztonságos, de egyszerre érintette a kolumbiai nemzeti hadsereg, a jobboldali paramilitáris csoportok és a baloldali gerillacsoportok, mint például a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg ( ELN ) és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők ( FARC ) közötti kolumbiai fegyveres konfliktus . . 2003. szeptember 15-én az ELN elrabolt nyolc külföldi turistát, akik Ciudad Perdidát látogatták meg, és kormányzati nyomozást követeltek az emberi jogok megsértéséért túszokért cserébe. [3] Az ELN három hónappal később kiadta az utolsó túszokat. A kolumbiai Egyesült Egyéni Védelmi Erők ( AUC ), a félkatonai jobboldali csoportok ebben az országban egy ideig továbbra is támadták az őslakosokat és a nem-őslakosokat. Egy ideig a zóna mentes az esetektől.

2005-ben az idegenforgalmi túrák újra működésbe léptek, és azóta semmi probléma sincs. A kolumbiai hadsereg aktívan járőrözi a területet, amelyet ma már nagyon biztonságosnak tartanak a látogatók számára, és nincs több emberrablás. Hat napos megtérülés az elveszett városhoz, ami körülbelül 300 dollár. A túra kb. 42 km gyaloglást jelent, és jó edzést igényel. A túra számos folyami kereszteződést és meredek emelkedést és lejtőket tartalmaz. [3] Ez egy mérsékelten nehéz túra.

2009 óta a nonprofit Global Heritage Fund (GHF) a Ciudad Perdidában dolgozott, hogy megóvja és védje a történelmi helyszínt az éghajlat, a növényzet, az elhanyagolás, a fosztogatás és a fenntarthatatlan turizmus ellen. A GHF által kitűzött célok közé tartozik a regionális menedzsment terv kidolgozása és végrehajtása, a Ciudad Perdida régészeti jellemzőinek dokumentálása és megőrzése, valamint a helyi őslakos közösségek bevonása a helymegóvás és a fenntartható fejlődés fontos szereplőinek.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ciudad_Perdida

Vizuális túra Kolumbiában az ókori elveszett városon keresztül

650 évvel idősebb, mint Machu Picchu.

 Az elveszett város panoráma. A kerek tisztások, ahol a házak egyszer ültek, kiterjednek a hegyek oldalára. Sokan úgy vélik, hogy az elveszett városnak csak egy kis részét feltárták ezen a ponton. Minden fotó: Gena Steffens

Az 1970-es évek elején a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta dzsungeleiben előfutár előtti kolumbiai leletek egy csoportja megbotlott a Buritaca folyó partján lévő gerincet vezető kopott kő lépcsőn. Több mint 1200 lépcsõ végén találtak egy õsi, csendes, elhagyatott város romjait.

Röviddel ezután egy halom kegyes tárgyak elkezdtek elárasztani Kolumbia feketepiacját, így a korszak régészei zavarba ejtették az ilyen összetett arany figurák, urnák, gyöngyök és szobrok eredetét.

A nyomozók hamar megragadták a súlyos rablók által hagyott nyomot. A régió, amelyet a zsákmányt "zöld pokolnak" neveztek, rendkívül nehézkesnek tűnt. Az áthatolhatatlan trópusi erdő között a folyamatos felhők és a betegségeket hordozó szúnyogok felhőként meredező meredek, áruló fokozatok lassan haladtak. 1975-re azonban az ásatások folyamatban voltak, és a helyszínt röviddel ezután a Ciudad Perdida, vagy az "elveszett város" felfedte a világnak.

Amit a régészek fedeztek fel, hihetetlen volt, a század egyik legfontosabb régészeti felfedezése - egy hatalmas város, amely 2000-8000 lakosnak ad otthont.

Moss fedett lépcsők vezetnek az elveszett városhoz, mely 650 évvel Machu Picchu előtt épült.
Moss fedett lépcsők vezetnek az elveszett városhoz, mely 650 évvel Machu Picchu előtt épült.

Talán a Ciudad Perdida esetében a leginkább figyelemre méltó az a tény, hogy mintegy 650 évvel a Machu Picchu előtt , 800-as év körül épült. Bár a terület csak egy kis részét feltárták, a város egy lenyűgöző mérnöki feladat, amely egy meredek hegygerinc mentén épült, közel egy mérföldnyire a tengerszint felett. Kőhidak és vízelvezető rendszerek komplex hálózata tartotta fenn a várost az idő próbáján.

Élvezni ezt a történetet?

Szerezzen be legújabb, közvetlenül a postaládájába, ha feliratkozik hírlevelünkre .

Úgy gondolják, hogy a helyszín a Tairona királyság hatalmának székhelye volt, amely egész Sierra Nevada és Kolumbia északi vidéke volt. A megszületett társadalom stabilitásának bizonyítékaként az elveszett várost folyamatosan lakották az építkezésig egészen az elhagyásig, ami valószínűleg a 16. században zajlott a spanyol felszállók érkezése idején. Az érintkezés és a konfliktus ezen időszakában a Tairona nép egyes részei a Sierra Nevada de Santa Marta felé haladtak, ami lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék a 17. és 18. század legrosszabb spanyol gyarmatosítását.

Az Elveszett Városot vezető út tele van folyókkal, amelyek a hófödte Sierra Nevada de Santa Marta-tól a Karib-tengerig vezetnek.
Az Elveszett Városot vezető út tele van folyókkal, amelyek a hófödte Sierra Nevada de Santa Marta-tól a Karib-tengerig vezetnek.

Nevét ellenére az elveszett város sosem volt igazán elveszett, legalábbis a Tairona népének leszármazottai számára, akik még mindig a térségben vannak, ma Wiwa, Kogi, Arhuaco és Kankuamo néven ismertek. Bár őseik évszázadokkal ezelőtt elhagyták a várost, a Santa Marta Sierra Nevada őslakosai soha nem felejtették el. Amikor a 70-es években felfedezték a helyszínt, az őslakos vezetők csendben kijelentették, hogy mindvégig tudják a város életét. Tény, hogy soha nem hagyta abba az évszázadok során a Teyuna néven ismert helyet. Egyszerűen csak óvatosan tartották fenn a helyét a kívülállóktól titokban, hogy elkerüljék pontosan mi történt, miután a rablók megtalálták a várost.

Manapság, a 2000-es évek elején lezajlott többéves bezárás után az elpusztult városhoz tartozó Kolumbia fegyveres konfliktusai idején elkövetett külföldi turisták elrablása miatt a site ismét megnyílik azoknak az egyéneknek, akik érdeklődnek arra, hogy megtapasztalják azt, amit csak az egyik legnagyobb kalandok Dél-Amerikában.

Míg a Machu Picchu bárki számára hozzáférhető, csak a legelkötelezettebb (és fizikailag képes) kalandorok látogathatják el az elveszett várost, amelyet ma csak egy 27 mérföldes túra révén érhet el, ugyanazon "zöld pokol" által aki feltárta a Sierra titkait.

Abel (középen) és Miguel (balra) tagjai a Wiwa közösségnek, a Tairona nép leszármazottjai. Időnként útmutatóként dolgoznak a Wiwa Tours-nál, az egyetlen hazai tulajdonban lévő turné társaságnál, amely az elveszett városban működik.
Abel (középen) és Miguel (balra) tagjai a Wiwa közösségnek, a Tairona nép leszármazottjai. Időnként útmutatóként dolgoznak a Wiwa Tours-nál, az egyetlen hazai tulajdonban lévő turné társaságnál, amely az elveszett városban működik.

A terep nehézsége szintén része annak, ami védelmet nyújtott a Tairona nép leszármazottai számára, akik úgy vélik, hogy a Sierra Nevada de Santa Marta a világegyetem központja, és úgy vélik, hogy az "Elder Brothers" a nem-Tairona emberek, a "Fiatal testvérek", a természeti világ egyensúlyának elpusztításától. A több ezer éves folyamatos foglalkozás ellenére a Sierra Nevada továbbra is az egyik leginkább ökológiailag érintetlen és biodiverzitású hely a bolygón, hiszen az őshonos csoportok ellenállnak azoknak, akik be akarnak kerülni a térségbe.

Az Elveszett Városot meglátogattam a Wiwa Tours egyik vezetőjével, az egyik öt utazásszervezővel, akik engedélyt kaptak arra, hogy turistákat vezessenek az elveszett városba, és az egyetlen, amelyet a régió eredeti lakóinak üzemeltet. A vezetõm Miguel, bár alig 16 éves volt, bölcs idõs ember viselkedése volt. Mezítlábként járkált egy hagyományos fehér tunikában, csak egy kis szőtt válltáskát hordott, és alig beszélt egy szót a négy nap alatt, amit az erdőn keresztül vezetett.

A Buritaca folyóból az elveszett városba 1200 köves járat indul.
A Buritaca folyóból az elveszett városba 1200 köves járat indul.

A turisták kis csoportjainak megfigyelése az elmosódott ösvényeken, megzavarva az erdő nagy csendjét, megkérdeztem Miguel-től, hogy az emberei miért engedik meg a látogatókat a helyszínen. Elmagyarázta, hogy ő és közössége azt szeretné, ha az emberek megértenék és tiszteletben tartanák a Tairona leszármazottainak kultúráját, és az egyetlen módja annak, hogy az embereket először kézhez vegyék.

Az elveszett város látogatása egy olyan ember sarkában, aki valószínűleg egy olyan nagy-nagy-nagyszerű unokája volt, aki valaki elhagyta a helyszínt, elhagyta a helyét a Teyuna kulturális értéke felé. Ugyanakkor felvetette a fenntarthatóság kérdését olyan korban is, amikor a turizmus gazdaságilag életképes alternatíva egy olyan országban, amelyet nagyrészt az illegális fegyveres csoportok irányítottak és a koka termesztésével. Hogy a hely az évek során megváltozik a turisták soha véget nem érő áramlásában, valaki kitalálja. A legfontosabbnak tűnik azonban, hogy a régió ökológiájának romlásának megakadályozása mellett tiszteletben tartja azokat, akik eddig megőrizték.

Miguel, 16 éves, az elveszett városka alsóbb szintjein halad.
Miguel, 16 éves, az elveszett városka alsóbb szintjein halad.
Az elveszett város hihetetlenül meredek terepen épült, hihetetlen kilátással a környező hegyekre.
Az elveszett város hihetetlenül meredek terepen épült, hihetetlen kilátással a környező hegyekre.
A trón, amelyet az Elveszett Város vezetői használtak, a szertartások és táncok széles tisztasága előtt ül.
A trón, amelyet az Elveszett Város vezetői használtak, a szertartások és táncok széles tisztasága előtt ül.
Az elveszett város panoráma. A kerek tisztások, ahol a házak egyszer ültek, kiterjednek a hegyek oldalára. Sokan úgy vélik, hogy az elveszett városnak csak egy kis részét feltárták ezen a ponton.
Az elveszett város panoráma. A kerek tisztások, ahol a házak egyszer ültek, kiterjednek a hegyek oldalára. Sokan úgy vélik, hogy az elveszett városnak csak egy kis részét feltárták ezen a ponton.

Az 1970-es évek elején a kolumbiai Sierra Nevada de Santa Marta dzsungeleiben előfutár előtti kolumbiai leletek egy csoportja megbotlott a Buritaca folyó partján lévő gerincet vezető kopott kő lépcsőn. Több mint 1200 lépcsõ végén találtak egy õsi, csendes, elhagyatott város romjait.

Röviddel ezután egy halom kegyes tárgyak elkezdtek elárasztani Kolumbia feketepiacját, így a korszak régészei zavarba ejtették az ilyen összetett arany figurák, urnák, gyöngyök és szobrok eredetét.

A nyomozók hamar megragadták a súlyos rablók által hagyott nyomot. A régió, amelyet a zsákmányt "zöld pokolnak" neveztek, rendkívül nehézkesnek tűnt. Az áthatolhatatlan trópusi erdő között a folyamatos felhők és a betegségeket hordozó szúnyogok felhőként meredező meredek, áruló fokozatok lassan haladtak. 1975-re azonban az ásatások folyamatban voltak, és a helyszínt röviddel ezután a Ciudad Perdida, vagy az "elveszett város" felfedte a világnak.

Amit a régészek fedeztek fel, hihetetlen volt, a század egyik legfontosabb régészeti felfedezése - egy hatalmas város, amely 2000-8000 lakosnak ad otthont.

Moss fedett lépcsők vezetnek az elveszett városhoz, mely 650 évvel Machu Picchu előtt épült.
Moss fedett lépcsők vezetnek az elveszett városhoz, mely 650 évvel Machu Picchu előtt épült.

Talán a Ciudad Perdida esetében a leginkább figyelemre méltó az a tény, hogy mintegy 650 évvel a Machu Picchu előtt , 800-as év körül épült. Bár a terület csak egy kis részét feltárták, a város egy lenyűgöző mérnöki feladat, amely egy meredek hegygerinc mentén épült, közel egy mérföldnyire a tengerszint felett. Kőhidak és vízelvezető rendszerek komplex hálózata tartotta fenn a várost az idő próbáján.

Élvezni ezt a történetet?

Szerezzen be legújabb, közvetlenül a postaládájába, ha feliratkozik hírlevelünkre .

Úgy gondolják, hogy a helyszín a Tairona királyság hatalmának székhelye volt, amely egész Sierra Nevada és Kolumbia északi vidéke volt. A megszületett társadalom stabilitásának bizonyítékaként az elveszett várost folyamatosan lakották az építkezésig egészen az elhagyásig, ami valószínűleg a 16. században zajlott a spanyol felszállók érkezése idején. Az érintkezés és a konfliktus ezen időszakában a Tairona nép egyes részei a Sierra Nevada de Santa Marta felé haladtak, ami lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék a 17. és 18. század legrosszabb spanyol gyarmatosítását.

Az Elveszett Városot vezető út tele van folyókkal, amelyek a hófödte Sierra Nevada de Santa Marta-tól a Karib-tengerig vezetnek.
Az Elveszett Városot vezető út tele van folyókkal, amelyek a hófödte Sierra Nevada de Santa Marta-tól a Karib-tengerig vezetnek.

Nevét ellenére az elveszett város sosem volt igazán elveszett, legalábbis a Tairona népének leszármazottai számára, akik még mindig a térségben vannak, ma Wiwa, Kogi, Arhuaco és Kankuamo néven ismertek. Bár őseik évszázadokkal ezelőtt elhagyták a várost, a Santa Marta Sierra Nevada őslakosai soha nem felejtették el. Amikor a 70-es években felfedezték a helyszínt, az őslakos vezetők csendben kijelentették, hogy mindvégig tudják a város életét. Tény, hogy soha nem hagyta abba az évszázadok során a Teyuna néven ismert helyet. Egyszerűen csak óvatosan tartották fenn a helyét a kívülállóktól titokban, hogy elkerüljék pontosan mi történt, miután a rablók megtalálták a várost.

Manapság, a 2000-es évek elején lezajlott többéves bezárás után az elpusztult városhoz tartozó Kolumbia fegyveres konfliktusai idején elkövetett külföldi turisták elrablása miatt a site ismét megnyílik azoknak az egyéneknek, akik érdeklődnek arra, hogy megtapasztalják azt, amit csak az egyik legnagyobb kalandok Dél-Amerikában.

Míg a Machu Picchu bárki számára hozzáférhető, csak a legelkötelezettebb (és fizikailag képes) kalandorok látogathatják el az elveszett várost, amelyet ma csak egy 27 mérföldes túra révén érhet el, ugyanazon "zöld pokol" által aki feltárta a Sierra titkait.

Abel (középen) és Miguel (balra) tagjai a Wiwa közösségnek, a Tairona nép leszármazottjai. Időnként útmutatóként dolgoznak a Wiwa Tours-nál, az egyetlen hazai tulajdonban lévő turné társaságnál, amely az elveszett városban működik.
Abel (középen) és Miguel (balra) tagjai a Wiwa közösségnek, a Tairona nép leszármazottjai. Időnként útmutatóként dolgoznak a Wiwa Tours-nál, az egyetlen hazai tulajdonban lévő turné társaságnál, amely az elveszett városban működik.

A terep nehézsége szintén része annak, ami védelmet nyújtott a Tairona nép leszármazottai számára, akik úgy vélik, hogy a Sierra Nevada de Santa Marta a világegyetem központja, és úgy vélik, hogy az "Elder Brothers" a nem-Tairona emberek, a "Fiatal testvérek", a természeti világ egyensúlyának elpusztításától. A több ezer éves folyamatos foglalkozás ellenére a Sierra Nevada továbbra is az egyik leginkább ökológiailag érintetlen és biodiverzitású hely a bolygón, hiszen az őshonos csoportok ellenállnak azoknak, akik be akarnak kerülni a térségbe.

Az Elveszett Városot meglátogattam a Wiwa Tours egyik vezetőjével, az egyik öt utazásszervezővel, akik engedélyt kaptak arra, hogy turistákat vezessenek az elveszett városba, és az egyetlen, amelyet a régió eredeti lakóinak üzemeltet. A vezetõm Miguel, bár alig 16 éves volt, bölcs idõs ember viselkedése volt. Mezítlábként járkált egy hagyományos fehér tunikában, csak egy kis szőtt válltáskát hordott, és alig beszélt egy szót a négy nap alatt, amit az erdőn keresztül vezetett.

A Buritaca folyóból az elveszett városba 1200 köves járat indul.
A Buritaca folyóból az elveszett városba 1200 köves járat indul.

A turisták kis csoportjainak megfigyelése az elmosódott ösvényeken, megzavarva az erdő nagy csendjét, megkérdeztem Miguel-től, hogy az emberei miért engedik meg a látogatókat a helyszínen. Elmagyarázta, hogy ő és közössége azt szeretné, ha az emberek megértenék és tiszteletben tartanák a Tairona leszármazottainak kultúráját, és az egyetlen módja annak, hogy az embereket először kézhez vegyék.

Az elveszett város látogatása egy olyan ember sarkában, aki valószínűleg egy olyan nagy-nagy-nagyszerű unokája volt, aki valaki elhagyta a helyszínt, elhagyta a helyét a Teyuna kulturális értéke felé. Ugyanakkor felvetette a fenntarthatóság kérdését olyan korban is, amikor a turizmus gazdaságilag életképes alternatíva egy olyan országban, amelyet nagyrészt az illegális fegyveres csoportok irányítottak és a koka termesztésével. Hogy a hely az évek során megváltozik a turisták soha véget nem érő áramlásában, valaki kitalálja. A legfontosabbnak tűnik azonban, hogy a régió ökológiájának romlásának megakadályozása mellett tiszteletben tartja azokat, akik eddig megőrizték.

Miguel, 16 éves, az elveszett városka alsóbb szintjein halad.
Miguel, 16 éves, az elveszett városka alsóbb szintjein halad.
Az elveszett város hihetetlenül meredek terepen épült, hihetetlen kilátással a környező hegyekre.
Az elveszett város hihetetlenül meredek terepen épült, hihetetlen kilátással a környező hegyekre.
A trón, amelyet az Elveszett Város vezetői használtak, a szertartások és táncok széles tisztasága előtt ül.
A trón, amelyet az Elveszett Város vezetői használtak, a szertartások és táncok széles tisztasága előtt ül.
Az elveszett város panoráma. A kerek tisztások, ahol a házak egyszer ültek, kiterjednek a hegyek oldalára. Sokan úgy vélik, hogy az elveszett városnak csak egy kis részét feltárták ezen a ponton.
Az elveszett város panoráma. A kerek tisztások, ahol a házak egyszer ültek, kiterjednek a hegyek oldalára. Sokan úgy vélik, hogy az elveszett városnak csak egy kis részét feltárták ezen a ponton.
https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Ciudad_Perdida&prev=search

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2013678352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2018.04.07. 12:09:48

margarita küldök egyet a 37-es lakostól mellölünk, csak hogy fájdítsam a szívedet ezen a dzsuva időjárású napon:)))

www.youtube.com/watch?v=trzqUC6aZVA&list=RDtrzqUC6aZVA

guma 2018.04.07. 13:08:36

@taga20: :D

kösz!
eszembe jutott a buli zenéről, hogy volt, amikor miattam egy szüreti falusi bált bezártak és még rendőrségi ügy is lett belőle.

16 éves voltam. 3 éves tanuló és az egyik kolléga a város legfelkapottabb zenekarának tagja volt. ráadásul az egyik gitáros akkor a srácom volt. a barátnőm is a csapattagja volt, és a buli is a mamája falujában volt rendezve, így a szülök is elengedtek minket.
nem is volt gond, csak a városból is rengeteg eljöttek bulizni. táncoltunk. de a srác akivel táncoltam rágyújtott, én meg erre ott hagytam a placcon. a srác ehhez nem volt hozzászokva és mivel előtte a barátnőmmel táncolt - odament hozzá, hogy mit mondott nekem. mondta: semmit. erre jól pofonvágta, én pedig nem tudtam elrángatni mert nagyon fel volt bőszülve.

mikor a zenekar látta, hogy mi van, ledobták a hangszereket és odarohantak hozzánk és nem voltak hajlandók tovább játszani.
jött a rendőrség és mi meg jártunk kihallgatásra később és izgultunk, hogy a suli a szülök meg ne tudják...

ja és itt az eső is elállt, én meg megint álmos vagyok mint egy mormota.

taga20 2018.04.07. 14:49:45

@guma: ez egy szép történet volt a múlt évezredből:)

én is öregszem, és többször felteszem a kérdést!:)))

www.napiszar.hu/showPost/Bengeduz_tudod-e_mi_az_impotencia

guma 2018.04.07. 16:29:57

@taga20: .)

nem szépnek éltük meg...
akkor nagyon más világ volt és a barátnőm arca is igencsak feldagadt. (ja ő ma is barátnőm, pedig 18 évesen férjhez ment Pestre. :D)))

taga20 2018.04.08. 18:53:27

a kurva életbe!

FETTEEEEEEEEEEEEEL!!!:)))
süti beállítások módosítása