He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Luther Márton 2017: 500 éves lesz a reformáció

2016.03.07. 08:01 guma

A reformáció kezdetét onnan számoljuk, amikor Luther Márton kiszögezte híres tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára. A nemzetközi vallási mozgalom mindenek előtt Németországban hagyott nyomokat: a reformáció az egyház és a teológia mellett nagyban befolyásolta a kultúrát és a tudományt, a gazdaságot és a politikát, a nyelvet és az oktatást is. Kövesse Ön is végig Luther Márton útját Németországon keresztül – induljon izgalmas utazásra a reformáció korszakában.

Wartburg vára © DZT e.V. / Wartburg-Stiftung / Bildarchiv Monheim GmbHWartburg vára © DZT e.V. / Wartburg-Stiftung / Bildarchiv Monheim GmbH

A reformáció történetének felfedezése

Nyolc Luther-útvonal szeli át Németországot, melyek mindegyike újabb és újabb távlatot nyit a reformátor életét és munkásságát tekintve. Az akadálymentes utazás, a kiemelkedő turisztikai infrastruktúra és az úti célok könnyű megközelíthetősége garancia arra, hogy a Luther-helyszínekre – és Németországba – tett látogatás különleges élménnyé váljon.Marktplatz, Wittenberg 

1. útvonal: „Ahol Luther öröksége megelevenedik”

Luther Márton és a reformáció megváltoztatta Németországot – és hátrahagyta nyomait. Ezek még ma is mindenütt megtalálhatók ott, ahol az akkori idők eseményei zajlottak. Fedezze fel az óriási örökséget – az első útvonalon mindjárt Luther életének két legfontosabb állomása várja: Eisleben és Wittenberg. 

1. útvonal – Berlintől Magdeburgig

A jelszó a felfedezés: ez rögtön nyilvánvalóvá válik Berlinben, a 2017 -es nemzeti időszaki kiállítás helyszínén, és Potsdamban is. A berlini dóm és a potsdami Szent Miklós-templom már önmagában első osztályú látnivaló és nagyszerű kezdőfelvonása a reformáció mélyére tett utazásnak.

A reformáció Wittenberg Luther-városban életre kel. A vártemplom, amelynek kapujára Luther 1517-ben kiszegezte a téziseit, lakóháza, amely ma már UNESCO-világörökség és múzeum, vagy éppen a városi templom, ahol Luther sokszor prédikált: Wittenberg a korszak szellemét árasztja. Igaz ez a Dessau-Roßlauban található Fürst-Georg könyvtárra is, amely az Anhaltische Landesbücherei könyvtár részeként a reformáció korszakából nyomtatványok és kéziratok százait őrzi, többek közt a dessaui háromkötetes Cranach-Bibliát Luther, Melanchthon és más reformátorok kézzel írt bejegyzéseivel.

Luther Eislebenben született és ott is hunyt el. A halotti ház ma múzeumként van berendezve, amely rendkívüli bepillantást nyújt a középkor és az újkor közti életkörülményekbe. 1996 óta, a szülőházhoz hasonlóan, az UNESCO-viágörökség része. November elején itt tartják Luther születésnapi ünnepségét. Luthert halála után a Wittenbergbe történő átszállításakor egy éjszakára felravatalozták Halle (Saale) városában, ahol a halotti maszkja és kézmása látható, valamint a Marktkirche szószéke, ahonnan többször is prédikált. Luther diákként egy ideig Magdeburgban élt; 1524-ben újra a városban vendégeskedett – ekkor azonban már elhivatott, harcias prédikátorként a Szent-János templomban és az Ágoston-rendi kolostor templomában.

Tippünk

Wittenbergben abban az időben sok nagy elme tevékenykedett – Luther mellett például Philipp Melanchthon és Johannes Bugenhagen vagy a festőként híressé vált Lucas Cranach. A Schlossstraße és a Collegienstraße mentén húzódó Historische Meile útvonalán megcsodálhatók lakóházaik és emlékműveik.DomStufen-Festspiele, Erfurt 

2. útvonal: „Út és cselekedet”

2017 előrevetíti a jelentőségét: a német történelem egyik legfontosabb jubileumát egy nagyszabású kiállítás keretében is kellőképpen megünneplik. Ráadásul mindezt háromszorosan, ugyanis Wartburg várához hasonlóan Berlin és Wittenberg is a kiállítás helyszíne lesz. Mind a három város a második útvonalon található, és egyiket sem szabad kihagyni.

2. útvonal – Berlintől Frankfurtig

Egy utazást mindig megéri Berlinben kezdeni. Igaz ez erre az útvonalra is, amely második állomásként Wittenberg városát érinti, amely Luther életében központi szerepet töltött be: több mint 35 évig élt itt.

Felesége, Katharina von Bora élete szorosan kötődik Torgauhoz: itt tartózkodott, miután megszökött a kolostorból és itt is van eltemetve. Ennek okán ünneplik Torgauban a „Katharina-napot” – 2016. június 25-én és 26-án 7. alkalommal. Eislebenben Luther halotti háza a késő középkorban élt emberek életét és mindennapjait mutatja be; a szülőház és a keresztelőtemplom is a 2016. június 3-5. közt megrendezésre kerülő Lutherstadtfest középpontjában áll. Születésnapjára szintén nagy ünnepséget szerveznek 2016. november 12-től 13-ig: többek közt egy nagy középkori vásárt.

A közeli Mansfeldben feltétlenül érdemes ellátogatni Luther szülői házába – és Luther beiskolázásának ünnepségére, amelyet 2016. április 2-án tartanak.Erfurt csodaszép óvárosa lenyűgöző, akárcsak az Ágoston-rendi kolostora, ahol Luther hat évig élt szerzetesként, vagy éppen a város mai evangélikus főtemploma, a Predigerkirche. Eisenach esetében tilos kihagyni Wartburg várát, nemcsak azért, mert Luther itt fordította le az Újszövetséget, hanem az autentikus Luther-ház miatt is. Az utolsó állomás Frankfurt, ahol a Lutherweg egy szakasza Luther Wormsből Wartburg várába való 1521-es visszatéréséről tanúskodik – a város számtalan múzeuma pedig a pénzügyi és kereskedelmi központ gazdag kultúrájára és történelmére utal.

Tippünk

A fennmaradt erfurti kolostorok közül a legnagyobb az Ágoston-rendi remeték 1277-ben épített kolostora. A középkori rendi építészet lenyűgöző emlékműveként szorosan kapcsolódik Luther Mártonhoz, aki szerzetesként élt itt. A Luther-cellát is bemutató kiállítás vezetések keretében látogatható.A Lutherstube Wartburg várában, Eisenach 

3. útvonal: „Reformáció és kulturális örökség”

A reformáció nyomai sokszínűek – és néha ott is éreztetik hatásukat, ahol talán nem is számítana rá az ember. Ugyanis nemcsak Wittenberg Luther-városban érezhető az akkori idők hatása, hanem Eisenachban, Erfurtban és még sok kisebb városban, különösen Türingia tartományban. Művészeti és építészeti fénypontok is gazdagítják ezt az útvonalat, és abszolút hiteles képet festenek a korszakról.

3. útvonal – Eisenachtól Altenburgig

Eisenach Luther-város képezi az útvonal elejét, amely alaposan feltárja az akkori idők kultúráját.

Luther néhány évig ide járt iskolába; évekkel később pedig Wartburg várában talált menedékre. Szerencsés véletlen, hiszen így volt ideje lefordítani az Újszövetséget német nyelvre. 2017-ben Eisenach és Wartburg a 2017-es nemzeti időszaki kiállítás lenyűgöző helyszíne lesz.

Möhra településen a Luther család otthona még ma is látható. Schmalkalden, a „schmalkaldeni szövetség” városa, a romantikus képet festő favázas házak és a Wilhelmsburg kastély miatt is látványosnak számít. A reformátorként és a parasztlázadások vezetőjeként ismert Thomas Müntzert 1525-ben Mühlhausenben végezték ki; ezért is érdemes ellátogatni a Müntzer-emlékműként funkcionáló St. Marien templomba – Türingia második legnagyobb csarnoktemplomába. A következő állomás Gotha, ahol Luther először 1515 májusában járt, utoljára pedig 1540-ben, talán azért is, hogy Lucas Cranach-hal találkozzon.

A „Türingia Rómájának” is nevezett Erfurtban Luther tanulmányokat folytatott és 1505-ben belépett az Ágoston-rendi kolostorba. Weimarban – ahogy a 2016. április 24-től augusztus 28-ig a „Die Ernestiner. Eine Dynastie prägt Europa” c. nagy tartományi kiállításnak otthont adó Gothában – Luther sokszor járt prédikátorként; fontosabb viszont a városi kastélyban látható, id. Lucas Cranach reneszánsz festőóriás által készített híres Luther-portré, amely mindmáig meghatározza a Lutherről alkotott képünket.

Tippünk

Gotha hercegi múzeumában látható többek közt Cranach „Bűnbeesés és Megváltás” c. képe, a korszak mély vallásosságának lenyűgöző bizonyítéka – amely feltehetően Luther segítő közreműködésével jött létre.Drezda és a Frauenkirche látképe 

4. útvonal: „Politika és forradalom”

Luther Márton minden oldalról elkeseredett ellenállásba ütközött. Nem csak a püspökök és más egyházi tekintélyek harcoltak reformációs tevékenysége ellen, a világi hercegek is hallatlan engedetlenséget láttak missziójában. A negyedik útvonal bemutat néhányat a legfontosabb állomások közül, amelyeken Luther megvívta harcait – és végül mindig diadalmaskodott. 

4. útvonal – Lipcsétől Drezdáig

Luther Lipcsében az 1519-es lipcsei disputáció alkalmával heves vitát folytatott Johannes Eck katolikus teológussal. Minden addiginál világosabban mutatkoztak meg a katolikus és reformációs tanítások közti különbségek; habár a vita „döntetlennel” zárult, mégis Luther Róma általi egyházi kiátkozásához vezetett. Luther csak évekkel később, 1539-ben prédikált újra Lipcsében, a híres Tamás-templomban.

A tézisek kiszegezéséről híres Wittenberg mellett Torgau a reformáció politikai központja volt – nem véletlenül épült itt az első új protestáns templom. Torgautól nem messze, Mühlbergben, a Marienstern kolostorban található reformációs múzeum a schmalkaldeni szövetség V. Károly császár seregei elleni 1547-es vereségére emlékeztet

Jüterbogban 1517-ben tűnt fel a búcsúcédulákat áruló Johann Tetzel, akinek a fellépését Luther téziskihirdetésének kiváltó okaként tartják számon; itt került sor az 1519-es „jüterbogi szószéki vitára” Müntzer és a jüterbogi ferencesek részvételével, és itt tanácskoztak a választófejedelmek Melanchthon közreműködése mellett az augsburgi interim foganatosításáról. Ezt a történetet a szerzetesi kolostor múzeumában, a St. Nikolai templomban és a Jüterbog és Wittenberg közt húzódó Luther-Tetzel úton lehet nyomon követni.

A Grimma melletti – ma már ugyan romos, de még mindig látványos – Nimbschen kolostorban töltötte Luther későbbi felesége, Katharina von Bora, a gyermekkorát és fiatalságát. A zwickaui Max Pechstein múzeum 2015/2016-ban a „Reform und Revolution – Wege ins Neue” kiállításnak ad otthont, Drezdában pedig méltó látványossággal ér véget az útvonal: a Frauenkirche Európa legnagyobb protestáns, kupolás épülete. Előtte egy lenyűgöző Luther-emlékmű áll; a neogótikus Luther Márton templom miatt pedig érdemes ellátogatni Neustadt városrészbe is. A Grünes Gewölbe különben is kötelező látnivalónak számít. Már csak azért is, mert itt van kiállítva Luther pecsétgyűrűje és kelyhe.

Tippünk

Drezda híres a szépségéről, a múzeumairól és a drezdai stollenről – és természetesen a drezdai Kreuzchor-ról, amely Németország és Európa egyik legrégebbi fiúkórusa. A Kreuzkirche több mint 700 éve szolgál a kórus művészeti otthonául, és mióta itt 1739-ben elvarázsolta az első protestáns istentiszteletet a kórus éneke, azóta a Kreuzchor istentiszteletei, esti imádságai és koncertjei nélkül elképzelhetetlen Drezda kulturális naptára.Straße der Menschenrechte, Nürnberg 

5. útvonal: „Prédikációk és birodalmi gyűlések: Luther utazásai”

A reformáció természetesen elválaszthatatlanul összeforrt az Eislebenhez és Wittenberghez hasonló központi Luther-helyszínekkel. Mégis, a reformáció sikere Luther Németország más régióiba tett számtalan utazása nélkül szinte elképzelhetetlen; mindig készen állt arra, hogy szembenézzen ellenzőivel. Ez a különösen szép útvonal a reformátor utazásainak egy részét járja végig – Frankfurt és Berlin közt nagyszerű felfedezésekre invitál.

5. útvonal – Frankfurttól Berlinig

Frankfurt és az évszázadokon át a német császárok koronázási templomaként szolgáló dóm a kiindulópontja a délnyugatra tartó útvonalnak.

Luther 1521 áprilisában Wormsben, Németország egyik legrégebbi városában védte meg 95 tézisét V. Károly császár előtt; itt áll a világ legnagyobb reformációs emlékműve is. Speyerben 1526 és 1529 közt fontos birodalmi gyűléseket tartottak; a város azonban híres a dómjáról is – a világ legnagyobb román stílusú templomáról. A tézisek kiszegezését követően először a kastélyáról híres Heidelbergben prédikált Luther.

Az augsburgi karmelita kolostorban lakott Luther, amikor 1518-ban első alkalommal védte meg téziseit a rettegett Cajetan bíboros előtt; a helyszín tehát már Bajorország 1524-ben Nürnbergben megújították a Luther Márton ellen kimondott egyházi átkot, kevéssel később Nürnberg az első szabad birodalmi városként mégis bevezette a reformációt – Luther korai diadala. 1530-ban Luther néhány hónapig Coburgban lakott, ahol ma is láthatók lakhelyei és tevékenységének helyszínei. Türingiába visszatérve Schmalkalden favázas házakkal tarkított városába vezet az út, ahol 1531-ben megalapították a protestáns fejedelmek fontos közösségét, a „schmalkaldeni szövetséget”. Eisenach és Wartburg vára, valamint Erfurt is Luther híres állomásaként ismert, akárcsak Weimar az egykori ferences kolostorral, a Cranach-oltárral és a városi kastéllyal, ahol Cranach híres Luther-portréja helyet kapott. Halle (Saale) városában található a Marktkirche, ahol Luther halotti maszkja és kézmása látható; az út innen Wittenberg Luther-város mentén az utolsó állomásra, Berlinbe vezet.

Tippünk

A középkor véget ért, új korszak köszöntött be, és gondolati síkon kő kövön nem maradt: a kora újkor változásai megváltoztatták az emberek világlátását – vallási, földrajzi, tudományos és művészeti tekintetben is. Hogy mennyire, azt a nürnbergi Német Nemzeti Múzeum „Luther, Kolumbus und die Folgen – Weltbildwandel im 16. Jahrhundert” c. nagyszabású kiállítása mutatja be 2017. július 13. és november 12. között.Luther halotti maszkja és kézmása a Luther-múzeumban, Eisleben

6. útvonal: „Valóság és vízió”

A reformációnak hosszú utat kellett megtennie a tézisek kiszegezésétől kezdve addig, míg a nép és az uralkodók is elfogadták. Luthernek sikerült újra és újra városokat és régiókat megnyernie eszméi számára, gyakran hosszú és fáradságos utak árán. Ez az útvonal Luther néhány úti célját érinti, többek közt a mai Hessenben, a végén pedig visszatér Szász-Anhalt, Türingia és Szászország ismert Luther-helyszíneire.

6. útvonal – Frankfurttól Berlinig

Ez az útvonal is Frankfurtban kezdődik, egy német költőóriás szülőhelyén: ő Johann Wolfgang von Goethe.

Innen Wormsbe vezet az út, a birodalmi gyűlések városába és a világ legnagyobb reformációs emlékművének helyszínére. A hesseni Marburgban 1529 októberében gigászi találkozóra került sor: a marburgi vallási megbeszélésen Luther és Zwingli az úrvacsora kérdésében vitatta meg különböző nézeteit. Luther 1521. május 1-jén a közeli Bad Hersfeldben prédikált az apátsági templomban, amelynek markáns tornya a város jelképe. Heinrich Fuchs, az akkori plébános az első olyan lelkipásztor, aki házasságra lépett. A 2015-ös bad hersfeldi ünnepi játékokat a kor eseményeinek szentelik. Események, amelyeket a „Lutherweg 1521” életre kelt, nemcsak Bad Hersfeldben, hanem egész Hessen tartományban.

Visszatérve Türingiába az út Eisenach és a Wartburg várában (UNESCO-világörökség) található Lutherstube után Erfurt evangélikus Ágoston-rendi kolostorába és a dómba vezet, majd az UNESCO-világörökséghez tartozó Weimarba, ahol megcsodálható a városi kastély a Cranach-galériákkal, valamint a Szent Péter és Pál templom (Herder-templom) a Cranach-oltárral együtt.

Lipcsén át, ahol Luther 1539-ben a Tamás-templomban prédikált, Halle (Saale) városán és az ottani Luther Márton emlékúton keresztül, valamint Torgaun át, ahol az első protestáns templom és Katharina von Bora sírja látogatható, az autentikus Luther-városokba, Eislebenbe és Wittenbergbe visz az út. 2016. június 10. és 12. közt itt rendezik az UNESCO-világörökséghez tartozó Cranach-udvarok, a Melanchthon-ház és a Luther-ház körül a „Luther esküvője” nevű városi ünnepséget. Az útvonalat Potsdam és Berlin zárja – kulturális, építészeti és történelmi szempontból mindkét város abszolút fénypontnak számít.

Tippünk

Lipcse és a Tamás-templom nemcsak Luther Márton miatt különleges – Johann Sebastian Bach is sokáig tevékenykedett a városban. Neki szentelik minden évben a Bach-fesztivált, amely 2016-ban június 10. és 19. közt kerül megrendezésre. Rögtön a Tamás-templommal szemben pedig a Bach-archívum múzeuma enged bepillantást a mester életébe és munkásságába.Apátsági rom, Bad Hersfeld

7. útvonal: „Kis emlékhelyek, nagy hatás”

Frankfurt és Lipcse egyaránt az útvonal állomása, a két város a Német Nemzet Szent Római Birodalmának legjelentősebb városai közé tartozott. Luther ennek ellenére újra és újra kisebb városokat és falvakat keresett fel, hogy eszméinek kiváló szónoklataival hangot adjon. A „klasszikusok” mellett ilyen „titkos apróságok” is helyet kapnak ezen az útvonalon – amelyek a reformáció megértése szempontjából döntő jelentőségűek.

7. útvonal – Frankfurttól Wittenbergig

Az út ismét Frankfurtból indul; a várost különleges kulturális fényponttá teszi az egyedülálló Museumsufer

Marburgon keresztül, ahol Ulrich Zwingli svájci reformátor és Luther Márton találkozott, Bad Hersfeldbe visz az út; a város apátsági temploma ma a világ legnagyobb román stílusú templomromjának számít. Az Eisenach melletti Wartburg várában Luther mindössze 11 hét alatt fordította le német nyelvre az Újszövetséget; az újranyílt, gondosan helyreállított Luther-házban a „Luther und die Bibel” c. új állandó kiállítás mutatja be a reformátor gondolatait és cselekedeteit.

Zwickau a Lutherweg egyik állomása Szászországban; a városon belül körút vezet a legjelentősebb reformációs helyszínekre. Luther Zeitz városában is fontos prédikációkat tartott 1542-ben, 1544-ben és 1545-ben; a legfőbb látnivaló a kolostortemplom, a könyvtár, a dóm és a tézisek eredetijét őrző Mihány-templom. Katharina von Bora, Luther későbbi felesége, 1523-ban egy Grimmához közeli kolostorból szökött meg, gyerekkora és fiatalsága helyszínéről. Luther 1519-ben Lipcsében részt vett a Pleißenburg épületében tartott lipcsei disputáción. A Luther család már egy évvel Luther születése után elhagyta Eislebent és Mansfeldbe költözött; a szülői ház ma már múzeum, és a Szent György-templomban látható Luther Márton egyetlen életnagyságú képe. Torgau a reformáció politikai központja, itt halt meg Katharina Luther. Wittenberg talán a legluteránusabb az összes Luther-város közt, az útvonal utolsó állomása.

Tippünk

Különös Luther-emlékhelynek számít Zwickauban a Lutherkeller, közvetlenül a Luther-templom alatt, egészen közel a pályaudvarhoz. Kocsma, zenekari próbaterem, asztalitenisz-terem, kerékpár- és faműhely, élőszínpad, misehelyiség: itt sok minden lehetséges, ami máshol nem. Évente ötször rendezik meg itt a blues-istentiszteletet – Biblia, élőzenekarok, kenyér és persze Luther Márton „kíséretében”.Konstanz látképe

8. útvonal: „Határokon túl: út Európába”

A reformáció nem a semmiből indult útjára. Már Luther előtt is léteztek reformációs eszmék; a kialakuló európai humanizmus újszerű és nem egyszer radikális gondolatok táptalajának számított. Megéri tehát a határon túlra, Franciaország vagy éppen Svájc irányába pillantani. Strasbourg és Zürich más városokkal együtt akkoriban a könyvnyomtatás központja volt – és hozzájárult Luther Márton eszméinek elterjedéséhez.

8. útvonal – Frankfurttól Münchenig

Frankfurt Németország központi részén fekszik, mindenhonnan gyorsan és kényelmesen megközelíthető, és kiváló kiindulópontja ennek az útvonalnak is.

Az út először Wormsbe vezet, Németország egyik legrégebbi városába, amely a Nibelung-mondakörből és a világ legnagyobb reformációs emlékművéről ismert. A kissé délebbre fekvő Heidelbergben került sor Luther első Wittenbergen kívüli teológiai fellépésére a tézisek kiszegezését követően: 1518. április 26-án ő vezette a heidelbergi disputációt, és újfent megvédte téziseit. Ebben az időben innen nem messze, Strasbourgban tevékenykedett Martin Bucer, Elzász reformátora, a különböző protestáns irányzatok és áramlatok közötti közvetítő, Matthäus Zell evangélikus pap pedig már 1521-től prédikált a strasbourgi katedrálisban.

A Svájci Államszövetséghez nem sokkal korábban csatlakozott Baselban élt és tanított 1514-től a nagy humanista, Erasmus von Rotterdam, Ulrich Zwingli pedig 1519-ben prédikátor és lelkipásztor lett a zürichi főtemplomban, a Grossmünsterben. Németországba visszatérve Konstanz és a körülötte elterülő Bodeni-tó szépsége és gazdag történelme várja a látogatókat. Igaz ez Augsburgra is, ahol a karmelita kolostor a reformáció kiindulópontjaként és időnként Luther lakhelyéül is szolgált. Habár München, az életvidám bajor metropolisz nem nevezhető a reformáció fontos helyszínének, a város még a Luther-híveket is egészen biztosan le fogja nyűgözni.

Tippünk

A konstanzi Hus-múzeum Husz János életét és korát dokumentálja, aki a lelkiismereti szabadság filozófusaként a mai napig nagy tiszteletnek örvend. Az 1417-es konstanzi zsinat alkalmából azért érkezett a városba, hogy előreformációs téziseit képviselje. Hiba volt: eretneknek nyilvánították és máglyán elégették. Ez a kegyelmes urakat azonban nem tartotta vissza attól, hogy új pápát válasszanak: az 1417-es pápaválasztás volt az egyetlen, amelyet az Alpoktól északra tartottak.

http://www.germany.travel/hu/kueloenleges-ajanlatok/luther/luther-utvonalak/8-utvonal-hatarokon-tul-ut-europaba.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr898367334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása