He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nemzetközi vécékisokos

2016.08.11. 08:02 guma

Nem mellékes kérdés, hogy mire számítsunk a külföldi mosdókban.japanvc

Amikor nyaralást szervezünk, akkor nagy gondot fordítunk arra, hogy mi legyen az úti cél, milyen tenger, időjárás, szállás felel meg leginkább az igényeinknek, mely programokon vegyünk részt, összeírjuk a legfontosabb látnivalókat, útvonalat készítünk, és megtanulunk néhány szót az adott nyelven.

Az alapos felkészülésből azonban rendszeresen kimarad egy nagyon fontos dolog, a vécé és annak használata, hiszen ez is országonként különböző. Például azon nem lepődünk meg, ha egy bácsinak, néninek kell fizetni a mosdóhasználatért, ám az már meglepő, hogy a londoni Victoria pályaudvaron 3 év alatt 3,3 millió dollár, vagyis majdnem 1 milliárd forint gyűjt össze a vécéhasználatból.

A nyilvános mosdók esetében érdekesség, hogy először 1739-ben, egy elegáns párizsi bálon különítették el a női és férfi mellékhelyiséget. A másik érdekesség, hogy Tajvanon nyitottak egy olyan éttermet, ahol az ételeket kis vécécsészékben szolgálják fel, az italokat pedig piszoárban hozzák ki.

Ha Kínában járunk, akkor ott találhatjuk a világ legdrágább vécéjét, aminek ára 29 millió dollár, vagyis több, mint 8 milliárd forint. Új-Delhiben vécémúzeumba térhetünk be, és tekinthetjük meg a mosdók 4500 éves történelmét bemutató kiállítást. Ugyanitt tudhatjuk meg, hogy volt, aki már a XIX. században beleejtette a telefonját a vécécsészébe.

Utazáskor az adott hely szokásairól se feledkezzünk el! Európában elterjedtek azok a piszoárok, amelyek semmilyen privát szférát nem biztosítanak a férfiaknak. Gondoljunk csak a fesztiválokra, ahol az erősebb nem képviselő eggyé válhatnak a természettel, miközben mögöttük téblábol a tömeg.

Franciaországban a nyilvános mosdókban is elterjedt a bidé, mint a papír alternatívája. A németeknél kuponos megoldást vezettek be, tehát a vécéhasználat árát levásárolhatjuk, például a benzinkúton.

A németeknél felhívják a figyelmet a laposöblítésű vécécsészékre, amiben lehúzás előtt megszemlélhetjük az eredményt. Ez számunkra nem újdonság, hiszen hazánkban is elterjedt típusról van szó.vcÁzsiában népszerűek a guggolós vécék, amelyekben vagy van vécépapír, vagy nincs. Tajvan esetében egyébként nem azért kell fizetni, hogy használhassuk a vécét, hanem a papírért. Mexikóban forgóajtós megoldás létezik, tehát belépéskor kapjuk meg a vécépapírt.

A japánoknál sokszor futurisztikus és bonyolult a mosdó. Találkozhatunk itt beépített bidével, fehér hanggal, esetleg hangulatzenével. Indiában általában fizetős mellékhelyiséget vehetünk igénybe. Ezeket a Sulabh International nevű szervezet üzemelteti azért, hogy a bevételt a szegényebb régiók higiéniai felzárkóztatására fordíthassák.

Ha elutazunk, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal aprópénzt, vécépapírt és kézfertőtlenítőt, ugyanis ezekre a világ bármelyik területén szükségünk lehet, tehát még akkor is, ha belföldön maradunk!

Amennyiben van rá módunk, akkor keressük az éttermek, múzeumok, turistahelyek mellékhelyiségeit, mert általában ezeken a helyeken nem kell fizetni a használatért. Praktikus megoldás, ha esernyőt is viszünk magunkkal, mert ezzel jelezhetjük, hogy foglalt a vécé, amennyiben esetleg elromlott a zár.

Utazás előtt pedig ne csak annak nézzünk utána, hogy mit érdemes megnézni, milyen ételeket, italokat kóstolhatunk meg, hanem a vécé kérdésének is járjunk utána, hogy ne az adott helyen érjen meglepetés.

(Forrás: divany.hu)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr308901504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása