He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Konok Péter nagyon keserű írása

2017.06.17. 05:25 guma

Konok Péter történész és médiaszemélyiség, egykori bloggerünk, a Történetek a kerítés tövéből című könyv szerzője nem sokkal a civiltörvény megszavazása után közzétett írásában többek között ez is szerepel:

Lehet, hogy kicsit más lesz, minden diktatúra más. De már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra, hogy lehet még vitatkozni a rendszer jellegéről. Ez bizony AZ. Velünk történik, itt, most.

A teljes szöveg:

Az a baj (az is a baj) ezzel az egész diktatúrával, ami körénk nőtt, behálóz, lekerít bennünket, hogy lépésenként, apránként petézett belénk. Illetve, néha nagyobb ugrásokat is tett, feltűnő lépéseket ugrott a ló, sakkot adott a vezér, de közben óvatosan, mégis mindent bekebelezve nyomultak előre a táblán a sötét parasztok, mi meg nem rájuk figyeltünk.
Itt állunk, és zavarodottan nézünk körül, hogy ezt most hogyan.
Hát mi a franc történt? Sosem volt ez minden világok legjobbika, de valahogy élni lehetett.
Mint a rák, a megbolonduló sejtek haláltánca; kezdetben alig okoz tüneteket, ahogy valahol a szervezetünk mélyén őrült osztódásba kezdenek, naponta százszor is megtörténik bennük, lenyomja az immunrendszer. Aztán lassan áttör, metasztázisok, terjed a nyirokrendszerben, felüti a fejét mindenütt. Átveszi a hatalmat.
Rossz közérzet, elesettség. Itt-ott már valami gyanús csomó, de könnyű még rálegyinteni, ugyan, semmiség, apró pörsenés, csúnyácska folt csak. Utána már jön a félelem, és az ember úgy van vele, inkább nem megy orvoshoz, kivár: csak elmúlik magától, hiszen ez nem lehet AZ, mert AZ mindig mással történik, "csináljátok inkább Júliával, ne velem", sikoltja végül Winston Smith, aki éppen ettől minősül gyógyult betegnek - persze, a diktatúra számára.
Lépésről lépésre, sejtről sejtre. A tegnap abszurditása a ma valósága. Holnap pedig már természetes lesz. Majd óriásplakátokról tanuljuk az alternatív valóságot.
Mikor Gönczöt először fütyülték ki az árpádsávos brigantik, csodálkoztunk, hogy milyen furcsa kis ősrovarok másztak elő a történelem kloákájából. Jé, hát ezek vannak? Lehet, hogy voltak is? Most ez már visszatekintve szinte idillinek tűnik. Pedig inkább szimbolikus.
Azóta ellopták, felszámolták, kivágták. Megerőszakolták, bekerítették, elítélték. Stigmatizálták, uszítottak, leesett a létrája. Külföldi ügynök, "mi magyarok". Házkutatás, bilincs. Pengék, drótok, focializmus. Éhenhalt, megfagyott, kilakoltatták, elzárták a vizét, kórosan alultáplált.
Nincs rajta mit szépíteni: kész a diagnózis.
Bármi jöhet.
Döbbenten nézünk Putyinra, Erdoganra. Pedig lassan, szinte észrevétlenül, lépésről-lépésre itt élünk a putyinscsinában, az erdoganisztánban. Mint a híres béka, melegszünk, porhanyóssá omlunk.
Lehet, hogy kicsit más lesz, minden diktatúra más. De már nem hazudhatjuk magunknak azt, hogy ez nem diktatúra, hogy lehet még vitatkozni a rendszer jellegéről. Ez bizony AZ. Velünk történik, itt, most.
Döbbenten nézünk magunkra. Hogy hagyhattuk?
És vajon késő-e már?
A történelem persze nem áll meg. De nincs már itt helye a reménykedésnek, a tétován szelíd gyógymódoknak.
Akkor belehalunk, béke porainkra.

https://www.facebook.com/peter.konok/posts/1462837373772366

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5712599579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2017.06.17. 07:15:37

Áááá, szóval ez az.

Szépen összefogottan leírta.
Nem győzőm mondani-írni, nincs ebben semmi különös. Törvényszerű, hogy be kellett következnie. Annak az anomáliának, hogy a 'bizonyos' köztörvényes jogsértőket több jog illetett meg, mint az önkéntes jogkövetőket, az példátlan anomália volt.
Ezzel szemben, mint egy másik véglet, -amit a törvény nem tilt, azt szabad- szlogennel közmegbecsülésnek örventőnek hazudott trógerek gátlástalanul fosztogathatták az országot büntetlenül.
Borítékolható volt, hogy egy erős kézért fog kiáltani az ország.
A történelem fintora, hogy az az erős kéz vállig szaros, a hozzá tartozó fej aljasan agyafúrt, és még a gátlástalanságot is ki fogja maxolni.
Nem csodálom, hogy Konok borúlátó és meg van döbbenve.
Tényleg ki gondolta volna '89-ben, hogy 2010-re egy velejéig romlott bűnbanda kaparintja kezébe az országot, amit hitbizományként sajátítanak ki.
Ugyanakkor nem hiszem, hogy ez az ország csak erre képes, de azt igen, hogy az értelmiség legalább annyira felelős ezért az állapotért, mint a kollégiumi tettestársi horda.
Ha viszont elszemlélgetem a népeket, akiket nem átallanak választópolgárként aposztrofálni közbeszédben és jogforrásokban, már koránt sem annyira elkeserítő a helyzet. A teleszart, telehugyozott, teleszemetelt élőhely, nevezzük országnak, mitől is érdemelne jobbat, különbet?
Van azért egy felmentő gondolat:
A posztindusztriális társadalmakat minden szegmensben nem kereslet generálta kínálat fogja jellemezni, hanem a kínálat által generált kereslet.
Ez van.
Ez a mondat a maga egyszerűségében és rövidségében maga a rettenet. Csak még kevesen látják át.
Ez pedig az értelmiség felelőssége.
Szalem alejkum, Hozsánna, Dicsértessék és valamint.
Nincs rosszabb, mint egy vicces, ellustult, tohonya és figyelmetlen Isten.

jaegtoer 2017.06.17. 08:28:55

Hozhatok egy másik érdekes jelenséget a mai történésekből.
Felvilágosult emberek, portálok, mintegy vívmányként adják hírül vagy foglalnak állást amellett, hogy egyre több országban leszbikus, vagy homoszexuális nemi identitású a hatalomra került -azaz- megválasztott kormányfő.
Értetlenül konstatálom, hogy erre mi szükség van. Minek lesz ez az ellenpólusa, miért jellemezné ez a körülmény egy adott társadalom nyitottságát, ne adj isten kiválóságát.
Számomra éppen azt jelenti, hogy ki van fordulva a sarkaiból a világ, valami nagyon nagy káosz van kialakulóban, ha a többség egy marginális kisebbségből választ magának vezetőt, mert a többségből vagy elfogytak a követhetők, akik bizalomra érdemesek, és már csak egy menekülési útvonal maradt.
A fogalmak is össze vannak 'zavarodva'
Egyik ilyen tipikus, az ú.n. melegházasság. Miért kell ezt házasságnak hívni, miért nem kieláégítő az életközösség, miért kell annyira 'megszerezni számukra-részükre a család, és a házasság elnevezéseket.
Miért nem jó és kielégítő az életközösség?
Nem az lenne a 'normális', hogy az életközösségben élőket is megillessék azok a jogok, amelyeket nevezetesen a családjog, a PTK, stb biztosít.
Nem, habzószájjal, dúlt keblekkel megy a vita, hogy már pedig a homoszexuálisok életközösségét is megilleti a család elnevezés. Ja. Indítványozom, hogy a disznóólat hívjuk tyúkólnak, a konyhát WC-nek, a nappalit pincének, a tetőt alapnak, a kéményt légkondicionálónak.
Nem kell csodálkozni, ha ellenpólusként válogatottan primitív felfogású vagy azt mutató-kihasználó egyedeket juttatnak hatalomba fel-, és megháborodott emberek.

Olvasom, hogy ki így, ki úgy készül a pride-ra. Meg meleg büszkeség napja. Meg a lófasz.
Egyszer, talán a legelsők egyike, (nem a lófasz, hanem a vonulás) keresztezte az utamat.
Nem észleltem semmiféle büszkeséget, a méltóságnak nyoma sem volt, annál inkább valamiféle magukból és ruháikból kivetkőzött, megbotránkoztató jelenetek és résztvevők masszája uralta az Andrássy utat, jobban mondva az Oktogont, mert ott várakoztam, hogy tova vonagoljon a horda.
Akkor is, most is, csak azt tudom, mondani, hogy - Nahát?!
Mindazonáltal ha valaki nagyon fricskázni akarja a másikat, nagyon ne lepődjön meg, ha általában nem veszik viccesre a figurát mert a faszlengetéssel egybekötött seggriszálás, -mutogatás és egyéb polgárpukkasztás kétségtelenül kultúrtörténeti kuriózum, de mégsem egy világraszóló etalon. Egyelőre.
Persze nincs kizárva, hogy egyszer az lesz, de maguk a 'méltóságosok' lesznek meglepődve, hogy hova sikerült eljutni.
Közhelyként idézem, hogy a Római Birodalom végnapjaiban, már-már szinte erény volt nemi identitások és szerepek váltogatásának katyvasza, el is söpörte a történelem sodra az egészet. Nyilván csak egy felszíni jelenség volt, és a mélyben jóval ütősebb társadalmi folyamatok zajlottak, vagy éppenséggel akadtak el, de mint korjellemző vastagon beégett a korabeli winchesterekbe és fennmaradt, mint az értékek válságának fokmérője.
Mert nem az a baj, hogy ki-ki milyen szexualitásban érzi jól magát, de az evvel való ordenáré hivalkodást hadd ne kelljen tiszteletben tartani.
Ellenben ha ez mégis elvárásként van közvetítve a maga értékeit sem értő értelmiségben, akkor nem kell azon sem felhorgadni, hogy Orbán Viktor nyerhető meg a ki nevet a végén című társasjátékban.
Véglet-véglet. Az egyensúly már csak ilyen izzadságszagúan libikókázik a néplélekben. Errefelé.
Másfelé meg másként, de nem gondolom, hogy az lenne a követendő minta.
Annyit jegyzek meg a hazai másságok mentségéül, hogy még ezek a dolgok sem mennek önerőből, hiszen maga az "intézmény" is és a résztvevők körének jelentős része is import.
Márpedig a kibiceknek semmi sem drága.
Aztán a jeles napot követően kezdődnek újra a szürke hétköznapok, nincs se szivárvány, se kékség, mert ami 'privát' tiszteletet, megértést, együttérzést kivívtak a hétköznapokban, annak eredményét -közgondolkodás szintjén- erősen árnyalja egy ilyen pride-nak nevezett szarság. Így aztán a megértő csendet persze hogy elnyomja a primitív bunkók harci zaja.
Hűűű, mekkorát szökelltem?!

taga20 2017.06.17. 08:55:23

@jaegtoer: haver, ez a második rész kemény volt.

ja és, hogy oldjam a feszkodat, nesze!:))

gifgifmagazine.com/wp-content/uploads/2017/06/kiss-kamera-gay-1.gif

jaegtoer 2017.06.17. 09:00:15

@taga20:

Bennem nincs feszültség, csak áramerősség. Így kellemesebb.
Azt mondtam már, hogy mindenki bassza meg a saját találmányát:)

gazoló 2017.06.17. 09:06:12

@taga20:

ha fészről van a gif akkor egy big lájk))

kepkezelo.com/images/bcluyaxeoeayu41n5mfc.gif

.........

jó regelt fijjuk)

taga20 2017.06.17. 09:09:03

@jaegtoer: ja, má többször is az évek folyamán.

inkább örülj ennek a baba időnek, és nézd lömant!:))

taga20 2017.06.17. 09:13:17

@gazoló: ez egy kicsit merész volt binyiglis:)

na nesze, erre varrjál gombot!:)

media.giphy.com/media/JAf9Fd3SbH9VS/giphy.gif

gazoló 2017.06.17. 09:19:06

kora hajnalban nem vagy te egy kicsit merész és kegyetlen)

kepkezelo.com/images/h44gr323yy5u33u1nuad.gif

guma 2017.06.17. 11:11:28

@jaegtoer:

érdekes kanyarba száltál el...

sokszor gondolkodtam azon, miért nem tud a magyar természeténél fogva önfeledt lenni.
miért kell görcsösen "viselkednie" ott is ahol csak játszani, belefeledkezni kell az eseményekbe.

miért nem zavar egy fesztivál vagy a szinte meztelen karnevál más népeket, országokat...
talán ezért két napos még Bécsben is a meleg felvonulás és, lesz össznépi utcai fesztivál zűrök nélkül.

arról pedig, hogy ki mit követel magának az lehet közügy egy nem illiberális országban.
az illiberálisban pedig ez is csak egy zsaroló vagy megszégyenítő adat a sok egyéb kis adat mellett.

tehát ebben sem vagyok okos, csak akkor képedek el amikor a két hím állattól képesek lennének elvenni a fiókát (az állatkertben) akit példaértékűen nevel ez a "furcsa" páros.
(a többi esetet meg sem említem!)

taga20 2017.06.17. 15:58:59

@gazoló: hallod má haver! volt itt egy harkály nálunk, erre a köcsög macskánk nem elkapta.

a macskánál nincs feleslegesebb háziállat!

ja és bosszúból!:)))

media3.giphy.com/media/DwQzNNQDs8sLe/giphy.gif

guma 2017.06.18. 05:39:48

@taga20:

@gazoló:

nagy kalandorok vagytok!

de roppant fura válogatást tálaltok pont ide...

gazoló 2017.06.18. 06:01:02

@guma:

Jó regglet és bocs,kicsit elszabadultunk,mert rég ökörködtünk)

kepkezelo.com/images/pfmjim9od8y2apmih6ze.gif

igazából ezt akartam küldeni és kérdezni,vannak-e felétek ilynek)

guma 2017.06.18. 06:24:38

@gazoló: :))))

jééééééé! ez fantasztikus!

még közelről nem láttam (tapasztaltam) hasonlót sem.

de volt egy posztom valaha, erről a természeti csodáról:

offforever.blog.hu/2011/11/16/s_lon_vilagosag_a_termeszet_csodai_vilagito_elolenyek

jaegtoer 2017.06.18. 09:30:03

@guma:

Előzmény:
Azon méláztam el, hogy évtizedek óta időről időre felmerül a nemzeti konszenzus, vagy nemzeti minimum szükségessége, azaz inkább hiánya a politikában, a gazdaságban, a kultúrában etc.
Úgy tűnik, erre valójában a politikusi körben nincs igény, sőt egyenesen rettegnek tőle.

Szemlélve a jelenlegi történéseket, az megállapítható, hogy már kialakult egy fidesz-minimum, és egy fidesz maximum is, még ha az utóbbi nem is került nyilvánosság elé, de lehet sejteni a 'tartalomszolgáltatás' szójegyzékét.
Ezzel szemben nem látni semmilyen minimum meghatározást a szakadék másik oldalán, csak azt, hogy ad-hoc lőnek mindenre, ami ziccert jelenthet és harmadrendű dolgokat is igyekeznek világméretűre felfújni.
A nem fideszes politikai formációk még mindig nem jutottak el a 'választási minimumig'. Még mindig nem ismerték fel, hogy a választási siker eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a másik térfelű mérsékelt választók szavazatainak megszerzése is.
Ez pedig nem fog menni azokkal a szlogenekkel, amelyek most forgalomba kerültek, mint ahogy a Pride körüli kesergés is inkább eltávolít amúgy potenciális átszavazókat, mint közelebb hozna.
Lehet igyekezni akár ezernyi érvvel cáfolni ezt, de ez attól még így lesz.
Mértéktartóbb Pride- maga után vonhatna egy elnézőbb, megértőbb hozzáállást az egyébként elutasítók részéről.
Az az alapállás, hogy lám Hollandiában, vagy Ausztriában aztán bezzeg....! nem vezet sehova, mert nincs tudomásul véve (eklektikus magyarsággal szólva), hogy ez itt nem Hollandia, és Budapest messze nem Bécs. az említett bezzeg ország és bezzeg város túljutott egy csomó olyan stáción, aminek itt még megfogalmazása sem történt meg, nemhogy a megoldása.

guma 2017.06.18. 18:46:23

@jaegtoer:

világos! :)

alap nélkül építkezni nem lehet.
süti beállítások módosítása