He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kínában megtalálták a Velociraptor tollas rokonát

2018.01.08. 07:53 guma

A Kínában felfedezett új dinoszaurusz faj 125 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban élt, és a tollas dinoszauruszok népes családjához tartozott. A Zhenyuanlong suni névre keresztelt állat a legnagyobb az eddig felfedezett tollas dinoszauruszok közül, amely madár-szerű szárnnyal rendelkezik.

A kínai Liaoning tartományban feltárt fosszília közeli rokona a Jurassic Park filmekből ismert Velociraptornak. A másfél méteres csontváz rendkívül jó állapotban maradt fenn, így kiderült, hogy az állat szárny és farok részét sűrű toll réteg borította. A tollas dinó szárny-szerű végtagjai igen rövidek voltak az ugyanebből a családból származó más dinoszauruszokéhoz képest, valószínűleg nem tudott velük repülni.

SciArt.eu | Megtalálták a Velociraptor tollas rokonát Kínában

SciArt.eu | Megtalálták a Velociraptor tollas rokonát Kínában | A Zhenyuanlong suni fosszilis maradványai (Fotó: Phys.Org)

 

A szárnyakat több réteg, összetett struktúrájú toll borította, akár a mai madarak bőrét, ami azért érdekes, mert a legtöbb eddig ismert tollas dinoszaurusz esetében a tollak egyszerű struktúrában helyezkedtek el, ami inkább hasonlított az emberi hajra, mint a modern madarak tollaira. Arra még nem jöttek rá a kutatók, hogy a röpképtelen szárnyak mi célt szolgáltak, de valószínűleg az erőfitogtatásban volt szerepük, mint a modern kori pávák színes farktollainak.

SciArt.eu | Megtalálták a Velociraptor tollas rokonát Kínában

SciArt.eu | Megtalálták a Velociraptor tollas rokonát Kínában | A végtagok mellett jól látható az egykori tollazat (Fotó: Phys.Org)

 

A Zhenyuanlong suni a legközelebbi rokona a Velociraptornak a napjainkig felfedezett fosszíliák alapján, így egyre biztosabb, hogy a Jurassic Park veszedelmes ragadozói is inkább hasonlítottak egy méretes madárra a valóságban, mint a filmben ábrázolt alakjukra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2913544215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása