He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csinszka 16+

2016.01.16. 08:01 guma

1894-ben Csucsán, tragédiákkal terhes, vérrokon házasságból születik Boncza Berta. Tizenhat évesen egy svájci leányinternátusban Törzs Jenőért és Ady Endréért rajong egyforma hévvel. Verseket ír, rajztehetségében hisz - de középszerű nem tud lenni - ez az irodalomban élő lány önmagát minimum az örökkévalóságnak szánja. Csinszka realitásokkal nem számoló és számolni nem is akaró egyéniségéből természetszerűen következnek az Adyval kötött házasság keserű megpróbáltatásai. Ady halála után nem akar a "nemzet özvegye" lenni.

rendező: Deák Krisztina, forgatókönyvíró: Deák Krisztina, operatőr: Márk Iván
 
 szereplő(k):  Csinszka Nagy-Kálózy Eszter, Ady Endre Jordán Tamás, Márffy Ödön Andorai Péter, Babits Mihály Bálint András, nagymama Törőcsik Mari, Ady Lajos Blaskó Péter

HA NEN VAGY 48px-16_icon_TV_(Hungary).svg_3.pngÉVES. AKKOR NE LÉPJ TOVÁBB!

Amikor Jordán Tamás befeküdt Ady ágyába

Egy közel 30 évvel korábbi filmtörténeti érdekességről ír a Librarius.hu.

A Csinszka című filmet 1987-ben készítették Deák Krisztina rendezésében. A címszerepet az akkor főiskolás Nagy-Kálózy Eszter, míg a költőzsenit Jordán Tamás játszotta.

Nagy-Kálózy Eszter és Jordán Tamás a Csinszka filmben

Nagy-Kálózy Eszter és Jordán Tamás a Csinszka filmben

Mint kiderült, a forgatás nem volt mentes némi botránytól.

A stábot ugyanis majdnem kidobták Ady Endre egykori Veres Pálné utcai lakásából.

Az történt ugyanis, hogy Jordán Tamás néhány órára lepihent a díszletben, ami önmagában talán nem lett volna baj, de az ágy történetesen Ady ágya volt.

A film egyébként nemcsak ezért érdekes. Deák Krisztina Csinszkája nem annyira a botrányos életű művészfeleségre és múzsára koncentrál, hanem az önmagában is érdekes, tehetséges nőre, akinek másképpen alakult volna az élete, ha egyetemre járhat.

http://www.alon.hu/jordan-tamas-szinhaz-erdekes/amikor-jordan-tamas-befekudt-ady-agyaba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr268273886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása