He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ez vár április 8.-án a külföldön dolgozó magyarokra?

2018.03.06. 05:13 guma

Tudja, mikor lesz a következő magyar népvándorlás? Április 8-án!

Vonattal, repülővel, kocsival, családdal, egyedül vagy éppen barátokkal – valóságos magyar exodus várható Európában április 8-án. Az elmúlt négy évben valószínűleg nem volt még egy olyan nap, amikor ennyi magyar állampolgár kelt volna útnak egyetlen cél érdekében, vagyis azért, hogy leadhassa szavazatát az országgyűlési választáson.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen nehézségeket kell azoknak a magyaroknak leküzdeniük, akik külföldön élnek, de voksolni szeretnének. Van, akinek Ciprusról kellene Kecskemétre repülnie, mások Észtországból mennek át Lettországba, hogy egyáltalán legyen esélyük voksolni. Cikkünk megjelenése után újabb olvasók jelentkeztek történetükkel, amelyekből kiderült: néhány hét múlva – kis túlzással – magyarokkal lesznek tele az utak és a légifolyosók.

3200 kilométer egy voksért

János például Észak-Norvégiában lakik – ahol egyébként is nagyok a távolságok –, de ha szavazni szeretne, egészen a norvég fővárosig kellene autózni, ami 1700 kilométeres utazást jelent. Persze ez még mindig közelebb lenne, mint a 3200 kilométerre fekvő Budapest, János mégis úgy döntött, vállalja a komppal és repülős átszállással együtt kétnapos utat Magyarországra. János Norvégia északi részén él, ami gyönyörű, a szavazáshoz viszont nem ideális. Fotó: Julius Ulbrich/Unsplash

„Így összekötöm a kellemest a hasznossal, azaz a szavazást a családom kihozatalával, mert a szezonban a feleségem is tud a közelben dolgozni. A kiköltözésünk végleges volta a választási eredménytől is függ. A kinti munkában sem elsősorban a pénz motivál. Jó oktatást, nyelvtudást, jövőt akarunk a gyermekünknek, ezért akár a fizikai munkát is vállalom a látszólag kényelmesebb otthoni irodai lét helyett” – írta le János, miért is fontos neki ez a voks.

Szintén a szavazás idejére szervezi a szokásos családlátogatást Tóth Szilárd, aki jelenleg Máltán él – azon a szigeten, ahol egyáltalán nincs külképviselet, így a helyi magyaroknak repülőre vagy hajóra kell szállniuk, ha szavazni akarnak. Szilárdnak nem volt kérdés, hogy hazajön-e, bár szerencsésnek tartja magát, mert a tavaszra tervezett utazását még nem foglalta le, amikor Áder János bejelentette a választási időpontját. Így nem kellett duplán költenie. Mint mondta:

„Ha a tervezett márciusi utamat pár nappal korábban foglalom le, akkor nem tudtam volna átrakni az egészet április elejére, bár

vagyok annyira elszánt, hogy akkor kétszer mentem volna haza”.

Szilárdnak Róma vagy Tunisz lett volna a legközelebb, mint a többi Máltán élő magyarnak. Közülük néhányan még online petíciót is indítottak, amelyben azt követelik, legyen lehetőségük a szigetországban szavazni, akár egy új külképviselet nyitásával, akár levélszavazással. Máltán nincs külképviselet, az ott élő magyaroknak mindenképpen utazniuk kell, ha szavazni akarnak. Fotó: Flickr/Andrea Castelli

Százezer forint mínusz

A Máltán élő magyarok többsége – Szilárd szerint – a vendéglátásban dolgozik, ezért nekik nincs könnyű dolguk, ha szabadságot akarnak kivenni, és az ottani 800-1000 eurós fizetésből sem egyszerű egy 150-200 eurós hazautat beiktatni.

„Málta egyébként finanszírozza az állampolgárok repülőútját oda-vissza a választások idején” – mutatott rá a két ország közötti különbségre Szilárd, akinek annyiban is szerencséje van, hogy vállalkozóként nem kell szabadságot kivennie, de néhány munkát így is le kell mondania, ami körülbelül.

A Frankfurtban élő Péternek is hasonló tervei vannak, neki szintén van magyarországi lakcíme, így nem szavazhat levélben.

„Két lehetőségem van: vagy regisztrálok, és elutazok egy magyar külképviseletre, vagy otthon szavazok. Mindenképpen szeretnék voksolni, de ez biztosan utazással jár, a legközelebbi konzulátus Stuttgartban van, 200 km-re. Ha már mindenképpen utazni kell, azt tervezem, hogy Stuttgart helyett inkább a nem sokkal távolabbi Luxembourgban fogok szavazni, és összekötöm egy városnézéssel” – írta lapunknak.

Autóval egyébként Péternek néhány ezer forinttal olcsóbb lenne Stuttgartba mennie, ha viszont a vonatot választaná, akkor a legolcsóbb jegy is 15 ezer forintba kerülne. Arról nem is beszélve, hogy az utazás így is,úgy is elvinné az egész napot, akkor pedig már tényleg ésszerűbbnek tűnik egy luxemburgi kirándulás.

180 euró (56 ezer forint) kiesést jelent, nem beszélve a 150 eurós (47 ezer forint) repülőjegyről.

Más magyarok összekötik a kellemeset a hasznossal, és kirándulni indulnak április 8-án. Így tesz például egyik olvasónk, aki Tallinnban él, de mivel Észtországban nincs magyar nagykövetség, a barátaival együtt néhány napra elutazik a lett fővárosba, Rigába, hogy várost nézzen és leadja a szavazatát.

Nem egyszerű szavazni a külképviseleteken. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Nem jut viszont el idén a szavazóhelyiségbe Emese és férje, akik Amszterdamban élnek, így a legközelebbi külképviseletig Hágába kellene utazniuk. Ez ugyan nem tűnik akkora távolságnak, de mivel a párnak nincs autója, másfél órát kellene vonatozniuk, majd sorba is kellene állniuk a nagykövetségen, amit féléves gyermekükkel nem mernek megkockáztatni.

„Ezalatt biztosan kellene etetni, de nem tudom, meg tudnám-e melegíteni a tápszert, vagy tudnék-e pelenkázni. Persze minden megoldható, ha az ember nagyon akarja, de szerintem ennyit most nem fog érni. Eddig minden szavazásra elmentem, kivéve a vizitdíjast, mert akkor kórházban voltam, ezért ha kicsit mások lennének a körülmények, most sem hagynám ki” – mondta.

Mint púp a hátukon

Négy éve a szintén Frankfurtban élő Péter és felesége egy baráti családdal Münchenbe ment szavazni, és ha már ott voltak, csaptak egy közös hétvégét az egyik közeli tónál.

„Az útnak ráadásul volt is egy kis iróniája, mivel tudtuk egymásról, hogy ők jobbra szavaznak, mi pedig balra, tehát tulajdonképpen kioltják egymást a szavazataink, de egész jó buli volt” – mesélte.

Abban viszont egyáltalán nem biztos, hogy idén is megejtik a kirándulást, pedig idén már szavazhatnának Stuttgartban is, ami a három és fél órás müncheni úttal ellentétben csak két óra vonattal.

„A családom éppen azon a héten jön Budapestről, és igazából sokkal jobb lenne, ha a tavaszi szünet utolsó hétvégéjét otthon tudnánk tölteni. Lehet persze, hogy megpróbálunk valami hétvégi programot szervezni köré, de ez az utazgatás úgy hiányzik, mint púp a hátunkra”- érzékeltette a dilemmát Péter.

https://zoom.hu/hir/2018/03/05/tudja-mikor-lesz-a-kovetkezo-magyar-nepvandorlas-aprilis-8-an/

 

Kétezer kilométert kellene utaznia, hogy szavazhasson a választáson

Nem kell ahhoz az Egyesült Államokban vagy Dél-Amerikában élni, hogy magyarként problémás legyen szavazni az április 8-i választásokon. Több ezer, sőt akár több tízezer is lehet azoknak a külföldön élő honfitársainknak a száma, akik sehogy nem tudják megoldani, hogy leadják voksukat az országgyűlési választáson. Közülük rengetegen nem is valamilyen távoli országban, hanem az Európai Unióban élnek – csak éppen olyan helyen, ahol nem működik külképviselet, azaz szavazni sem lehet.

Bár 2018-ban ezt már nehéz elképzelni, így járt például több ezer másik magyarral együtt a Ciprusi Köztársaságban élő Balázs is, aki hiába szeretné leadni a szavazatát, nincs rá módja. A szigetországban nincs külképviselet, csak tiszteletbeli konzulátus működik, ott viszont nem lehet szavazni. Balázsnak ezért

vagy az ezer kilométerre fekvő Athénba, vagy pedig Kecskemétre kellene mennie, amit nem tud vállalni.

„Ha hazautaznék, tudatosan előre megszervezve az utat, akkor 90-120 euró között lenne a repülőjegy, plusz a csomagok, a reptérre jutás, ami még 40 euró, és ugyanez Budapesten. Összesen majdnem 200 euró, azaz 67 ezer forint” – mondta a fiatal, aki ismer olyanokat, akik szándékosan áprilisra szervezték a hazautazást, hogy tudjanak szavazni.

„Egy kedves barátom otthon boncmester volt, itt halászattal foglalkozik, és háromszor annyit keres, mint otthon. Ő például hazamegy a családhoz” – tette hozzá. A Ciprusi Köztársaság uniós ország, de nincs külképviseletünk. Fotó: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg via Getty Images

A 22 éves Balázs egyébként úgy látja, a szigeten élő körülbelül ötezer magyart kifejezetten érdekli a politika, és többségük a kormány ellen szavazna.

„Nem véletlenül élünk a nagyvilágban, és nem Magyarországon” – mondta a fiú, aki most a helyi Burger Kingben dolgozik, és korábban Máltán is élt. Azon a szigeten, ahol szintén nincs hol szavaznia a nagyszámú magyar kolóniának. A külképviselet hiányával Balázs ott is szembesült, amikor elvesztette a személyi igazolványát és konzuli segítséget kellett igényelni – Rómában, ami szintén 700-1000 kilométeres utat jelent.

Hasonlóan járt a szintén Máltán élő Tamás is, aki a Mércének mesélte el, hogy más lehetőség híján Tunéziában fogja leadni a szavazatát.

„A repülőjegy oda-vissza 80 euróba fog kerülni, plusz még a szállás, szóval meg merem kockáztatni, hogy ez lesz Magyarország egyik legköltségesebb szavazása” – becsülte meg a költségeket.

Elszigetelten

A térképet és a külképviseletek listáját böngészve feltűnő, hogy az Európai Unión belül azoknak lesz a legnehezebb az alkotmányos jogukkal élni, akik valamelyik szigeten élnek, esetleg egy nagyobb ország fővárosától távol.

Ilyen például Szicília, Szardínia, a Kanári-szigetek vagy akár Izland,

ahol nincs megfelelő külképviselet. Az Egyesült Államokban öt helyszínen lehet majd szavazni. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kellemetlen helyzetbe kerültek az észtországi magyarok is. A kis balti államban 2014-ben zárta be a nagykövetséget a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és bár többször is felmerült az újranyitása, ez a mai napig nem történt meg. Tudunk olyanról, aki Tallinnból Rigába utazik szavazni, ami ugyan nincs messze, de azért így is beillik egy kisebb kirándulásnak a kaland.

Több százezer extra voks

A Nemzeti Választási Iroda kedd délutáni adatai szerint eddig 14 967 magyar állampolgár regisztrált külképviseleti szavazásra. Számuk lényegesen alacsonyabb, mint a regisztrált határon túli magyaroké, közülük eddig 351 999-en jelezték, hogy szeretnék leadni szavazatukat. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ők

levélben szavazhatnak, míg a külföldön élő, de hazai lakcímmel is rendelkező magyarok nem.

Közülük a legtöbben az Egyesült Királyságban akarják leadni a szavazatukat, Londonban például 2379-en regisztráltak. Hogy elkerüljék a 2010-es tumultust, a brit fővárosban már négy évvel ezelőtt sem a követség épületében, hanem a London belvárosában található Millbank Tower második emeleti termeiben volt a szavazás. Idén erről még nem született döntés, viszont – ahogy azt már korábban megírtuk – konzulátus nyílik Manchester és Edinburgh városában is, amelyért Ujhelyi István EP-képviselő is régóta kampányolt.

A politikus egyébként konzultációs kampányt is indított a külföldi magyarok platformjain, ahol pártmentes plakátokon hívja fel arra a figyelmet, hogy regisztráljanak és menjenek el szavazni.

A legnehezebb helyzetben egyébként az Afrikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon élő magyarok lesznek, még úgy is, hogy ezeken a helyeken vannak külképviseleteink. Új-Zélandon például csak Wellingtonban lehet szavazni – ide majdnem hat óra eljutni Auckland városából, ha betartjuk a sebességhatárokat.

https://zoom.hu/hir/2018/02/28/ketezer-kilometert-kellene-utaznia-hogy-szavazhasson-a-valasztason/

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4913718076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2018.03.06. 15:30:55

Guma

csakxólok..ha itt a háromszázötvenezer magyarulbeszélő szavazata fog dönteni,akkor jobb lenne nekik veszíteni!

gazoló 2018.03.08. 05:29:32

@guma:

Vásárhely óta szeretek ilyeneket tenni)

"reménytelen helyzetben vergődő polgár elkeseedett fantáziálása)

három dolgot említenék:

elsőként azt,hogy ha csepp eszük is van ott Brüsszelben,valamire hivatkozva elzárják a pénzcsapokat
(sztem az elszabadult korrupcióra az eu.ügyészség tagadására a jogállamiság gyalázására épp elé lenne hivatkozniuk)

másodikként megemlítenék belső konfliktusaikat,amik erősen erodálhatják már az'építményt,magyarán ennyi manipulációt,hazugságot már a birkákkal is nehéz megetetni,nem józanabb magukra valamit is adó szavazóikkal.

harmadikként pedig bízom abban,hogy előbb utóbb vagy gazdaságilag vagy jogilag véglegesen megbillen ez a kártyavár vagy a szavazói elégedetlenség folytán indul el valami elsöprő ellenállás!

..azon is csodálkozom,hogy még nem állt össze egy tökösebb a jogi oldalról induló szerveződés ami szembeszállna velük,arról nem is szólva,hogy április nyolcig még egy két bili kiborulhat bárhonnan!

tudom,mi itthoniak mindenképp szívni fogunk,de már nagyon kívánatos lenne valami extrém történés!!
süti beállítások módosítása