He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ha nem ismernéd: Mussolini maganelete 16+

2016.09.17. 08:00 guma

A predappiói kovács fia, Benito Mussolini, hajszálnyira olyan magas, mint Napóleon volt: 1.65 méter. Bár évekig kemény testi munkát végzett (kőmívességet), a kezei feltűnően finomak, mind egy régi arisztokratáé vagy egy nagy íróé. Legszívesebben a fascista milicia káplári egyenruhát viseli. Mussolini korunk egyetlen diktátora, akit virágzó, nagy család vesz körül és akár Napóleon, a Duce is teljes odaadással foglalkozik családja ügyes-bajos dolgaival. És akárcsak Napóleon, leginkább családtagjaiban bízik meg.

Egyetlen és legmeghittebb barátja testvére, Arnoldo volt, a Popolo d’Italia kiadója. A Marcia su Roma után hónapokig fájdalmas gyomorbaj kínozta. Azóta főtápláléka a gyümölcs és a tej. Étrendje: reggelire egy pohár világos kávé és gyümölcs, ebédje erőleves (tyúkból vagy marhahúsból főzve). Sok gyümölcs, este narancs, füge és banán. Tizennyolc év óta húst nem vett a Duce, ünnepélyes lakomákon legfeljebb egy szelet fehér halat.

Rajong a testgyakorlatokért és rendszeresen sportol. Naponta egy órát lóháton ül a Torlonia-kertben, de halászik is és úszik és nagyokat sétál. Nem dohányzik és nem iszik. Társadalmi érintkezését az utolsó tizenöt évben teljesen leredukálta. Ő maga írja 1928-ban megjelent önéletrajzában: ,,Mióta a hatalom súlyát és felelősségét viselem, soha egy arisztokrata szalon, vendéglő vagy kávéház küszöbét át nem léptem”. Rendszeresen hat órát foglalkozik naponta államügyekkel. Példát adóan rendszerető. Pénzdolgokkal egyáltalán nem foglalkozik. 1932 óta buzgó katolikus. A fasizmus bírálóit és támadóit, a külföldi sajtót a pokolba kívánja, de mint vérbeli újságíró meleg vonzalmat érez a sajtó munkásai iránt. Újságíróbarát! Rengeteg interjút adott és ad a mai napig. Napjából négy és félórát olvasásra és gondolkozásra ,,takarít meg”, mint ismételten mondotta.

Hibátlanul beszél franciául és németül, 1925-ben kezdett angolul tanulni, hogy ,, a Times vezércikkeit megértse”. Mit gyűlöl leginkább: a butaságot, a pénzt, a macskákat és az öregséget. Mit szeret leginkább: Rómát… Edda lányát... a …parasztokat, könyveket,a repülőgépet és a tempót. (innen)

Ha nem vagy 16 éves ne menj tovább a dokumentumfilmhez!

Mussolini titkos családja

Fabrizio Laurenti és Gianfranco Norelli olasz-amerikai rendezők dokumentumfilmet készítettek Mussolini titka címmel, és ebben egy szívszorító dráma részleteit tárják fel eredeti dokumentumok alapján.

1915-ben, amikor Benito Mussolini már egy ideje együtt élt Rachele Guidivel, és megszületett Edda lánya is, volt egy szeretője, Ida Dalser, akinek fia született tőle. A gyereket, akit Benito Albino névre kereszteltek, a leendő Duce törvényes fiának ismerte el. A következő években azonban megpróbálta elszakítani anyjától, akit viszont elmegyógyintézetbe akart záratni. Ez a politikus Mussolininek nem sikerült, a diktátornak azonban igen. Idát 1926-ban záratta az őrültek házába, először Trentóban, majd Velencében, ahol 11 évvel később meghalt. Benito Albinót, aki soha nem találkozhatott anyjával, 1935-ben szintén őrültnek nyilváníttatta és a milánói Monbello elmegyógyintézetbe küldte. A fiú ott halt meg 26 éves korában és Limbiatéban nyugszik egy közös sírban.

 

 

A film készítői nyilvános és magánarchívumokban, az érintett pszichiátriai intézmények levéltáraiban kutathattak. Az iratok között a legmegrázóbbak a levelek, amelyeket az osztrák származású Ida a szigorú ellenőrzést kijátszva el tudott küldeni rokonainak, a hatóságoknak, XI. Pius pápának, sőt, magának Mussolininak is. A levelekben az asszony irgalmat kér fia és a maga számára. A levelek nem tanúskodnak semmiféle elmebajról - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

 

A film azt is bemutatja, mennyi embernek kellett közreműködnie, hogy Mussolini titka titok maradjon, hogy megőrizhesse a közért fáradhatatlanul dolgozó, családját imádó vezér imázsát. Cinkos volt testvére, Arnaldo, a Popolo d,Italia című lap mindenható igazgatója, a trentói prefektus, a helyi fasiszta hierarchia, az orvosok, a szomszédok. Külön említésre méltó Giacomo Minella, akit a film készítői megtaláltak és interjút készítettek vele. Ő volt a fiú kollégája a genovai tengerészeti iskola távírász tanfolyamán és vele ellenőriztette Mussolini a fiát. Minella a 30-as évek elején Kínában szolgált Benitóval és segítette drámája feldolgozásában. De ma is sír, amikor felidézi, hogyan használták fel "őrző ebként" legjobb barátja mellett.

 

A filmet a RAI olasz közszolgálati televízió mutatta be.

 

(MTI - Panoráma)

http://mult-kor.hu/cikk.php?id=9108

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr98919170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása